login |

Superman & Lois: 3 rész után

2021. 03. 18. 15:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Mondhatni ez az én pilotkritikám, de mint láttátok a februári újonclistámat, meglepetésemre az új Superman-sorozat nekem is tetszik (eddig!), pedig nem mondhatom, hogy akárcsak egy fikarcnyit is vártam volna. És ennek többek között az az oka, hogy a Tyler Hoechlin-féle Clark Kent-karakter is eléggé bejött.

Persze azt már csak halkan teszem hozzá, hogy tele a padlás elsőre nekem bejövős, majd bebukó DC-sorozatokkal, a kezdeti örömködésem után a Supergirl-t 10 rész után kaszáltam, a The Flash-t 2 évad után elengedtem (nem annyira kasza, csak nem néztem tovább), és a Black Lightning esetében is valamikor a 3. szezon elején szálltam ki, pedig az is sokáig tetszett. Szóval akkor most megint felkészülhetünk 1,5-2 jó évadra? Vagy francba a cinikusokkal?

Meglátjuk, az eleve biztató volt, hogy a sorozat teljesen vákuumban nyitott, nem kellett hozzá ismernem a korábban a Supergirl-ben vagy az Arrowerse-crossoverekben feltűnő szuperhőst (és az eredetsztoriját sem kellett végig unatkozni!), hiszen rögtön a közepébe csapunk bele, amikor már elhagyta Smallville-t és régóta házasságban él Lois Lane-nel, két fiúgyerek büszke apjaként. Meg aggódóként is, hiszen a srácok nem tudnak az alteregójáról, márpedig sanszos, hogy örököltek valamit a szuperképességekből.

Mivel cseppet sem vagyok szuperhős-fogyasztó, ezért értelemszerűen ezek a szériák (vagy filmek) akkor tudnak elkapni, ha kicsit (nagyon?) eltérnek a fősodortól. No de egy Superman-sorozat mégis hogy térhetne el? Nyilván ezért is vagyok szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a Superman & Lois hol fog tartani évad végén, de most még kifejezetten bejön, hogy ez a széria tényleg egy házaspár életéről szól – és az apa mellékállását is behozzák persze a képbe.

Abból is érződhet, hogy az egésznek mennyire az emberi oldalát preferálom, hogy a pilot egyik érzelmi csúcspontjának azt tartottam, amikor a gyerekek megtudták, hogy ki az apjuk. Ezzel kapcsolatban az jut eszembe, hogy biztos voltak, akik ezen gyorsan átugrottak (maximum meglepődtek, hogy nem húzták hosszú részekig vagy több évadig a titkolózós szálat), hiszen általunk ismert információt osztottak meg más karakterekkel, engem viszont abszolút megfogott, szerintem nagyon érdekes belegondolni abba, hogy a srácokra miképp hathat egy ilyen infó. Igazi érzelmi hullámvasút lehet megélni, és abban is biztosak lehetünk, hogy mindezek tudatában örökre megváltozik az életük, a gondolkodásuk. És amíg ezt emeli ki a sorozat, addig szerintem jó barátok leszünk.

Abban, hogy első (és második) blikkre bejött a sorozat, igazából komoly szerepet játszottak a szimpatikus szereplők, illetve karakterek. Nyilván minden kezdet könnyű ilyen szempontból, baj akkor lehet majd, ha elkezdenek nyűglődni velük, és némelyik történetszálukat a pokolba kívánjuk, de azért mindig reménykedik az ember, hogy bizonyos kötelező paneleket kikerülnek a készítők.

Persze mivel szuperhősös sorozatról van szó, kellenek szuperhősös konfliktusok is, meg ellenség, meg kriptonit, meg tömeges életmegmentések, és ezek itt is jelen vannak. És nem is baj, szerintem. Nyilván lesz, aki azt mondja, hogy mindez elcsépelt, de azt is rámondhatnánk ilyen erővel, hogy “klasszikus” megoldás, amit talán el is vár a néző. Bizonyos paneleknek azért a helyükön kell lennie, és a szabott keretek között is lehet saját dolgokat mesélni, vagy neadjisten, újszerűen megközelíteni Supermant.

Nyilván ebbe a klasszikus/elcsépelt vonalba sorolható az is, hogy Clark Kent-nek a munka kontra család, a világ sorsa kontra a gyerekek sorsa kérdést kell egyensúlyoznia, és amíg átérezhetően a karakterek, és nem válnak tipikus tévés tinikké, addig ezek a történetszálak is működni fognak, és érzelemmel teliek maradhatnak.

Összességében szerintem kezdésnek remek tónust ütött meg a Superman & Lois, kíváncsi vagyok, hogy mennyi munka van abban, hogy ezt az irányt vették fel. Nálam 7.5/10-es volt a nyitány, amin én lepődtem meg a legjobban, és hogy az írásom zárása human kritikájára rímeljen, leírom még egyszer, hogy Tyler Hoechlin Clark Kent-je abszolút bejött, de talán még nála is jobban kedveltem az Elizabeth Tulloch-féle Lois-t. Miközben ugyanis a sok Clark alapvetően azért mégiscsak hasonlít egymásra, a Lois-ok elég eltérőek, és a mostanit is olyannak éreztem, amilyen még nem láttam, és ez… izgalmas. Főleg, ha tudnak mit kezdeni majd a karakterével.

Ja, és a pilot végén a cliffhanger is biztató volt, pedig alapból csak a tipikus, rejtélyeskedő irányt vette fel. És mégis!

13 hozzászólás Ne habozz!

VanillaSky - 2021. 03. 18. 16:03

Valami képregénytudor kijavít, de ha jól emlékszem azért Clark meg Lois között nem volt ekkora age gap. Nem néztem a sorozatot, de a két színésznél számomra fura, hogy a casting 33 és 40 évesekre esett.

ibenny - 2021. 03. 18. 16:07

Nagyon vártam és ugyanannyira be is talált, még ha féltem is tőle. Minden percét élvezem, imdáom ezt a sorozatot, remélem fenntartják a színvonalat és sokáig élvezhetem.

VanillaSky: a képregényben valóban nincs köztük ekkora korkülönbség jellemzően (széria válogatja, de ilyen nagy nem szokott lenni). Mentségükre szóljon, hogy számomra egyáltalán nem zavaró.

winnie - 2021. 03. 18. 16:09

az ilyesmit lehet szabadon kezelni, annyira nem köt az alapanya, meg aztán a színészek alakíthatnak idősebbet és fiatalabbat. plusz ugye ma már végképp lazábban ezek a dolgok, minél szélesebb színészválasztékból merítenének lehetőség szerint.

Alterego9 - 2021. 03. 18. 16:32

Úgy tudom a legtöbb verzióban Kal-El nem vagy csak nagyon lassan öregedik meg, tehát ha ez a sorozat később játszódik mint a legtöbb ismert változata, akkor jogos hogy idővel fiatalosabban nézne ki mint Lois.

Bálint - 2021. 03. 18. 16:50

Superman lassabban öregszik, mint az emberek a kánon szerint. Szóval nincs ezzel baj, bár nincs kimondva, de reális, hogy mindketten 40 évesek, csak Clark fiatalabbnak néz ki, mert Kriptoni. Erre a problémakörre pl a Lois és Clarkban is szenteltek egy részt, hogy Lois öregnéni lesz, Clark meg nem, ott valami életerőnyerő géppel oldották föl :D Hogy kiszívtak supermanből X évtizedet, és akkor na, mostmár együtt öregszenek.

Aldo - 2021. 03. 18. 16:51

VanillaSky:

El kéne már vonatkoztatni a színész és a karakter életkorától, mert a kettő nem feltétlenül ugyanaz.

Zsuzsi - 2021. 03. 18. 17:45

Én is nézem még, pedig elengedtem már a többit.

Én kedvelem Tylert, ez még a Hetedik mennyország és Teen Wolf miatt van, így mindig örülök, ha látom valamiben. Nekem abszolút bejön Supermanként, és Clark Kentként is. Azonban sajnos valahogy a Loissal szerintem nincs meg köztük a kémia. Lanával annál inkább.

Tulloch inkább elmenne valami gonosz karakternek, sajnos engem az arcberendezése inkább erre emlékeztet.

Mindenesetre engem is megfogott, hogy most az érzelmek, a család van a középpontban, nem pedig a világmegváltás nagyon sok szerelmi háromszöggel. Eddig tetszik, a hangulata, a komorsága, a helyszín, a szereplők, különösen a fiúk és az ő drámáik.

Aztán meglátjuk meddig tartok ki, de egyelőre simán csúszik.

heidfeld - 2021. 03. 18. 17:55

Nagyon pozitív csalódás volt a pilot, de a 3. rész keményen rám ijesztett, és a “legdurvább” CW-világgal riogatott..Az egy dolog, hogy túltolták a drámázást, de a “Nintendo-megoldások” – pedig 10 éve nem játszottam vele – elég meredek elegyet képeztek.
Remélhetőleg, csak kisiklás lehetett, mert a 4. rész is egész remek. Igényes, szépen fényképezett, érdekes dolgokat boncolgató. Trükkök is oké.
Tyler nagyon jó. Superman apaként, világra veszélyt jelentő dolgok-gonoszok-ellen küzdőként. Nagy kihívás, de Tyler könnyen megbirkózik vele. Lana, lánya Tábornok, rövid hajú gyerek oké. Göndör hajú gyerek viszont nem, de nem annyira reménytelenül, mint az elején gondoltam.
Tulloch nagyon rossz. Gépiesen játszik. Korkülönbség kissé zavaró, de kryptoniak lassabban öregednek, így ez még tudatos is lehet. Ennek ellenére tévedhetett a casting. Erős, állandó ellenfél dobhat rajta, de ebből még keveset láttunk.
Nagyon nem bíztam benne, de a 4 rész 7.5/10

afuhi - 2021. 03. 18. 20:39

Én oylasmit olvastam, hogy az HBO-val “szövetségben” csinálták ezt a sorozatot mint a stargirl első évadját, ezért ilyen jók az effektek, jelmezek, ez igaz lehet?

sankovari - 2021. 03. 18. 23:53

Lois Lane egy kisvárosi lapnál akarja megváltani a világot? 2021-ben járunk jobban járna ha online indítaná a nagy leleplezést….Lex meg melyik univerzumban lett fekete?

winnie - 2021. 03. 19. 05:21

afuhi: nem, ez csak egy népszerű félreértés a neten, ami egy oldal interpretációja folytán elindult valamint, bár nem az hbo, hanem az hbo max kapcsán, ami többek között azért is fura, mert a sorozat fent sincs az hbo maxon, és semmilyen kommunikációban nincs szó ilyesmiről. bár arról van sajtóhír, hogy esetleg beszáll az hbo max némelyik cw-sorozatba, de inkább a premier előtt állókba. (megjegyzem, a stargirl első évadja sem hbo, vagyis hbo max kötődésű, hanem az a DC Universe sorozata, amit tévében is bemutattak, és idén már a CW vesz át a szolgáltató bukása után, csökkentett költségvetés mellett.)

Ela1010 - 2021. 03. 19. 20:36

Nem rossz ez a sorozat, bar a 4. resz szamomra eleg unalmas volt.
Lois, marmint a szineszno szamomra egyáltalán nem szimpatikus. Clark es kozte a kemia 0.Tyler Hoechlin az egyik kedvenc szineszem a Teen Wolf ota, de sokszor szerintem tuljatsza Clark szerepet. Ok, hogy Clarknak neha benaznia kell masok elott, ezt mar minden korabbi Clarknal megszokhattuk (kiveve a Smallvilles Tom Welling) de itt mar kisse atmegy szánalmasba.
Ezek ellenére, varom akovetkezo reszt.

Sunabubus - 2021. 03. 26. 23:51

Hááát. A két tinisráctól agyfütyit kapok, állandóan hisztiznek, idegbetegeskednek. A színészek se valami szimpatikusak.
Tullochot már a Grimmben sem bírtam. Hoechlint komázom, miatta ültem le nézni, de néha olyan fejet vág, amit nem értek, de én érzem furán magam tőle. :D

Alapból ez a családalapítós Superman tök fura ezekkel a szereplőkkel.
Még nézem egy kicsit, de ez nekem erősen kaszaszagú. :/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz