login |

Pilot-mustra: Who Killed Sara? – 1×01

2021. 03. 25. 21:58 - Írta: winnie

41 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– What are you going to do?
– I’m going to make them pay for what they did to my sister, and what they did to my mamá, and me. They will pay for every single second they made me live inside this hell hole.

Szeretem, amikor egy sorozat nem árul zsákbamacskát. A Netflix eheti mexikói premierje is a címében (Ki ölte meg Sarát?) elég konkrétan céloz a történetre. Pont úgy, ahogy arra az előzetesénél is utaltam, a Valakinek meg kell halnia esetében. Valaki tisztában lehet náluk azzal, hogy ha ennyire egyenesen a képembe nyomják a rejtélykomponenst, akkor én képtelen leszek ellenállni a sorozatnak. (Aki ezek alapján kitalálja, hogy melyik volt az az Agatha Christie-könyv, ami a címe alapján évekig iszonyatosan izgatott, mert a könyvtárban nem volt meg és piszok sokáig tartott megszereznem, annak jár a pacsi!)

Szóval egy olyan történetet kapunk, amiből elvileg ki fog derülni, hogy ki ölt meg egy Sara nevű lányt. A csavar benne az, hogy a börtönből szabaduló, a gyilkosságért csőbe húzott főhős tudja (illetve tudni véli), hogy ki volt a tettes (akkor hol a rejtély?), éppen ezért ő nem nyomozni akar, hanem bosszulni. És így kapunk egy, a Revenge-re igencsak emlékeztető felállást, amiben egy senki komplex terve révén megpróbál egy gazdag családot kicsinálni.

WHO KILLED SARA? – 1×01 – 7/10

A történet pár fiatal felhőtlen hajókázásával kezdődik, azonban nemsokára a társaság arcára fagy a mosoly, ugyanis a fiúk által vezetett motoros csónak által húzva ejtőernyőző lány (parasailing, utánanéztem!) a felszerelés hibájából adódóan lezuhan és meghal. A következő pillanatban meg már azt látjuk, hogy a jelenben a börtönbüntetését tölti az egyik srác, aki elvitte a balhét. Hogy miért és hogyan, az kérdés, de nagyon úgy tűnik, hogy nem önszántából.

Miután megismerjük a 30 évre ítélt Álex-et, elég hamar a lényegre térünk, ugyanis közlik vele, hogy 18 év elteltével szabadulhat jó magaviselete miatt, ő pedig azonnal az egykori családi ház felé veszi az irányt, de közben meglátogatja édesanyja és húga sírját, ugyanis utóbbi volt a baleset (vagy gyilkosság?) áldozata. Aki egyébként az általa felelősnek vélt srác barátnője volt, viszont annak gazdag családja nem hagyta, hogy bemártsa őt.

A célpont tehát egy nagy hatalmú família, amelynek cége épp őrségváltás előtt áll, de persze tagjainak anélkül is megvannak a maguk bajai, Álex váratlan képbe kerülése csak tetézi azokat. A családfő egy tipikus, kíméletlen figura, aki számára a család az első és megszokta, hogy pénzzel mindent elintézhet. A három gyereke pedig három külön nézetet képviselve kerül be a képbe, minden bizonnyal teljesen másképp hozzáállva az egykori esethez, valamint annak mostani következményeihez.

A megvalósítás kapcsán (természetesen) elég intenzív a sorozat. Amolyan mexikói módra eléggé túl van húzva benne sok minden. Kezdve mondjuk a zenével, de persze egyes jelenetek is kissé mintha fel lennének fújva, minden konfliktus kettővel feljebb van csavarva, és sokszor úgy érezheti a néző, hogy túlreagálják a karakterek a helyzetet. Az pedig, ami a pilot végén történt, végképp túlzásnak tűnt, hatalom ide vagy oda.

Előre jelzem, hogy a pontszámból süt az elfogultság, és egy rész után még gőzöm sincs, hogy mennyire fog elborult irányba tartani a sorozat, és mennyire próbál meg a földön járni. De a kezdés, annak ellenére, hogy valójában semmi extrát nem hozott, legalább mindent tartalmazott, ami kellett tartalmaznia. Felépítette a rejtélyt, bemutatta és szimpatikussá tette a főhőst, megmutatta a többi szereplőt, igaz, csak a családot, mert fura módon nem ismertünk meg mindenkit a hajóról.

A kötelező körökön kívül persze plusz rétegeket is kapott a történet, többek között újabb rejtélyeket, titokzatos szövetségeseket, láthatatlan ellenségeket, fenyegetéseket és olyan karaktereket, akiknek biztos, hogy lesz majd szerepe az elkövetkező történésekben, csak egyelőre nem nagyon tudjuk, hogy milyen. (Engem mondjuk az érdekel leginkább, hogy a főhős mennyire tervez előre, hogy van-e valami mesterterve, amire vissza fogunk pillantgatni, ahogy előkészíti a dolgokat, vagy majd sodródik az árral. Ha már Revenge, akkor abban ez a megtervezettség jött be nagyon, miképp például Prison Break-ben is.)

Arra is kíváncsi leszek, hogy mennyire fogunk visszapillantgatni a múltba, hogy továbbra is jelen lesz a két idősávos történetmesélés, vagy ennyivel letudták a dolgokat (A 2. rész alapján jelen lesz). Mondanom sem kell ugyanis, hogy engem a puzzle sokkal jobban izgat, mint a szappanopera, amitől azért valamennyire tartok. (Igen, a származási ország miatt van bennem ilyen prekoncepció, de ne legyen igazam.)

Szóval első nekifutásra korrekt volt a Who Killed Sara?, mert alkalmazta a klasszikus paneleket, és nem riasztott el semmi ormótlansággal. És egy ilyen “semmi extra, de biztató”-start egy krimikedvelőt sokkal jobban felvillanyoz, mint olyasvalakit, aki csak egy újabb nézős sorozatot keres – utóbbit ugyanis könnyen lehet, hogy nem fogja meggyőzni ez a nyitány.

ui: Agatha Christie-idézettel indítani egy sorozatot, ha nem is menő, de garancia arra, hogy felkeltsék a figyelmemet.

41 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 03. 25. 22:31

Hmm… A bevezetőd alapján egy olyan A.C. könyvre tippelnék, amelynek a címében benne van az áldozat neve, de ilyenből több is akad. Pl. Az Ackroyd-gyilkoság, Mrs. McGinty halott, Lord Edgware meghal, A Listerdale-rejtély… De az is lehet, hogy teljesen tévúton járok.
Remélem, idővel el fogod árulni, mert most már fúrja az oldalamat a kíváncsiság. :))
Ja, és a sorozat is nagyon biztató. :)

dzsiaj - 2021. 03. 25. 22:31

“(Aki ezek alapján kitalálja, hogy melyik volt az az Agatha Christie-könyv, ami a címe alapján évekig iszonyatosan izgatott, mert a könyvtárban nem volt meg és piszok sokáig tartott megszereznem, annak jár a pacsi!)”

Miért nem szóltak Evansnak?

winnie - 2021. 03. 25. 22:49

nem. és nem. (tegnap volt a production weeklyben egy miert nem szoltak evansnek cim, rogton arra gondoltam, hogy ez lesz az idei sarah phelps minisorozat, bar akkor jeleztek volna talan, hogy elso evad, meg ha mini is. akkor film? mert ilyen cime csak adaptacionak lehet.)

Diapolo - 2021. 03. 25. 22:50

Szeretem Christiet, de nem tudom melyik lehet ez, amelyikre gondolsz. A Cipruskoporsó nem ilyesmi?

winnie - 2021. 03. 25. 22:52

neeeem:)

checkmate - 2021. 03. 25. 22:52

Gyilkosság meghirdetve?

speranza - 2021. 03. 25. 22:59

A lehetőség tengernyi, mert egy-egy könyv gyakran 2-3 címen is megjelent, és ha netán adaptálták, akkor még kaphatott ezekhez képest is újabb címet. :)

tghcs - 2021. 03. 25. 23:00

Pedig én is egyből arra gondoltam, amit speranza is ír
hogy a Mrs. McGinty halott az, esetleg a Lord ​Edgware rejtélyes halála
De ha nem, akkor talán a Szunnyadó ​gyilkosság?

winnie - 2021. 03. 25. 23:02

nem. azt hittem, konnyebb. ennek biztos, hogy csak egy cime van. marmint nehezen tudom elkepzelni, hogy tobbfelekepp fordithatnak, meg ha kreativkodni akarnanak is,

Kati néni - 2021. 03. 25. 23:35

Hát, amikor én kicsi voltam (8 éves!!!), engem az ABC-gyilkosságok rántott be. Ott néztem sokáig a polcon, anyám nem engedte meg olvasni. De azt hiszem, az Ackroyddal kezdtem, amelyben Poirot elmegy tököt termeszteni. Titokban olvastam, éjszaka, féltem egyedül, de csak olvastam tovább.

Felhő - 2021. 03. 25. 23:39

Lord Edgware meghal?

Pribi - 2021. 03. 25. 23:47

Minden előismeret nélkül írom ezt a kommentet, mert sajnos a nyelvvizsgáik, most csak angolul nézek bármit is, de nagyon bejött az előzetes, és sok szimpatikus színész van benne, szóval ha addig nem lesz újabb poszt, akkor itt kifejtem a véleményem.

o'quinn - 2021. 03. 26. 00:54

És eljő a halál…?

Alex - 2021. 03. 26. 01:15

Èn màr vègig nèztem, nagyon bejött, vàrom a következő évadot. Van benne magyar jelenlét

Enosie - 2021. 03. 26. 01:49

Férfi a ködben?

Amúgy érdekesnek hangzik, első részt lehet bepróbálom.

JBen - 2021. 03. 26. 06:20

Nekem is volt egy A.C. könyvem a címe alapján, ami izgatta a fantáziámat vagy húsz évvel ezelőtt, hogy most tényleg: ekkora poént lelőnek egy címben? És kiderült, hogy valóban…
És ez a Gloriett a hullának. Ma már más a címe. Erről a könyvről el tudnám képzelni, hogy „a könyvtárban nem volt meg és piszok sokáig tartott megszereznem…”
De hátha egyszerűbb a megfejtés… El nem tudom képzelni, hogy mi nem volt meg a könyvtárban…

e-batta - 2021. 03. 26. 06:49

Cím alapján két könyv lenne, amit megpróbálnék azonnal megszerezni:
Balhüvelykem bizsereg és Temetni veszélyes.
De ennél jóval több izgalmas Christie-regény van.
Ha arra gondolok, hogy téged a képedbe tolt rejtélykomponensek izgatnak, akkor jóval több cím jut eszembe:
Gyöngyöző cián, Bűbájos gyilkosok, Nyaraló gyilkosok… talán.
Igazság szerint a kérdésfeltevésed is olyan rejtélyesre sikerült, hogy mindenki csak találgat, én is :)

winnie - 2021. 03. 26. 07:22

e-batta: én tényleg azt hittem, hogy egyszerű lesz:)

akkor lelövöm a poént. annyiban csalás, hogy nem klasszikus agatha christie-könyv, és talán épp ezért volt csalódás, amikor annyi év után beszereztem és elolvastam: az N vagy M?-ről van szó.

Divide - 2021. 03. 26. 07:37

Hú, mondom, de ütős lehet ez a pilot, hogy máris 18 komment érkezett hozzá, erre kiderül, hogy barkóbáztok. :D
Egyébként köszi a könyvtippeket.

speranza - 2021. 03. 26. 07:41

Az a benyomásom, hogy nem ugyanazt értjük “rejtélykomponens” alatt. :D
Sose találtam volna ki, mert pusztán a címe alapján én ezt az érdektelenebbek közé sorolnám. :)

Viszont, ha már szóba kerültek a könyvek, ajánlom mindenki figyelmébe a Helikon Kiadó A. C. sorozatát. Az elmúlt években több, mint 40 kötete jelent már meg, egységes, jópofa, rajzos borítókkal. Amióta gyűjtöm őket, olvasgatom is. Kellemesen el lehet nosztalgiázni rajtuk. :)

winnie - 2021. 03. 26. 07:43

a bináris rejtély, amikor csak két kimenetel van, kell ennél izgalmasabb?:) legalábbis ez volt a látszat. mint amikor a tíz kicsi négerben a vége felé!

speranza - 2021. 03. 26. 07:59

Hát, nem tudom… pedig Ikrek vagyok, hatalmas fantáziával és kíváncsisággal minden rejtély felé, de engem nem a bináris rejtélyek mozgatnak meg a legjobban. Izgalmasabbnak találom, ha sok a lehetséges gyanúsított, és látszólag senkinek sincs motivációja. :)

Diapolo - 2021. 03. 26. 10:08

Ezt ismerem, de nem gondoltam volna rá :)
Azt viszont el tudom képzelni, hogy sokáig kellett keresni. Ha gondolod, majd a következő írásomhoz küldök egy képet a saját AC gyűjteményemből :) most épp a Bertram szállót olvasom, AC az egyik, ha nem a legzseniálisabb író!

Norbi - 2021. 03. 26. 10:40

Nem volt ez rossz, egy nap alatt lecsúszott. Egyébként magyar jelenlét van a sorozatban az egyik szál kapcsán. A szinesz nem magyar, mert látszik, hogy azt a pár szót tanulta, csak a karaktere az. Ennek kapcsán vannak még magyar vonatkozású dolgok benne.

winnie - 2021. 03. 26. 10:43

Folytatásra van tervezve? Van lehetőség a 2. évadra?

Norbi - 2021. 03. 26. 11:10

Igen és a végén írták, hogy hivatalosan be van rendelve a 2. évad. Még jeleneteket is mutattak a következő reszből. Kicsit fura is volt.

winnie - 2021. 03. 26. 11:52

ó, köszi.

winnie - 2021. 03. 26. 13:38

egyébként a stáblista-zene: https://www.youtube.com/watch?v=qweDLQwexf8

ritka, hogy valamit ne lehessen rögtön megtalálni youtube-on: Fyre – Rosie Oddie & Filippo Cimatti

Luther - 2021. 03. 26. 14:06

Kb. 20 éve vettem ki egy A.C. könyvet a könyvtárból és nem figyeltem a végén pár lap hiányzott. Kicsit sem voltam ideges ki a gyilkos…

JBen - 2021. 03. 26. 14:42

Igen izgalmas és érdekes lett az első rész, azt hiszem hamar le fog csúszni mind a 10… :-D

szaszazsu - 2021. 03. 28. 13:25

Divide: én is ezt hittem a kommentek számáról :)))
… ettól fuggetlenul elkezdtem nézni, az ajánló meggyozott. A felénél tartok, eléggé berántott. Fogyasztható sztori, hitelesen játszó színészek, szóval érdemes a bepróbálásra annak, aki krimikedvelo

intenziv_migren - 2021. 03. 28. 16:55

végignéztem a sorozatot, van egy gyanúm, hogy ez is arra a sorsra jutott mint a Lupin, mert a befejezés eléggé gyenge lett, konkrét eredmény nélkül. Ez inkább egy szappanopera, némi krimi szállal és jó sok, a cselekményt előre nem vivő szexjelenettel. Nálam az évad 6/10

Kati néni - 2021. 03. 28. 22:52

Eléggé klisés, de a színészek kitesznek magukért. A Rodolfót játszó venezuelai fickó, hogy is hívják, na ő már egy telenovellában (Pasión y Poder, nem tudom, mi lett magyarul a címe) tök ugyanilyen karaktert kapott 5-6 éve). Azért végignézem. Még jó, hogy nem beszélnek benne sokat, ellentétben a szószaporító telenovellákkal, így tökre megértem német szinkronnal, felirat nélkül.

Trallala - 2021. 03. 29. 20:17

A végét nem értettem, vagy fáradt vagyok már. Ott mit láttunk?

Kati néni - 2021. 03. 29. 23:19

Magyar jelenlét a 4. rész kb. 35. percénél. A spanyolul nem beszélő prostitúcióra kényszerített nő azt mondja a Cesar által beavatásra bedobott fiúnak, Rodolfo mostohagyerekének: Segítség. Segítségre van >szükszegem<".

JBen - 2021. 03. 30. 21:44

*** SPOILER ***

Trallala:
César fejbelő vkit, akinek a holtteste ott van a kertben. Hogy kit, az nem egészen volt világos. A második évad előzetese után megfordult a fejemben, hogy esetleg Sara-t, de az igencsak összekuszálná a már most is igen bonyolult szálakat…

*** SPOILER VÉGE ***

Ha tudom hogy ennyire nincs vége sehogy sem, akkor megvártam volna a második évadot…

JBen - 2021. 03. 30. 22:01

A 2. évad premierje: május 19. :-)

Kati néni - 2021. 03. 30. 22:11

Jaja, nem kell sokat várni, mert izgulok. Érdekel. Igazából ez egy kondenzált telenovella, ugyanazokkal a sablonkarakterekkel. Olyan, mintha az elcseszett mexikói Ezel-remake-et jóvá akarnák tenni, összekeverve némi La Madrastrával, Mañana es para siemprével és valami szokványos amerikai thrillerrel. Az akciók viccesen nem jók, a történetmesélés túlzásba vitt nemlineáris, és vannak benne bőven hiteltelen fordulatok meg időhúzások. A vége egyrészt meglepett, másrészt meg fogalmam sincs, hogy lehet ezt az alapjából véve már sokszor látott szituációt tovább csavargatni.

Kati néni - 2021. 03. 30. 22:12

Pedig amúgy ezt egy olyan fickó ötlötte ki, aki egyetemi professzor és írást is tanít.

wintender - 2021. 04. 06. 23:35

Én nemrég kezdtem el, és pont a magyar jelenlétről jutott eszembe, hogy megnézzem, van-e már itt valami erről a sorozatról. Valahogy elkerülte a figyelmemet…

Aztán az első rész felénél még azt hittem, ez egy spanyol sorozat, és akkor kezdtem el gyanakodni, hogy mégsem, mikor újabb és újabb szereplők tűntek fel, és mindenki szép volt. Ezután gyorsan megnéztem, hogy hány részes, nehogy egy kriminek álcázott családi szappanoperába csöppenjek bele :D

Azért is bírom a több idősíkos történeteket, mert lehet hasonlítgatni a színészeket, hogy mennyire sikerült hasonló kinézetűeket találni. Esetleg ki kinek a gesztusait veszi át. Persz így sokszor elvszek a sztoriban, és simán elnézem spanyolul vagy 10 percet, mire rájövök, hogy elfelejtettem bekapcsolni a feliratot :D

zetevar - 2021. 05. 20. 07:41

Hát nem tudom… Most nézem, de ez a latinos felfogású megjelenítés zavar. Sztem borzalmas.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz