login |

Pilot: Invincible

2021. 03. 26. 17:50 - Írta: Shyllard

20 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Nincsen könnyű dolga az Amazon Prime Video új szuperhősös sorozatának, hiszen egy kifejezetten túlcsordult műfajon belül kell valahogy felhívnia magára az érdeklődők figyelmét. The Walking Dead-es (és az Invincible esetébent az eredeti materiál a fontosabb, nem az AMC-s tévésorozat) Robert Kirkman képregényét adaptáló alkotás rendhagyó történetmeséléssel, illetve The Boys-hoz hasonló erőszakosabb megközelítéssel igyekszik bevonzani nézőit.

Viszont, ami elsőre szembetűnik, az A Legyőzhetetlen vizuális stílusa. Szinte szokatlan módon, az adaptáció ezúttal az animációs megoldást választotta. Aki hozzám hasonlóan olyan tévében sugárzott rajzolt szériákon nőtt fel, mint az Igazság Ligája, vagy Batman: A rajzfilmsorozat, annyira nem botránkozhat meg a döntésen. Jelenleg viszont élőszereplős szuperhősködés a jellemzőbb, úgyhogy az animált stílus nekem valamennyire a gyökerekhez való visszatérést is jelképezi.

Úgy fest, teljes kört futott a műfaj, s bár a CW-nak voltak próbálkozásai, azok sokkal inkább oldallépések, mint kiemelt fontosságú szériák voltak, s a mostani ezektől független DC-animációk is már egy régóta létező mitológiára építkeztek.

Az Invincible esetében szó sincs ilyesmiről. A képernyőkön új univerzumban játszódó sorozat kiváló technikai megoldásokkal operál, miközben megjelenésében a klasszikusokat idézi. Az akciók szemkápráztatók, s karakterek dizájnjai is kiemelkedők. Első pillantásra legszembetűnőbb rajzfilmes hagyományoktól való eltérése, pedig az epizódok átlagos 40 percnyi hosszúsága.

S az animációs megoldás nem csak nosztalgiát, de több más pozitívumot is hordoz magában. A rajzolt technika előnyei következtében a mostani MCU-s alkotásokkal is képes felvenni a versenyt a széria. Miközben megalkuvás nélkül, egy az egyben adaptálhatja a képregényfüzetes dizájnokat, akció terén sem kell visszafogni magukat a készítőknek. Nem kell realisztikus világokat és rombolásokat teremteni, elég, ha látványosak, s a rajzstílushoz illeszkednek.

S, hogy ténylegesen megmutathassák miben is különleges az Invincible, az Amazon rögtön 3 részes premierrel indította útjára sorozatát. Végig nézve őket, szerintem jól döntöttek, mert szükség is volt erre a lépésre.

Míg az első részben szinte ezerszer látott sztorit láthattunk (a végén egy csavarral), a másodikban már dominánsan előkerült, hogy miféle humorral fognak operálni, míg a harmadikban kézzelfoghatóan előre vetíthetővé vált, milyen íven fog futni a történet. Beletelt három epizódba, de feltették a sakktáblára a figurákat, s amennyire lehet adni a képregények rajongóinak véleményére, bizony pazar, s remélhetőleg több évados élményben lehet majd részünk.

Mindenféle történetbéli elem lelövése nélkül az érdeklődőknek annyit tudok ajánlani, hogy érdemes végigülni a pilotot, hiába csak az ezredik Superman-eredettörténet új szemszögből történő bemutatása. Klasszikus vonalakat fut be az eredetsztori, de szükséges, s le kell tudni. Illetve számomra már itt is nagyon tetszett a két főszereplő apa-fiú kapcsolata, kellemes ízt adva az első résznek.

Jól bevált mentorálós első résszel kezdtek, sokban megidézve Clark és Jonathan Kent speciális kötelékét, sajátos fordulattal megbolondítva. Az meg kiváltképp sokat segített, hogy főszereplőnket Steven Yeun, míg apját J. K. Simmons szólaltatja meg. S a mellékszereplők terén is számtalan nagy név sorakozik. Nem emelnék ki mindenkit, de természetesen Mark Hamill is hallható az évad során, milyen is lenne nélküle egy keménykötésű animált szuperhős sorozat?

Ezen felül nem csak Superman-t, de számtalan más klasszikus műfajtársát is megidézi az Invicible. Nem akarok mindent lelőni, de erősen építenek a DC-mítoszvilágra, miközben kevésbé domináló füzetekre is utalnak. A műfajban jártasoknak külön ajándék összerakni melyik karakter kinek az alternatív változata.

Poénok elárulása nélkül viszont csak annyit tudok még kiemelni, hogy aki szereti a szuperhős zsánert, mindenképpen próbálja be az Invincible-t. Lehet hasonlítgatni The Boys-hoz, de közel sem ugyanarról van szó, és tartogat magában bőven elég puskaport a történet, hogy a képernyőhöz szögezhesse egy jó időre a nézőket. Vérre viszont mindenképp kell számítani, úgyhogy a kellemes külső ellenére, ne kisgyerekekkel egy szobában fusson le a pilot.

Az MCU-s filmeket már évek óta kísérőknek valószínűleg nem kell kiemelni, de azért megjegyezném, hogy az Invincible-nél is végig Kell (ezúttal nem ajánlott) ülni a stáblistákat, leledzenek még jelenetek a készítők neveinek lepörgetése után is.

A tovább mögött pedig spoileresen folytatnám, mert van még itt miről beszélni, de kár lenne ellőni a pilot poénját. Annyi kérésem lenne, hogy a képregényeket ismerők jelezzék kommentekben mikor ahhoz tartozó spoilereket osztanak meg az Invincible-ről.

Ugyanis az első igazi puska az első rész utáni stáblistás jelenetben dördült el, ami ténylegesen megmutatta miről is fog szólni a sorozat. Valami kegyetlenkedésre lehetett számítani, hisz az volt az egyik fő hirdetett vonzereje a sorozatnak, de nem lehetett tudni miképp fogják behozni ezt a vonalat. Omni-Man viszont jött, látott, és kiirtotta a Guardians of the Globe kezdeti iterációját.

Rég volt már ilyen, de bizony hangosan káromkodtam ezeken a jelenetsorokon, annyira ütősre sikeredett a vérengzés. Minden tekintetében jól volt megcsinálva, s nem feltétlenül a fordulat miatt, hanem mert teljességében kihasználták a gonosz (?) képességeit. Szegény Igazság Ligája-utánzatnak nem sok esélye volt, egytől-egyig kegyetlen vég érte mindannyiukat.

Ezt követően nem is volt kérdés a második rész izzítása, hiszen a készítők feldobtak egy olyan labdát, amit most már látnom kell, hogy fognak leütni. Az ezt megelőző percei a pilotnak nem feltétlenül voltak a kedvenceim, viszont a befejezéssel teljesen más perspektívába emeltek minden azt megelőző momentumot. S bizony egyes megjegyzései, viselkedés béli furaságai a civil Nolan Grayson-nak meglehetősen szemöldök húzogatósok ebből a szempontból.

Omni-Man rejtélye engem teljesen berántott a sorozatba, s nem utolsó sorban a fiával ápolt kapcsolata miatt. Hiszen főszereplőnk, Mark annyira klasszikusan tipikus jóakaratú középiskolás, ámde szupererős fiú, hogy nem lehet nem kedvelni. Apjával való realisztikusan konfliktusos, ámde mégis közeli kapcsolata pedig kellő súlyt helyez a gonoszra. Egy dologban biztosak lehetünk, koránt sem lesz olyan könnyű útja Invincible-nek, mint ahogy azt elsőre gondolhatnánk.

Az ezt követő 2. és 3. rész, pedig már sokkal inkább képes volt új élményt nyújtani, mint a kezdés. Egyik sem hozott be túl sok forradalmi elemet, de az űrlényinvázión való csavar elgondolkoztatott azon, hogy a jövőben milyen hasonló megoldásokra számíthatunk majd. Ezen felül az apa misztikuma folyamatosan baljós alaphangot adott az amúgy kifejezetten könnyed hangulatnak.

A humor nem csak a támadó seregnél ütött, de szinte minden más elemében is a sorozatnak. Seth Rogen Allen the Alien-je nekem zseniálisra sikeredett, miközben már a második részben képes volt kitágítani a sorozat univerzumát. Clancy Brown Damien Darkblood-ja pedig nekem már hatalmas kedvenc (bár valószínűleg nem szabad túlságosan megszeretni), remekül ötvözve Hellboy és Rorschach (vagy Question) karakterét.

S a két kiemelt mellékkarakter, sok más eleméhez hasonlóan kettős funkciót szolgál az Invincible-ben. Viszik előre a történetet, miközben az univerzumot is építik. Ez utóbbi, pedig mindenképp fontos célja a kezdésnek, mert úgy fest itt van mit elmesélni, s a képregény hosszúsága is arra mutat, hogy nem egy évados sztoriról lesz szó. Emiatt sem tudok annyira haragudni a tini romantikázós harmadik részre, ami őszintén nekem már tömény unalom volt. Persze, Mark életének része, de talán ez a legérdektelenebb dolog a sok minden közül, amit láthattunk. Ki tudja, lehet ennek is meg lesz a maga fordulata és értéke.

Összefoglalva, ígéretes első három részt láthattunk, ismerős, de mégis érdekes szuperhős univerzumot elénk tárva, fantasztikus központi konfliktussal. A zene nem mindig volt telitalálat, de legtöbbször ütött, ahogy a harci jelenetek is, melyek mindegyikét öröm nézni. Az Invincible kezdése megmutatta, hogy lehet még ebben a műfajban újat mutatni. Az olyan alkotások mint az említett The Boys, a szintén remek Doom Patrol, vagy az ezer meg egy szuperhős sorozat után is.

Engem egy időre megvettek, kíváncsian várom mit fog hozni nekünk a jövő.

20 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 03. 26. 18:44

a pilot megvolt, tetszett, annak ellenere, hogy animacios, tovabb fogom nezni.

Mate4182 - 2021. 03. 26. 20:26

Az elso resz azonnal berantott ( najo hosszu evek ota vartam, nem volt nehez dolga)
Elkepeszto mennyire jol nyultak a kepregenyhez. Szo szerint mintha a lapok keltek volna eletre.

A pilot vegi dara pedig a Boysnak is becsuletere valna

SpreeNaute - 2021. 03. 27. 10:59

Annyira bejött ez a három rész, hogy le is lőttem magamnak a poént és elkezdtem a képregényt olvasni.

Kati néni - 2021. 03. 27. 12:13

Hát ez brutál jó. Hiába mozgok otthonosan DC- és Marvel-vonalon is, ezek a nem nagy istállóhoz tartozó, “alternatívabb” megközelítésű cuccok jobban bejönnek mostanában (The Boys, ez, az Umbrella Academy is), pedig vagy 10 éve kész szentségtörésnek tartottam volna a nem klasszikus tálalást.

DarkEagle - 2021. 03. 27. 13:24

A Pilot rohadt jó volt szóval nyilván nézni fogom. A képregényt nem olvastam de ha az is ilyen jó szerintem elő fogom venni. Az 1. rész simán 8/10. Ahogy a cikkben is volt írva elég jó élményt nyújtott az is hogy keresni kellett XY karakterben hogy melyik DC hős ihlette az ittenit. :D Úgy fest, a Harley Quinn sorozat mellé kaptunk még egy brutális animációs sorit és itt most szószerint értem a brutálist.

Mate4182 - 2021. 03. 27. 18:15

DarkEagle – en batran merem ajanlani a kepregenyt, ha a pilot bejott imadni fogod !

+1 dolog – tetszik ahogy az epizodok elejen mindig beleviszik az Invincible szot egy tarsalgasba es az az intro kep. Aprosag de kreativ

Shyllard - 2021. 03. 27. 19:41

@Mate4182
Nekem is bejött, egyszerű, de nagyszerű intro megoldás, meg szerencsére nem is erőltetett (én alapbol imádom, mikor egy filmben is kimondják a film címét)

Mate4182 - 2021. 03. 27. 21:32

Shyllard – igen, engem is arra emlekeztet amikor elhangzik 1 film cime a filmben :)

Oh tenyleg, hatha valaki tul gyorsan valtott a kovetkezo reszre:
Vannak feliratok utani/alatti jelenetek

Na, most hogy megneztem az else 3 reszt, le is mondom az amazon prime-t mert maga a streaming nem Jon be egyaltalan.

B - 2021. 03. 29. 11:34

az megvan, hogy a notJusticeLeage tagjait mind Walking Deadesek szinkronizálták?

Mark - 2021. 04. 02. 13:44

Az első 3 rész nagyon jó volt!

Tetszett, hogy sok helyen még adott is történethez, mert pl nekem a rész végi események sokkal reálisabbak voltak így mint a képregényben, ahol Omni-Man nevetségesen könnyen győzött.

Elindult már vajon a sorozat fordítása? A hosszúpuskán még nem láttam…

heidfeld - 2021. 04. 05. 07:57

@Mark: Igen.

Mate4182 - 2021. 04. 05. 13:26

Baromi jo volt a 4. Resz is bar be kell valljam ez daralva jobban mukodik. As else 3 resznel elkapott a hullam, teljesen benne voltam, most a 4. Resznel kellett par perc hogy visszarazodjak.
Mondanam hogy megvarom a tobbit darara, de minek altassam magam? Minimart Pentek ugyis…

Mark - 2021. 04. 05. 18:17

Az első 4 rész remek volt! Ráadásul sok helyeb még adott is hozzá a képregényhez. Pl az első rész végi esemény sokkal reálisabb volt mint a képregényben.

Fordítja magyarra valaki? Fura, hogy már 4 rész kijött, de még senki sem startol rá.

Mate4182 - 2021. 04. 09. 04:37

Jo lett az 5. Resz is, baf meg kicsi hatra van belole…
Durva hogy 15 percig vartak a megfelelo intro villantasra :D de ugy tunik tartjak magukat ehhez es mindig ki kell mondania valakinek hogy Invincible

Shyllard - 2021. 04. 10. 11:31

Mate4182: A 4. nekem annyire nem feküdt, de ez az 5. befejezése megint odavágott. NAgyon az volt bennem, hogy tipik gonoszos harc lesz, aztán hogy elverték őket :D

Mark - 2021. 04. 11. 00:36

Az 5-ik rész is jó volt bár úgy tűnik eléggé szabadosan követik a képregényeket, de egyrészt így (szerencsére) sok töltelékszál kimarad + a sztori igazán csak a nagy csavar után lesz érdekes, amit gondolom az évad végén fog kiderülni.

Mate4182 - 2021. 04. 21. 11:50

Bevallom kicsit leult a dolog. Valoban sokkal jobban mukodott daralva mint hetiben (legalabbis nalam)
Ettol fuggetlenul tetszett a 6. Resz is es varom a penteket a 7. Miatt

Llew - 2021. 04. 23. 21:52

A 7. rész vége eléggé oda tett.
A Mauler ikrek nagyon nagy figurák.

Dani - 2021. 04. 24. 11:37

Remélem lesz hozzá magyar szinkron.

JKJ - 2021. 04. 30. 12:12

SPOILER:

Sajnos sok jót nem tudnék írni a befejezésről. Kicsit időpazarlásnak érzem a sorozatot, mert gyakorlatilag semmit nem tudtunk meg. Nem szeretem az ilyet…

Persze elismerem, hogy voltak jó részek és alapvetően érdekes volt, csak hiányzott a kohézió.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz