login |

Calls: az 1. évad

2021. 03. 25. 15:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika,

You do your job, I’ll do mine.

Hadd lássam a kezeket, ki vágyik érdekes sorozatos élményre! Mert nekik remek választás lehet a Hívások, ami az AppleTv+ pénteki premierje volt. Amíg a többség a Sky Rojo-t darálta vagy a The Falcon and The Winter Soldier pilotját nézte újra, és azon kesergett, hogy miért nem teljes évados premiert kapott a Marvel-széria, és lazán lenyomtam ezt az epizodikus antológiának tűnő sorozatot. Vagyis… “sorozatot”?

A Calls egy francia alapokra építkező scifi-széria a komoly street creddel rendelkező Fede Alvarez (Don’t Breathe, a Claire Foy-s Tetovált lány, az új Evil Dead – főleg utóbbi kettő volt nagyon elcseszhető, de ő megállta a helyét) készítésében, aminek nem csak az a különlegessége, hogy a részeinek hossza 12 és 22 perc között váltakozik, hanem az is, hogy az egész sorozat pusztán telefonhívásokból áll. Ráadásul olyanokból, ahol nem is látjuk a beszélgető feleket.

Akkor ez most egy szerializált podcast? Nos…, talán aki kipróbálja mindenféle vizuális segítség nélkül, annak nem lesz hiányérzete (hátha lesz ilyen), de a képekre pillantva nagyjából be lehet lőni, hogy mit kínál nekünk látvány szempontjából a Calls: hanghullámokat, egyéb, az elhangzottak tartalmára, helyszínére, stílusára vonatkozó animációkat, valamint a beszélők neveit és minden elhangzó szót dinamikus felirat formájában, vagyis minden (betű, szó, egyéb) akkor jelenik meg a képernyőn, amikor elhangzik – ezt kifejezetten jó volt.

A sorozat első nekifutásra egy fura történettel indít, amiben egy távkapcsolatban élő férfi beszél a barátnőjével, hogy aztán a pilot végén valami olyasmi történjen, ami kimeríti a WTF fogalmát. Ekkor az ember elkönyvelheti azt, amit hallott, egy random történetnek, és nem biztos, hogy folytatná, mert azért mégsem volt annyira ütős. Azonban ha elindítja az 1×02-t, akkor látni fogja, hogy a dátumjelző 12.31-éről visszapörög az év elejére, Már ez is bogarat ültethet a fülébe, és ha utána beugrik neki, hogy az 1×01 címe az volt, hogy The End – a folytatásnak pedig, hogy The Beginning, akkor végképp gyanússá válik a dolog. És nálam ez volt az a pont, amikor hirtelen tágra nyílt a szemem.

Szóval azt muszáj ellőni a sorozat kapcsán (nem nagy spoiler, csak a tényre való ráeszmélés marad ki így), hogy annak ellenére, hogy minden történet teljesen különálló, minden részben új karakterek szerepelnek (egészen a legvégéig), mindegyik ugyanabban a világban játszódik egy adott évben, egy formálódó “dolog” mentén.

Nyilván ahogy haladunk előre, úgy válik egyre markánsabbá az átívelő szál, úgy tudunk meg egyre több információt, és középtájt már nagyjából azt is sejteni lehet, hogy mire megy ki a játék, illetve milyen ismert sorozatra lehet asszociálni ennek kapcsán.

Mondanom sem kell, hogy epizodikus, antologikus (van ilyen szó?) jelleg miatt a részek minősége hullámozhat (a műfajuk is), de igazából rossz rész nem nagyon rémlik, ellenben nagyon jól sikerült több is, a vége felé az egyik pedig hátborzongató volt, igazi csúcspontot hozott, s ha kételkedtem volna, hogy ilyen stílusban nem lehet érzelmes történetet elmesélni, akkor ez rácáfolt volna.

(Az nekem egyébként külön népi játék volt, hogy találgattam, hogy kik a hangok az egyes epizódokban, akadt olyan, aki egész végig a nyelvemen volt, tudtam, hogy ismerem, de az istenért nem jöttem rá, másokat persze azonnal kitaláltam, s persze olyanok is akadtak, akik abszolút nem estek le, hogy aztán a végén, a stáblista láttán csapjak a homlokomra, hogy miképp lehetséges az, hogy nem ismertem fel a hangjukat.)

Tetszetős volt, hogy a grafikák helyenként nagyon kreatívak és abszolút változatosak (több szempontból is, nem lövök le mindent), talán minden egyes rész megjelenítése hoz valami újdonságot, nem nagyon ismétlődnek a stílusok. Azt persze el kell ismernem, hogy a vonalak vagy masszák önmagukban nem feltétlenül adnak sokat, és talán nem is elengedhetetlenek, de kísérőként betöltötték a funkciójukat. Lehet, hogy ki kellett volna próbálnom telefonon vagy tableten nézni fülhallgatóval teljes sötétségben?

A Calls számomra több volt, mint pusztán érdekes és szokatlan élmény, amit jelez az is, hogy a történet előre haladtával egyre kíváncsibb lettem, és ez még akkor is igaz, hogy amikor feltűnt, hogy milyen hosszú a következő rész, akkor egy 22 perc jobban elbizonytalanított a klikkelés kapcsán, mint egy 12 perces. Az pedig, ahogy összeért a premier a fináléval és minden(?) világossá vált, jó payoffnak bizonyult.

Még csak megjósolni sem lehet, hogy ki hogy fog reagálni erre a hangjátékra hajazó műfajra (a mi magyar próbálkozásunk, az Odabenn megvolt?), biztos lesz, akit egy pillanatig nem fog lekötni, mást pedig csak úgy, melléktevékenységként hallgatja majd mondjuk kocogás közben. De én, mint gondolom a daráló többség, a monitoron néztem végig ezt a pár órát mindenféle rezgő vonalakat bámulva. És nem bántam meg, olykor kifejezetten élveztem, beszippantott. Oké, nem egy huzamban tudtam le, hagytam rövidebb-hosszabb szüneteket, olvastam, írtam a blogra ezt-azt, de délutánra eljutottam a Calls végéig. És elkezdtek piszkosul érdekelni a vélemények, hogy ki hogy látta, vagyis hallotta ezt az egészet.

ui: Az 1×03-nál és az 1×06-nál van stáblista közbeni jelenet. A többinél most hirtelen nem rémlik.

10 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2021. 03. 22. 18:29

Jobb lenne (legalábbis nekem) kevesebb misztikummal, kicsit valosagosabb sztorival így 5 rész után, de még így is élvezem

Anni - 2021. 03. 22. 21:43

Hu ez nagyon jo volt, nem is tudom megfogalmazni mennyire hatása alá kerültem az egyes részeknek, nagyon jó ez a forma, ledaráltam egy este alatt.
az meg hab volt a torán, hogy a rész végén láttam kik voltak a hangok.

schray - 2021. 03. 25. 16:15

Már csak két rész van hátra, de eddig óriási élmény számomra. Nem hibátlan, de időnként libabőrös, nagyon elkap. Személy szerint a hatodik részre kicsit kiszámíthatónak tűnt már a történet, de pl. az érzelmi faktorból nem vett el.

Kíváncsi vagyok a végére, és tényleg szokatlan, szuper élmény volt

winnie - 2021. 03. 25. 16:26

kíváncsi leszek, hogy a végét hogy fogja fogadni a közönség, hogy megosztó lesz-e, vagy inkább elégedettséget kiváltó.

Shannen - 2021. 03. 25. 17:05

Abszolút jó volt, érdekes élmény, jó színészeket tereltek össze, nekem a sztori is és annak a felépítése is bejött. A két kedvenc epizódom az 1×01 és az 1×08 lett.

DE! Ami miatt kicsit húztam a szám, hogy kvázi muszáj volt a képernyőt néznem, mert nem tudhattam, hogy mikor fognak sms-eket küldözgetni (pl. a Pedro-s rész), amik sok esetben nem kerültek ugye folvasásra, csak reagáltak rájuk a szereplők. Nyilván ha hallgatom, akkor is egy idő után összeraktam volna a kimaradt részeket, de az már nem lett volna ugyanaz. Így viszont órákon át bámultam vonalakat a képernyőn.

Igazából nem tudtam eldönteni, hogy most értem-e el junkie-ságom mélypontjára, amikor egy kvázi hangjátékot is képes vagyok képernyő előtt nézni, vagy ezt mások is így fogyasztották? :D De jó látni, hogy nem vagyok egyedül. :)

Scat - 2021. 03. 25. 19:17

Érdekesen hangzik. Nem vagyok oda a hangjátékokért, de ez az “antológia, meg nem is” leírás felcsigázott.

Malachi - 2021. 03. 25. 20:01

nahát, kösz a tippet. ki lesz próbálva.

comradecsa - 2021. 03. 26. 08:58

Jó “trükk” volt, hogy antológiaként reklámozák, kellemes meglepetés volt, mikor kezdett összeállni a kép, hogy jéé, itt azért van egy nagyobb sztori a háttérben.

SPOILER
Csak nekem nem volt tiszta, hogy mi történt azokkal, akiket az “univerzum kiigazított”? Néha egyszerűen csak meghaltak, viszont több részben is mintha átalakultak volna valamivé. Ezt mintha nem bontották volna ki.
SPOILER

punyapapa - 2021. 03. 27. 15:55

Imádtam a sorozatot.
Szerintem jól lezárták, és nem maradt kérdésem.
comradecsa
Akiket az Univerzum kijavított mind meghaltak. Legalábbis nem emlékszem arra, hogy valaki életben maradt volna.

Scat - 2022. 01. 19. 12:07

Most jutottam el oda, hogy “megnézzem”. Látom, hogy írtam ide anno, de teljesen elfelejtettem, hogy van ilyen, csak az apple-t bogarászva kíváncsi lettem és beírtam ide is. Aztán hoppá, kiderült, hogy anno is kíváncsi voltam :)

Abszolút megérte, ahhoz képest, hogy inkább hangjáték, piszkosul tetszett! Az első rész végi csavar kíváncsivá tett és örülök neki, hogy nem antológia. Ha nem függtek volna össze a részek semennyire, akkor az első epizódra még mérges is lettem volna, mert átverve éreztem volna magamat.

Viszont azzal, hogy az előrehaladással egyre több minden derült ki, nagyon elégedett voltam. Tetszettek az apró fordulatok (Pedro üzenetei, a hívás közben megfiatalodó kisöcsi), nagyon ügyesen használták fel az időzavart, azt, hogy igazából bármikor, bármi megtörténhetett. Nagyon át tudtam érezni az ebből adódó feszültséget, főleg mikor embereket “javított ki” az univerzum. Szorítottam, hogy ne, de aztán mégis, nem lehetett elkerülni.

Amúgy is bírom a párhuzamos világos, időutazós, semmi sem az aminek látszik történeteket, de ez a sorozat akkor is tetszett volna, ha közömbösen állnék a témához.

Plusz a hanghullámok meg egyéb képi dolgok feldobták annyira a részt, hogy a nézése se legyen értelmetlen.

Klassz volt, és jó, hogy nem maradt lógva a történet, de ilyen stílusban, egy másik történetet nagyon szívesen megnéznék (mondjuk évados antológiaként). Bár gondolom nem lesz ilyenfajta folytatása.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz