login |

Második blikk: Clarice

2021. 03. 17. 20:00 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika,

Everything is a political decision.

A Clarice pilotjáról már írtam, és már az első részből le lehetett szűrni, hogy nagyon nem tipikus országos krimisorozatot kapunk. Ami lehet, hogy az élettartamát tekintve nem túl szerencsés (tényleg mit keres a CBS-en???), hiszen országoson merész dolog átívelős sztorira és pszichológiai megközelítésre alapozva, de végülis, ha jó kritikát mellett kap kaszát, akkor még mindig át lehet emelni mondjuk a Paramount+-ra.

Sajnos az 1×02 olyan szempontból nem volt túl ideális folytatása a kezdésnek, hogy azt látva az ember epizodikus kriminek hihetné a sorozatot (a járványleállás utáni első részt egy erdős terepen forgatni a jelek szerint egyszerűbb volt), azonban már ez az ügy (ami egy Waco-szerű szembenállás is volt) sem volt annyira tipikus, mint a sok műfajtárs esetében, ráadásul sikerült megalapozni vele pár karakterkapcsolatot, valamint Clarice Starling helyzetét a főnökével, aki korábban elhatározta, hogy rövid úton megszabadul tőle.

Az, hogy mennyire a lélektani dolgokra megy rá a Clarice, már az is jelezte, hogy az 1×02 tele volt visszautalással a múltra, flashbackekkel, ugyanis a történésekre azon a környéken került sor, ahol az ügynök nevelkedett, és az ügy mellett az egésznek adtak egy politikai olvasatot, ami révén az egész, erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó egység sorsát is kétségessé tették.

Ami viszont továbbra is hiányérzetet okozhat (nyilván ez x rész múlva változni fog), az a mellékszereplők kezelése, fura látni, hogy egy Kal Penn ennyire háttérben van és alig szólal meg. Pedig eddig a színészekre egy rossz szavunk nem lehet, nem csak Rebecca Breeds és Michael Cudlitz jó, hanem a többiekkel sincs gond, és ami még fontosabb, a megvalósítás is egészen igényesnek tűnik.

A sorozat kapcsán mindenképp érdemes kiemelni, hogy mennyire támaszkodik a főhős karakterére, és a róla korábban szerzett tudásunkra, hiszen egy több sztorit valóban a film alapján indítanak el. Ilyen szempontból hátrányban is lehet, aki nem látta A bárányok hallgatnakot, hiszen ott említett darabkákra építkeznek, például Clarice családjára és múltjára, valamint persze tovább viszik a film által is erősen megrajzolt “egy szál kezdő lány a pasiklubban”-megközelítést.

Összességében a sorozat tehát (a készítői szándék szerint legalábbis) meg akarja mutatni, hogy mi történt a Silence of The Lambs és a Hannibal filmek között eltelt 7 évben, és eközben alapvetően azt kutatja, hogy miképp képes valaki feldolgozni egy elég komoly traumát, illetve az miképp hat ki rá, az életére és a munkájára. És közben persze egy komplexebb gyilkossági ügyet is felgöngyölítenek lehetőség szerint, miközben a korbeli FBI működését is láthatjuk.

2 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2021. 03. 17. 22:07

Hu, azt a 3. rész után el is felejtettem írni a kibeszélőbe (mert akkor nem volt idő, utána pedig elmaradt), amire a 4. rész is ráerősít (de az 5.re még nem volt időm, és mivel a negyedik vége tényleg cliffhanger, azt most remélem nem spoilereződik el majd kommentben :) szóval hogy azért ez a sorozat egy kicsit “átverés” :) Mindjárt kifejtem bővebben, de előtte azért még annyit hogy nekem amúgy tetszik.
Na szóval arra gondolok “átverés” alatt, hogy ez túlmutat az epizodikus vs átíevlő (illetve miből mennyit) dolgokon, ugyanis szerintem ez a “Hannibal univerzum” a leendő nézőt eléggé orientálja hogy mire számítson és miért várja ezt a sorozatot, és persze egyrészt a pszichológiai megközelítés, de másrészt azért az Ügy (vagy ha epizodikus akkor ügyek) szempontjából sorozatgyilkosok. És itt is így indul, Clarice-t a pilotban egy potenciális sorozatgyilkosság miatt vonják be egy különleges munkacsoportba (ViCAP) , és a rész végén kiderül hogy ez nem az aminek látszik, stb. Aztán jön a 2. epizód, hogy a 3.ban megint visszatérjünk az elsőre, ahol eg mélyebb összeesküvés kezd körvonalazódni, a 4.ben is a fő ügy (a 3. következményeként), de ott pedig az FBI-on belüli hivatali csatározások kapnak nagy hangsúlyt.
És amúgy ez nekem tetszik (bár tény hogy kissé lassan csordogál, valamint a művészieskedés is kicsit túlspilázott (vili hogy a múltbeli traumák, stb, csak ez így nem elég jó, ez sajnos eléggé olyan hogy vagy qrvajól, nagyon átgondoltan és koherensen kell csinálni(lásd Hannibal sorozat, 10/10, ezen a téren egyértelműen) vagy inkább nem nagyon erőltetni mert az eléggé erőlködés lesz. Na de mindegy)

Szóval persze a készítő meg mondhat ilyet (ezt a kibeszélőbe is beidézte winnie) hogy “meg akarja mutatni, hogy mi történt a Silence of The Lambs és a Hannibal filmek között eltelt 7 évben, és eközben alapvetően azt kutatja, hogy miképp képes valaki feldolgozni egy elég komoly traumát, illetve az miképp hat ki rá, az életére és a munkájára”, de most képzeljük el ugyanezt mondjuk Jack Bauerrel. Vagy John McClane-nel. Ilyenkor olyan erős a széria “dns”-e, hogy (szerintem) a leendő néző azért joggal számít arra, hogy egy 24 évad az terroristákkal fog foglakozni, stb, stb.
(persze nem kizárt hogy egyszer majd arról is látunk sorozatot hogy mi történt John McClane-nel a 2. és 3. rész között, végül miért futott teljesen zátonyra a házassága a traumák hatására, stb, stb, nyilván hüyéskedek, de azért nem teljesen, végülis nem kizárt hogy egy készítőt ez is nagyon érdekli és/vagy erre tud pénzt szerezni :)

Összességében a Clarice szerintem nem rossz sorozat, tényleg alaposan építi a saját világát, az ügy (ügyek) is egész jól felépítettek, de pl. eddig sokkal inkább elment volna mondjuk egy Goliath évadnak.

Florabell - 2021. 06. 07. 14:53

Ebben a rèszben indul be igazán. Nagyon tetszett a megvalósítás, mèg egy heti krimi sem tapintott rá ennyire az ügyeknèl felmerülő lelki komponensre. Üdítő ez a másság, a művèszi attitűd, ami sugárzik a sorozatból, remèlem nem fog bedarálódni az átlagba a továbbiakban sem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz