login |

Supergirl: kezdett a 6. évad

2021. 04. 01. 21:30 - Írta: Necridus

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Pár hétre leváltotta unokatestvérét a kedd esti idősávban Kara Zor-El, hogy még egyszer utoljára megmentse a világot, miközben Kal-El felkészül a májusi visszatérésére. Elkezdhetnénk merengeni, hogy melyik sorozatot illeti meg az idősáv, de nem hiszem, hogy erről érdemes szót ejteni, hiszen a Superman & Lois már az első epizódjával bizonyította, hogy elengedte a Supergirl stílusát, ezzel olyan magasra tette lécet, amit az Acéllány soha nem ugrott meg.

A tavalyi évad esetében azt hiszem, nem lenne nagy vitára szükség ahhoz, hogy megállapodjunk: a Supergirl S5 nem hogy a saját sorozatának a leggyengébb szezonja volt, de talán az egész univerzumnak is. Be is vallom, nem sokra emlékszem az évadból. Lehet, jobb is.

Az viszont mély nyomot hagyott bennem, hogy az eleinte mennyire szép ívet leíró Supergirl az ötödik évadban rettentően lapos lett. Már mindenki szuperhős, ismét minden Lena körül forog, Kara nem fejlődik sehova, de még a főellenség se igazán változik. Illetve itt van a nagy ellenség Leviathan, akiről három mondatnál többet nem tudok mondani, mert elfelejtették kifejteni.

A tovább mögött spoileresen beszéljünk a Supergirl utolsó évadjának évadnyitójáról.

Leviathanról én se írnék többet, mint amennyit a sorozat foglalkozott vele: mióta az ősi nagyhatalmú alien, Gamemnae leleplezte szörnyen meganimált robottestét, gyakorlatilag az első hősökkel történő összeütközésben meghalt, mintha egy random bűnöző egyik katonája lett volna, akinek neve sincs. Cserébe maradt Lex Luthor a nagy ellenlábas, aki igaz, itt van már két (három?) éve, de még mindig szórakoztató jeleneteket tud hozni. Még akkor is, ha Lena elvette az emlékeit, de gyanítom, nem most láttuk utoljára.

Csak sajnos mások nem igazán. Még Nia az, aki tud időről időre fejlődni, új képességet mutatni, de a többiek vagy egy helyben döcögnek jó ideje, vagy hiába fordul fel egy kicsit az életük az új szálakkal, egyszerűen nem tudják megfelelően megírni ezeket. Itt van például Alex, aki eddig az emberségesség és testvéri szeretet volt, miközben nem erőltették bele a beöltözős szuperhősködésbe.

Erre az utolsó rohamban fogták, nevetségesen kifestették és a haját is kiszínezték, gyakorlatilag bohócot csináltak belőle, hogy megkapja a saját szuperhős személyiségét (Sentinel), mintha nem működött volna megfelelően a DEO vezetőjeként. Egyszerűen nem lehet komolyan venni ezt az új perszónát, pláne nem a repkedő és erős űrlények között.

Három nagyobb eseményt emelnék ki még a premierből. Brainy haldoklása az egyik, amit tavaly az évadzáróban még érdekes jelenetsornak is tartottam, de most mégsem sikerült úgy megoldani, hogy egy pillanatra is beleéljem magam. A másik a marsiak szatelit pusztítása, ami szintén ilyen típusú lett. Hirtelen a két marsi felment az űrbe, valamit kínlódtak és az összes Leviathan szatelit felrobbant. De hogy ezt miért csak most tették meg, mi is történt igazából és miért volt ez a nézőnek egy értékes jelenet, azt nem sikerült megfelelően átadni.

A harmadik pedig a nagy fordulat a végén, ahogy Supergirlt Lex átküldte a fantom zónába, ahol elkezdték mindenféle lények körbevenni. Azért ennél már felültem, elvégre egy számunkra teljesen új területre evezhetünk, bőven van lehetőség benne, ráadásul Kara karakterét is végre meg lehet lökdösni. Mondjuk nem hiszem, hogy sokat fogunk itt időzni, inkább Benoist terhessége miatt jutottunk ide.

Mindenesetre ki lehet belőle hozni végre valami Kara-centrikus történetet is, amit nagyon hiányolok. Ahogy már az előzetesnél is említettem, nem érződik, hogy Kara karaktere folyamatosan fejlődne és most lenne itt az ideje lezárni a sztoriját. Ezzel nem azt mondom, hogy jó lenne még pár évadot látni, hanem azt, hogy túl vagyunk Kara szerethetőségén és epic harcain, most már érezhetően megvan az öröksége (a csapat, akik értékeit képviselik), már rég továbbléphetett volna, de valamiért mégis itt van, amivel csak csökken folyamatosan a hype körülötte.

Pont ezért éreztem helyes döntésnek a kaszát. Lehetne ezt a színvonalat (/”színvonalat”?) még sok évig szolgáltatni, de Kara története már rég kereken lezárható lett volna, már túl van húzva. A fantom zónával még fel lehet éleszteni egy utolsó kalandra, de a sorozaton nagyon érezni már, hogy zárásra van szüksége.

16 hozzászólás Ne habozz!

Tibi - 2021. 04. 01. 21:53

” elengedte a Supergirl stílusát, ezzel olyan magasra tette lécet, amit az Acéllány soha nem ugrott meg” -> Tiltakozom :D Szerintem a Supergirl jobb, legalábbis az első két-három évada mindenképpen.

Viszont annyira más mindkét sorozat tónusa és mondandója, hogy nem is annyira egyszerű összehasonlítani őket.

(Persze, tudom, ízlések és pofonok. Részemről már az hatalmas pont, hogy kaptunk egy erős és mégis sebezhető női karaktert, aki megmenti a világot. #Girlpower!)

DarkEagle - 2021. 04. 01. 23:27

BORZLAMAS évad finálé volt! Oké papíron évad kezdés. Nem is értem igazából. Semmi pluszt nem adott szerintem nyugodtan kezdhették volna a valódi évad premierrel kivághatták volna abból a felesleges mert tuti lesz benne vagy 20 percnyi felesleges rinya arról hogy mi lesz Karával. :D

Amúgy mi sem írja le jobban a sorozat minőségét mint a cikkbe betett remek CGI. Anno még az 1. és 2. évadban kinéztek valahogy a Marsiak most meg konkrétan be sem fejezték a munkát csak kiadtak egy demo CGI-t. Nevetséges. Ha nincs pénzük arra hogy megcsinálják minek teszik bele? Ezért is remélem hogy a Superman és Lois lesz az új szint mert ott a CGI nagyon jó. Nagyon érződik ezen a sorzaton hogy csak gyorsan túl akarnak lenni rajta. A Flash is elkezdte már kb felépíteni a jövőt Barryék nélkül. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Mondjuk ha mindenki kap spinoffot majd de az Arrow csapat nem az nagy hátba szúrás lesz.

heidfeld - 2021. 04. 05. 18:51

Hú, ez kemény volt – Nagyon rossz értelemben.
Történet sok szót nem is érdemelne, de egyik percben, még haldoklunk, aztán kutya bajunk?? Lex, mint egy rossz ripacs, Alex kinézete…Fel vagyok háborodva!
Leírnám, mit gondolok, ME-Too mozgalom a jeges Hoth bolygóra száműzne.. Vérzik a szívem érte. Némi vigasz, hogy 22 éves, 2.0 verziója van a Nurses-ben: Nathasa Calls.
Julie Gonzalo és Katie McGrath továbbra is dögös. Lanát ennyire használni kicsit olyan, mintha Tesla részvényeket égetnénk el a kert végében… CGI egy vicc, és a díszleteken is spórolnak???Értem én, hogy globális felmelegedés, de Pvc-ből nem kéne jéghelyeket csinálni! Nem jönne be a jegesmedvéknek…
Túl sok a karakter. Néhányuk kifejezetten felesleges.
Legalább tíz epizód volt heti legjobb nálam. Pedig, 20-25 epizódot meg tudtam nézni az utóbbi években, többnyire. Elképesztő, milyen mélyre esett a színvonal.
Nagyon nem valószínű, hogy a csúcson hagynák abba, sajnos.

Superherofan - 2021. 04. 13. 15:16

Nekem Superman már borzasztó unalmas, nem maga a sorozat, maga az egész. Hogy minden évben kapunk legalább egy új Supermant valamilyen formában. A CW nem rendelte be a Wondergirlt sem a az Arrow spin off-ot. De itt van nekünk egy újabb Superman..nagyszerű.

Joco1114 - 2021. 04. 15. 12:28

Mi ez a idióta haj és arcfestés Samnél??? A karakter saját maga paródiája lett. :(

Necridus - 2021. 04. 15. 16:00

Joco1114

de ki az a Sam?:)

DarkEagle - 2021. 04. 28. 14:47

A heti rész (6×05) ami ugye dupla lesz ékes példája annak miért is szerettem meg anno ezt a sorozatot és miért vagyok kib-ott mérges a készítőkre már évek óta. Ilyen részeket tudnak csinálni és ugye így kezdték az egészet, egy feelgood baromi jó kis fun sorozat volt némi jól megírt drámával. Bosszantó hogy ilyet is tudnának ha akarnának és mégsem csinálják. Nem mondom, jó lenne egy spinoff a mini Danvers lányokkal sőt becsatlakozhatna a fiatal Cat Grant is mert ő is remek casting volt.

Nia és Brainy pedig remélem hogy mennek a Legendákhoz jövőre mert ha nincs felesleges és szarul megírt dráma akkor nagyon jó párost alkotnak. Azért ilyen részeknél nagyon kijön hogy nem a színészekkel van a gond hanem az írókkal. Évek óta ez az első rész amit igazán élveztem és még a hülyeségek sem zavartak mert szórakoztató volt.

Berann Morak - 2021. 04. 30. 09:45

Nia és Brainy némelyik karakter helyett érdekesebb lenne a Legendákban de, akit én nagyon szeretnék látni benne az Lena. Nagyon kíváncsi lennék milyen lenne azzal a bandával. :)

hokuszpk - 2021. 09. 27. 15:00

na. az utolsó néző lekapcsolta a villanyt ?

Denisa - 2021. 10. 03. 18:23

hokuszpk Nem.

Jelenleg a 13. résznél tartok, és tépem a hajam. Úgy értem, ok, mindenki szeretne hős lenni (majdnem), de azért ennyire ne vigyük már túlzásba.

Supergirl elfelejtett Kara lenni. Alex bedarálódott, és szürke. Jonh nagyon okosakat mond, de hiányzik belőle valami. Brainy számomra felesleges, Nia a problémáival együtt dettó. Kelly a felesleges kellett egy pár Alexnek szereplő.
Bakker kapjuk már össze az írókat, vagy cseréljük le, mert ez így gyenguszka. A sztori nem lenne rossz, de elviszi a sok felesleges üres járat.
És ha már Legendák. Sara és Alex szuper páros voltak a crossoverben. Maradhattak volna együtt. Supergirlt és Lenát megnézném a Superman és Loisban, vagy legalább Barryvel akciózzanak, abban legalább volt kraft.
Az Arrowverse legszuperebb pillanatai a Kara-Barry-Oliver hármashoz kötődnek számomra. Ők hárman, és Kate nagyon működtek együtt. Több átjárás kéne a sorozatokban.

hokuszpk - 2021. 10. 10. 15:14

“Bakker kapjuk már össze az írókat, vagy cseréljük le, mert ez így gyenguszka. ”

ez mar az is marad, tippre mindenki a veget varja, amit igazabol mar le is forgattak, es regen elfelejtettek ezt a valamit.

hokuszpk - 2021. 10. 10. 15:16

DarkEagle 5+ honapja nem kommentelt, pedig az elejen o meg abban is tudott pozitivumokat talalni, amiben en mar akkorsem. Azert ez eleg sokat mond a sorozat minosegerol.

Necridus - 2021. 10. 10. 18:35

Én még követem, a fináléig már nem vérzek el, twitteren szoktam minikritikákat tolni egy-egy heti részről az általam nézett sorozatok esetében, de ennél sokszor nekem is nehezemre esik már bármit is mondani:)

kriol - 2021. 10. 11. 09:50

Igen, én is így vagyok vele, kitartok a végéig, de nehéz szavakba önteni, hogy mi is van. Azt gondolná az ember, hogy zárásként kapunk valami epic részeket, de ez ennyi volt.

Denisa - 2021. 11. 01. 15:17

Necridus, őszintén? Nem csodálom.
A 16. résznél tartok, és szenvedek. Nagyon. Eldöntöttem, hogy végig követem, ha már az előző évadot elengedtem, annyira pocsék volt. A mostanival sem jártam jobban.
Leginkább a színészeket sajnálom. Mind Melissa, mind Grant Gustin bőven jobb színészek ennél. Nehéz elhinni, hogy a CW ennyire nem tud alkalmasabb forgatókönyvírókat összeszedni. Bármelyik hobbi fanfiction író ötletesebb, újítóbb. Csak abban tudok reménykedni, hogy az évadzáró után a szerződéseiket a színészek ünnepélyes pezsgőbontás után a szemük láttára égették el, és soha többet nem engedik őket sorozat közelbe.

Succ - 2021. 11. 03. 12:14

Feel ya, 11-18at két nap alatt lenyomtam háttérhangként :D De ez valami borzalmas. Esme az egyetlen pozitívum az egészben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz