login |

WandaVision

2021. 03. 18. 21:30 - Írta: Necridus

6 hozzászólás | kategória: kritika,

humannel már követhettétek hetente érkező posztokban a WandaVision-t, viszont a sorozat népszerűsége miatt bátorkodom egy teljes évados, kissé részletesebb kritikával is szolgálni. Már rögtön az elején kijelenteném, hogy nagy bajban vagyok azzal kapcsolatban, hogy mit gondoljak a sorozatról összességében.

Az elején még azt akartam, hogy tűnjön el ez a bugyuta szitkomvilág – a második résznél el is gondolkoztam a kaszán, pedig én nagyon ritkán kaszálok képregény-adaptációt. A közepén viszont egyre jobban élveztem, de előjöttek a tipikus logikátlanságok, amiket a zsáner szinte már megkövetel és elkerülhetetlennek érződnek, a végére viszont már azt gondoltam, bárcsak ne így alakult volna a történet.

Mindezek ellenére mégis szeretném leszögezni, hogy le a kalappal a készítők előtt, mert még ezen gondolataim mellett is tudtam szeretni a sorozatot!

Hagyjuk a rébuszokat (wrong universe!), a tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Wanda Maximoff az a karakter, aki (van annyira badass, hogy melegítőnaciban is túljár több száz éves boszorkányok eszén!) évek óta az MCU egyik fontos szereplője és mozgatórugója úgy, hogy közben alig szerepel, így szinte ujjongtam, amikor érkezett a hír, hogy sorozatot kap. A szitkom körítésnél viszont felvontam a szemöldököm, hiszen nem ezt szoktuk meg a Marveltől. És pont ez lett a sorozat legnagyobb erénye!

Igaz, a kivitelezéssel voltak és még mindig vannak fenntartásaim, de Maximoff története ébresztette fel a gondolatot szerintem nem csak az én fejemben, hogy nagy szüksége van már a szuperhősös témának az innovációra – egyelőre úgy néz ki, ezt most a Supreman & Lois-nak sikerült a másik univerzumban.

Nem is tudom, hogy jobb lett volna, ha a készítők egészen az utolsó részekig rejtegetik, mi is történik valójában, vagy az, amit kaptunk. Talán jobban működött, hogy néhány epizód után felfedték, hogy a szitkomvilág valójában a Wanda által kreált börtön, innentől kezdve viszont valahogy kicsúszott a talaj a lábuk alól, amikor a zsáner jellegzetességeit akarták képernyőre vinni.

Gondolok például arra, amikor már tudtuk, hogy a Captain Marvel, a Thor és az Ant-Man levedlett karakterei akcióznak a külvilágban, de mi még mindig poénkodunk Agnesszel meg a szomszédokkal (visszautalva a logikátlanságokra: szuperbiztos katonai bázis, ahol három kirakott, elég feltűnő figura random szaladgálhat és betörhet kulcsfontosságú termekbe).

Persze kellett a lazaság és az adott kor komédiáinak bemutatása, hogy kellően hatásosak legyenek azon jelenetek, amikben Wanda elveszti az irányítást a városka felett és Vision számon kéri, de innentől csak időhúzásnak érződött a szitkomozás. Ekkor viszont még csak nyoma volt annak, hogy Agnes valójában Agatha Harkness (a kutya halálától kezdve nálam egyértelmű volt, hogy benne több van, mint mondjuk Dottie-ban, akit mindössze megvezetésnek szántak).

Azt nem mondanám, hogy a felfedésével jött a lejtmenet, mert továbbra is erős jeleneteket hozott a boszorkányok viadala, csak már kevésbé érzem különleges szériának a WandaVisiont, mert a kötelező gonosztevővel belesüllyesztették a többi tipikus szuperhősös történetbe ezt is – igaz, inkább legyen Agatha, aki csak a varázserőt akarta megérteni és birtokolni, mint a S.W.O.R.D. fejese, aki tényleg a rács mögé hajítandó rosszfiú szerepét töltötte be, semmi más jelentősége nem volt.

Abban az esetben maradhatott volna tényleg egy igazán kimagasló sorozat a WandaVision, ha kihagyják ezt a két karaktert – legalábbis az utóbbit mindenképpen -, hogy Wanda lelkivilágára fókuszáljanak. Végre kaptunk volna egy komoly drámai történetet, ami sokkal izgalmasabb lett volna egy huszonvalahányadszorra látott rosszfiús sztorinál.

A gyászoló boszorkány csapdába ejtett és manipulált egy városnyi embert csak azért, hogy boldog lehessen a halott szerelmével és nemlétező gyermekeivel, de szembe kell néznie a tetteivel és rá kell jönnie (miközben kicsúszik az irányítás a kezéből), hogy bármennyire is fájnak neki a történtek, el kell engednie minden fájdalmát, nem kínozhat másokat is.

Hát nem sokkal jobban hangzik? Tudom, ez valójában jelen volt, végülis megkaptuk, csak az utolsó 2-3 epizódban megjelenő gonoszok feleslegesek ehhez a cselekményhez – arra pedig én magasan teszek személyesen, hogy képregényes vagy nem. Legyen szórakoztató és érthető. Sok esetben azonban úgy éreztem, tényleg csak a hardcore képregényeseknek szól a széria néhány jelenete. Soknak történetével tisztában vagyok, mégis a reklámok nagyobb mennyisége számomra csak a sok …explained! videóból lettek tisztábbak.

A végére pedig már teljesen világossá válik, miért jelezték a készítők, hogy a sorozat egy átkötés a filmek közt. Teljesen igaz, érdemes ismerni azért Wanda és Vision történetét előtte, a zárójelenetek pedig rengeteg kérdést vetnek fel (hol van White-Vision? Mi a baj a gyerekekkel? Hogy is került ide az Agents of S.H.I.E.L.D. S4-ből a Darkhold és mi a terv vele? Tulajdonképpen milyen képességekre is tett szert Monica? Evan Peters tényleg csak a random szomszéd lett és kihagyták a mutánsok bevezetését rajta keresztül?) ezek mellett viszont összecsapottnak is érződik a vége, pl. a másfél részig a furgonban ragadt Darcy felszívódása.

A nagy összecsapások (Wanda vs. Agatha, Vision vs. Vision) azért nem mondom, hogy megleptek, mert az előtte lévő rész(ek) után pontosan ezen eseményekre lehetett számítani, cserébe jól néztek ki és valóban megadták a Marvel-filmek végi nagy csaták érzését, amiket oké, ununk, de kétségkívül remekül vannak megcsinálva. Az meg csak egy nagy plusz, hogy Vision ésszel “győzte le” a valódi Visiont.

Ha már kellett a nagy ellenfél, akkor ezen jelenetekkel elégedettek lehetünk, de azért a Földön történtekkel van némi fenntartásom. Leginkább azzal, hogy megjelentek az agyatlan, gyerekekre fegyvert fogó katonák, akiket a 9-10 évesek győztek le. Oké, hogy vannak képességeik és már nagyjából tudják is uralni őket, de hitelesebbnek érződött volna, ha nőnek még az ikrek és tinédzserekként veszik fel a harcot a hatóságokkal – elismerem, ezen concept artok láttán nem is akartam másra gondolni.

De majd a folytatásban, amire az egyik post-credit scene utalt. Mármint nem második szezonra, mert az nem valószínű, hogy lesz, hanem a Doctor Strange in the Multiverse of Madness filmre, ahol folytatódik a Skarlát Boszorkány története. Monica-é pedig a Captain Marvel 2-ben? És azt a feltételezést se tartom hülyeségnek, hogy a két karakter újra összefut majd egy Avengers-hez hasonló filmben a jövőben, ahol remélem, hogy már az Agents of S.H.I.E.L.D. Quake-je is megjelenik.

Visszatérve a sorozathoz, egy-egy pozitív és negatív gondolatom maradt hátra: az utóbbi a Scarlet Witch szereléssel kapcsolatos. Hiába lélegzetelállító Elizabeth Olsen a kosztümben, pontosan azért nem tartom jó designnak, amiért az Avengers Captain America szerelése se volt jó. Egyáltalán nem azért lett megalkotva, hogy minél jobban védje a karaktert, hanem abból a célból, hogy képregényes és/vagy szexi legyen. Az előző szerelése Wandának sokkal praktikusabb volt, még ha jóval egyszerűbb/hétköznapibb is.

Ez a szerelés viszont a fedetlen vállakkal és a hegyes szoknyaszerű résszel egyértelműen nem csatába illő – nem véletlen, hogy Daredevil is ejtette a latexet és páncélzatra váltott, amivel a Marvel egyik legjobb kosztümjét sikerült bemutatnia. A rögtönzött hullámosítást pedig nem is értem. Ha valaki átveszi a szuperhős jelmezt, rögtön a haja is hullámos lesz? Védje meg a szerelés a vállán inkább, de ne a dögösség legyen a lényeg.

Tény, hogy Olsen remekül néz ki, de ennél a mondhatni jelentéktelen problémánál a sorozat sokkal fontosabb részét fogja meg a pozitív gondolatom, mégpedig a színészi játékot. Minden percben 110%-ot kaptunk a Marvel új üdvöskéjétől, de nem szabad elfelejtenünk Katherine Hahn mellett Paul Bettany-t sem, aki igaz, nem kapott annyi lehetőséget sokszínűsége bizonyítására, de a feladatait bőven túlteljesítette.

Egy szó mint száz, a WandaVision tényleg különleges darab, de azért elég sok hibája van, ami miatt én egy gyengébb 8/10-et adnék neki. Azért ennyit, mert végre mutattak is valami újszerűt, remek a főszereplő és kiváló a látvány. Viszont a fentebb említettek miatt “csak” ennyi. Ezek után kíváncsi vagyok, mint hoznak ki a The Falcon And The Winter Soldier-ből. Kétlem, hogy a WandaVision népszerűségével vetekedne majd. De lepjenek meg. A Disney+ meg készüljön fel, mert úgy tűnik, stabilabb rendszer kell a Marvel sorozatokhoz.

6 hozzászólás Ne habozz!

atalanta - 2021. 03. 19. 08:22

Teljesen korrekt, összeszedett kritika, gratulálok!
Valóban, a különleges jelző illik erre a sorozatra a leginkább, ugyanakkor szórakoztató is volt, és szerintem a megvalósítás is rendben volt. Nem vagyok képregény rajongó, de ez a sorozat megérte!
Szerintem is 8/10.

Imi - 2021. 03. 19. 09:48

Én nem olvastam a képregényt (nem szeretem a műfajt), számomra ez egy unalmas, értelmetlen katyvasz volt. Az első 3 rész egyenesen kínszenvedés. Max. 2/10, az is a SWORD miatt.

El Diablo - 2021. 03. 19. 17:13

Mivel nagyon népszerű és rengeteg lelkes írás is született róla, ezért letöltöttem a teljes évadot, feliratok is vannak, hát akkor gyerünk!
Első rész, öt percnél: mi ez az idióta kreténség?
Első rész, tizenöt percnél: pause, és utánanéztem a neten, hogy ez tényleg az-e, jót töltöttem le? Az kizárt, hogy ez valakinek is tetszik!
Első rész végén: vagy nagyon nagy baj van velem, vagy nagyon nagy baj van ezzel a sorozattal. Utóbbit választottam, teljes évad törlése Shift+Del-lel. Kizárt dolog, hogy akár még egy percet is nézzek ebből az 50-es éveket idéző, fekete-fehér, komolyanvehetetlen, alig vicces, az is inkább fájdalmasan, miaf@szomez sorozatból.
Azóta is sorra születnek a sorozatot pozitív színben láttató és elismerő írások, illusztrációként színes képekkel, amik köszönőviszonyban sincsenek az első résszel.
Kicsit azért hajlok rá, hogy letöltöm mégegyszer. :)

Necridus - 2021. 03. 19. 17:46

El Diablo:

A második rész nálam rosszabban teljesített, annak nézése közben kínlódtam, de utána elengedik ezen kor humorát, úgyhogy alakul az majd. Én azt mondanám, ha ez volt a probléma, hogy adj neki még egy esélyt.

Imi - 2021. 03. 19. 19:20

El Dibalo: a 4. résszel kezd, az első 3 borzalmas.
Utána se lesz egy nagy szám, de nem egy gagyi szitkom.

Kaktusz - 2021. 03. 24. 08:58

El Diablo:

Erdemes vegignezni, nem vegig ugyanolyan stilusu a szitkom, amiben jatszanak, vegul el is dobjak az egeszet. Igy visszanezve (nekem legalabbis) baromi erdekes megvalositas volt mar onmagaban az is, hogy vegigvettek az amerikai sitcomoknak az evoluciojat, plusz ott van a szombolikus oldala, hogy Wanda szamara mit reprezentalt ez az egesz es hogy kozelitett reszrol reszre a valosaghoz. Nem szoktunk meg ennyire okos es atgondolt megoldasokat a Marveltol (biztos van, aki legyint, de nekem ez mas szint volt).

Aghata beemelesevel en nem ereztem, hogy kotelezo koroket futunk, azzal, hogy Wanda megszerezte a konyvet es kvazi kimuveli magat, egy backdoor jelenetben letudtak az egeszet, innentol nem kell hosszu idot es plusz storylinet pazarolni arra, hogy legyen egy mentora aki megtanitja banni az erejevel es a lehetosegeivel.

Ellenben ott volt az ugyeletes szemetkedo fejes, akinek meg a nevere se emlekszem, ott tenyleg egy percig nem lehetett izgulni, csak idegesitoek voltak a jelenetei.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz