login |

Debris: 3 rész után

2021. 03. 17. 15:50 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika,

Mostanra már igazi klasszikus országos sorozat lett a Debris-ből. A pilottal belevágtak a közepébe, ami remek, és onnan folytatták a 10-20 éves receptek szerint. Akinek bejön az így készült végeredmény, az örülhet, hiszen tartották a szintet, és nincs zsákbamacska.

Röviden az alapok, hátha most találkoztok a címmel elsőnek: a naprendszerünkben van egy idegen űrhajó, amiről darabok hullanak a Földre. Ezek a roncsok/törmelékek láthatóan különleges dolgokra képesek, a gravitáció és a dimenziók nem okoznak gondot nekik.

A történetben az USA és Nagy-Britannia összefog egy közös ügynökségként, hogy megakadályozzák a földönkívüli technológiával felturbózott új fegyverkezési versenyt a nagyhatalmak között, de igazából ez a szövetség sem a teljes bizalmon alapszik, nagyjából csak abban értenek egyet, hogy nem lenne jó Kína vagy Oroszország győzelme.

Maguk a részek viszont tényleg a The X-Files vagy épp a Fringe (ha már onnan jött készítő) alapjait használják. Minden részben van egy fontos aktuális, emberi ügy, amiket összefűz a fő szál, amit az X-aktáknál nyilván gyorsabban csepegtetnek, de azért részenként 5-10 perc megy csak rá egyelőre.

A lényeg, hogy a heti rejtélyeknek tetszenie kell a sorozatnál maradáshoz, mert azokon van egyelőre a hangsúly. Mindig egy érzelmes történet kerül a középpontba, legalábbis eddig, nem akciódús, bár egy-két WTF húzás becsúszik, például a 2. részben, még ha nem is leptek meg. A harmadik rész kapcsán konkrétan a The Arrival is beugorhat, bár lehet, csak a production design miatt gondoltam ezt.

Az epizodikus sztorikra amúgy nem csak a dráma miatt van szükség, ás nem is helykitöltés az egy filmnyi fő ötlet mellé, hanem egyben az emberségünk vizsgálata is: ha nem vagyunk képesek jóra használni az új technológiát, akkor “nem is érdemeljük meg”, amit igazából úgy kell értelmezni, hogy elpusztítjuk magunkat vele. Bár többször előkerül, hogy mintha kiválasztottak lennénk.

Ami nekem igazi negatívum egyelőre, hogy a két főszereplő között semmi kémia nincs. Nem szerelmi szálra gondolok nyilván, az kinek hiányzik, hanem emberséges szálra. Konkrétan olyan, mintha a kötelező karakterépítést csinálnák mechanikusan. Hogy a rengeteg személyi szál telefonon építését ne is említsem, értve ez alatt a családi kapcsolatokat.

Igazából az egészre ezt tudom rásütni, pár drámai pillanaton kívül olyan kiszámított minden benne. Nem “ezerszer láttam már”-eset, vagy “tudom, hogy mi jön”, hanem egyszerűen érzelmileg nem lehetett semmihez kapcsolódni, de közben még a heti ügy rejtélye is leköt egyelőre, még ha nem is hat meg (és kicsit random a megoldásuk sokszor), és a főszál nagyon érdekel.

9 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 03. 17. 16:00

1×02: pont, ahogy sejtettem, hogy engem iszonyatosan hidegen fog hagyni ez a stílus, az 1×02 az első perctől az utolsóig merő szenvedés volt. sem a jelenségek nem érdekelnek így, sem az átívelés (ami most 2+1 jelenetet kapott?), sem pedig az, ahogy próbálnak a jelenségekre valami random gondolati ívet ráhúzni. mert nyilván szép és jó analógiákat gyártani, de azok túl esetlegesek.

pont, mint a fringe.

Divide - 2021. 03. 17. 20:33

A második rész felénél feladtam, nekem ez unalmas, szájbarágós, öt percben elfért volna az összes történés. Nem szeretem, ha pocsékolják az időmet. Ráadásul a főpasi is rettenetesen irritált.

Geza Kovacs - 2021. 03. 17. 20:53

Még a járványlezárás se tudja lenyomni a torkomon. Ez olyan unalmas, hogy ki kell támasztanom a szemeim, ha elindítom, és már az első rész is ilyen volt. Nagyon durva, nem tudom, hogy hozták össze.

Shannen - 2021. 03. 17. 22:00

Én ezzel a harmadik résszel engedtem el a sorozatot. Nekem ilyenekre már nincs időm. A főszál engem is érdekel, úgyhogy majd időnként utánaolvasok, hogy mi a helyzet, de ez így nagyon kevés.

A heti történések nem olyan rosszak, és nem is a színészekkel van itt gond, ahogy többen említették a kibeszélőnél, hanem az írás egy borzalom, főleg a dialógusok. Most is, annál a jelenetnél, amiből a fenti 4. kép van, konkrétan nem hittem el, hogy ezt a párbeszédet képesek voltak képernyőre vinni. Nem csodálom, hogy a színészeket hozzák fel többen negatívumnak, hiszen szegényeknek konkrétan a semmivel kell dolgozniuk, borzasztó lehet. De ez nem az ő hibájuk, csak rajtuk csattan az, hogy ebből az anyagból kell dolgozniuk.

Thomas - 2021. 03. 18. 01:18

Én is kiszálltam a 2. rész után. Winnie már pontosan leírta, amit gondolok, szóval nem ismételném:) Unalmas volt, ezt sem tudom, hogy minek néztem végig, ennél még a Fringe is jobban lekötött.

schray - 2021. 03. 18. 06:55

Bár anno a Fringe-t imádtam és az is döcögősen indult, ez most már valahogy nem tud lekötni. Az alapfelállás pedig még érdekesebb is lenne és ha erősebb lenne az átívelő szál, akkor simán, de most valahogy már nem tudok monster/anomaly/murder of the week sorozatokat nézni.

tvolker4 - 2021. 03. 18. 20:34

Én anno a Fringe-et kifejezetten szerettem, főleg az első 2 évadban a fő szál (története és bemutatása is) szerintem zseniális volt.

Jelen sorozatnál viszont egyetértek abban, hogy a párbeszédek sokszor sántítanak, meg ami már szerepelt pilotkritikában, hogy túlságosan megfoghatatlan a törmelékek hatása, így bármikor bármit ráfoghatnak, belemagyarázhatnak, és ez ront az élvezhetőségen.

Úgy értem, most kb ez van:
– az áldozat átesett pár emeleten? Hát ez a törmelék miatt van…
– klónok jelennek meg egy kisvárosban? Erről bizony szintén a törmelék tehet…
– Egy újabb dimenzió válik hirtelen láthatóvá? Kitaláltátok, ezt is egy törmelék okozza…

Konkrétabban fogalmazva, az zavar, hogy nincs igazán nyomozás, hogy hogyan történik egy jelenség, mert mindenki tudja, hogy a törmelék áll a háttérben. Ehelyett állandóan csak tippelgetnek, hogy a törmelék miért pont azt idézte elő, amit.

Ezzel szemben a Fringe-ben ha történt egy furcsa eset, akkor az egyedi volt, és azon agyaltak, hogyan történhetett, nyomoztak, kísérleteztek és kerestek hozzá valamilyen (ál)tudományos magyarázatot. Szóval arra akarok kilyukadni, hogy emiatt sokkal változatosabb, ezáltal érdekesebb volt, a heti ügyeket tekintve. Én legalábbis így látom :)

Azért kitartok még most a Debris mellett egy darabig, mert érdekel annyira a fő szál, hogy mit hoznak ki belőle, meg a lassú tempó ellenére nem unom úgy a részeket, mint az előttem szólók.

Yamagato - 2021. 03. 19. 19:13

Nálam az 1×02 után egyből lecsúszott az 1×03 is. A cold open-ek megvalósítása nagyon hidegrázós tud lenni, egyből beránt. Azt viszont aláírom, hogy az intro utáni rész nem üti meg a Fringe szintjét egyrészt a párbeszédek minősége (ami nem volt mondjuk most annyira szembeötlően rossz, mint az 1×01-ben), a sete-suta esetmegoldások (1X03-ban közelebb vitték a roncsot és csókolom, day is saved) és a hiányzó Walter/John Noble faktor miatt, ami lelket adna a sorozatnak. Jonathan Tucker cipeli a dolgot a hátán amennyire tudja, de nem sokból dolgozik ő sem (ha jól rémlik Fringe-ben is kb. csak John Noble színészkedett, a többiek egy robot szintjén játszottak, szóval egy ember is elég lenne, csakhát kellene hozzá hálás alapanyag is.

Egyébként durva, de nekem kifejezetten üdítően hatott az országos sorozat formula, olyan régen láttam már ilyet. :) Mindenképpen maradok még, heti 42 percet bőven megér. Már csak arra is kíváncsi vagyok, hogy ahogy tvolker4 is írta, hányszor tudják ezt a „törmelék random amerikai kisvárosban XY creepy dolgot okozott” sablont ellőni, hogy érdekes maradjon és a heti ügyek valahogy misztikusak maradjanak, plusz katarktikusabb legyen a feloldásuk.

Mm - 2021. 05. 24. 14:25

Fringe a sok keveressel a vegere lett uncsi, elso ket evadot birtam, pont iden kezdtem ujra nezni de a 4. evadbal abbahagytam.
Ez en is 2 reszig birtam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz