login |

Pilot-mustra: The Irregulars – 1×01

2021. 03. 26. 19:50 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Ha elég régóta küzdesz démonokkal, felismered az angyalokat.

Nehéz helyzetben vagyok a Netflix mai premierjével, aminek a magyar címe A Baker Streeti vagányok (aki nem akar ízes ánglius dialektusokat és viktoriánus kifejezéseket dekódolni, az magyar szinkronnal is nézheti), mert stílusilag abszolút olyan, amit minden további nélkül néznék és élveznék, azonban tartalmát tekintve egyáltalán nem tűnik kihagyhatatlannak. Persze ki tudja, hogy mi vár ránk a szezon hátralévő részében.

THE IRREGULARS – 1×01 – 6,5/10

Látszólag rögtön fejest ugrunk a történések közepébe (és azt is elkezdik sejtetni, hogy hiába a gyerekkomponens, még 16-os korhatár), amikor valami föld alatti kazamatában egy lány természetfölötti jelenések/jelenségek közepette járkál. Persze idővel kiderül, hogy csak álomról van szó és a 19. századi London nyomornegyedében találjuk magunkat pár utcagyerekkel – az álmodó csaj betegnek tűnik, a testvére mentális eredetű gondokra gyanakszik nála, az ellátása pedig pénzbe kerül.

Éppen csak elkezdenénk ismerkedni a 3+1 fős baráti társasággal (akik hamar kibővülnek egy úri fiúval), amikor egy jól szituált orvos kerül a képbe (Dr. Watson, mint később kiderül), és a viszonylag észrevétlenül közlekedni képes gyerekeket felfogadja egy feladatra, hogy segítsenek be neki és társának (hmm, vajon ki lehet az?) pár elrabolt kisbaba ügyében. Egy olyan ügyben, ami elég hamar igen ronda fordulatot vesz.

Nyilván a kezdő álom is jelzi valamennyire előre, de a sorozat sem nagyon árul zsákbamacskát, a gyerekek elég hamar természetfölöttinek tűnő fenyegetésbe botlanak, és később kiderül az is, hogy mindez nem csak valami elszigetelt eset, hanem egész London-t fenyegeti valami, amit az évad során fognak felfejteni.

Azonban addig minden bizonnyal epizodikus szerkezet segítségével fogják felfejteni a mitológiát. Sherlock Holmes ide vagy oda (aki az első részben még csak alig van jelen, de később már képbe kerül) mindez azonban nem annyira heti eseteket és krimit fed (itt nincs túl érdekes nyomfelderítése vagy dedukció), hanem inkább heti “szörnyes” megközelítést (ami természetesen erősen áthallásos!), és mindenféle hátborzongató helyzetet és kalandokat. És még arra is fény derül, hogy nem csak a rosszak oldalán vannak jelen a különleges képességek.

Amit nagyon szerettem a The Irregulars-ban az misztikus-kalandos-horroros stílus, amiről rögtön az Indiana Jones, illetve az Ifjú Indiana Jones jutott eszembe valamiért, pedig igazán beugorhatott volna azonnal sokkal kézenfekvőbb megoldásként Az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa. Ez az a műfaj, ami látványos módon és korabeli környezetben kínál rejtélyeket, borzongást és akciózást, azaz külsőségeit tekintve igencsak meggyőző.

A gond inkább a belbecs lehet. És a The Irregulars mindent megtesz, hogy ezen a téren is meggyőző legyen, de ez inkább abból áll, hogy egy csomó összetevőt (szigorúan a kelleténél egynél többet) összekutyulnak, hátha kisül belőlük valamit érdekes. Biztos, hogy lesznek bőven olyanok, akik mindezt elég vonzónak találják majd, hogy maradjanak, mások viszont katyvasznak fogják megítélni inkább az összképet. Én egyelőre maradok, de biztos, hogy nem a rejtélyek és a fenyegető veszély mibenléte, hanem inkább a hullámvasút miatt, és mert a gyerekfőszereplős retró kalandokat (ld. Stranger Things) mindig is kedveltem.

A karakterek szerencsére szimpatikusak (mármint a gyerekek, de a bunkó Watson is kellemes felüdülés), tetszik a közöttük lévő dinamika, baráti, illetve kvázi testvéri viszony, bár nyilván a romantika is jelen lesz majd, ami akár aranyosan is elsülhet. Mondjuk az aranyosság ellen szólhat, hogy a sorozat nem viccel, nincs dickensiánus jópofizás, a hangulata tényleg vészjósló és komor, és a srácoknál is szó szerint a lét a tét.

A The Irregulars-nél olykor nagyon jól eltalálják a korszellemet és azt a mocskot, amit nem minden viktoriánus érában játszódó sorozattól kapunk meg. És jópofa a helyenként tapasztalható anakronisztikusság is benne, ami főleg a zenei stílusokban érhető tetten. És ha ki tudom kapcsolni magamban az analitikusabb énemet, akkor a folytatás, ha nem veszít a lendületéből és a hangulatából, biztosan még jobban beránt. Amolyan hátradőlős és gondolkodás nélkül élvezős módon.

23 hozzászólás Ne habozz!

sracz - 2021. 03. 26. 20:52

Egyben lement, lesz folytatása, ahogy olvastam. Szóval nálam nyerő, beadta.😀

Mate4182 - 2021. 03. 27. 02:18

Na ez most egy halom meglepetés volt …
Eloszor is en elfelejtettem a Baker street 221es cimet a plakatrol igy teljesen meglepett a dolog
Aztan ez az epizodonkent uj sztoris tema is ujdonsag nekem a netflixen (legalabbis igy masfel resz megnezese utan)

Kicsit a Stranger thingsre emlekeztet
De leginkabb egy, a szivemnek baromi kedves regi rajzfilmsorozatra az Orson & Oliviara szoval nagyon bejon a dolog

jenga - 2021. 03. 27. 13:45

Hu, ez nekem nagyon betalalt. Borzasztoan elveztem az egesz evadot. Legutobb ami nekem hasonlo elmeny volt, azt sajnos a kritikusok es a kozonseg is elmeszelte(deadly class). Remelem ez nem jut hasonlo sorsra.

korum - 2021. 03. 27. 15:35

Elsőre csalódás volt, általában nem zavar ha belenyúlnak létező sztorikba, de Sherlock és Watson párosát túlságosan szeretem ahhoz, hogy ennyi változtatás jól essen, de a végére több lett pozitívum, és még a szokásos Netflixes évadvégi brutális cliffhanger is elmaradt, amiért járt a pacsi.

Szóval összességében ajánlós.

szabot85 - 2021. 03. 27. 17:12

Én azt hiszem öreg vagyok ehhez. Legyen science fiction inkább. Tudom egy kitalált történetet tovább kitalálni nem feltétlenül rossz … De a hitelesség ha már egy bizonyos történelmi korhoz és helyhez kötött a történet, hát nem ártana. Úgy a 15 percnél kicsit elgondolkodtam … Ázsiai lány bökövel a kezében a kemény kalapos afro származású úri emberrel .. Azt hiszem ez teljesen jellemző az adott korszakra és helyre. London, az 1800as évek közepén, kb. Jujj. Bocsánat, de ehhez én öreg vagyok.

winnie - 2021. 03. 27. 17:19

meglep a fordított gondolkodás:o amit látsz, az a valóság, ez evidens, ebből kell kiindulni. nem abból, amit tudni vélsz. nyilvan, ha inkonzisztencia van, akkor nem a valóság a problémás, hanem az, amiből kiindulsz. és mivel azt látod, amit, abból kell következtetned bizonyos dolgokra, ld. egy szó utalás sincs benne arra, hogy ez a mi világunk – hogy is lehetne mindenféle természetfelettivel? ergó.

(ez abból is kiderül, hogy nem téma a sorozat világában a dolog, és ebből vezethető le a másik megoldás, ami még alapvetőbb, bár ez elég evidens azért: a színészt és a karaktert tudni kell elválasztani, huszonévesek is játszhatnak tizenévest vagy negyveneset, férfiak is nőt, nők is férfiakat, stb. és való igaz, ez adott esetben mindig lesz, akit zavar, ez benne van. itt biztos, hogy sok múlik azon, hogy ki mennyire érzékeny az effélére, illetve, hogy kit nem szippant be annyira a sztori, hogy külsőségeken agyaljon. és ez utóbbi mindenképp kritika lehet a sorozatra nézve is.)

Wittgen - 2021. 03. 27. 17:46

A castingot és a mai kor szemléletének ráöntését a sorira nem nézve egy elég közepes sztorit kaptam, de valahogy én ezt nem tudtam élvezni. Túl steril, klisés, kiszámítható, pocsék zeneválasztás.
A pilotot bepróbáltam, hogy legyen véleményem, de utána kasza, ennyi időm azért nincs, hogy számomra élvezhetetlen sorit daráljak, mert a vége talán jó lesz.

Ja, csatlakozom az előttem szólóhoz, már én is öregnek tartom magam ehhez.

szabot85 - 2021. 03. 27. 18:36

Jujj, ez egyre szörnyűbb … Sajnálom. Ezt nagyon elnézte valaki. Lehet, hogy most ez a netflix teendencia, de az Európai törzsekből sem jutottam tovább másfél résznél.

Pogacsa - 2021. 03. 27. 20:25

Szerintem szórakoztató, jó a története, a karakterek érdekesek, a trükkök is rendben vannak.

korum - 2021. 03. 27. 23:23
Fegyula - 2021. 03. 28. 10:09

Biztos túl öreg vagyok már ehhez, de én fél órát bírtam ki.

Baloo - 2021. 03. 28. 23:58

Asszem én is túl öreg vagyok ehhez. Viktoriánus Anglia es ilyen misztikus-giccses techno zene, nulla sztori, és általában totális anakronizmus orgia. Nagy nehezen végig szenvedtem a részt, de ennyi volt.

Janka - 2021. 03. 29. 17:36

YA generációnak szuper bár 1-2 jelenet azért eléggé véres.
Teszett a részenkénti lebontás, az utolsó 2 rész viszont pont az egybekapcsolás miatt lett gyengébb. Kiszámítható volt ha úgy vesszük. Kár, hogy az ipsissimusokról keveset tudtunk meg. A második évadban talán több eredet sztori lesz majd.
Egyébként a főszereplő kiscsaj kb ugyanazt a karaktert adta mint a The letter for the kingben.

dinnyemano - 2021. 03. 31. 11:20

Én ledaráltam, és bejött nagyjából.

polovcev - 2021. 03. 31. 20:29

Nekem három rész elég is volt. Egyszerűen nem köt le. Együtt tudok élni a canstinggal -mégiscsak egy kvázi fiktív Londonban játszódik. A Brit Birodalom központja, ha létezett heterogén “multikulti” város azokban az időkben, akkor az London és Párizs lehetett.
Az esetek még csak szórakoztatóak voltak, bár elég basic detektívesdi során sikerült az igazságra bukkanni. Legyen. A zene szerintem csak arra volt jó, hogy kizökkentsen a világból, nem illett sem a korhoz, sem a témához, sem a hangulathoz.
A tini szerelmi háromszögek pedig már untatnak. Ahhoz pedig a karakterek nem voltak elég érdekesek, hogy csak miattuk maradjak.

Jobb ilyenkor kiszállni, mint végigpörgetni az egészet és utána morogni.

ttwnbd - 2021. 04. 05. 13:03

Engem az “anakronizmus” nem zavar, mert az egészről süt, hogy ez nem a valós London, csak valami hasonló.
Nagyon jók a díszletek, a fényképezés, a jelmezek. Elég jók a fiatal színészek is. Szóval tök jól működne az egész, de.
A történetek és a történetmesélés borzasztóan gyönge. Komolyan, egy átlagos Scooby-Doo epizódnak értelmesebb a dramaturgiája, mint ennek. És erre nem magyarázat, hogy 15 évesekre van kalibrálva, mert a 15 évesek sem hülyék.
Három rész után vacillálok a folytatáson.

winnie - 2021. 04. 05. 13:43

“És erre nem magyarázat, hogy 15 évesekre van kalibrálva, mert a 15 évesek sem hülyék.”

nem hiszem, hogy ez magyarázatként szóba jönne, hiszen a sorozat eleve 16-os karikával rendelkezik. ez idősebb korosztályt vesz célba, a gyerekszereplők ellenére közel sem ifjúsági – én örülnék a legjobban, ha itthon nézhetnék a gyerekek, de ez is olyan, mint a fate: winx saga, hogy azért eggyel följebb lőtték be a korosztályt.

irgum76 - 2021. 04. 05. 13:55

ttwnbd:

pont fordítva gondolom
az egész körítésről süt, hogy ez egy steril stúdió környezet
hiába próbálják “bekoszolni” nem sikerül és kizökkent
a színészek csapnivalók főleg a doktor mondjuk ő hülyén is van megírva vagy legalábbis engem nagyon irritál amit vele kezdtek az eredetivel szemben

a sztorik engem jobban érdekelnek
nem kapkodtam el mert az első rész után egyszerűen csak a “bugyuta” jelző jutott eszembe
de aztán nézegettem tovább és egész jó kis történet füzér alakul ki

egyszer nézhető ha nincs más
de én a bemutató alapján sokkal jobb minőséget vártam

walaki - 2021. 04. 05. 18:46

Látom kap bőven hideget és meleget is.

Még nagyon vacilálok, hogy belekezdjek-e. Sherlock Holmes nagy kedvenc, úgyhogy tartok kicsit tőle.

Tudnátok valamihez hasonlítani a sorozatot? Hátha az alapján be tudom lőni kicsit jobban. Például a Penny Dreadful-t nagyon bírtam, ahhoz képest ez milyen?

irgum76 - 2021. 04. 05. 19:48

Walaki:

szívesen segítenék a dilemmádban de szpojler nélkül nem tudom kiemelni a sorozat pozitívumait
még Sherlockról sem írnék
(majd ha lesz évad kibeszélő akkor ott leírom)
Penny Dreadfulból első pár részt láttam nekem túl katyvasz volt szóval még ez sem ad támpontot
de mondjuk hasonlóan véres

nekem a Tom Hardy féle Tabu a kedvenc a kor Londonjából
ott olyan mocskos volt, hogy bűzlött a képernyő
ahhozképest ez sehol nincs

viszont szerintem ha belekezdesz a 4. részig érdemes eljutni
közben az idegesítő techno zene is eltűnik

korum - 2021. 04. 06. 15:54

Ha már így eltértünk, nekem a Ripper Street jött be a korszakból… :)

walaki - 2021. 04. 07. 16:34

@irgum76: köszönöm! Akkor 4 rész a mérföldkő, észben tartom! A techno zaj (zenének nem merem hívni) a komolyzenéhez szokott fülemnek kifejezetten fájdalmas, nálam emiatt insztant kasza lenne, de talán csak kibírok 4 résznyit belőle… Jó tudni, hogy később eltűnik! Nem baj, hogy nem sikerült nagyon hasonlítani, ez is roppant hasznos infó! Igen, a Penny valóban katyvasz, de a hangulata megvett. A Tabu sem volt rossz! De nem ám! :-) Az abszolút kedvencem ebben az érában egyébként nem sorozat, hanem film, a Pokolból. Mind a hangulata, a képi világa, a zenéje, a sztorija, akárcsak a szereplők alakításai szenzációsak!

@korum: mea culpa, nem eltéríteni szándékoztam, csak valamihez kötni.

Alice - 2021. 04. 18. 22:09

Végignéztem, nem egy mestermű, de nem volt rossz YA műfajban. Az ilyen sztorik könyvben mindig jobban működnek, ezért is értékelem nagyra ezt az egész jó tévés próbálkozást.
Voltak jó szálak és szimpatikusak a szereplők, ügyesek a színészek, a legjobban Jessica, Sherlock és Leo volt számomra emlékezetes. A srác amúgy néha kiköpött James McAvoy :)

Mellékszereplők közül a palotabéli szereplőkből több is jöhetett volna, a végén mekkora jelenet volt már a “macskás” lánnyal!

Tényleg katyvaszos, de néhol ez rásegített a misztikumra. Pár dolog röhejes volt a sztoriban, de túl lehetett élni. A sorozat jó sötét, de tudott izgalmas, aranyos és NAGYON horror is lenni. Párszor papírforma helyett másfelé is kanyarodott. Az álombéli ill. másik dimenziós jelenetek látványvilágát marha jóra megalkották.

Belehallgattam a szinkronba párszor, kimondottan színesnek tűnik, tetszett.

ui. angolosoknak: Milyen aranyos már egy Bea nevű leányzónak a Bumble becenév (Bumblebee = dongó)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz