login |

The Flash: a 7. évad első 3 része

2021. 03. 23. 21:30 - Írta: Necridus

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Igyekszem nem rage-posztot szolgáltatni a The Flash 6. évad maradék három részéről, ami átcsúszott a koronavírus miatt a 7. szezon elejére, pedig az évadzárónak szánt 7×03 után tudnék rendesen dühöngeni. Bezzeg a múlt héten tudtak egy összességében meglepően jó epizóddal szolgálni. Nem terveztem ezt a posztot megírni, de a 7×03 megnézése után kikívánkozik belőlem sok minden.

Persze, feltehető a kérdés, hogy akkor minek nézem a sorozatot, ha ennyire kiakaszt. Mondanám, hogy azért, mert minden évadban vannak kiemelkedően jó epizódok elszórva, de lehet, hogy lassan egyszerűen csak az lesz a válaszom, hogy az egykor szinte minden téren a zsánerben kiemelkedő The Flash mára már a szuperhősös sorozatok guilty pleasure-je lett. Na meg Danielle Panabaker/Caitlin/Frost.

A tovább mögött spoileresen térjünk is rá, milyen is volt ez a három epizód.

Ha ábrázolnám egy diagramon, mennyire voltak szórakoztatóak a részek, egy domb rajzát kapnánk. Az első rész nem volt nagy durranás, a második remek volt a maga módján, a harmadik viszont tragikus. 

A 7×01-ről röviden csak annyit érdemes megjegyezni (bővebben itt az évadkibeszélő), hogy nem igazán változott itt még semmi a sorozat stílusát és minőségét tekintve. Ugyanúgy kaptunk egy halom felesleges jelenetet olyan karakterekkel, akikből nem tudnak vagy nem akarnak mit kihozni. Pedig rengeteg lehetőségük lenne a képregényből érdekes szereplők előhúzására (vagy előrukkolhatnak új figurákkal, azt se feledjük el!), mégis kaptunk idén egy Cisco Lite Editiont Chester személyében…

Itt viszont azért érdemes megemlíteni Nash Wells búcsúját, aki feláldozta önmagát és az összes Wells a fejében azért, hogy létrejöjjön a mesterséges Speed Force. Legalább hatásos volt, ahogy Gustin játéka is ismét az epizód egyik fénypontja volt. Viszont nagyon hiányzott Caitlin és Cisco ezen jelenetekből, nem igazán működtek a csapatos részek nélkülük. Nem helyettesíthetik az újoncok őket, hiába volt Allegrának szorosabb kapcsolata Nash-sel, mégiscsak Caitlin és Cisco az, akik ott voltak minden egyes Wells-nél.

A második epizódnál viszont szinte csoda történt, mert végre egy tök jó részt hoztak Flash-ék. Igaz, nem olyan közel tökéleteset, mint anno az első évadban is láthattunk, de jelentős javulás volt az elmúlt 2-3(-4?) évhez képest. A Mirrorverse-szál még mindig nem volt túl izgalmas, de Barry új képességével rendesen megkavartak mindent, végre komoly érzelmekkel dolgoztunk, nem kamudrámát kaptunk, ráadásul kimondottan ötletes rész volt telistele működő csavarokkal!

Az új képesség alatt ugye a gyorsgondolkodásra utaltam, aminek segítségével Barry lassacskán érzelemmentes, 100%-ban racionálisan cselekvő alakká vált, aki ha nem érezte szükségesnek, nem lépett közbe Frost megsebesülésénél, vagy éppen ő sebesítette meg, ha úgy érezte, útjába állt. Közben pedig szépen bebizonyította, hogy abban az esetben, ha Barry végre nem lenne ennyire korlátozva és lebutítva, a csapat összes tagja szedhetné a cuccát és léphetne, mert feleslegessé válnának.

Szóval mi történt ebben az epizódban? Visszatért az írók esze? Ötletem sem volt, mi történhetne azután, hogy Barry leverte az egész csapatot és Iris-t kirángatta a Mirrorverse-ből úgy, hogy sokkos állapotba került a végére, de szinte izgultam és baromira érdekelt, hogy másznak ki ebből Barry-ék a 7×03-ban. Ráadásul ebben az epizódban láttuk Speedster Frost-ot, aki geekgasmot okozott nem egy rajongónak, miközben még az igazi Harrison Wells is feltámadt – oké, az megint hülye húzás volt, hogy Barry-vel feláldoztatták a Speed Force-ot Iris miatt.

Majd megérkezett a 7×03, ami a 6. évad zárása lett volna. Nem is tudom, hogy lehetett ennyire kínosan rossz epizódot leszállítani a nézőknek. Az egész ismét beleesett a nyálas és nevetséges kategóriába. Oké, hogy fontos, hogy ne csak csihipuhi és CGI-tenger kerüljön be egy-egy részbe, hanem a sztorinak is legyen tanulsága, de egyszerűen nevetségesen sikerült kivitelezni. Értem, a szeretet fontos, de attól még igényes epizóddal is zárhatták volna a szálat.

Kezdjük talán ott, hogy az eddig sokkos állapotban, szinte holtan fekvő Iris egyszerre kvázi istennő lett, ugyanis hirtelen rendbe jött, majd a mesterséges speed force gépezetet megérintve létrehozta az új gyorsaságerőt, végül nem csak megtanult a semmiből annyira jól tükröt irányítani, hogy Eva nem bírta legyőzni, de még annyira jó meggyőzőerőt is kapott, hogy megmentette az egész világot öt mondattal.

Nem, nem vagyok Iris-hater, tényleg, totál hidegen hagy a karaktere, inkább az a bajom, hogy a mégiscsak tudományra alapuló sorozat (de jó is volt, amikor a metaságot mindig tudománnyal magyarázták!) dobálja nekünk a logikátlan csodákat. Legalább a főhős érdeme lenne bármi ezekből! De ismét hasztalan volt. A Mirror Monarch elleni harcjelenet mondjuk egész jól volt koreografálva (leszámítva azt, amikor Cisco mesterséges vibe-ságát nyújtó szerelése bedöglött és elkezdett Frosttal együtt bunyózni a klónokkal).

Eva McCulloch pedig oké, hogy remek színészt kapott, de ez nem segít azon, hogy botrányosan kezelték az írók. Összesen 4 epizód jutott neki arra, hogy valóban gonoszkodjon, egyébként csak Iris-t terrorizálta a tükörvilágban, majd amikor megjelent a való életben, akkor sem kezdtek vele semmit. Amíg játszotta az ártatlan tudóst, addig csak interjúkat adott, de nem haladt előre az ördögi terve, de akkor sem sikerült semmit elérnie, amikor begolyózott azért, mert megtudta, hogy ő is csak egy klón.

Hah, most rögtön vissza is vonom a begolyózott szót, ugyanis hiába mutattak a 7×02 végén arra utaló jeleket, nem változott lényegében semmi. Rettentően gyenge ellenség lett, akin sokat dobott volna, ha végre nem egy zsenit kapunk, hanem egy őrült pszichopatát, aki ő is lehetett volna, de a cserebogár jelmezében járkálva nem sikerült ezt meglépni vele. Hiába állt ott az ugródeszkán, inkább visszaült a kispadra. Iris ugyanis megbeszélte vele, hogy nem kéne elpusztítani mindenkit, mire ő rájött, hogy tényleg nem. Ja, tényleg ez történt. A végén pedig elment a tükörverzumot újraépíteni, immáron szeretetből.

Az “évadzáró” ennél apróbb, de mégsem feledhető hibái közé tartozik a rész egyharmadát kitevő Joe/Cecile-szál, ami egy pillanatra sem volt izgalmas (de gondolom, kellettek ők is, elvégre állandók), Chester összes mondata (kínosan érthetetlen elszólásai vannak, egy szavát nem értettem, mit is akar ezzel mondani), Allegra további eljelentéktelenítése (abban nagyon jó, hogy üljön a forgószékben, arcokat vágjon és egy-egy mondattal továbblendítse a beszélgetéseket).

Eldönthetnék már, milyen szerepet szánnak ezen karaktereknek, mert most látszik igazán, hogy rengetegen vannak, de nem tudnak mit kezdeni velük, ezért csak váltogatják egymást. Nem véletlen, hogy Chester felszívódik, hogy meglátogassa a nagymamáját, sokuk pedig általában csak biodíszlet. Ebben az epizódban pedig társult emellé a nevetségesen béna szerep is. A “you are my lightning rod” és hasonló elszólások Barry és Iris közt pedig nem cukik voltak, hanem kínosak.

A feltámadt Wells viszont nagyobb fejtörő most számomra, hiszen visszahozták, bemutatták, hogy tökéletesen illik a csapatba és abszolút kedvelhető figura, majd visszaküldték a múltba a felesége mellé, hogy 4 évet folyamatosan újraélhessen vele az idők végezetéig – merthogy időutazó. Benne van a pakliban, hogy így bármikor visszajön, ha segítségre van szüksége a csapatnak, de mégsem tűnik úgy, hogy itt lesz folyamatosan.

Talán mégsem sikerült teljesen higgadtan írni erről a három részről, de ennek az az oka, hogy egy kifejezetten jó 7×02 után tragikus mélységekbe zuhanó, agyatlan 7×03-at kaptunk. Ismét csak Frost/Caitlin és Wells voltak szórakoztatóak, mindenki más miatt csak felment bennem a pumpa. Ralph meg ugye már nem tényező, mert off-screen leolvadt az arca, átment Daft Punkba, majd kiírták olyan hozzá méltatlan módon, mintha valami random egyszer megjelenő figura lett volna.

Az “új évaddal” remélem valami izgalmasabb, átgondoltabb és igényesebb szálat hoznak, mert ez tragikusan lett lezárva.

11 hozzászólás Ne habozz!

jesustomer - 2021. 03. 23. 23:20

Teljesen megértelek.
Ez egy borzasztóan jó sorozat volt, tele ötletekkel, viccekkel és nem kétdimenziós gonoszokkal. Még talán a 4. évad nézhető volt, de csak azért mondom ezt mert az utána lévők meg teljes mértékben rosszak. A frászt, a 4. évad is szörnyű volt. Kb mintha Julie Plec írná a flash-t.
Én itt abbahagytam, nagyon szeretem Gustint de ez már menthetetlen.
Nem a színészekkel van a bajom, hanem a történettel és a kivitelezéssel. Ááá ez jobban felbsz mint a Trónon Harca vége.

Pr13m - 2021. 03. 24. 08:08

Sajnos tényleg eszméletlenül gyenge már a sori. Én imádtam, főleg az elején. Az első évad zseni lett, de azóta csak gyengül évadról évadra, és ez a három rész most áttett engem darára. Még nem kaszálom, megadom neki az esélyt, hogy ebben az évadban bizonyítson, de félek fölöslegesen.
Sajnos túl erős kontrasztot ad most az új Superman sori, hogy rámutasson mennyire gyenge már a Flash. :(

winnie - 2021. 03. 24. 08:30

(érdekesség, hogy Todd Helbing, aki a Superman & Lois showrunnerje és készítője, korábban a The Flash 4. és 5. évad showrunnerje volt.)

Zobeee - 2021. 03. 24. 08:51

Szenvedés volt nézni ezt a három részt.. a guilty pleasure nem ilyen! Remélem az új sztorira összekapják magukat.

Mate4182 - 2021. 03. 24. 08:53

Winnie – az elso evad kB minden arrowverse sorinal jo volt
Flash, Arrow, Supergirl stb
Egyediul a legends of tomorrow volt gagyi az elso evadban.
A cw betegseg allt 3-4 evad utan jon elo
Nem akarnam az ordogot a falra festeni de biztos vagyok benne mar most hogy 4 ev mulva ezt a sorozatot is majd ugy jellemzik hogy ,,bezzeg az elso evad milyen jo volt”

Freelancer - 2021. 03. 24. 11:18

Mate4182:
Nem tudom, igazából szerintem soha egyik CW-DC sorozat sem volt fele annyira sem erős az első évadban, mint a Superman & Lois (négy rész alapján legalábbis). Pedig csíptem nagyon az Arrow első két évadot, meg úgy nagyjából minden másik sori első pár évadát én is. Sőt egyáltalán nem is ugrik be olyan CW sorozat, ami ennyire jól kezdett volna. De ez meg már totál ízlés kérdése valszeg.

Mate4182 - 2021. 03. 24. 12:35

Freelancer – en orulnek ha kiallna az ido probajat, mert az uj szabalyom alapjan csak olyan cw sorozatot fogok nezni ami 3-4 ev utan is tartja a minoseget
Ha ezt a dontest 7 eve meghoztam volna, rengeteg megszokasbol meg guilty pleasure-bol nezett sorozatot kihagyhattam Volna.
Mind1 jobb kesobb mint soha

Uatu - 2021. 03. 24. 12:57

– Elvesztettem az irányítást a teremtményeim felett!
– Majd mi segítünk!
– Hogyan?
– Megfogjuk a kezed!

Hangosan felröhögtem. Sírni már nem tudok rajta.

Brigante - 2021. 03. 24. 19:42

A Flash első 2-3 évada egész jó volt, de nekem messze az Arrow 1-2-3-4 volt a legjobb a CW-s soroztok közül
A Legends-et meg végig szeretem… mert annyira gagyi tud lenni :)

GetRektMike - 2021. 03. 24. 21:59

Én sajnos nem szeretek semmit abbahagyni, egyszerűen bosszant ha valamit elkezdek, annak nem láthatom a végét. Nagyon ritka az, hogy én azt mondom egy sorozatra, hogy abbahagyom. A Walking Dead volt az egyik, a Flash pedig a másik az elmúlt évekből, aminek ezt sikerült elérnie. Egyszerűen nem kínzom magam azzal, hogy olyat nézzek, ami untat vagy bosszant, nem ér annyit az egész. Ez a bajom az összes CW sorozattal, amit néztem, hogy nagyon erősen kezdenek, 1-2 évig nagyon jó szintet tartanak, aztán olyan mélyre süllyednek, ahonnan tapasztalatom szerint nincs visszaút. A tavalyi crossover volt az, hogy ha ebből valami ürüléket hoznak ki, akkor az egész Arrowverse menthetetlen. És nem is voltam elégedett az eredménnyel. Az Arrowot még végignéztem, és innentől kezdve én befejeztem az egészet. Egyedül a Legends az amit még nézek, mert azon nem kínomban röhögök. Hiába imádom a képregényeket, a szuperhősöket, különösen Flash-t, egyszerűen a karakterhez méltatlan ahogy bánnak vele, többet érdemel. Örülök ennek a kritikának, legalább alátámasztja azt, hogy jól döntöttem, amikor kaszáltam. Egyszerűen ez a sorozat számomra csak annyit ér, hogy elolvassam itt a véleményeket, tudjam merre kanyarítják a sztorit.

szotyi - 2021. 03. 27. 20:40

Én sem szoktam semmit abbahagyni, általában amit nem nézek tovább az addig se nagyon fogott meg csak valamiért belekezdtem. De a Flash annyira fasza volt főleg az első évad. a 2. évad is kivéve a végét ott már voltak problémák. És innentől kezdve a sorozat meg sem közelítette az első évad szintjét semmilyen téren. Néha elkapják az írók de nagyon ritka. Én a 2. évad óta nézem hetiben, tudom hogy nem lesz már jó de mégsem tudom elengedni :D. hatalmas guilty pleasure.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz