login |

Pilot-mustra: Delete Me – 1×01

2021. 03. 27. 14:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Nem forradalmi technika a történet visszafele való elmesélése, de mindenképp szokatlan. Azonban bármennyire is felkelt(het)i az efféle narratíva az érdeklődést (az enyémet piszkosul!), az alkalmazásának jó, ha van értelme is. A gond csak az, hogy egy, illetve esetemben két epizód után ezt nehezen tudom megítélni a Viaplay nemrég angol felirattal elérhető vált norvég sorozata esetében.

Nem tehetek róla, imádom a nem megszokott narratív eszközöket használó darabokat, a kedvenc filmjeimből több is él ezzel a metódussal, például a Christopher Nolan-féle Memento. Tévésorozatként legutóbb (vagy volt azóta?) a szuper Rellik próbálkozott azzal, hogy visszafele mesélt el egy sztorit, és ezt most egy újabb széria érkezett meg, ami hasonlóval próbálkozik.

DELETE ME – 1×01 – 3,5/10

A Delete Me kicsit azonban eltér a Rellik-től abban, hogy nem lineárisan mesél visszafele, hanem mondhatni epizodikusan. Majdnem olyan, mintha a részeket fordított sorrendben adnák le, erre rá is erősítenek, amikor az “Episode 1” felirat átváltozik “Episode 7”-re, és így tovább. Vagyis nem a jeleneteket látjuk visszafelé, hanem az epizódokat, azaz az epizódokon belül normális időrendet látunk azzal az aprósággal, hogy minden rész azzal a jelenettel kezdődik, ahogy végződni fog. Tehát azt rögtön megtudjuk, hova fog kifutni az epizód, majd megnézhetjük, hogy jutunk el arra a pontra.

Huhh, na, most, hogy ezen túl vagyunk, fel is lélegezhetek. És huhh, jöhet egy második fellélegzés, mert valahol megnyugtat az, hogy csak egy puszta gimmick (azaz jelenleg a narratív bűvészkedés) még nem biztosíték arra, hogy be is jön, amit látok. Szóval van szabad akaratom vagy valamiféle belső mércém, hiszen csak ilyesmivel szerencsére nem lehet beszippantani. (Mondjuk ez már akkor kiderült, amikor a napújraélős Day Break-et (nem a zseniális Daybreak-et!) kaszáltam 2 rész után – el kéne kezdenem újranézni, hátha.)

A Delete Me története két szinkronúszó lányról szól, egy együtt versenyző párosról, akik előtt lehetőség nyílik arra, hogy Amerikában folytassák a pályájukat. Ez persze csak később (hamarabb?) derül ki, ugyanis a pilot azzal kezdődik, hogy összeverekednek a medence partján, majd a vízbe esnek, és a tusakodás végén egyikük élettelen teste marad ott a medencében lebegve. Ezután ugrunk vissza 12 órát, és láthatjuk, hogy mi vezette fel az eseményeket.

Visszaugrás ide vagy oda, nem leszünk sokkal okosabbak. Ugyan megismerjük a lányok környezetét, és elkezd tudatosulni bennünk az, hogy itt valami netes zaklatás a téma, és képbe kerül mobilkészülékek meghackelése, illetve privát (pikáns) videók terjesztése, és az ezek révén való lejáratása, de minden infó valami elvetemült audiovizuális orgia közepette kerül tálalásra, elég zaklatott fényképezés mellett. Hogy legyen némi kirakósozásra lehetőség, nem is lőnék el többet, de bevallom, amúgy sem tiszta annyira a kép nálam. (Az 1×02-ben már a hackert is megismerjük.)

Oda meg vissza vagyok a hangulatközpontú sorozatokért, az olyanokért, amelyek koherens párbeszédek helyett inkább beállításokkal, képekkel, hangokkal operálnak, egy jó zenés jelenet örökre belém ivódhat, azonban a Delete Me mintha kicsit túllőne a célon. Nem csak a fordított történetmesélés miatt, de nem éreztem túl koherensnek azt, amit látok. Helyenként mintha valami drogos trip elevenedne meg előttünk.

A főszereplő tinik (akikről az ember azt gondolná, hogy már felvilágosultabbak), miután ma már konkrétan szokatlan, ha egy fiatalokról szóló sorozatban bárkit mondjuk a bőrszíne vagy a nemi identitása miatt “cikiznek”, elég fura, hogy kifejezetten “gonoszkodva” reagálnak a szexfelvételekre, ami egyes személyesen is érintettek kapcsán még érthető lenne, de a csordaszellem már jóval kevésbé. (Egy fokkal másabb a helyzet, mint a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) esetében.)

Nem vitatom, hogy két rész után nem lehet sommás következtetéseket levonni a használt narratív trükk kapcsán, de az az igazság, hogy eddig semmi értelmét/hasznát/funkcióját nem láttam annak, hogy fordított sorrendben mesélnek. Értelemszerűen generál kérdőjeleket ez a fajta narratíva, de nem a sztori, hanem annak iránya miatt, és a kérdések, amik felmerülnek, közel sem annyira érdekesek. Lehet, hogy a végére, vagyis az elejére össze fog állni minden, és bólintani fogok, hogy megérte? Viszont csak azért nem maradok, hogy ezt kiderítsem, de nem érzem azt, hogy így a látottak nagyobb hatást gyakorolnának rám, a nézői élményt nem igazán növelte eddig nálam ez a stílus.

Azt el kell ismerni, hogy nagyon fontos a Delete Me témája, de ez a fajta feldolgozás nem nagyon segíti azt, hogy átjöjjön. Nyilván nem a szájba rágás mellett kampányolok, és azzal is egyetértek, hogy az efféle komoly és aktuális jelenségek kapcsán nagyon nehéz kikerülni a prédikálós stílust, de nem biztos, hogy az a megoldás, hogy a néző folyamatosan azt várja, hogy mikor tér már a lényegre a sorozat.

1 hozzászólás Ne habozz!

SSY986 - 2021. 03. 27. 21:23

Huh én adtam ennek a sorozatnak esélyt annak ellenére, hogy az IMDB-n meg metacriticen is lehúzták, de három részt bírtam utána elengedtem. Maga a téma amivel foglalkozni akar a sorozat szerintem nagyon fontos és a képivilág és a színészi alakítások is jók. De ahol sántít az a storyline vezetése… Vagyis nekem élvezhetetlen volt az egész de és itt jön talán egy kicsit kontraverzális dolog mégpedig az, hogy kicsiny 35 éves agyam nem tudott értelemt keresni ebben a tökéletlen egyszerünek látszó káoszban amit a készítök prezentáltak a képernyöre, mert szándékosan nem az én korosztályomnak készült vagy bármelyiknek 18 fölött. Kb az volt az érzésem végig ahogy néztem a sorozatot, hogy ezt direkt tiniknek készítették és nem foglalkoztak az idösebb demográfiával, mert nem ök a target audience. Skäm, Skins meg az Euphoria is mind megvalósításban és írásban egy nagyobb közönséget céloz meg míg itt csak annyi a lényeg, hogy az üzenetet eljutassák olyan eszközökkel amiröl azt gondolták, hogy a 16 évesek coolnak gondolják. Szóval engem az érdekelne, hogy egy mai tinit érdekelt e ez a sorozat vagy ök is kukázták pár rész után😂

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz