login |

Young Rock: 2 rész után

2021. 03. 16. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Sztárpávör ide vagy oda, itthon nem kavarta fel igazán az állóvizet az, hogy DwayneJohnsonAMoziból tévésorozatozik. Ezen persze egy pillanatig sem csodálkozom, hiszen az sem hatotta meg igazán a népet, amikor az egykori The Rock abszolút főszereplőként, az HBO-n, egy laza, Entourage-szerű sorozatban, a Ballers-ben nyomta 5(!) szezonon át. Az, hogy amerikai focis volt a tematikája, nem tudom, hogy vonzó-, vagy taszító hatást gyakorolt-e.

A Young Rock már nem prémium csatornás sorozat (bár simán lehetne az is), hanem országos adóra érkezett, az NBC-n mutatkozott be, ennek ellenére jóval kevesebb alkalmunk nyílik a nevetésre. Nem azért, mert rossz lenne, egyszerűen csak nem annyira röhögős stílust hoz el. Ami sok esetben működni szokott nálam, viszont ilyen szerkezettel, ezzel a témával (pankráció + nosztalgikus tiniévek) teljesen esélytelen volt. (human kritikáját már olvashattátok.)

A Young Rock ugyanis nem egy, hanem három, sőt, három és fél sorozat. A pilotnál konkrétan azt gondoltam, hogy 3*6 percnyi komédiát kapunk (a főhős három gyerekkori énjével (három különböző színésszel) 1982-ből, 1987-ből és 1990-ből, plusz a szülőkkel, akik nem változnak), amit egy 2032-es narrálásként is felhasznált interjú köt össze (ami egyébként ugyancsak bír saját történetszállal(!)), azaz a Modern Family-s receptet használja.

De a 2. résznél kiderült, hogy ez nincs így. Egyszerűen arról van szó, hogy minden (vagy legalábbis a legtöbb) rész csak az egyik idősávon fog játszódni, csakis egy történetet fog elmesélni The Rock múltjából, szóval vagy kisgyerekként, vagy tiniként, vagy főiskolásként fogjuk látni őt. Ami egyben azt is jelenti, hogy háromféle stílust hoz el, azaz teljesen random, hogy mit kapunk az adott héten. És ennek élvezetéhez mindenképp az kell, hogy az ember a 3 szálhoz ugyanúgy viszonyuljon, nem? Vagy, ha az egyik nem jön be, akkor hagyjuk ki az adott részt?

Részemről inkább a tinis aspektusok jöttek be, bár szerintem a legtöbb tartalom a kisgyerekes vonalban van, de az rémisztően “elment mellettem”, cseppet sem érdekelt a kis srác és a körülötte lévő színes(nek szánt) karakterek tömkelege. A jövőbeli, felnőtt szál talán a leggyengébb része a Young Rock-nak, pedig tippre ebből lehetett volna kihozni a legtöbbet, de jobb így, hogy nem nyomja el a többit. (Bár a folytatásban szerintem komolyabb hangsúlyt fog kapni.)

Az biztos, hogy a történetek, bár a tanulságaik univerzálisak, a pankráció jelenléte miatt elég különlegesek, sőt, az ezen a szálon lévő karakterek is azok, hiszen ritkán látni olyan figurákat, mint Dwayne apja. Azonban a csórós családos sztori maximum inspiráló lehet (ami bőven elég olykor), annyira nem fogja beszippantani a nézőt.

Annak ellenére, hogy engem egy pillanatig nem tudott lekötni a Young Rock egyik szála sem, sem bájosnak, sem viccesnek, sem nosztalgikusnak, se feelgoodnak nem éreztem a sztorikat, összességében (PLOT TWIST!) nincs gond a sorozattal. Korrekt módon megvalósítva, abszolút pozitív, szimpatikus (szereplők terén is – ők mondjuk az apa, Rocky kivételével nem túl emlékezetesek, cserébe viszont Joseph Lee Anderson valami frenetikus), komoly hangsúlyt helyez az értékekre főleg a családi összetartásra, de nem fél viccelődni sem rajta. Azonban, ha heti 20 percnyi komédiáról van szó, akkor ennyi szerintem nem elég. Nagyon nem.

Szerintem a sorozat inkább azoknak lesz érdekes, akik érdeklődnek az elég kivételes gyerekkor iránt, hogy miket tud mesélni magáról Dwayne Johnson (a legtöbb sztorinak nyilván valóságos az alapja), és akkor még pozitív is lesz az, hogy olykor el lehet rajta mosolyogni vagy a korral, vagy a pankrációs szállal, vagy pedig a nem túl tehetős családdal kapcsolatos dolgokon.

Aki a pankrációt szereti, annak igazán csak a gyerekkori szál lehet érdekes, mert ott klasszikus nagy nevek is szerepelnek, mint például Andre The Giant, amire pár archív anyaggal is ráerősítenek, bár mondjuk az 1×02-ben is volt egy pankrátoros szál, amiben klasszikus nagy meccseket és sufni párviadalokat is mutattak (talán ezért hozták előre a 6. részt másodiknak), de kizárt, hogy ez minden részben komoly szerepet kapjanak a verekedések – no F-word! 5/10.

2 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2021. 03. 17. 01:54

Tényleg nem nevetős, én még szerintem nem is nagyon mosolyogtam rajta, de valahogy mégis jó nézni. Nem is tudom megmondani, hogy miért, kreatív az egész, nem egy tucatprodukció, az biztos. Persze ha nem Rock életén alapulna, eszembe sem jutott volna belenézni, ahogy a Ballersbe is belenéztem miatta, de az nem fogott meg túlzottan. Talán a pankráció egy fokkal közelebb áll hozzám az amerikai focinál, ebből azért már láttam pár meccset (előadást?:) az életemben.

De nekem sem a kisgyerekes, pankátoros szál tetszett igazán, bár az sem volt rossz, hanem inkább a tinis, romantikus, az ilyesmit el tudom nézni Rocktól függetlenül is:) A fősulisat egyelőre nem írnám le, abból még nem volt külön rész. A jövőbeli szálra én nem is gondoltam, hogy nagyobb szerepet kaphat, Rock elég sok filmet forgat folyamatosan, itt talán csak az volt a cél, hogy sziporkázhasson egy kicsitt, ezzel növelve a sorozat vonzerejét, és ha csak ennyi lesz végig, akár 1-2 nap alatt felvehették a teljes évados jelenlétét. De lepjenek meg, tényleg jó lenne, ha ő is kapna valami történetszálat a narráláson kívül.

Az szerintem sem hülyeség, hogy lehet nézni csak az egyik szálat is, ha valakit csak az érdekel, én is gondolkodtam, hogy ha 22 részes évad lenne, lehet, hogy csak a ’87-es részeket nézném:) De ez a 11 talán le fog csúszni így is, ha marad a színvonal.

winnie - 2021. 03. 17. 04:43

a jövő kapcsán ugye lesznek kiemelt egyéb karakterek is ott, és az ő beosztásuk is arra enged következtetni hogy valami sztorit csempésznek bele.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz