login |

Game of Talents

2021. 04. 04. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, vetélkedő,

Lássunk megint egy jós kritikát, mert miért is gondolnám azt, hogy az újabb rejtélyalapú vetélkedő nem kap magyar változatot? Akkor pedig érdemes elébe menni a dolgoknak, meg egyébként is érdekel, hogy mi az általános vélemény erről a mostanság elég divatosnak tűnő irányról.

Szóval az amerikai FOX a minap mutatta be spanyol licenc alapján ezt a játékot, ami az itthon is ismert a “Találd ki hány éves!” (Pénzt vagy éveket!), “Találd ki, ki a párja!” (Sztárok és párok), “Találd ki, tud-e énekelni!” (az I Can See Your Voice még nem volt nálunk, de jön) mintájára készült, és a két fős csapatoknak ki kell találnia, hogy az előttük álló milyen tudással, különleges tehetséggel bír. Mindezt az első benyomások és pár apró infó révén.

Ezzel egyébként el is mondtam szinte mindent a vetélkedőről, ami szemben a The Masked Singer-rel vagy The Masked Dancer-rel nem reality, hanem tényleg játék, mégis utóbbiakra is hajaz némiképp a már említett rejtély faktor miatt, illetve azért, mert a műsor felépítése olyan, hogy 6 minicsúcspontot kínál (jó esetben) 40 perc alatt. A nagy kérdés persze ismét csak az, hogy a nézőnek kielégítő-e ez a hat pillanat, valamint az, hogy a játékosokkal együtt találgathat, és így múló sikerélményre tehet szert.

Igazából csak a mechanizmusok ismertetése van hátra, mert olyan sok mindent nem lehet elmondani a formátumról, ami valóban le van csupaszítva és mentes minden flikflakktól. Két pár hajt a nyereményért, látnak maguk előtt 7 foglalkozást/képességet (tűznyelő, 3D-táncos, standup komikus, gospel énekes, gumiember, stb.), és a 40 perc során 6 emberről kell kitalálni, hogy melyik a rájuk jellemző dolog.

Ellentmondásos lehet, de eleinte (amíg több választási lehetőség van) kevesebbet lehet nyerni, míg a legvégén már többet. Az első 4 körben a csapatok felváltva tippelnek, aki eltalálja a saját emberéről, hogy “micsoda”, az megkapja a pénzt, ha viszont nem talál, akkor a másik jó tipp esetén “rabolhat”. Mindig van lehetőség arra, hogy a soron lévő passzoljon, és az ellenfélre kényszerítse a választás lehetőségét. A nyeremények 10-10, illetve 15-15 ezer dollár, de mivel az 5. kör előtt az tippelhet, aki gyorsabban vállalkozik a válaszadásra, és az 60 ezres, ezért a fődíjért mindenképp az fog menni, aki azt elviszi, ami pff… (A 6. választás már dupla vagy semmi kérdés, de csak két válaszlehetőség marad addigra.)

Sajnos/Szerencsére a fent említett játékok némelyikével ellentétben nem csak pofára kell dönteni arról, hogy ki mit tud, ugyanis minden kérdőjeles személy esetében kapnak a játékosok pár clue-t, vagyis egy kisfilmet, amiben sokféle infót elrejtenek. Ezekre a filmekre rá lehet sütni, hogy elég kreatívak, nagyon széles skálán mozog a stílusuk, más kérdés, hogy olykor elég egyértelmű, hogy melyik képességre utalnak, szóval a képesség gazdáját is tök fölösleges látni és hallani. Így tudjuk, hogy minden egyéb körítés csak cicoma, a lényeg, hogy a filmről melyik képességre asszociálnak a játékosok. Mondjuk, ha elhangzik bennük négy bibliai név, akkor gospel énekesre.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az eleinte sok infót tartalmazó segítségek a végére már félrevezetéseket is tartalmaznak, konkrétan mindegyik maradék képességre utaló célzásokat, a valós válasz épp ezért az lehet (gondolom), amire a legtöbb célzás van, ami… azért elég szemét dolog. De hát nem véletlen, hogy a kitalálandók sorrendje adott, tehát az utolsó szögig tervezhető a játék.

A tippek után pedig jön a “MASZKOT LE!”, vagy mit szoktak ilyenkor, azaz hihetetlen elnyújtott módon lerántják a leplet hat alkalommal a rejtélyről: felemelnek egy nagy burát a színpadról, ahol meg lehet nézni az adott delikvens előadását. Viszonylag röviden, szóval annyira nem merülhetünk el abban, hogy mennyire tehetséges.

Tipikusan olyan formátumról van szó, ami akár jól is elsülhetne itthon (ha van elég ember, akit meg lehet mutatni), ha a többi siker volt. És nyilván az amerikai átlagemberes változatot celebekre is lehet cserélni, mert a játéknak elég komoly eleme az is, hogy a kitalálandó ember bevonulásakor, a clue-k mutatásakor, és bizonyos holtidők kitöltésekor is egymással vitatják meg a játékosok, hogy mire gondolnak, azaz, amikor valami tök egyértelmű, akkor is képesek minden válaszlehetőséget megrágni, mert… csak. És nyilván ismert emberek esetében ezek a dialógok is érdekesebbek lehetnek sokak számára.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz