login |

Keresztanyu: mi a helyzet a sorozattal?

2021. 03. 18. 17:30 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Ha már írtam a Doktor Balaton zárásáról, gondoltam, rákérdezek, hogy mi a véleményünk a Keresztanyuról. Nem nagyon találkoztam véleményekkel, de azt látom, hogy nem akkora siker, mint a Drága örökösök, viszont siker, amin igazából nem csodálkozom, mert első blikkre az alaphelyzete és a karakterei is érdekesebbnek tűntek, mint a mostani konkurenciáé. Persze azért a megvalósítás is számít, és akkor… következtessek arra, hogy ez jobban össze lett rakva?

Itt sajnos még kritikával sem nagyon tudok jelentkezni, mert gőzöm sincs, hogy mikor kerül ki ez a poszt, így az írásakor nem tudom megnézni épp az aktuális epizódot, de az első benyomások alapján nekem az jött le, hogy a Keresztanyu azért lehet sikeresebb, mert sorozatosabb lett. Mármint lehet, hogy nem mindenki pozitívumnak könyvelné el azt, hogy tévés, és nem annyira valóságosnak ható karakterek vannak benne, de ezek azok, amik általában működni szoktak.

Ennek megfelelően a Keresztanyuban sokkal több a karikatúra, az idiotizmus és a bajuszpödörgetés, és bár komédiának nem nevezném, de biztos, hogy (több szálon) viccesebb, mint a Doktor Balaton. Mert az egyszerű poénok is poénok, adjuk meg nekik a tisztelet, nem?

Természetesen ez a telenovella is egy raklap karakterrel operál, akik közül nem mindenkit vetnek be minden részben, nem zsúfolnak mindent túl pánikszerűen, bár arra kíváncsi lennék, hogy láthatunk-e má evolúciót a sorozatban? Erre ugye akkor kerülhet sor, amikor a készítők látnak pár részt, és finomhangolják saját benyomásaik szerint az irányt (mi működik és mi nem), bár az efféle változások nem jelentkezhetnek rögtön. Ezt követően pedig akkor, amikor a nézők reakciói befutnak, de ugye ezek kapcsán az esetleges változtatások végképp csak jókora késéssel, mondjuk a 2. évadra lehetnek észrevehetőek.

Szóval mennyire lett eltalálva a hangnem, az irány? És, ha már a Doktor Balatonhoz hasonlítom a sorozatot, akkor muszáj kalapot emelnem az előtt, hogy az RTL Klub (illetve Hámori Barbaráék) kétszer olyan hosszú epizódokkal kétszer olyan hosszú első évadot hoz (és a nézőket a jelek szerint nem zavarja a napi 55 perc) – fura, hogy a TV2 a rövidebb részek mellett is rövidebb szezonban gondolkozott, bár ez többek között azt is jelent(het)i, hogy a produkció is alaposabb, kevesebb hasznos percet rögzítenek naponta (már ha!). Maraton ez, nem sprint, na!

(Azt direkt nem is emeltem ki, hogy bizonyos elemeiben (az örökségért való harc, az idióta (igaz, nem is kompetens) rendőrök) a Keresztanyu mennyire hajaz korábbi RTL-es sorozatokra, mert nem hiszem, hogy ezek a motívumok akkora szerepet játszanának a fogadtatásban.)

ui: Ezt a focimeccses snittet csak véletlenül szúrtam ki. Hogyhogy? A múltban játszódik, vagy valami oka van annak, hogy pont ezt a Fradi-Újpest-meccset nézték? Vagy ekkor még az RTL-en ment a magyar bajnokság?

28 hozzászólás Ne habozz!

tumpara - 2021. 03. 18. 17:40

Rettenetesen ostoba egy sorozat, a forgatókönyvíró(ka)t agyoncsapnám. Van egy műmájer rendőr, egy magát okosnak képzelő buta rendőrfőnök, egy balfék csempészcsalád; ezeket tök jól meg lehetne írni, vagy legalább szerethetővé tenni, de ez így nagyon erőltetett. Kár érte, csak a színészeket sajnálom, hogy ebből kell kihozniuk valami értékelhetőt.

Diapolo - 2021. 03. 18. 17:45

Nem nézek napi sorozatokat, az nagy luxus azt gondolom, ismervén a szerkezetüket, de ha nézném is Dobos Evelin miatt nézném, bár nem tudom mennyi képernyőidő jut neki. Mindenesetre, valami elképesztően szép! :)

Aknow - 2021. 03. 18. 18:34

Nem annyira rossz ez, szerintem Pityke karakterét egész jól eltalálták, a legtöbb embernek Ő a kedvenc karaktere :)

Dolphine - 2021. 03. 18. 18:36

Mi a feleségemmel nézzük! Ha nem vársz tőle sokat, akkor nagyon jól lehet rajta szórakozni! 😉

Aknow - 2021. 03. 18. 18:37

Itt több részben szerepel Molnár Piroska, mint Bodrogi Gyula a Doktor balatonban? Nem igazán nézem ezeket a sorozatokat, csak kíváncsi vagyok. :)

Asd - 2021. 03. 18. 18:42

Nem a multban jatszodik, ekkor meg az rtl adta az nb1et. Neha belenezek, nezheto.

Viola - 2021. 03. 18. 18:55

Én az elején nagyon szenvedtem a Keresztanyuval – Drága örökösökből sok szereplőt meg kellett szokni más karakterként, és igazából a történetet is elég gagyinak gondoltam. Komolyan, egy ukrán csoki csempészése hogy okozhat bonyodalmakat? Majdnem kaszáltam, de valljuk be, a Doktor Balaton sztorija még laposabb.
Adtam még egy esélyt, és közben igazából szerintem elég poénos, szövevényes lett a történet és a karaktereket is megszerettem. A Doktor Balatonnal az is a problémám, hogy úgy igazán, senki sem szimpatikus, sőt, van, akitől a falra tudnék mászni.
A Keresztanyu egyébként rettentesen hosszú, szerintem elég lenne a 40 perc is epizódonként, a Doktor Balatont pedig a mostani 35-ről 25-re kellene levinni (meg izgalmasabbá tenni a sorozatot…)

winnie - 2021. 03. 18. 19:49

asd: de az rtl a múltban adta az nb1-et, vagy 15 évvel ezelőtt.

King Leaonidas - 2021. 03. 18. 20:07

Ebben a sorozatban a dialógusok többsége abból áll, hogy a karakterek egymással veszekednek,de minimum irritálóan ,,oltogatják” a másikat.

Kati néni - 2021. 03. 18. 20:35

Amúgy nagyobb volumenű díszletekre nem futi? Az egész olyannak tűnik, mint amikor 1999-2000 tájékán Kolumbiában válság volt és mindenen IS spóroltak, az akkoriban készült Betty az eléggé minimalista díszletével és megvilágításaival életszerűbbnek tűnt, mint ez.

De hátha többet költ majd az RTL Klub erre is, ha a Barátok köztnek kampó, egyrészt felszabadul egy stúdió (amely világszinten kicsi, akármilyen óriásinak szoktak beállítani), másodsorban elvileg több pénz jut majd egy másik (vagy talán kettő) telenovellára, harmadsorban most, hogy a TV2 is belelendült a sorozatgyártásba, a verseny miatt a megjelenésre is többet áldoznak.

Zozo - 2021. 03. 18. 20:56

A történet maga jó lenne de a rendezés nagyon katasztrófális

winnie - 2021. 03. 18. 21:17

eléggé roboghatnak a felvételekkel, az biztos. pár nagy ferós jelenetnél húztam az orromat, mert nyilván nem színész, de nála 2-3 “VEGYÜK ÚJRA!” sokat javíthatott volna az összképen.

C-DEF - 2021. 03. 18. 21:52

winnie – fel vannak véve Róza mamának meccsek és vissza szokta őket nézni

Aknow – nem tudom, hogy többet szerepel e, de viszonylag keveset szerepel, ahhoz képest, hogy a sorozat névadója

szerintem maga a sztori érdekes, ahogy kavarják a szálakat (van egy pár elindítva), a megvalósítás hagy kivánnivalót párszor maga után, tipikusan 90-es 2000-es magyar filmek mintájára van benne ez az ütődöttség vagy minek nevezzem, ez a fajta poénkodás hol átjön hol nem, amúgy meg szerintem a karakterek viselkedése és a párbeszédek nem állnak távol a kismagyar valóságtól (ez csak szubjektív vélemény/tapasztalat, lehet valaki ezen besértődik aki ilyen környezetben lakik)

ami zavaró talán a párbeszédekben, hogy elég sokszor használnak kitalált szófurdulatokat meg “mondásokat” pl a néz mint hal a szatyorban mintájára, hogy az kicsit fárasztó meg valóban bénán oltogatják egymást, de én limonádé szórakozásként tekintek a sorozatra, így ezen könnyen túllendülök és teljesen élvezhető

némi fejlődés érezhető a kezdet óta, technikailag nem annyira kapkodós a vágás de továbbra is párhuzamosan folyik mondjuk 3 esemény és azok között ugrálunk hatásszüneteket tartva, csak már nem zavaróan (vagy csak már hozzászoktam?)
karakterfejlődésben pintér őrmester emberibb lett a kezdeti fellengzős mivolt után (legalábbis engem nem irritál már, hanem kezdem megkedvelni)

Vivi - 2021. 03. 19. 00:11

Nekem tetszik a sorozat, csak néhány dolog zavar. Leginkább a párbeszédekben az állandó sürgetés, amikor a másik féltől valami információt vár valaki, de nem bírja kivárni a választ (mondjad máár, nyögjed már ki stb.). A másik, amikor egy karakter nem tud kilépni a Drága örökösök beli szerepéből. Többen is vannak, de Borika/Icuka a legzavaróbb számomra. Ellenben bírom az ukrán határőröket, Zénó rendőrt, a papot, Keresztanyut, és már az új rendőrt is, Márkot.

winnie - 2021. 03. 19. 05:16

C-DEF: Köszi!

Lorincznemargo - 2021. 03. 19. 08:27

Nagyon szórakortató,elfedi a napi rutint,tõbb musort kellene csinalni.
Kôszônôm.

Rodnas - 2021. 03. 19. 10:02

Mint film elég gagyi, tele közhelyekkel, pl: a rendőrök mind hülyék (ok, nem teljesen alaptalan), a külföldiek félkegyelműek (hungarikum) az ukránok egymás közt magyarul beszélnek külföldi akcentussal. Az autószerelők szövegéhez jó lett volna megkérdezni valakit,akinek van valami köze a szakmához.
Azért nem minden negatív, valóban vannak olyan karakterek, mint a valóságban, kicsit görbe tükör elé állítják őket, de nem állnak messze a valóságtól. (Pl az izomagy, a helyi kiskirály, nagyonokos törzsőrmester stb)
Dobos Evelin viszont mindent visz, nem ismertem eddig, nem vagyok nagy tv néző. Ő nem az a naptárra való bomba modell, hanem a tipikus szép szomszédlány.
Nagy Feró a könyökömön jön ki, számomra túlzottan felkapta a rendszer, színésznek szerintem abszolút nulla, bár zenésznek sem volt akkora.

Betty - 2021. 03. 19. 12:21

Mindenképpen a Keresztanyu a nyerő, a Doktor Balatonban nagyon nem voltak szimpatikusak a karakterek. A Keresztanyu szórakoztató, kikapcsol, nem világrengető de egyre jobban fejlődik. A Pityke karaktere szenzációs, nagyon eltaláltak, egyre szimpatikusabbak a szereplők, a rendőrfőnök karakter talán az egyedüli, aki nem jött be.

Magdi - 2021. 03. 19. 15:37

Pityke alakítása tetszik a legjobban a sorozatban.
Babos alakítása nagyon lapos.

elistvan - 2021. 03. 19. 16:27

Sárika néni a takarítónő nő meg Pityke a legautentikusabb az egész sorozatban.

szk - 2021. 03. 19. 17:24

Magyar Attila akcentusa és Gálvölgyi genyózása (amit ugye ő persze kisujjból kiráz) ami élvezhető. A többi eléggé feledhető. A Zsaruk jobban tetszett, inkább folytatták volna azt.

Mariann - 2021. 03. 19. 17:59

Ki tudja, hány részes az első évad?

winnie - 2021. 03. 19. 19:16

szerintem nincs pontos szám, és bármikor el lehet vágni, de dramatugiailag 80 körül szokott lenni.

Mariann - 2021. 03. 19. 21:22

Köszönöm. Végül is a Drága örökösök első évada is kb. 80 részes volt.Az már lélektanilag is elég :D.

Weiner Zaolt - 2021. 03. 20. 09:52

Az egesz sorozatban az elkepeszro idiotizmus amit egybe a kepernyore tudtak vinni a legszorakoztatobb.Ebbeb a filmben mindenki hujjjjje. Minden elismerest megerdemel a rendezo. A felvetelek nem a legprofibb szinvonalat erintik.A hang minosege szuper,mibdenkit tokeletesenmeg lehet erteni.(sajnos van olyan pl.Ejjel nappal Bp…ahol a hatter zaj-hang sok esetben elnyomja a primplanban beszelo szereplok szoveget-beszedet.—Bocs.a Keresztanyu kozepszeru,lattunk ennel gyengebb alkotasokat is. A Galvolgyire es a Varga Piroskara szeretnek a regi alakitasokban formalt karakterekre emlekezni……!Nagy Fero es “baratja” nem tudum ? emeli a film muveszi szinvonalat !??! Bocs nem akartam durva lenni.

Mariann - 2021. 03. 20. 14:18

Bármikor el lehet vágni? Ez azt jelenti, hogy le van gyártva előre egy csomó rész, és ha elvágják mondjuk 80-nál, onnantól az
lesz a második évad?
Lesz második évad egyáltalán?

winnie - 2021. 03. 22. 14:08

ezért lehet elvágni, mert már biztos, hogy lesz 2. évad: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/02/10/hirszerda-wynonna-earp-kasza-keresztanyu-2-evad/

egyszerűen csak átgörgetik oda az eredetileg első évadosnak tervezett részeket. valószínűleg nem tesznek ilyet, hiszen minden bizonnyal van egy dramaturgiai csúcspont, egy valódi finálé, de ahogy a tv2 is megtette a doktor balatonnal, az rtl is megteheti, hogy ha megszorul programming szempontból, akkor leveszi a sorozatot és kinevezi az utolsó részt évadzárónak, hogy később folytassák a szériát. de vélhetően ilyesmire nem lesz szükség. egy biztos, bőven vannak részek leforgatva, és most is zajlanak a munkálatok.

Sebestyén László - 2022. 03. 22. 04:32

Nagyon szeretem a sorozatot. Olvastam, hogy “nem elég valóságos” stb. de pont ezért jó! Olyan sok negatív dolog van körülöttünk, hogy elkél egy kis könnyed “limonádé” neves színészekkel, nagy nevekkel! Lehet sokat nevetni, viszont nem kell szorongani. Kívánom, hogy a sorozat még sokáig képernyőn maradjon!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz