login |

The Walking Dead – 10×19: One More (a 150. epizód)

2021. 03. 15. 21:10 - Írta: Necridus

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Ahogy múlt héten említettem, kiemelt részhez jutottunk, hiszen a sorozat 150. epizódjához érkeztünk – és ugye 200. már nem lesz. Nem olvastam semmi ilyet, de minden bizonnyal máshogy tervezték ezt megünnepelni a készítők, mint egy Maggie, majd Daryl és Carol központú epizód után Aaron és Gabriel fókuszba állításával.

Szeretjük őket? Fontosak ők? Ott voltak azoknak az eseményeknél, amik igazán meghatározóak voltak? Volt valójában szerepük az események alakulásában? Megérdemlik, hogy rajtuk keresztül ünnepeljük ezen mérföldkő elérését?

Gondolom, nem csak én adtam ezen kérdésekre inkább nemleges válaszokat, és hiába hanyagolták a készítők a sok visszautalást, a megemlékezéseket és régi karakterek valamilyen módon történő visszahozatalát, ahogy azt ilyenkor szokás más sorozatoknál, mégis afelé húzok, hogy ez egy relatíve jobb epizódja volt a sorozatnak – az elmúlt években.

A tovább mögött spoileresen ki is fejtem, miért.

Rosszabb pillanatomban biztos rávágtam volna az epizódra, hogy unalmas, most viszont azt gondolom, sikerült visszatérni – részben – a sorozatnak azon énjéhez, amelynél valóban a túlélés bemutatása volt a cél zombiapokalipszis közepette. Mondjuk nem hiszem, hogy bárki is aggódott, hogy a két szereplő közül bármelyiktől is búcsúzni kell (akár könnyezve, akár vigyorogva…).

Gabriel és Aaron elindult Maggie térképe alapján felkeresni egy csomó területet élelem után, amivel növelhetik a közösségük túlélés esélyét. Két hete próbálkoznak sikertelenül, amikor csatlakozunk hozzájuk, s látjuk, ahogy kétségbeesetten, kóborlókkal megküzdve és kimerülten keresik az élelmet, de hiába.

Na ez az, amire vágyunk! Ez az, amit Alexandriába érkezés óta nem mutattak, hiszen bekerültek egy a sorozathoz mérten túlságosan is nagy biztonságot nyújtó közösségbe, ahol már nem számolhatunk azzal, hogy valóban fenyegeti őket bármi veszély ellenséges csapatokat leszámítva. Itt viszont végre sikerült legalább egy kicsit feszültté alakítani a keresgélést, hiszen a két férfi gyakorlatilag védtelenül vándorolt.

Közben pedig igyekeztek a kalandozás mellett az érzelmekre is hatni, ami nemcsak a tetőn talált ölelkező csontvázakkal sikerült, hanem az üveg whiskey elfogyasztása melletti lelkizés is működött.

Ezek mellett mégis muszáj volt (tényleg?) kivezetni valahova a kettejük történetét, így csavartak a történeten annyit, hogy az ital és a hús, amit elfogyasztottak, az a Robert Patrick által alakított figuráé volt, aki orosz rulettezni ültette le a két férfit.

Elején azért forgattam a szemem, amiért elő kellett venni egy ilyen eseményt ahelyett, hogy tényleg a reményvesztett kalandozást mutassák, de végül csak elégedetten állhattam fel a képernyő elől, ugyanis nem egyszerűen az élelem elpusztításáért volt dühös az idegen, de azért is, amiért az új világrend megváltoztatta az embereket. Be akarta bizonyítani, hogy minden ember önző és bármire képes ebben az új világban azért, hogy saját céljait elérje, de Gabriel és Aaron rámutatott, hogy ők mégsem ilyenek.

Mondjuk azért ezen elidőzhetnénk egy kicsit, hogy tényleg más emberek-e ők, csak mert ők a jófiúk a sorozat szemében, főleg úgy, hogy utána Gabriel csak megölte a férfit. Mitől lett ő különb? Az apokalipszis még a papokat is bűnbe vezeti? Vagy ez ebben az új világban már nem is bűn?

Azt gondolom, érdekes kérdések ezek, amik az epizód nézése közben felmerültek bennem. Ez is egy plusz pont a rész mellett, hiszen elgondolkodtatott, megmozgatott, lekötött, és nem csak fapofával néztem végig, mert mást egyszerűen nem tud belőlem kikényszeríteni. 150. epizódhoz képest tehát nem biztos, hogy a megfelelő figurákkal sikerült ünnepelni, de azért mégsem rossz szájízzel gondolok a 10×19-re vissza 50 perc után.

19 hozzászólás Ne habozz!

Nézőke - 2021. 03. 13. 13:35

…érdekes, de bizonyára csak a szereplőktől függ hogy a karakterizálás részek jók-e, mert a 19. rész egészen tetszett.

Sidoka - 2021. 03. 15. 21:42

A 19 es jó rész volt viszont a 18 az valami botrány nálam a sorozat legrosszabb része.

Nézőke - 2021. 03. 15. 21:50

..na azért ez annyira mégsem volt rossz.
Ami nagyon tetszett, az hogy most kitettek magukért a maszkmesterek, elég rendesen csurgott itt minden, belek stb. Részek óta be kellett érnünk a “kerítésdeszkába fúródott” járkálókkal, erre most hatványozottan mutatták a darabokra szakadásokat.
Szintén tetszett, hogy végre NINCS élelem (bár elem még mindig van a lámpákba, hogy a csudába?), és végre túlélő részt kaptunk. Nagyon ez lenne jellemző a világra, ismerve az emberiséget.

Jó volt a karakterizálás is, de hogy a pap miért ragaszkodik olyan parancsolatokhoz, amiket tucatszor megszgett…és az a gallér…kéthetes túrázás alatt…miért??

Ami viszont nem volt jó:
Egyiknek se volt esze,hogy a második,harmadik üres lövés után ráfogja a renegátra és lőjön?

10 centis sárból kinyúló zombikéz…hagyján,de egy pillanat múlva már felállva közelít… Aaron meg nézte,hogy felpattan, mint egy rugó? Ugyan.

Minden tiszteletem a vendégszínészé, igazán jól hozta az őrültet…de hogy nem találkozott senkivel évek óta, az tuti, vagy mindenkivel orosz rulettezett? Nem kéne más túlélők nyakába ugrani, hogy juhéééééééj?
Már megint úgy kezelik a szitut, mintha csak tavaly történt volna a zombifertőzés. 13-14 év telt el bakker! Ha meg őrült, akkor miért akarna megbizonyosodni, hogy vannak jó emberek? ehh.

A végén már megint azt hittem otthagyják a puskát…de azért ezek nem olyan lükék mint Darylék a bombás csávónál.

Mindenesetre az új három rész közül ez lett e legjobb eddig.

karit - 2021. 03. 16. 01:01

Bármily mélyenszántó volt a Maggie-ék és Darylék erdei kalandjait követő oroszrulettes tanmese, szerintem bizonyos fokú kreténség három filozofálós fillert elsütni egymás után, miközben mindenki (na jó, akkor csak pár lúzer) hónapok óta várja, mihez kezd a Judzsin-csapat a fűből kinőtt 150 rohamosztagossal.

Necridus - 2021. 03. 16. 07:47

karit:

Jovo heten mar Princesseke a terep.

jukare - 2021. 03. 16. 09:08

Gabriel jó fiú? Eleve úgy ismerjük meg, hogy a gyülekezetét kizárta a templomból, ezzel gyakorlatilag halálra ítélte azokat is, akik még nem voltak fertőzöttek, vagy “megcsócsálva” sem voltak.
De legalább elkerülte a képregényes sorsát… 😀

winnie - 2021. 03. 16. 09:28

pont erről szólt a sorozat, illetve az ő szála az 5. évadtól, a folyamatos vezekléséről. még permanens “büntetést” is kapott képletesen érte.

nyilván embere válogatja, hogy kit miképp ítél meg múltbeli tettei alapján (ld. még negant is revideálják páran), mennyire lehet eltekinteni azoktól, de őt nem holmi rosszindulat vagy gonoszság mozgatta akkor sem, hanem gyávaság és a túlélési ösztön.

Kristo - 2021. 03. 16. 14:08

Én a kilencedik évad körül hagytam abba végleg ezt a sorozatot, pedig korábban nem igen volt párja ebben a műfajban, mondhatni imádtam.

Szerintem totál elbagatellizált lett az egész, minden relevánsabb szereplő, akit bírtam, már a föld alatt van, de persze ez én vagyok.

Ahogy bele-bele kukkantok pár részbe, nagyon látom, hogy elfáradt a sorozat, nem tudom miért húzzák, mert akármikor belenézek, folyton az a véleményem, hogy JDM tartja lélegeztetőgépen az egész franchiset. :D bocsika

Geza Kovacs - 2021. 03. 16. 20:52

Ez így tömény rettenet, rosszabb mint akármelyik korábbi évad bármilyen gagyi történetvezetése, én ezt így annyira se kérem mint eddig.

Nem azért mert ez a rész olyan rossz lett volna, a 19. talán elment volna egynek 5 évaddal korábban is. (Na jó, az előző rész abszolút értelemben is trágya volt.) Hanem mert erre a részenként 3 szereplős epizodikus dögunalom nem jó semmire. Én a fő történetszálakra vagyok kíváncsi, hát még mindig valami 27 rész van hátra, ha jól gondolom. Érdekel, hogy mi lesz, ne az idejüket töltsék csak el a semmiért, a semmivel.

sledge - 2021. 03. 16. 23:03

Hát, nem is tudom. Ennyire régen untam részt. Oké, hogy végre nem a falak mögött bohóckodtak, de egyetlen pillanatot kivéve nem volt semmi különös ebben a részben. Az a pillanat, amikor Gabriel kinyírta a T-1000-es cimboránkat, na, az meglepő volt. Kíváncsi vagyok, lesz-e ennek jelentősége a későbbiekben, mert Aaron nagyon csúnyán nézett.

Seni88 - 2021. 03. 19. 13:48

Számomra ez a rész ütős volt több szempontból is. Először kiakasztott Gabriel prédikációja, amikor bajban volt de mihelyst úgy tűnt megszűnt a veszély megölte Mays-t. Mintha igazolná azt a sztereotipiát, hogy a papok bort isznak (khm most whisky-t) és vizet prédikálnak.
Szerintem hatásos volt a végén a testvér családjának mutatása és a két testvér közös fényképe. Az sem lehetetlen, hogy egy apokalipszis nemcsak idegen embereket ugrasszon egymásnak, hanem családtagokat is.

Enzo - 2021. 03. 20. 01:34

10×19

Nem tűnt fel, hogy olyan nagyon “jubileumi” jellegű lett volna a rész, de nem is volt rossz – mondjuk azért hosszútávon remélem nem tartják fenn ezt a szétaprózott történetvezetést, mert a Fear-nek se állt jól.
Szóval, Aaron és Gabriel atya cserkészkednek szomorú sorsok mementóin át, végre mutatják, hogy egy ilyen világban bizony néha elfogy az élelem, ez szerintem is pozitívum. Kaptunk rengeteg vizuális gusztustalanságot (zombibelek, karkitépés, sár, sőt akár idevehetjük az elején a virágokra eső nagyon művészi vérzivatart is), némi whiskyzős lelkizést, humort, és egy átlagnál érdekesebb oroszrulettezős gonoszt Robert Patrick alakításában, akinek az arca ismerős volt valahonnan, IMDb alapján talán a Last Resortból. A rulett izgalmasra sikerült, de bennem is felmerült, hogy miért nem lövik le, főleg amikor már Aaronnál biztos volt, hogy csőre van töltve a pisztoly. Azon meg meglepődtem, amikor Gabriel megölte :O de utólag megítélve jó ötlet volt, milyen beteg játékot játszatott a bátyjával már…

Darabkák:
– Ez a konyhai időzítős “zombi-kifüstölés” mekkora jó módszer már! :D (bejátszhatták volna esetleg a sárnál is, ha már itt tartunk)
– A másik dolog, amin meglepődtem a részben, az a vaddisznó :O
– Funfact: Robert Patrick játszotta el a részben Mays mellett Mays tesóját is :)

#hétidézete:
“-It’s a light in an otherwise very dark world. And a reminder of the goodness still within us. Things like love. Mercy. Forgiveness…
-Toilet paper.
-What?
-The bibles. They’re my toilet paper.” :DD

karit - 2021. 03. 20. 21:33

“Robert Patrick alakításában, akinek az arca ismerős volt valahonnan”

Kár, hogy nem Darylékkel futott össze, akkor elsüthette volna ezt a klasszikust is:
“Nem mondom. Csinos motor.”

Enzo - 2021. 03. 20. 21:46

@karit: úgy érzem, ez egy terminátoros utalás lesz ;)

Nézőke - 2021. 03. 22. 14:48

..nem tudom lesz-e 20. rész kibeszélő,de 9 percet tudtam nézni belőle. Szánalom, legutóbb Maggie akasztós-főnökösködő részénél maradt ki 4-5 epizód, de most eljött az idő ismét.

Necridus - 2021. 03. 22. 15:14

Nézőke:

Lesz, ezt az évadot mindenképp letolom hetiben:) Este jön. Következő évadnál majd akkor kiderül, hogy lesz a kibeszélő.

Nézőke - 2021. 03. 22. 19:16

Necridus: köszi a lelkesedést, nem tudom mi tartja még benned a lelket erről írni…

Necridus - 2021. 03. 22. 20:28

Hagyomány folytatása, Olvasói igény kielégítése. Jó kérdés, hogy előbbi mennyire fontos, de úgy voltam vele, ha már nézem, akkor folytatom winnie kaszája után a hagyományt, főleg így, hogy 4 nappal korábban elérhető már online és “ráér” a poszt megírása. Ha jól rémlik, eddig minden epizódnak volt kibeszélője). Utóbbi pedig nem tudom, mennyire jelentős még a sorozat esetében úgy, hogy nincs magyar szinkron, mindenesetre úgy látom, még vannak érdeklődők. Meg ugye nem csak a hozzászólások száma a mérvadók.

zlcsik - 2021. 04. 30. 21:47

A 18-ason kétszer, a 19-esen négyszer aludtam el. Mi lesz még itt?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz