login |

Pilot: Made for Love

2021. 04. 02. 21:40 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Felfednéd minden titkodat a párodnak? Feladnád a teljes magánéleted? Mert az HBO Max 3 résszel indított sorozata (itthon Szerelemre tervezve lett volna a címe, de végül nem jött világpremierként) közben ezeket a kérdéseket is fel lehet tenni, amellett, hogy a sci-fi témába valami teljesen mást is belecsomagoltak.

A történet középpontjában egy a látszólagos Édenből, a tökéletes házból és párkapcsolatból megszökő nő van. Ennyi a történet. A nő elmegy az apjához, van terve, a gazdag férje pedig utána ered. Az egyik fordulatot le kell lőnöm, mert az teszi érdekessé az egészet.

A férje egy tech cég vezetője, aki a párkapcsolatok következő szintjét találta fel, amiben mindkét fél chipet ültet az agyába, ami örökre összekapcsolja őket, egység lesznek. A felesége fejébe annak akaratán kívül be is teteti ezt a chipet, így teljesen meg tudja figyelni a nőt, mindent tud róla, a gondolatairól. Az indok, hogy miért a nővel kezdték külön vérforraló, de az azt már meghagyom a nézőknek.

Az érdekes volt, hogy nem pazaroltak időt semmi felvezetésre. Nyilván flashbackekben megmutatják a kapcsolatuk “kezdetét”, de nem Stepfordi feleséges a sorozat, amiben látjuk valami sötét van a tökéletesnek látszó kapcsolatban, hanem a fenti bemutatással indít. A nő kiszabadult, és most mihez kezd? Menekül, de gondolom, az nem megoldás.

Ennek kapcsán a sci-fi téma mellett, miszerint a magánélet teljes feladása milyen horror, a bántalmazó kapcsolatok ábrázolása itt a lényeg. Pár olyan ember is átérezheti ilyen kicsit komikus, de tragikus csomagolásban, aki amúgy sosem nézne drámát a témában. Talán ha legközelebb a lányuk utal valamire, akkor nem utasítják úgy el csípőből, mint teszi itt a főszereplő apja? Egyáltalán nem oktató a sorozat, nagyon érdekesen építkezik az apróságokkal, nem rágja szájba, hogy a 10 év családtól és barátoktól távol micsoda vörös zászló, pedig az.

Az egyetlen bajom, hogy az egész iszonyat olcsónak tűnik képileg. Értem a kontrasztot, miszerint a csóró külvilág, ahol a technológia elérhetetlen, és a Hub, ahol mindenki élhet a tökéletes kockájában kell, de valahogy fényképezésileg mindenhol szörnyen néz ki a sorozat.

Mármint koncepció a fényképezés, nem amatőrködésről van szó, mert annyira nem olcsó, és van benne VFX is, de nekem mégis rossz volt nézni ilyen szempontból, nem jött be. Meg az egész… olyan lendület nélküli. Vannak cliffhangerök, nézeti magát, de eddig nem ér fel a emlékezetesebb Black Mirror-részekhez sem.

Összességében nem tudom hova tegyem a Made for Love-ot. Valahol fontos sorozat lenne, és érdekes dolgokat csomagoltak bele, de mégis csak 6/10 körül tudnék adni rá, mert egyszerűen nem nyűgözött le. Konkrétan nem biztos, hogy folytatom, ennyi alapján beleszürkül a mezőnybe, nem megkerülhetetlen.

Kontextusnak még nyilván megemlítendő, hogy a tech-bro gonoszt ábrázoló pasi teljesen Elon Musk-szerű, nem csak a kinézet, de a furcsa viselkedése, na meg a chip sem a légből jött: “It’s not an unhappy monkey”. Bár az írók véleményével ellentétben szerintem sokan fognak önként chipet tenni a fejükbe.

7 hozzászólás Ne habozz!

DH - 2021. 04. 02. 22:00

Greg Egan irt anno egy novellat ugyanezzel az otlettel, asszem Closer volt a cime. Ha jol emlekszem az Axiomatic novellaskotetben van. Akit erdekel az otlet, annak erdemes azt elolvasni, tulajdonkeppen szerintem abban eleg jol korul is jarja a temat az iro.
Remelem kap azert valami kreditet a sorozatban, nem csak lenyuljak az otletet. Zsenialis novellai vannak a fickonak, az otlettelen streaming szolgaltatok siman felkaphatnanak belole tobbet.

dave - 2021. 04. 02. 22:32

Nem tetszett, de adok neki még egy részt (az elsőt láttam). Volt egy kis Last man on earth érzésem hangulatra, képi világra, de ennyi. MAX logó nélkül nem kezdtem volna el.

Shyllard - 2021. 04. 03. 00:37

Érdekes, mert nekem a vizualitása kifejezetten bejött, tökre megmaradt a fakó színhasználat is.
Meg Tetszik benne a szépen kibontakozó hatalom-dinamika bemutatása is minden más említett elem mellet. Nekem valahogy a harmadik résznél ért be igazából, ahol az egész párbeszéd a két fsz között iszonyat erősre sikeredett.
Mondjuk alapból úgy mentem neki, hogy annyit tudtam, hogy sci-fi bosszú sztori Cristin Milioti-val, szóval nagyon el kell rontaniuk, hogy ne nézzem végig ezt az évadot :D engem megvettek, el lehet még rontani, de nem úgy fest, hogy mellé fognak lőni. Bár az tuti, hogy kicsit zsánersorozat talán.

winnie - 2021. 04. 03. 07:26

DH: az ötletre azért nem adnak kreditet, hasonló ötlet sok lehet, de ugye végülis a tálalás a lényeg, és ennek megfelelően ez egy másik könyv alapján készült.

(plusz technikai megjegyzés: a streaming szolgáltató nem ötlettelenek, mert nem nekik vannak ötleteik, hanem a sok írónak, akik eladnak nekik projekteket. a szolgáltató csak megveszi az ötleteket, amik vagy ötletesek vagy nem. és bár elég sok adaptációt vesznek meg, nem hiszem, hogy az számítana ötletnek, ha egy másik író történetét dolgozzák fel, még ha az ötletes is. ennek megfelelően azért a saját kútfős, valóban ötleten alapuló projektek a jellemzőbbek.)

Kepe - 2021. 04. 04. 15:56

Megnéztem az első részt…..
Már magát minősíti a sorozat ez egyik első mondatába, ami egy káromkodás. Nem értem kinek csinálják ezeket, azt hiszik ez vicces ha káromkodnak? Viccesnek nem vicces. Inkább szerintem gáz. Sci-fi-nek sem mondanám.
Biztos nem fogom folytatni.

winnie - 2021. 04. 04. 21:32

miért merül fel, hogy vicces egy káromkodás? ezen szerintem már rég túl vagyunk. azért kezdődik így, mert valamit mondjuk nyomatékosítani akarnak, mert káromkodás nélkül nem jönne át az, amire utalni akarnak. a káromkodás tökéletes karakterizáló momentum lehet, illetve az ábrázolt helyzetet is nagyszerűen definiálhatja. egy szkriptben minden mondatnak oka van elvileg, ami felesleges, azt úgy is kihúzzák, mert túl értékes a játékidő.

Rapguruz88 - 2021. 04. 19. 20:23

Nem vártam ilyen befejezést, de tetszett, remélem lesz 2.evad

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz