login |

The Walking Dead – 10×21: Diverged

2021. 03. 29. 21:30 - Írta: Necridus

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Elérkeztünk az utolsó előtti részhez az évadban, úgyhogy normál esetben most reménykedve és izgatottan ültem volna le, hiszen az évadzáróban szokás a szezon főszálát valami sorsfordító eseménnyel lezárni, amit mindig az előtte lévő epizódban készítenek elő. Most viszont ezeken a részeken már túl vagyunk, a karakterizálós daraboknál nem gondoltam, hogy bármi ilyen várna ránk.

Nem is várt. Egy olyan epizódot kaptunk, ami talán még sosem látott részét mutatta be a posztapokaliptikus világnak, miközben görcsösen bele akarták erőltetni Carol lelki válságát és Daryl kalandozását, ezért is bukott el végül a szememben ez az epizód (is).

Folytassuk a tovább mögött spoileresen.

A két főszereplő korábbi epizódja után vesszük fel nem sokkal a fonalat, amikor Carol és Daryl útja külön válik. Nem bocsátottak meg egymásnak a veszekedés után, így az egyik továbbra is élelmet próbál keresni (de a suttogók hordája elpusztított a környéken minden ehetőt), miközben a másik visszamegy Alexandriába. Kutya Carollal megy vissza önszántából, aminek valami mély értelmet próbáltak adni, csak nem igazán jött át a feleslegesnek tűnő első öt percben.

Daryl szálát nagyjából le is tudtam az előbbi szavakkal, ugyanis amikor épp nem Carollal foglalkoztunk, átváltottunk hozzá, miközben járta az erdőt bármiféle étel után. Nem értem, miért erőltették ennyire bele az epizódba, mert egyszerűen semmi jelentősége nem volt a jeleneteinek, főleg úgy, hogy a zombik legyőzésénél egyértelmű volt, hogy nem fog odaveszni. Mondanám, hogy nem is kellene akkor semmivel pótolni, de a sorozat már így is 42 percekkel operál a korábbi olykor 50-60 percek helyett, ami sokatmondó.

Carol sztorijából azt gondoltam először, hogy lehet valami, de igen hamar kisiklott a vonat. A fake dráma és zombik elleni küzdelem helyett most az alexandriai hétköznapok kerültek a középpontba, amikkel ha jól emlékszem, sosem foglalkoztak még ennyit és ilyen módon. Carol nem tudott magával és bűntudatával mit kezdeni, majd kitalálta, hogy levest fog főzni a városkának, miközben egy elhagyott, koszos rongyot is újrahasznosít.

A levesfőzést azonban nem csak a rendetlen Kutya, de a konyhában szaladgáló rágcsáló is megzavarta, aminek következtében Carol begurult és szétverte a falat. Igaz, a főzőcske kissé parodusztikus beütéssel bírt, de mégis inkább akkor fogtam a fejem, amikor már ennyire nyilvánvalóvá akarták tenni, hogy Carol szenved és görcsösen helyre akar hozni mindent. Tudjuk, mióta elégette a börtönben a fertőzötteket, azóta kínlódik.

Nem főzhet úgy levest a készítők szerint, hogy zavarja egy kisállat és Kutya a másik szobában rosszalkodjon, mindenképp szenvednie kell a múltban elkövetett tettei miatt. Ahelyett, hogy rávilágítottak volna arra, hogy ebben a világban milyen számunkra abszolút természetesnek vett dolgokat hiányolnak nap mint nap, inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy Carol dührohamot kapott, amiért Daryl beszólt neki.

Jöhetett volna egy hosszas keresés utáni rádöbbenés, mennyire kevés ételt sikerült szerezni, egy olyan jelenet is működött volna, amiben a rettentően kis adagokat adja át Carol az éhező lakosoknak, még egy tányérját a magasba emelő, bociszemű kislányt is jobban viseltem volna, mint az utolsó jelenetet, amiben Daryl hazajön, de nem békülnek ki, úgyhogy másodpercre pontosan egyszerre csukják be az ajtót egymást kizárva.

Melissa McBride remekül el tudja játszani a szenvedést, ezt már többször bizonyította, de jó lenne, ha most már a készítők bizonyítanák be azt, hogy nem csak ebből áll az ő sztorija, mert így kezd a spinoff-fal kapcsolatos kevés kíváncsiságom is odaveszni. A jövő heti Negan-epizód az utolsó karakterközpontú (és az évadzáró is egyben). Meglátjuk, hogy sikerül-e Aaronék mellett szórakoztató epizódot hozni, vagy ez is besül, mint a többi.

22 hozzászólás Ne habozz!

wondorog - 2021. 03. 29. 22:27

Fú ez de rossz volt, nem is értem miért gondolták a készítők, hogy ezt a részt érdemes leforgatni. Ráadásul ami roppant zavaró volt, hogy Carol visszatért Alexandriába és konkrétan egész rész alatt csak egyetlen statisztával (bocs, Jerry-vel) vannak jelenetei. Most komolyan, ha a körülmények nem engedték meg, hogy több karakter szerepeljen a részben, miért kell alexandriai részt forgatni, annyira szembetűnően gáz volt az egész.

csabpar - 2021. 03. 30. 07:49

Ha valaki megcsinálná, hogy az egész évadból kivágja a lelki válságokat, a maradékból lenne 1 rövid, de nézhető epizód. Ebből a 10×21-ből egyetlen képkockát sem tudna felhasználni.

Sorozatgyilkos - 2021. 03. 30. 08:57

Köszönöm Necridus, hogy ezeket a részeket is viszed, reméljük az utolsó évad tényleg jobb lesz! :)

doodle - 2021. 03. 30. 11:49

Ez az epizod versenyben van a valaha volt leggyengebb TWD resz kitunteto cimert. Es nem eselytelenul. :)

Ronaldo - 2021. 03. 30. 13:46

@doodle: Nem, hogy versenyben van a legrosszabb rész címéért, de kisujjból lepipált minden gyengébb epizódot. Az imdb-n nem nagyon látsz 6-7 pont alatti részt, ehhez képest a 10×21 kapásból 4.3-on áll. Mondjuk tényleg döbbenetesen gyenge és felesleges volt.

Nézőke - 2021. 03. 30. 14:14

igen, Necridusé a pont,aki a lemorzsolódó mezőnyben még tartja magát, de mondjuk ki, hol vannak már a korábbi évadok több százas hozzászólásai…
már unja mindenki, ebből is látszik.

Főleg ha ilyen részeket szállítanak, ezt se néztem meg, elég ha elolvasom. Semmi nem történik.
LEves? Emlékszem mintha lett volna sütemény sütés korszak, több-kevesebb sikerrel.

Az utolsó Neganost megnézem, hátha.

MrSitn - 2021. 03. 30. 21:20

A részhez: tényleg nagyon gyenge

Közösséghez: nincs felirat csak 1 hét múlva, és sehol senki nem reklamál érte :) Tényleg kopik.

Észrevétel: itt is bejöttek a képbe a patkányok. lehet csak véletlen és természetes úton, de hátha nem.

Nézőke - 2021. 03. 30. 21:54

MrSitn:
mármint a rágcsálók?
Vagy ez megint valami csoport neve?

Igen, én is egy idő után (amikor kezdtem unni) nem tudtam kibékülni azzal,hogy sem egy sáskajárás, vadelszaporodás, patkány vagy csótányinvázió…
de még a növényzet se akar valahogy civilizálatlanul viselkedni… vagy akár egy giga tűzfészek kontinensnyi füsttel…

sehol semmi apokaliptikus jel

ja,és nyilván van fogászat meg röntgen is valahol..

Enzo - 2021. 03. 31. 01:01

10×21

Amikor láttam, hogy a szokásosnál jóval rövidebb a felirat, már rosszat sejtettem: ez általában abból adódik, hogy vagy az akció sok, vagy a szótlan jelenet – és mivel tudtam, hogy “Caryl” epizód, gondoltam hogy utóbbi lesz. Ettől függetlenül volt egy különleges hangulata a résznek, ahogy bemutatták mindkét karakter rossz napját: Carolnak a leves jött össze nehezen, Darylnek meg a motorszerelés – egy ilyen filler részt elviselnék kivételként sok másfajta között, így több hasonló epizód után inkább az időpocsékolás kategóriába esik. (Tudom, csak ez a 6 rész ilyen…)

Pozitívumok: legalább a gazdit otthagyó Kutya aranyos volt (pluszpont, hogy figyeltek arra, hogy adjanak neki vizet), nem lehet egyszerű állatokkal forgatni – még kutyával se, a patkányos jelenetet meg szerintem úgy vették fel, hogy Melissa McBride improvizált, hogyan csússzon-másszon utána… (esetleg CGI patkánnyal). Ja meg végre visszatértünk Alexandriába (ahol jócskán szarrá mentek dolgok), így legalább már helyszínileg közel vagyunk a közös szálhoz… ezt ellensúlyozta, hogy ránézésre aznap Jerryn kívül Carol minden ismerőse elkerülte őt, ez szerintem is nagyon gáz volt.

Darabkák:
– A patkánycsapda-készítésen felröhögtem, mert pont múlt héten néztem a Snowpiercer 2×06-ot, amiben pont ugyanez történt (csak sikeresebb kimenetellel).
– Vártam egy motorháztetőbe rekedt zombit őszintén szólva, de nem lépték meg a készítők.
– Carol falbontós jelenete mondjuk fun lehetett :D

Zoltán Horváth - 2021. 03. 31. 18:59

Mikor fogják Magyar fordítani vagy hol lehet már megnézni a folytatást ??

Necridus - 2021. 03. 31. 19:15

Zoltán Horváth:

Magyar szinkronnal sehol, egyelőre nem folytatódik egy magyar csatornán se. Az évad végeztével a Netflixre felkerül a maradék néhány rész, de most lecsekkoltam, a legutóbbi részhez nincs magyar felirat, szóval jó eséllyel ezekhez sem lesz. HBOGO-n megtalálható a sorozat az s10e10-ig magyar szinkronnal és magyar felirattal, de ötletem sincs, hogy oda mikor teszik fel a maradék részeket. Legálisan csak ez a két lehetőség van csak – utólag, kérdőjelesen.

irgum76 - 2021. 04. 02. 12:50

lehet kövezni de nekem tetszett
csak most néztem meg mert az elmúlt pár rész elvette a kedvemet
szerintem üdítő volt ez a hétköznapi rész
valószínűleg nem most kellett volna elsütni a sorozat ebben a pangott időszakában
és máris jobban működött volna

volt benne nem kevés badarság Pl.: Daryl cseszik benézni a csomagtartókba, lesprinteli a hordát, Szupernagyi nem bír a patkánnyal stb

de most eltudtam ezektől vonatkoztatni és élveztem a részt
nem úgy mint az előzőknél ahol 5 percenként állítottam meg, hogy kv,cigi,kaja valami csak ne egybe keljen végigszenvedni

Quantumleap - 2021. 04. 03. 09:59

Mikor várható a post a 10×22-ről?

Necridus - 2021. 04. 03. 12:53

Quantumleap:

Szokásos hétfő esti időpontban. Még nem láttam az epizódot, holnapra van tervezve, aztán írom is a kritikát:)

Regina - 2021. 04. 03. 18:47

Szerintem jó kis részek. A színészi játékot lehet élvezni. Rá kell hangolódni.(Tudjuk, h a járvány miatt ilyen kevés szereplősök a részek, ez van ez ellen nem lehet tenni).
A zombi gyilkolás is unalmas már 10 év után.
A 10×21 rész nagyon átjött, szavak nélkül is kiválóan élvezhető volt! A hat részből a második legjobb!
Én örülök, hogy jöttek ki új részek. A helyén kezelem, és várom 7-ről 7-re.
Ha nincs hozzá felirat időben, én csinálok magamnak😅 Persze,tudom, nem mindenki ér rá, meg tud angolul.
Az utolsó rész,a Negan központú, meg zseniális volt, a 10 évad egyik legjobb része!!!

winnie - 2021. 04. 03. 19:04

nem járvány miatt kevés szereplősök. marmint amiatt, de csak azért, mert nem lehetett igazi 11. evad, így a plusz hat részt más feltetelek mellett kellett elkészíteni. de attól, hogy járvány van, bármit le lehet forgatni, ott van ezer másik sorozat vagy nagy mozifilm.

Driver76 - 2021. 04. 03. 20:54

Az egész sorozat legjobb szinészi alakítása JDM-től az évadzáróban. A sorozat egyik legjobb része.

Nézőke - 2021. 04. 05. 13:58

..utolsó rész… ütött. (muhhaha)
..és teljesen jó,hogy különálló + 6 rész ,mert simán ki lehet hagyni mindegyiket, hogy beérjen a révbe ez az utolsó. Megérte.

kibeszélő mikor? :D

Necridus - 2021. 04. 05. 14:47

Nézőke:

ááá, ellőtted a poént, ami a posztban van:) Este érkezik a kibeszélő.

Nézőke - 2021. 04. 05. 19:08

:D ebből is látszik, ha egy rész jó, a kritika írójának is ugyanazok jutnak eszébe :D

Necridus - 2021. 04. 05. 20:43

Nézőke:

Nem aratom le más babérjait:), winnie-é az érdem, ő írta bele utólag – én csak a kevésbé szellemes epic szót használtam.

zlcsik - 2021. 04. 30. 23:37

10×21

Azért az sokat elmond, amikor egy rész legizgalmasabb történetszálát egy patkány kapja.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz