login |

City on a Hill: kezdett a 2. évad – írta Pamats

2021. 04. 04. 21:10 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Az itthon a HBO GO-n elérhető, de eredetileg Showtime-os Város a hegyen csak pilotírást kapott a blogon még két éve, és most, amikor a 2. évad is másnapi premierként jött itthon, s lehet hetiben követni, jó alkalom, hogy ismét megemlékezzünk a sorozatról.

Az alap az, hogy a széria a kilencvenes évek eleji Boston bűnnel átitatott városában játszódik, erősen valós eseményekre alapulva és a korabeli bűnügyi életben merülhetünk el az erősen a morális mocsárban gázoló és korrupt FBI ügynök Jacke Rohr (Kevin Bacon), és a a városi bűnözést felszámolni akaró új kerületi ügyész DeCourcy Ward (Aldis Hodge) által, akik között egy pénzszállítókat raboló banda körüli nyomozás miatt alakul ki valószínűtlen, egyáltalán nem könnyű szövetség.

Mivel az első évadról nem volt külön írás, ezért spoilermentesen a tovább mögött arra is és a kezdésre is kitérek.

Annyit előre megjegyeznék, hogy a kezdés nem teljesen az előző évad történéseit viszi tovább, hiszen az nagyjából egy kerek egészet ad ki, már ami a bűntény felgöngyölítését illeti, hanem egy némileg megváltozott szituációban követhetjük újra a karaktereket, ahol gondolom majd újra keresztezik egymás útját a főszereplők, ami már az első részben is megtörtént, de még nem derült ki teljesen mi lesz a főcsapás a sztoriban.

De rátérve akkor elsőnek az első évadra, nem csak a főszereplőket követhettük, hanem hangsúlyos volt a rablóbandában részt vevő két fivér, a különböző családtagok és rendőrök, valamint egyéb kétes alakok története. Bár nem volt, annyira népes a szereplőgárda és javarészt 2-3 esemény körül forogtak a szálak, mindenre és mindenkire jutott elég kifejtés és sikerült az első etapot kerek egészre lezárni.

Kapunk egy erős, de a hangsúlyos karakterizálás mellett egy kicsit szűkebb képet a korabeli Boston-ról, főleg kiemelve például az FBI és az informátorok közti viszonyt, a hallgatás törvényét és rengeteg „kikacsintást” kapunk a valós eseményekre is. A karakterizálást nem negatívumként írtam, sokat ad hozzá, hogy megismerhetjük a szereplőket és a motivációjukat.

Az atmoszféra-teremtés remek egyébként, nagyon autentikus a hangulat és külön a fényképezés vagy az egyéb beállítások is rögtön megragadják a tekintetet, érződik rajta, hogy ez egy prémium kábeles presztízs sorozat.

Ehhez párosulnak a remek színészek, külön kiemelve a jutalomjátékot játszó Kevin Bacon-t és a testvérpárt alakító Jonathan Tucker-t és Mark O’Brian-t is, de igazából senki nem lóg ki a sorból, elég erős a többi alakítás is. Pluszban még megjegyzendőek az ütős zenei betétek a korhoz illően, mint pl. egy-két Metallica szám felcsendülése.

Bár említettem a kicsit szűkebb kitekintést az alvilági életre, a két főszereplő közötti viszony (és a testvérpár története) maximálisan kárpótol és egy újabb emlékezetes párost ismerhetünk meg. A dinamika remekül működik, nincs felesleges jópofizás és nagyon árnyaltan ábrázolják a kapcsolatukat.

Külön remek apróság, hogy Jackie például állandóan anekdotákkal jön és Ward meg más szereplők is gyakran idéznek könyvekből vagy történelmi személyektől, amik érdekes párbeszédeket, filozófiai és morális gondolatokat, valamint remek korképet adnak.

Természetesen a két különböző világlátás és moralitás is teljesen jól végigmegy az évadon, és csak az ügy köti őket össze teljesen, a szándékok már nem annyira.

Tetszett, hogy Ward-nak is sokszor engednie kellett és nem volt egyik karakter se jó vagy rossz, hanem bőven mindenki szürke zónában mozgott sokszor kényszerből, a város hatására vagy a jelleméből fakadóan. Jackie pedig abszolút a végig önmaga maradt, nem akarták se őt sem mást feleslegesen kedvelhetővé tenni és ítélkezni se. Mindenki maga eldöntheti mit gondol.

Visszatérve a nyitásra, az még nem érződött annyira erősnek és csak találgathatunk, de a hangulatba könnyű lehet visszarázódni, de teljes képet, majd csak a finálé adhat nyilván. Az jellemző, volt  itt is, hogy a tempó nem rohanós, de továbbra is egyenletes, és nem a hűha pillanatokra megy rá, hanem ráérősen kifejti a szálakat és hagy elmerülni a karakterekben és a hangulatban,  megfelelően kifuttatva mindent.

Továbbra is több szál van nyitva, de nem túlzsúfoltan és voltak visszatérő szereplők is (én főleg Jimmy-re leszek kíváncsi, hogy miután szépen megúszta történéseket, hogy tovább) és kerültek a táblára új szereplők is. A két főszereplőnek is új szituációkhoz és szabályokhoz kell majd hozzászoknia, így hátha nem marad önismétlő az egész. A jellemük az ami nem változott, ezt rögtön a nyitó képsorok Jackie-vel alá is húzzák.

Boston és az adott kor is még mindig erős háttér, és ha nem is egyedi a sorozat stílusa és a témában is voltak már jó filmek, a történet, a kiváló színészek és a remek atmoszféra továbbra is ad egy megbízhatóan magas színvonalú sorozatot, még akkor is, ha a világot nem is váltja meg új kulklasszikusként.

12 hozzászólás Ne habozz!

Zoli - 2021. 04. 04. 23:49

Meglepődtem, mikor láttam, hogy itt a 2. évad, nekem az első némileg visszahozott egy érzést, amit a Drót óta nem tapasztaltam. Remélem, ha el nem is éri, de megközelíti az etalont! Főleg, hogy azt olvastam, az írója (?) szintén bűnügyi újságíró volt anno.

Hegedda - 2021. 04. 05. 12:24

Most néztük végig az első évadot, remek a sorozat, Kevin Bacon nagyot játszik, érdemes megemlíteni a Ben Affleck Matt Damon producer párost is, mivel ha jól tudom Gézánknak nagyon fontos Boston városa. Mindenkinek ajánlom aki szereti az átívelős hangulatos krimiket, no meg a 90-es éveket.

Rob - 2021. 04. 05. 14:10

Nagyon jó volt az első évad, és tartja a szintet eddig a második is. Azt sajnálom, hogy úgy tűnik Jonathan Tucker nem fog szerepelni a második évadban.

Python - 2021. 04. 05. 21:57

Hogy ez a Jackie mekkora egy szarkeverő…!!! Továbbra is lassan bontakoznak ki a főbb szálak, de továbbra is azt kell mondanom, hogy ez az évad is Kevin Bacon jutalomjátéka!

kukac7 - 2021. 04. 06. 12:39

csatlakozom!
az elso evad is nagyon jo volt, a masodik is 2 resz utan hasonlonak tunik.
nagyon kivancsi vagyok, mi lesz a evad vegere, mert a kavaras mar most beindult.

pityu - 2021. 05. 10. 20:00

az első évad végére a Drót feeling rendesen elkopott, de Kevin Bacon állati, úgyhogy nem panaszkodom. A második évadban számomra nagyon pozitív, hogy nincsenek jók és rosszak, azt hiszem most a 7. részben egy párbeszéd pont ezt húzta alá. De nem tudom hová rakni a sorozatot azon túl, hogy érdekesek a karakterek és jók a színészek. A történet kicsit feszültségmentes.

boom - 2021. 05. 11. 13:14

Valóban nem annyira feszült a sorozat, de a karakterek a hangulat és főleg Kevin Bacon miatt imádom!!! :)
Sajnos már csak egy rész van hátra ezért nem várok nagy csattanót a végére, de így is nagyon megéri. Egyszer nagyon elmennék Bostonba.
Csak egy gyöngyszem Bacontől: S01E08, 0:51:29 – 0:51:51.
eredetiben, csak az arcára meg a hangsúlyra tessék koncentrál! (persze csak akkor ha láttad már az előző részeket) Vagy 10x megnéztem már. :)

Orsika - 2021. 05. 12. 19:18

Egyszerűen imádom,a szereplőket,a hangulatot,a mondanivalót,mindent…Szuper amásodik évad is

Rob - 2021. 05. 16. 14:54

Nagyon jó volt ez az évad is, kár hogy vége. Kevin Bacon zseniális, minden perce arany.

romanista - 2021. 05. 23. 21:28

Ez szuper volt, a hangulata visszavitt a 90-es évekbe, Kevin Bacon meg pazar alakítást nyújt.

Petra - 2021. 06. 22. 17:20

Imádtam minden részét
Valaki nem tudja várható következő évad?

winnie - 2021. 06. 23. 04:46

jövőre? ilyen korán értelmetlen feltenni a kérdést, még senki sem tudja, de egyrészt mindig meg lehet nézni a premiernaptárat: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/01/10/2021-es-sorozatos-premiernaptar/ (ami nincs benne, annak nem tudni az időpontját), másrészt meg a legegyszerűbb hozzáadni egy évet a mostani szezon kezdéséhez és nagyjából belőhető a visszatérés ideje.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz