login |

Doktor Balaton: vége az “1. évadnak”

2021. 03. 17. 21:40 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

A TV2 úgy döntött, hogy 45 részes lesz telenovellájának első szezonja, ami valószínűleg nem így volt eltervezve, hacsak nem annyira profi a csatorna, hogy direkt úgy indította el decemberben a szériát, hogy annak nyitóévadja pont február utolsó péntekjére fusson ki, ráadásul komolyabb cliffhanger nélkül, mert nem akarják, hogy a nézők falnak menjenek.

Oké, félre az iróniával, de gondoltam adok egy írást a sorozatnak, afféle kamukibeszélőt, amiből lehet, hogy inkább csak a “kamu” lesz igaz, a kibeszélő nem, mert elég kriminális, hogy mennyire nem olvasok semmit a neten a sorozatról, pedig biztosan vannak (eldugott) rajongói klubok az Index Fórum-on kívül, és folyik aktuális epizódkibeszélés a TV2 Facebook oldalán a vonatkozó posztok alatti párkommentes területen kívül is (szegény Tina kapott a fejére ott amiatt ahogy viselkedett, mondván milyen lány ez?!). Csak nézi valaki, nem? (Az, hogy a mi decemberi ajánlónkhoz minimális vélemény érkezett, papírforma, hiszen nem annyira a napi műfajban utazunk.)

A Doktor Balaton kapcsán engem leginkább az lepett meg, hogy bizonyos beharangozókkal ellentétben mennyire nem a humorra és/vagy a romantikára gyúrnak benne (nyilván vannak szálak, amiknél ezek hangsúlyosak, de összességében, legalábbis tapasztalataim szerint, nem dominálják a sorozatot), hanem inkább a klasszikus kapcsolati dráma van jelen benne, valamint különféle intrikák, hol anyagi célzattal, hol pedig érzelmivel, és nagyjából a konfliktusokat és az esetleges csavarokat is erre a két szappanos vonalra húzzák fel.

Illetve, még egy érdekesség, hogy bár viszonylag kicsit merítettem, de a címszereplő, akit főszereplőnek véltem, több általam csekkolt részben is csak minimálisan vagy semennyire sem volt jelen – ez nyilván csak így alakult, de akkor is jelzi, hogy itt is jellemző volt, hogy egyes szereplők olykor kihagynak részeket, ami nem is baj, hogy nincsenek túlzsúfolva a (jelenleg) 30 perces epizódok, inkább kevesebb szálra koncentrálnak, cserébe azokat pár jelenetben végigviszik. Általában.

Azonban még a racionális szerkezet sem teszi túl érdekfeszítővé a sorozatot, valahogy nem látom benne azt a nagy kérdést, fő, konkrétan körbeírható sztorimotort, rejtélyt vagy kiemelt szálat, aminek építésével a többit is mozgásban lehetne tartani, akadnak olyan vágányok is, amik mintha saját sorozatukban zajlanának, csak átrándultak ide.

A fináléban sem nagyon volt meg a szálak közötti kohézió: volt egy budapesti vonal, egy drámaibb az idősb. dokival, valamint némi falusi kapcsolati+intrikus vonal – és volt, akinek egyetlen jelenete csak lógott a levegőben, nyilván a játékidő miatt került éppen ebbe a részbe.

A megvalósítás egyébként nagyjából rendben van, az adott korlátok (ld. napi sorozat) ismeretében, abból, amit láttam, úgy éreztem, hogy a színészeken sem múlik semmi, főleg az általam kevésbé ismert arcok jelentettek kellemes meglepetést. Kérdés, hogy a történetvezetés fel tud-e lépni arra a szintre, hogy a nézők számára kihagyhatatlan legyen a Doktor Balaton.

6 hozzászólás Ne habozz!

dexike3 - 2021. 03. 18. 07:51

amikor 30 percre álltak át, az szerintem jót tett a sorozatnak. mert tényleg olyan semmilyen. kár, hogy a Kereszanyuval kellett “megküzdenie”. az idősebb ismerőseim körében népszerűbb volt mint az RTL-es “ikertestvére” (többnyire az Exatlon miatt). én nem ültem fel erre a vonatra. a két sorozat közül ez hasonlított jobban a készítők népszerűbb korábbi napijára a 200 első randira. “akár spinoff is lehetne”. kevésbé otromba karakterek vannak ebben mint az ellenlábasban. de ez a kilúgozás teszi olyan semmilyenné. az egyik karakter a fogyatékos Petya eltűnése se rémlik (lehet rájöttek fullba nyomták a kretént). a valóságosabb helyszínek is dobnak rajta (oké múzeumfalúban forgattak). jobb lenne, ha a Balaton környéki miliő jobban megjelenne (pl. nyaralók lenyúlása, telkekkel kavarás, stb.), amivel picit életszerűbb lenne.

winnie - 2021. 03. 18. 08:08

random érdekesség, így kezdődött a finálé:
– Leó.
– Szia…, Kornél.
– Hát te?
– Hát te.
– Hát, én csak, ööö…
– Ööö… Kornél. Na… de örülök a… Leó csak a…
– Ühümm.
– A…

Kati néni - 2021. 03. 18. 11:15

Miért nem vásárolnak meg egy működő sztorit inkább, amelyet némi kreativitással átszabnának a magyar piacra? Egy olyat, amelynek régen valamelyik verziója nagy siker volt itthon. A szerb-horvát, cseh, lengyel, román, görög, spanyol, portugál piacon nem egyszeri eset, hogy egy latin-amerikai formátumot ültetnek át helyi viszonyokra. Például a Titkok és szerelmek és a Paula és Paulina alapszituja otthon is újracsomagolható lenne.

winnie - 2021. 03. 18. 14:05

Miért? Nem vásárolnak meg? Egy csomót megvásárolnak. Nem hiszem, hogy hiány lenne nem eredeti sztorikban itthon.

Kati néni - 2021. 03. 18. 20:16

Winnie! A felsorolt piacokon megtörtént párszor, hogy az “eredeti” (mert általában az se eredeti, hanem remake) telenovella után pár évvel gyártanak egy saját változatot.

De pl. arra is kitérhetnénk, hogy a Televisa szívesen kooperál külföldi té ékl, amikor készítenek egy sikersorozatukból mondjuk egy spanyol, olasz vagy Fülöp-szigeteki változatot. Ők azok, akik biztosan tudják, hogyan működik a recept, sőt sokszor még executive producert is adnak “kölcsön”.

Most nem fellengzős duma akar lenni, de azt ki kell tapasztalni, hogy milyen a formátum és hogyan lehet jól megírni, én például nagyon szeretem a telenovella műfaját, mert nyitottabb, mint a szappanopera és egész jó dolgokat is meg lehetne benne valósítani. Csak hozzáértő személy és pénz kérdése.

Ahogy te is írtad, a Doktor Balatonban nincsen semmi nagy motívum, rejtély vagy bármi, ami az egész történetet tovább tudná görgetni.

Latin-Amerikában azt is tudják, hogy hogyan lehet ugyanazt az alapszituációt eladni évente kétszer másféle körítéssel ugyanazon a csatornán. És hogy mennyire csalogató tud lenni ugyanaz az ismert történet, ha tekernek rajta mindig egy kicsikét, vagy hogy hogyan adjanak egyedi, otthonos környezetet, közeget minden darabnak. Ez a Doktor Balaton nagyon semmilyen, a Keresztanyu is talán csak egy paraszthajszállal jobb nála.

Réta - 2021. 07. 23. 12:19

Többnyire nem magyar sorozatokat nézek, de azért időről-időre igyekszem esélyt adni a hazai készítőknek is. Ebből a sorozatból konkrétan 10 percet bírtam végignézni, mert már a főcím is borzasztó. A Doktor Balaton cím alapján egy kellemes orvosos sztorit vártam volna, ami kicsit hasonlít a Hegyi Doktor vagy Doc Martin sorozatokhoz hangulatában. A pilot alapján viszont azt láttam, hogy itt bizony szó sincs erről, hanem a gyógyvíz körüli kavarás, az amorózó Bodrogi Gyula meg a gyógyszergyártók és a NAV elleni harc a fő motívum. A női szereplők közül a legtöbb csak kelléknek tűnik, nekik annyi a dolguk, hogy szerelmesek valamelyik férfiba, aki okos és tesz dolgokat. Nem láttam egyetlen szimpatikus karaktert vagy érdekes sztoriszálat sem. Fáj a szívem, mert ennyi pénzből lehetett volna egy feelgood sorozatot készíteni, ami a festői szépségű Balaton-felvidéken játszódik. Szerintem mindenképpen a humorra és a romantikára kellett volna helyezni a hangsúlyt, valamint kihasználni a helyszín által adott sztorilehetőségeket. Úgy gondolom, hogy sokkal több időt, pénzt, energiát kellene fektetni a forgatókönyvbe, mert megfelelő alapanyag nélkül minden más pénzkidobás. Gondoltam, elolvasom, hogy hátha jobb lett a helyzet a későbbiek során, de a kritika alapján nem érdemes újabb esélyt adni a sorozatnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz