login |

Pilot-mustra: Cypher – 1×01

2021. 03. 29. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nyilván a Roku első saját sorozata nem ugyanaz a kategória, amikor arról beszéltünk, hogy a Playstation, az XBox vagy Walmart szupermarket-lánc is saját sorozatot készít (vajon mi lehet ezzel az Evangeline Lilly-scifivel – kiadták?), de azért mindenképp kuriózum, kíváncsi vagyok, hogy fogja-e újabb követni.

Persze a múlt héten bemutatott Cypher nem saját fejlesztés., hanem amolyan független gyártásban készült popcorn darab, amit a “piacon” megvásárolt a platform (ld. még Insomnia, The Feed, Big Dogs, Nova Vita, Paradise City vagy Reckoning), szóval a végeredmény nem annyira a Roku tesztje, főleg, hogy sejthető, hogy egy viszonylag olcsó produkcióról lehet szó. Amiről azonban talán nem rí le mindez, ráadásul egy hiányműfajt hoz el a képernyőre a tévés műfajban.

CYPHER – 1×01 – 5/10

A történet egy FBI-os rajtaütéssel indít, ami során találnak az ügynökök egy rejtjelezett szöveget, amivel nem igazán boldogulnak, így felkeresnek egy munkanélküli (szabadúszó?) kódfejtőt, hogy segítsen be nekik. Azonban kisvártatva kiderül, hogy a kódra másnak is fáj a foga (vajon miről lehet szó?), és a kriptoelemző miután elkezd saját szakállra szaglászni, elég nagy bajban találja magát, és akkor még enyhén fogalmaztam, csak nem akarok spoilerezni.

Azonban manapság az ilyen történeteket már nem lehet csak történettel és akcióval eladni, a forgatókönyvírók számára kell a valódi tartalom is, az ún. mélység, a (sokszor látszólagos) karakterizálás, ami nélkül olykor szerintem meglennénk, ha ülhetnénk egy jó kis hullámvasúton. Akárhogy is, itt is kapunk ilyet, az egzisztenciális és/vagy anyagi válságban lévő főhős elvált, aki küzd a lányáért, szeretne vele lenne (ezért is jön jól a meló), azonban a melodrámára ráerősítendő, a volt felesége inkább ellene próbálja hangolni a gyereket.

Bármennyire is nem eredeti a történet (nem minden béfilm ilyesmiről szól?), azért a pilot végére húztak egy meglepőt a készítők, hogy aztán idővel ismét irányba állítsák a B-betűkkel telepingált hajót, hogy végképp ne legyenek illúzióink. De ettől még, az első 40 perc nem volt érdektelen vagy unalmas, csak… még akkor is ezerszer látottként skatulyázható be, ha nem láttunk konkrétan egyszer sem ilyen sztorit, ha értitek, mire gondolok.

Nem leszek szőrös szívű, mert valójában nagyon kevés B-filmet nézek (mert kevés filmet nézek), így nem jön ki a könyökömön a műfaj (mindig is érdekelt, hogy némelyik tucatdarabként kategorizált filmnek vajon nincs-e véletlenül elég jó története – minden év kínálatában vannak felfele kilógók, kellenek, hogy legyenek a nagy számok törvénye alapján, mint anno a Val Kilmer-es Felon), és a Cypher sem azért B-filmes, mert a menthetetlen gagyiban fuldoklik (nem untam halálra magam, nem téptem a hajam, nem nyúltam célszerszámért szemkikanalazás céljából), hanem azért, mert az efféle sztorik manapság inkább ebben a műfajban vannak jelen.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem sülhet ki valami érdekes is, de aki belekezd, annak nem érdemes többre számítania a tipikusságnál, noname színészeknél (oké, Brian Krause egyeseknek biztosan ismerős lesz, de aki a főszereplő, Martin Dingle Wall-t be tudja lőni, az nagy filmtudor) és kiszámítható fordulatokra, na meg költségtakarékosságra. A sorozat kapcsán leginkább az lepett meg egyébként, hogy nem annyira pénzmosós jellegű szériának tűnik, hiszen a tunéziai alkotóknak elég komoly tapasztalata van a műfajban, több arab sorozatot is készítettek már, és a jelek szerint ezzel próbáltak betörni az angol nyelvterülete.

A pilot után még azért meg fogom nézni a 2. részt, mert valamennyire érdekel, hogy mire megy ki a játék, hiszen az első 45 perc inkább csak felvezette az alaphelyzetet, amit az 1×02-től fognak kibontani. De azért nincsenek illúzióim, hogy a mostani kínálatban megragadhat-e nálam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz