login |

Pilot-mustra: Zero Chill – 1×01

2021. 03. 16. 19:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A jégpálya két végén a Netflix hétfői premierje volt, és nagyjából azt az ifjúsági vonalat képviseli, mint az ugyancsak angol Tökéletes leérkezés (My Perfect Landing), csak éppen nem tornászosban, hanem műkorcsolyásban/jégkorongosban, és egy korcsoporttal feljebb lévő karakterekkel.

A családi/sportos történet egy kanadai famíliáról szól, akik Angliába költöznek, hogy jégkorongozó fiuk egy hokiakadémiára járhasson NHL-es álmai elérésének érdekébe. A költözéssel viszont párosban műkorcsolyázó lányuk húzza a rövidebbet, akit elszakítanak partnerétől, és a nulláról kénytelen nem csak a magánéletét, de a sportos életét is felépíteni az új országban.

ZERO CHILL – 1×01 – 5,5/10

Rögtön azzal kezdem, hogy teljesen rendben van a Zero Chill, a műfajában abszolút elviselhető (de nem nagyon lő sajnos magasabbra), itthon simán nézném a kislányaimmal, ha lenne szinkronja (kár érte), hozza, amit hoznia kell egy ilyen sorozatnak, kezdve a tinidrámától, a szappanos szálakon át a családi/baráti érzelmekig. És persze a műfajnak megfelelően a sportos pillanatokkal sem fukarkodnak: a pilotban a műkorcsolyázás mennyiségben felülmúlja a jégkorongot, de szerintem mindkét testvér fog bőven terepet kapni.

A lány azért, mert ő partnerkeresésben van, hiszen a “távkapcsolata” és az esti kiszökős korcsolyázásai nem válnak be régi társával (ezen a szálon bejön egy rejtélyes vonal egy titokzatos ismeretlennel, aki ugyancsak esténként egyedül korcsolyázgat – vajon ki lehet a potenciális pár?), a fiú pedig azért, mert neki elég komolyan bizonyítani kell új csapatában, ahova természetesen beilleszkedni sem könnyű, és nem csak a kötelező rivalizálás miatt.

Ahogy az lenni szokott a műfajban, a családi képletbe bőven kerülnek külső karakterek is, barátok és “ellenségek”, vagy nevezzük őket konfliktusokat gerjesztő figuráknak (mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek részéről), bár ezek nem annyira komolyak, a bonyodalmakat inkább a kapcsolati hálók, valamint a kommunikáció hiánya révén előidézett félreértések hozzák – főleg a 2. részben sokasodnak meg ezek.

Az az igazság, hogy ez a stílus ebben a tálalásban idősebb fejjel unalmas lehet, hiába dobják fel a tényleg elég dinamikus sport szegmensek. A testvéri perpatvarok, legalábbis az első két részben elég gyerekesek (nyilván gyerekekről van szó, de akkor is), cserébe nincs túlbonyolítva az alapképlet, bőven lehet tanulságot tuszkolni bele, szurkolni ennek vagy annak az oldalnak, és mégiscsak coming of age történetről van szó, így idővel a karakterek feje lágya is be fog nőni.

ui: A főcímzene Chvrches, szóval emiatt már eleve előnnyel indult nálam a sorozat.

9 hozzászólás Ne habozz!

wintender - 2021. 03. 16. 20:23

A Netflix historyja alapján a 6. rész közepéig megnéztem tegnap, de az igazság az, hogy valahol a 2. rész legelején elaludtam. :D

Tény, hogy nem én vagyok a célközönség ennél, de azért kezdtem el nézni, mert az ilyen sorozatoknál mindig érdekel, hogy egy tényleges korcsolyázó (tornász, táncos stb) színészkedik, vagy színész + dublőr kombó van bevetve.

hunhockey29 - 2021. 03. 17. 07:39

Mondjuk nekem már ott wtf, hogy a család Kanadából Angliába költözik a fiú NHL-es álmai eléréséhez. Ezt nem fordítva kellett volna? :DDD

winnie - 2021. 03. 17. 07:52

haha! igen, ezt én is megjegyeztem, amikor nyáron a berendelésről írtam a hírekben:) https://www.sorozatjunkie.hu/2020/07/17/hirpentek-the-kominsky-method-3-evad-the-kominsky-method-kasza/

juhaszvik - 2021. 03. 17. 10:19

Akkor nem csak én húztam fel a szemöldököm. Ki van fejtve a sorozatban, hogy miért jobb nekik az angliai akadémia, vagy fogadjuk el és kész?
Amúgy vicces, de az angolok pont inkább műkorcsolyában jók, ha már téli sportokról van szó.

Rapguruz88 - 2021. 03. 19. 06:50

Na a költözésnel én is felkaptam a fejem, kissé érdekes volt!, maga a sorozat gyorsan lement nálam, tipikus popcorn, egy hónap múlva már nem emlékszem semmire, csak Grace Beediere.
Ami engem zavart kissé az a főszereplő no kora, 15 évesnek van beallitva Grace Beedie, valójában meg (nem tudni hány éves, nincs róla adat az interneten!) de cserébe rengeteg eyecandyt kaptam, főként Grace Beedie révén :)

Nikolka - 2021. 03. 23. 02:05

Nem nagyon értem mi volt ez a sorozat, de hősiesen végignéztem. Értem, hogy nem nekem készült. De én egy családi sorozatot sem így képzelek el. Nem azt mondom, hogy rossz volt. De jó sem.
Nagyon zavart a szereplők kora engem is. Nem csak Grace, hanem a tesója is (akire én végig azt hittem idősebb nála, nem ikrek) és a barátnőjük is idős volt. Rég nem láttam ilyen sorozatot, ahol “idősebb” szereplők alakítják a fiatalokat. Ez elég régi “divat”. Főleg, hogy sok a tehetséges fiatal.
Az, hogy miért Angliába mentek végül annyi, hogy ott volt ez a klub. Nem lett kifejtve, hogy miért jobb. De totál érthetetlen tényleg, főleg, hogy semmi külső helyszín nem volt. Így bárhol játszodhatott volna. Helyszínekről jut eszembe, hogy teljes több kamerás sitcom (vagy Disney sorozat, tudom a célközönség is az a réteg) érzetem volt, annyira kevés helyszín volt
Zavaróan kevés számomra. És azok is olyan fura díszlettel voltak.
Még sosem láttam olyan angol sorozatot, amiben semmi angolos nincs az ég világon.
A legnagyobb negatívum számomra mégis Kayla karaktere volt. Aki végig annyira ellenszenves volt. Nem is emlékszem egy szimpatikus jelenetére sem. (Pedig a színésznő tényleg szép volt) Több nehéz témájú, fiatalokról szóló sorozatot láttam mostanában, de ilyen ellenszenves karaktert nem mostanában.
Ezért is nagyon sajnáltam a végét, Mac döntését.
Beart és az öccsét szívesebben láttam volna többet. Szimpatikusabbak voltak. Hiába az ő történetüket már sokszor láttuk.

Nikolka - 2021. 03. 23. 02:10

Rákerestem. A Skyt alakító színésznő 29 évesen alakít 15 évest!

winnie - 2021. 03. 23. 05:24

” Helyszínekről jut eszembe, hogy teljes több kamerás sitcom (vagy Disney sorozat, tudom a célközönség is az a réteg) érzetem volt, annyira kevés helyszín volt”

igen, a linkelt my perfect landingnél is ezt emeltem ki, hogy olyan tévédíszletes az egész.

Alice - 2021. 04. 01. 00:07

Végignéztem egyben. Nem volt rossz, de olyan bosszantó, hogy mennyivel jobb és igényesebb is lehetett volna! Mert ami jó volt, az nagyon jó volt, de sokszor csak a bénázás ment meg a melodráma, össze volt csapva itt-ott.

Szuperek a koris részek, legyen az edzés, meccs, vagy műkorcsolya, szerencsére rengeteg van. Már ezért megérte megnézni :)

A forgatókönyv és az írás elég szerencsétlen, néhol zavaros, a sztoriban, kapcsolatokban a mélység sokszor hiányzott, és oké, hogy a szerelmi szálra nem akartak fókuszálni, de azért kezdhettek volna valamit, ha már építgették.
Vannak viszont jó karakterek és szálak, a kedvenceim Ava (edző lánya, kicsit Sabrina Carpenterre hajazott a leányzó) és a Bear-Sam tesók története. Mint karakter, a rettegett edzőné is nagyon ütős volt. Az edző-játékos és az edző-műkorcsolyázó kapcsolatokban is egész jó jeleneteket hoztak.

De emberek, én ennyi ellenszenves karaktert még életemben nem láttam egy légtérben! És pont az ikrekkel az élen. Mindkettő tapló és önző, sokszor döbbenetes volt, hogy másokkal sokkal kedvesebbek, mint egymással valaha is. A lány volt a keményebb, hidegebb karakter, a srácnál nagyon lejött, milyen gyerek még, a legtöbbször hagyta, hogy sodorják az események és a általában elszámolhatott volna tízig, mielőtt megszólal. Felüdülés volt nézni, amikor előjött a “normálisabb” énjük vagy ha láttunk némi karakterfejlődést.
A csapattársak között szinte végig csak a marakodás megy, ott több pozitív energiát vagy több szimpibb karaktert vártam volna, de az új srác is baromi rosszul kezelte a dolgokat az elején, pl. egy lufi-özönre így reagálni!

Eyecandyben jól áll a sorozat: a műkorcsolyás részek lélegzetelállítóak, ilyen király fonott frizurákat is ritkán látni, a lány gyönyörű, a srácnál meg folyton az járt a fejemben, hogy ilyen színű szem márpedig nincs, mi ez, sötétkék? WOW ;)

Naszóval voltak ebben jó vonulatok is, én pl. a Winx sagánál százszor jobbnak találtam, a hibái ellenére.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz