login |

American Gods: vége a 3. évadnak

2021. 03. 24. 21:30 - Írta: Shyllard

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Az évadnyitótól nem voltam túlságosan elájulva, de ennek ellenére optimistán vártam mit fog produkálni az Amerikai istenek, az idei szezonban, aminek a hazai premierje is megvolt az elmúlt hetekben, hiszen végre magyar feliratot kaptak a része az Amazon Prime Video kínálatában.

Szóval a nagy kérdés az volt, hogy mennyire sikerült a készítőknek végre összeszedniük magukat, és mire számíthatunk a már berendelt folytatásban? Őszintén szólva én már egyre kevésbé tudom, mert az évad tartogatott bőven pozitív és negatív csalódásokat is, s sajnálatos módon az utóbbiak voltak többségben.

Annyira sikerült becsalogatniuk, hogy jelenlegi hozzáállásom alapján visszatérjek a következő etapra, hiszen csigalassúsággal, de annyira mégis mozgott előre a sorozat, hogy egy újabb halom rejtélyt és kérdést dobjanak be a zárásra. A könyvben felvázolt fő csapásvonal továbbra is tartva van, de a jelentősebb események között bőven beillesztettek annyi mellékszálat, hogy tartogattak kellő mennyiségű meglepetéseket a forrásanyagokat ismerőknek is. Hogy ez már jó, vagy rossz, az megint más kérdés.

Tényleg nem akarok a szokásos könyves sznob lenni, de basszus, ki kell mondani, AZ EREDETI SZTORI JOBB.

Pedig eskü nem tudok jelenleg más sorozatot, amit jobban akarok szeretni. A stílust továbbra is imádom, vizuálisan még mindig elképesztő, a színészek nagyja remekel, és a mitológia, illetve annak sorozatbéli elmélyítése is kifejezetten jól működik továbbra is.

Sőt, utóbbi elemében úgy érzem jelentős előre lepéseket tettek a készítők, mert elárasztottak bőven olyan spirituális elemekkel minket idén is, hogy csak kapkodtam a fejemet. A második évadhoz képest a szimbolikus történetmesélés mérföldekkel jobban működött, úgyhogy azért is dicséret jár.

Viszont a számtalan beillesztett mellékszál közepette, egyszerűen a fő történet teljesen elveszett. Az évad jelentős része teljesen fókusztalan, random, egymáshoz alig kötődő szálakból volt összefonva, amiknek a nagy részére már semennyire sem emlékszek. Az sem segített, hogy főszereplőink csak nagyon ritkán osztozkodtak közös jelenetekben. A tovább mögött, pedig már spoileresen részletesem kifejtem milyen egyéb bökkenők merültek fel a sorozat harmadik évadjában.

Vegyük először az évad legnagyobb problémáját: Shadow Moon. Elvileg ő a főszereplő, de már csak tényleg elméletben, mert az első és utolsó részen kívül gyakorlatilag semmit sem csinált. Fontosabb döntéseket nem hozott meg, csak sodródott az árral, miközben romantikázott egyet. Méghozzá olyan karakterrel, akit valószínűleg soha többet nem fogunk látni. Egyszerűen alig sikerült átadni mik zajlottak benne.

Rá lehetne ezt verni a színészre is, de nem érzem, hogy Ricky Whittle rossz alakítást nyújtana. Egyszerűen nem kap értelmes sorokat, legtöbb esetben csak megfigyel, tapasztal, elszenvedi a vele történő dolgokat. A könyvben sem egy nagy szószátyárról volt szó, de ott a gondolatait legalább megismerhettük. Itt viszont a belső világát már egyre kevésbé tudják átadni a készítők. Úgy kezelték, mint egy hatalmas nagy terhet, amit csak muszájból cipelnek továbbra is magukkal, mert néha szükség van rá.

S ez a hozzáállás nem csak Moon-on, de minden más karakter szálán is lecsapódott, mert nem véletlen, hogy Gaiman könyvében ez a karakter volt a főszereplő. A sorozatban viszont egyre inkább háttérbe kerül, több mellékszereplőhöz viszonyítva egyenrangúvá, vagy kevésbé fontossá válva. Aminek eredményeként az Amerikai isteneknek mintha nem lenne már főszereplője. Talán Odin kapta a legtöbb fókuszt és jellemfejlődést ezúttal, de itt rá is térnék ez meg miért volt probléma.

Részéről kaptunk pár nagyon humanizáló, romantikus epizódot többek között, amik a karakterét hivatottak elmélyíteni. Odint mellesleg már három évad óta ismerjünk. Szerelme, Demeter tagadhatatlanul remek adalék volt az évadhoz, Blythe Danner iszonyatosan jól működött a szerepbe és egy szép, mély történetszálat is kapott. Ami végérvényesen semmit sem adott a sorozathoz. Odin kicsit bedepressziózott, de ahogy az évadzáróból is lejött, ez csak egy rövid időszak volt. S valahogy kétlem, hogy a jövőben ez a fájdalma vissza fog térni bármilyen szinten is.

Egész sok fókusz került Salimra is, aki továbbra sem egy fontos karakter, persze sosem volt nagyon az. Szerintem több kritikámból is leszokott jönni, hogy szeretem a társadalmi kérdések feszegetését, de ő tényleg menthetetlenül csak reprezentáció miatt van a sorozatban. Szinte semmi köze sincs a történethez.

Hozzá hasonló karakter Bilquis is, aki nagyon király és érdekes mitológiája ellenére a lehető legunalmasabb karakter. Funkciója annyiban kimerült, hogy néha egy-két szereplőt álmokon keresztül elirányított, de ezt egy központibb személy is el tudta volna látni. Ő volt az egyik figura, akinek a jeleneteinél a legtöbbször került elő a telefonom, és úgy érzem a készítők csak játékidő kitöltésnek használták az Istennőt.

Másik hasonló jellegű szereplő, pedig Technical Boy volt. Mentségére szóljon, hogy az évadzárónak köszönhetően kaptunk egy egész koherens és kerek szálat hozzá. Ennek kibontása viszont iszonyat kínkeservesre sikeredett. Esetében az írókon kívül okolható Bruce Langley színész is, mert borzalmasan idegesítően játszotta el a szenvedést, aminek elvileg humanizálnia kellett volna a „fiatal” Istent. A végére kifejezetten jól megalapozott fordulatot hoztak be karakterébe, de úgy érzem bőven kivágható lett volna nem egy jelenete.

Hogy ne csak panaszkodjak, örömmel írhatom, hogy volt szál, ami működött. Nagy meglepetésemre ez Laura Moon-é volt. Emily Browning-ot alapból szeretem, de a második évadban szinte minden jelenetét végig szenvedtem. Úgy fest, hogy ő esetében Sweeney volt a legfőbb visszatartó erő. A nő halála által kaptunk betekintést egy érdekes túlvilág reprezentációba, amit egy kifejezetten egyszerű, de élvezetes bosszútörténet követett. Panaszom rá nem lehet, idén Laura jeleneteit élveztem a legjobban a főbb karakterek közül.

Mellesleg a kezdeti félelmeim ellenére Crispin Glover is többet szerepelt, mint azt eleinte gondoltam, úgyhogy az eredeti Mr. World-ben sem lehetett hiányunk nagy örömömre. Képességeit kihasználva a készítők be tudták hozni Danny Trejo-t is, akit természetesen öröm volt nézni. Habár kaphatott volna egy külön Isten karaktert is, bőven elbírta volna a sorozat.

Az ő vendégszerepléséhez hasonlóan ugye egy ideig része volt a sorozatnak Marilyn Manson is, akit botrányos magánéletét érő vádak miatt kivágtak minden későbbi jelenetéből, ami a tervek szerint rá koncentráló epizódot érintette leginkább. Esetében csak vállvonogatva állok kialakult helyzethez, mert én személy szerint fel sem ismertem, és nem hiszem, hogy akkora tragédia lett volna az évadban hagyni – bár a hiánya sem okozott nagy fájdalmakat. A bulvár híreket meg nem követtem, de valamilyen szinten érthető a készítők ezen döntése.

Összefoglalva tehát ismét kaptunk egy problematikus évadot. Sok negatívumot felhoztam, de külön-külön egyik karakterrel sincs nagyobb baj, ők elsősorban a sorozat szerkezetének az áldozatai. A szerkezetnek, ami nem is tudom, hogy létezik-e egyáltalán még. Szerintem bátran kijelenthetem, hogy az évad ¾-e egy hónapon belül teljesen el lesz felejtve, mert semmi fontosabb nem történt bennük. Ami megmarad az viszont jó, illetve a számtalan kis szétszórt világépítő elem is remek továbbra is. Többször is kaptunk nagyon stílusos pillanatokat, amihez példaként itt van a 7. rész zárásának zenéje.

Valószínűleg a mitológia és történethez való elkötelezettségem miatt maradok a folytatásban is, pedig már azért erősen inog a léc. Hatalmas potenciál van ebben a sorozatban, s ezt már nem egyszer bizonyították is a készítők. Úgy érzem, elfelejtették miért is volt akkora siker a könyv, mert már annyira szétszabdalták a történetet, hogy szinte felismerhetetlenné vált. Mindez nem is lenne baj, ha kicsit jobban oda tudnák kötni a mellékszálakat a fő csapásvonalhoz. Jelenleg viszont úgy érzem, hogy nem akarják elmondani a történetet, amiről szól az Amerikai Istenek. Hiszen a háborúhoz vezető út már iszonyatosan elnyújtott, és van egy félelmen, hogy a 4. évad nagy része is teljesen összefüggéstelen mellékszálakból lesz összefűzve.

UPDATE: A sorozat kaszát kapott, nem készül el a tervezett 4. évad, de egy lezáró filmet vagy miniszezont még kaphat a sorozat. (Technikailag lehet, hogy ez utóbbi volt eleve a célja a csatornának, hiszen az lehetőséget ad arra, hogy a színészeket új, olcsóbb szerződésekkel hozzák vissza.)

4 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2021. 03. 24. 22:24

Nekem ez az egész sorozat félrement. Tudom, hogy van valami könyv, vagy könyvek ami alapján írják, de hogy készülnek a fő főszereplők a háttérben valami háborúra, ami sose következik be, mert ehelyett végül mindenféle hetvenhetedrendű baromságokkal töltik el inkább az idejüket, ez nekem nem áll össze.

Ebben a mostani évadban már-már reménykedni kezdtem, hogy a kisvárosi szállal valami olyan kerül előtérbe, ami követhető lesz, és felépítik arra az évadot, de aztán kukázták azt is a fenébe, nem volt semmi értelme annak se.

Kár ezért a sorozatért, sok jó színész van benne, de elrontották nagyon.

Ripazha - 2021. 03. 25. 13:21

Nyomokban spoilert tartalmazhat, akinek spoiler intoleranciaja van, kérem tartózkodjon….

Ez az évad végi cliffhenger picit a régi időkre emlékeztetett. De írás szempontjából simán lehetett volna nyesni ebből és nagyjából az 5 rész cliffhengere lehetett volna, de a lassúságát már bőven kitárgyaltuk.

A demeter szál szerintem teljesen felesleges volt. És mint említve volt fentebb, az is marad, mert nem lesz hatása a történetre, tyrrel zack snyderkedtek egyet és nagyjából ennyi, de ahhoz nem kellett volna egy külön mellékszál. Igazából úgy lehetne ezt szépen értelmezni (alias belemagyarazni) hogy loki és odin az ilyen mellékszálakkal akar minket tévútra vezetni hogy majd a nagy kicsucsosodasban meglepődjünk. De az nem igazán plottwist ha csurjuk csavarjuk hogy aztán majd mire eszunkbe jut valami frappáns nyugodtan belehelyezhessuk, és nem fog kilógni mert nem lesz honnan. Mindegy. A folytonos showrunner váltás következménye.

Nem hiszem hogy shadowmoont ezzel kiírják, még baldurrá kell válnia. Mondjuk bilquis és laura moon kombora kíváncsi leszek, hátha így több szerep jut nekik és tudnak mit kezdeni vele.

Már kezdem elveszíteni a hitemet, de majd ha jön a negyedik évad akkor majd eldöntöm hogy megéri e, vagy megmaradnak a jó emlékek és tűrhető lesz.

Bandi - 2021. 03. 25. 15:47

Pont az évadzáró rész nem kapott magyar feliratot. :D

CrashBoostZoom - 2021. 04. 03. 09:40

Ez bizony megérdemelte a kaszát

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz