login |

Snowpiercer: vége a 2. évadnak – írta Mate4182

2021. 04. 06. 20:15 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Mikor nekiültem megírni ezt, kis gondba ütköztem, ugyanis nem akartam azzal kezdeni hogy alig történt valami a Snowpiercer – A túlélők viadala második évadjában, de így éreztem, amíg pár dolgot át nem ismételtem kicsit. Nem is érezhettem volna rosszabbul…

Az első szezont is egy pörgős, kifejezetten sokat elmesélő évadnak tartottam és ilyen téren a másodiknak sikerült felülmúlnia az előzőt. Ha van még olyan, aki eddig várt az összes résszel, az a tovább mögött mostantól belefuthat spoilerekbe.

Az biztos, hogy az S2 nagyon intenzív volt. Erre akkor jöttem rá igazán amikor tudatosult bennem hogy nem azzal ért véget az S1 hogy Melanie útnak indult odakinn, hanem hogy összeütközött a két vonat és megjelent Wilford. Valami oknál fogva az agyam kicsit átírta az emlékeket és az évadváltást a második évad feléhez kapcsolta (pedig még csak nem is volt félévados szünet…).

Wilford lett az évad (harmadik) főszereplője Layton és Melanie mellett és meg kell jegyeznem Sean Bean brillírozott a szerepben. Bármikor kilökném a mozgó Hótörő 1034 kocsijának bármelyikéből, szóval bizton állíthatom, a karakter működött.

Bár a műsoridő most már három fő karakterre lett felosztva, mégsem éreztem senkit elhanyagoltnak, mindenki megkapta a szerepéhez szükséges screentime-ot. Találkozhattunk Melanie lányával, Alexszel, aki Wilford első számú masinisztája (apropó, hova lett Miles?), valamint a legnagyobb aduász az őrült milliárdos kezében a Hótörő királynőjével szemben.

Rajta kívül csak egy tucatnyi utasát ismerjük meg a Nagy Alice-nek, amire idővel elég aggasztó magyarázatot kapunk: Wilford egy adott ponton úgy érezte, szükséges egy létszám felezés a túlélés érdekében. A megmaradtak között ott volt pár érdekesebb, a sorozat szempontjából fontosabb karaktert: Jeges Bob, az őt ,,megalkotó” orvos pár, és egy itteni Ruth (fontoskodó nő a Vendéglátásról) személyében.

A dokik valószínűleg a hónap dolgozói, amióta beütött a fagy, ugyanis pár év alatt sikerült egy fagyásnak is ellenálló bőrréteget fejleszteniük Jeges Bobra, aki így kedvére sétálgathat a vonat tetején is. Végül az amúgy ötletesen visszahozott Josie-n tökéletesítették a tudományukat, de erről később.

A Hótörőn sem állt meg az élet, a két vonat összekapcsolódása nyomán a Farok, mint olyan megszűnt, az osztályok közötti elhelyezkedés pedig elég komoly változásokon ment át. A kereskedelem rövid idő alatt kialakult a két vonat utasai között. Szinte minden szereplő kapott valami komolyabb munkát, hogy legyen indok képernyőn tartani őket, így lett a terhes Zarah Vendéglátós, a most már egyedülálló Till magánnyomozó, illetve az apja szemét kikanalazó bolond gazdag csajszi takarítónő.

Így vagy úgy, de szinte mindenkit próbálnak valahogy a vonat aktív hétköznapjai közelében tartani. Pár karakter persze így is eltűnt és úgy tűnik végleg lemondhatunk a Jeges Bob vs Strong Boy ütközetről, és a már említett Miles sem fog a jelek szerint több masinisztaórát kapni.

Az idei évad egyik nagy történetszála a vonaton kívül zajló egyszemélyes öngyilkos küldetés volt Melanie-val a főszerepben, akinek sikerült nemcsak egy bő hónapot is túlélnie egy elhagyatott kutatóállomáson, de leszaladni a vonathoz, amit (Wilford ármánykodása miatt) lekésett.

Az évad végi egyik cliffhanger is erre csúcsosodott ki, ugyanis Melanie végül elhagyta az állomást és az üzenete alapján elindult hogy megfagyjon, de minden junkie tudja, hogy az off-screen halált mindig meg kell kérdőjelezni, szóval kíváncsian várom miképpen fog visszatérni a harmadik évadban.

A másik fő csapásirány pedig a már jól ismert ,,ki legyen a főnök a vonaton?”-kérdés, csak Layton ezúttal az újonnan felbukkanó Wilforddal hadakozik. Azt leszámítva hogy pár embert megint vonaton kívül akar tudni, alapvetően Wilfordnak is ugyanaz a célja mint Laytonnak: menjen előre a vonat, éljük meg a holnapot. Legyünk őszinték túl sok opció nincs. Bár pedzegették az évad folyamán hogy a bolygó bizonyos pontjai kezdenek melegedni, de nem kaptunk konkrét utalást arra hogy miért lenne életszerűbb a -120 helyett a -90 fokban élni, vagy mi lenne a terv, ha egyszer végül megáll az a 16 km-es vonat.

Az évad alatt volt egy ,red wedding, amiben Wilford elintéztetett szinte minden karbantartót. Epic-nek és arconcsapónak szánták, ami… részben sikerült is, de azóta is robog a vonat, látszólag bármilyen fennakadás nélkül, szóval végső soron nem igazán érzem akkora érvágásnak a dolgot, mint ahogy akkor beállítani próbálták.

A finálé dupla epizódja végül ismét csak tessék-lássék zárta le a dolgokat, bőven hagyva lehetőséget a folytatásoknak. Layton és egy kisebb csapat úgy dönt, az ellopott Hótörő mozdonyával (+5-6 vagon) mennek vissza Melanie-ért, és majd utána visszaszerzik a vonat többi részét. A vonatok szétválasztása amúgy az évad leglátványosabb jelenetét is magával hozta, ahogy a vonat tetején álló Josie betöri az akvárium tetejét és megfagynak a halak.

Az már ront a képen, hogy a jelenetben Josie a szétrobbanó vagon tetején fekszik, a zárójelenetben pedig Laytonékkal együtt áll a vezetőfülkében, de a kérdés adja magát, hogy akkor kik vannak még velük, mert a mozdonnyal együtt sikerült még legalább 5-6 vagont is lekapcsolniuk. Meg persze hogy mi lesz Ruth-tal, aki a nagy vonaton ragadt?

A kezdetei tanakodásom után nem hittem volna, hogy ennyi mindent sikerül megemlítenem, és még így is úgy érzem tudnék mit felhozni, de hosszabbra már tényleg nem akarom venni az írást. Mindenkinek ajánlom hogy nézze meg a második évadot. Legalábbis számomra stabil 8/10 volt a évad, a finálé és úgy az egész sorozat is.

17 hozzászólás Ne habozz!

secret - 2021. 03. 30. 18:48

vegigszenvedtem es annak ellenere, hogy 3/10 hianyozni fog. nem ertem.

gio - 2021. 03. 30. 23:07

Rettenetesen színvonaltalan, parodianak is rossz, 2/10. Csak azért nézem, mert kíváncsi vagyok, mi lesz a következő nevetséges logikai bukfenc vagy érthetetlen, ostoba döntés a rossz színészek által játszott üres karakterek által. Mi ez az ökörség a végén, hogy lerobbantjak a vonatot és viszamennek :DD

Anyway, hát erről szól a guilty pleasure. Várom a harmadik évadot…

zoliszekely - 2021. 03. 31. 00:25

Jó kis évad volt ez, 10/8. Sokat tudott fejlődni az évad sztori és szereplők terén is. Lesz 3. évad és csak bizakodni tudok hogy legalább ilyen jó lesz az is.

Spoiler!
Engem nem zavartak a kisebb logikai bukfencek. Viszont ha Melaniet kiírták az elég fájó. Reménykedem, hogy csak vissza fog térni még ő. Wilford mégerősebb diktatúrát vezet majd be szerintem amíg a két vonat egymásra nem talál újra. Nem hinném, hogy a 3. évadot is túlélné amúgy :D De egy érdekes antihős szerepét tölti most be az biztos.
#justiceforJavi #hopeforMelanie

csermely - 2021. 03. 31. 19:43

A szerelvény szétrobbantás jól nézett ki.
Mel jöjjön vissza valahogy, pl rátalálnak valakik, akik életben maradtak valahogy és megmenekül. Ennél orbitálisabb marhaságokat is megléptek már.

polovcev - 2021. 04. 06. 21:45

Én a finálé végén azon gondolkodtam, hogy ha ilyen könnyű lekapcsolni vagonokat (láttuk az első évad végén is), akkor miért létezik a farok?
Gyakorlatilag kéthavonta megpróbálkoztak egy forradalommal és csak az erőforrásokat szűkítették. Eleinte azt feltételeztem, hogy csak egyetlen sínpár van és előbb-utóbb beleütköznének az otthagyott vagonokba. Viszont ha nem így van, akkor a francnak nem végeztek velük 2-3 hónap után?

Ennek ellenére várom a harmadik évadot, bár nem tudnám megmondani pontosan miért. Mindenesetre egy-két karaktert kiírhatnának, mert csak ide-oda lébecolnak.

Pape - 2021. 04. 06. 23:11

Melanie csak egyszer késte le a vonatot.

Bár ennél az jobban izgat, hogy:
– hol van Jinju?
– hol van Dr Klimpt?
– hol van Miles?
– a tanárnő miért nem használta még a pisztolyt?
– mit akartak az első évadban a fiókokban lévő emberekkel csinálni? (Strong Boy hirtelen újra megtanult angolul wtf)
– Wilford megölte a többiekkel együtt Eugeniát is? (Csak mert Amanda Brugel elég nagy név ahhoz, hogy mutassák a halálát, de ezt nem tették)
– Audrey tényleg megbolondult? (Alapból sok a hirtelen személyiségváltás (khm khm Osweiller, az egykori focista kiváló (?) énekes és zongorista), de nála ez teljes (és logikátlan) fordulat volt)
– Zarah mikor akar már szülni? Lassan nyolcvan éve terhes és még a hasa sem látszik

Tudom, hogy ezekre valószínűleg nem fogok választ kapni, mert minden szálat elkezdenek felépíteni, aztán egy tollvonással áthúzzák a korábbiakat és egy elsietett, zagyva káosz lesz az összes többi évad is. (De persze nézem, mert pont emiatt szórakoztat)

wintender - 2021. 04. 06. 23:58

Miles-t egyetlen egyszer kb 5 másodpercre mutatták. Talán hogy éppen suliban van, de már nem nagyon emlékszem.

Én amúgy nem úgy értelmeztem, hogy Melanie 2x rohant oda a vonathoz, hanem hogy annak a résznek, amikor az ő életét mutatják a kutatóállomáson, az a vége, hogy lekési a vonatot; majd a következő részekben mutatják, hogy mi történt a vonaton aközben, míg ő kutatott, szóval nem megint lekési, hanem ugyanazt a jelenetet látjuk kétszer.
Vagy én értettem félre?

yosha - 2021. 04. 07. 01:06

Jó étvágyat. Tuti tele van kajával és piával meg minden más túléléshez szükséges dologgal az a lerobbantott 6 vagon.

Én amúgy kedvelem a sorozatot, de annyira nem éreztem ezt. Eleve, ha vannak hideg ellen remekül szigetelő ruháik, akkor miért fejlesztenek hidegben mászkáló embert, aki ruha nélkül kimegy és szabotál. Ugyanugy kimehetne bárki szigetelt ruhában szabotálni.

Amúgy azóta látom remekül megírtnak a sztorit és tudom nagyra értékelni az egészet, hogy megnéztem a mozifilm verziót, aminek aztán totálisan semmi értelme nincs, egy szürreális értelmetlen drogfűtötte lázálom az egész. Itt legalább volt társadalmi harc meg átrendeződés, mondjuk a második évad a végére azt is elfelejtette, ahogy tök jó szereplők tüntek el féluton (ausztráliai faszi és csaj románca pl.)

Folytatást várom, már csak Sean Bean miatt is. Besz.rás, hogy nem halt bele az évadba, pedig Alex igyekezett hogy beteljesitse a színész elkerülhetetlen sorsát.

Enzo - 2021. 04. 07. 02:01

2×10 (pótlás péntekről)

Hát nem hagyták sokáig azt a status quo-t érlelődni, hogy Wilford átvette a hatalmat…
A lázadást mindig érdekes nézni, minden cseles húzásával (Javi ahogy üzent Bennek a rádión; Alex megint eldug egy zsilettpengét a szájába) és kikristályosodott lojalitásával együtt, ugyanakkor azért nem voltam maradéktalanul elégedett a megvalósításával. Először is hiányoltam a tömeget: az eddigi részekhez képest kicsit olyan érzés volt, mintha csak a pár tucatnyi nevesített szereplő lézengene a vonaton, az elsős bálterem is full üres mostanában, holott elvileg visszaállt az osztályrendszer. Másodszor nem értettem a Nagy Tervet: hát ha a Snowpiercer van elöl, és már túlmentek Melanie találkozási pontján, akkor hogy tudnak visszamenni érte a vonat lecsatolt _elejével_? Vagy ahol a tesztpálya visszaér a fő vonalra, ott ők vissza tudnak kanyarodni és mennek még egy kört?

Josie-ról mint kulcsfiguráról alig kaptunk eddig olyan jelenetet, amiben komolyan fontolgatta volna az átállást (mint ahogy például Audrey vagy Alexandra esetében szépen fokozatosan bemutatták), emiatt nem tűnt túl hitelesnek, hogy ennyire bízna benne Wilford – és voilá, az első szóra visszaállt a “jó oldalra” és szabotálta W tervét az akváriumos betörésével… ami hát elég furcsa húzás volt, nemtom tudományosan mennyire megalapozottak a következményei – a jegesedés önmagában marha jól nézett ki, az tény, de a vagon felrobbanása nekem már inkább a suspension of disbelief kategória…
Szóval fura, hogy pont a fináléra jutott az, hogy kicsit húzzam a számat (amikor az évad eddigi részével kifejezetten meg voltam elégedve), még ezeken kívül is pár kisebb negatívumot észrevettem a részben:
– Miért volt kiakasztva a retesz Laytonéknál az elején, ha az őr csávó csak a tálcáért ment oda a lyukhoz?
– Ben-Sykes csata: ne már, hogy Ben mindent kibírt, Sykes meg egy ugyanakkora ütéstől kidőlt, miközben előtte bőven Ben felett állt harctudásban.
– Ben hogy csatlakozott rá a Headwood-ék speckó ruháját viselő Josie fülesére?

Az áldozatokról:
Javi halálának nagyon nem örülök, ő volt az a szereplő, akivel a leginkább együtt tudtam érezni – reméltem, hogy Wilford tényleg belátja, hogy nem “pazarolhat el” Mérnököket, de sajna végül őrajta töltötte ki a dühét…
Melanie-n meg leginkább meglepődtem – tipikus húzás lett volna egy feelgood zárás, anya-lánya újraegyesüléssel, ehelyett valósághűbb módon zárult a kutatólaboros kiruccanása: belátva, hogy nem lesz esélye túlélni, inkább jófej módon megmentette az adatokat, és kiment a hóba meghalni… meghalni? Biztos ez? Hát nagyon remélem, hogy csak flashback és/vagy halu formában lesz benne a 3.évadban, innen nem tudom hogy lehetne hihető módon visszahozni az élők sorába.

Még pár random gondolat:
– Ruth a brutalitás közepette is szolgáltatott vicces pillanatokat az elején: ahogy berontott a Mozdonyba, meg ahogy reagált Wilford fürdőkádjára… :D
– Apropó Layton-Ruth roham: szerencséjük, hogy nem volt ott Jupiter kutya, Wilford ezek szerint átvitte magával a Snowpiercerre? (később ugye visszahozta, csak furcsálltam)
– Annyira tudtam, amikor Till-ék Audrey-t fogták be túsznak, hogy Wilford azt fogja mondani (és talán komolyan is gondolva), hogy beáldozná, le mertem volna fogadni…

#hétidézete:
“-I’m not here to fight.
-No? This your conversation axe, is it?” :D /Wilford/

Évadértékelés:
A fent említett kissé fanyar szájíz ellenére azért összességében még mindig imádom a Snowpiercert, és továbbra is felhúzott szemöldökkel nézem a sok negatív kommentet, ezek szerint nem ugyanazt a műsort nézzük: én elképesztően érdekesnek találom azt a világot, azt a körítést, amit a sorozat felépít, a limitált tér ellenére mégis változatos helyszíneivel, különös, de mégsem sablonos karaktereivel, jól adagolt történéseivel. A jelenben azért most két vonatnyi történést kellett bemutatni, de mellé belefért a múlttal (flashbackek) és a jövővel (klímaváltozás) való foglalkozás is. Mindenféle dinamikát élmény nézni, legyen az az első osztály és a Farok, a két vonat szereplői, vagy akár tetszőleges társadalmi státuszú személyek között. A színészi alakításokra sem lehet panasz: ugyan mondhatjuk, hogy Jennifer Connelly és Daveed Diggs nem kiemelkedő a két főszerepben, rendben, de mellettük erre az évadra bejött a szemét karaktert brillírozva alakító Sean Bean (és meg se halt, höhö), na meg ugye mellékszereplők is vannak ám! (Az évados különdíjat ilyen téren Alison Wright /Ruth/ kapná.)
Szóval örülök, hogy nem egy fanyalgó kritikát kellett olvasni (különben még az is lehet, hogy írtam volna én is egyet :D), egyetértek a posztban írtakkal!

(Egy apró belekötés: “többször leszaladni a vonathoz” -> what? Mel egyszer ment csak ki, amikor érezte a rezgést, hogy jön :O)
(Miles amúgy tényleg indokolatlanul eltűnt, ezt adom. Strong Boy többet szerepelt, de Jeges Bobbal akár Boki is csatázhatott volna egyet, ha már itt tartunk.)

cherockee - 2021. 04. 07. 07:32

Az első évadot nem élveztem annyira, érdekes volt, de semmi több. A második évadban azon vettem észre magam, hogy várom a folytatást, érdekel mi lesz. Tetszett, nagyon is, a dupla finálét nem bírtam nem bámulni folyamatosan, nem tudom mitől, de nagyon bejött.

Crow - 2021. 04. 07. 08:56

Szerintem is remek volt. Az első évadot kicsit döcögősen néztem végig a Layton féle szabadságharc-mindenki egyenlő vonal kissé demagóg volt egy ilyen környezetben (meg is kapta a nagy pofont hisz Wilford pont azért “nyert”, mert mikor bajban volt a vonat Laytonnak gőze nem volt hova kapjon W pedig simán mentette a napot, hát, csak ő tervezte a mozdonyt, ismeri a legjobban). Remek húzás volt Big Alicet behozni szinte új sorozat lett felborultak dinamikák, karakterek, sok újdonság, szóval ez betalált az íróktól. Amúgy Wilfordot diktátornak nevezni kevés, ez egy nagyon-nagyon beteg ember, (a drogmámoros orgiák a kocsijában, ahogy megjelent a cirkuszban mint vmi pszicho-willywonka, a propaganda bábjáték, a vallásos imádságra hajazó “the engine will provide” mantra, az öld meg magad a kedvemért hogy bizonyítsd hűségedet, földön fekvő emberre kutyát uszítani, a thanos féle csettintés) minden arra utal hogy egy isten-komplexusos pszichopata aki mindenre képes szerintem még a felét se láttuk a sötétségnek. Néha lecsúszott a sármos-üzletember álarc de lesz ez még keményebb is. Nagyon is várom a harmadik évadot remélem ott is tudnak valami hasonló nagyot lépni majd hogy fejlődjön a világ, azért tartok tőle hogy egy kicsit önismétlő lesz, de ne legyen igazam! (A melegszik a föld vonal érdekes lehetne kolonizálás stb. de az még jó pár évad múlva lenne jelentős csak, és amúgy is ütné a vonat koncepciót szerintem. Bár láttunk már ilyet pl. a The 100-nál ahol az első egy két évad 100 volt aztán lettek ezren mindenfelé teljesen elment az alap koncepciótól)

Kraye - 2021. 04. 07. 09:59

A fő érdekesség az volt, hogy Sean Bean még mindig nem halt meg, pedig a 3. széria jön!

winnie - 2021. 04. 07. 10:59

Kraye: ez 10 éves meme, vagy mi, mostanság annyira nem érdekes annak tükrében, hogy elvétve hal meg, ld. a legutóbbi x sorozatszerepét.

Enzo - 2021. 04. 07. 12:05

@polovcev: a kérdés jogos, de gondolom egyrészt senki nem akart magára vállalni egy ekkora tömeggyilkosságot, másrészt azért a pálya legnagyobb részén egy vágány van (kivétel ugye a test track a Sziklás-hegységben, meg az az elágazás, ahol az 1.évadban lekapcsolták a Csizmásokat, aztán kb ennyi)

@Pape: tényleg, Dr.Klimpt, olyan is volt… na jó, ez jogosan felróható a sorozatnak, hogy bizonyos karakterek indokolatlanul eltűnnek, ezt elismerem.
(mikre emlékszel, tanárnőnél pisztoly meg ilyenek :O)
Eugenia nevű karakter eskü nem rémlett, megguglizva a színésznőt így már vágom kicsoda, de őt Cherry-nek hívták a sorozatban :O (viszont IMDb-n is Eugenia van, fura)
Az azért nem “személyiségváltás”, hogy valakinek van rejtett tehetsége (Oz)…
Audrey érzéseit meg egy képzett pszichológus biztos meg tudná fejteni (Stockholm-szindróma, mittomén)(sőt, ugye láttuk hogy Kevin is mennyire a hatása alá került), az előzmények ismeretében azért nem volt ez annyira logikátlan fordulat…
Zarah lassan szülhetne, az jogos :D

@Crow: szép és pontos leírás Wilfordról :)

Jeff - 2021. 04. 07. 17:19

Szerintem jó volt a második évad is, tény voltak benne megkérdőjelezhető dolgok, pl: eddig azon küzdöttek hogy a Snowpiercer nehogy megálljon mert nem tud csak úgy újra indulni, erre mikor lecsatolták egyből megállnak. A karaktereknél tényleg furcsa hogy Miles eltűnt, bár több más karaktert is megismerhettünk jobban pl: Boki-t, aki a végén meghalt??, elvileg abban a vagonban volt lent a szerelő részen ami felrobbant.

Mate4182 - 2021. 04. 08. 00:04

Elnezest kell kerjek mindenkitol!

Baromi ciki de teljesen igazatok van. Cask egyszer futott le a vonathoz, nem is ertem miert voltam ennyire meggyozodve hogy ketszer :O

cherockee - 2021. 04. 08. 23:21

@Jeff:

Snowpiercer megállásához: ott van a különbség, hogy ha pár vagonnal megáll, azt még megmozdítja, de 1000 vagont nem tud megmozdítani, csak mozgásban tartani. Utóbbi jóval kevesebb energia, amennyire tudom, arról nem is beszélve, egy nagyon egyszerű megoldással a mozdony átadhat energiát a többi kocsinak, amin szintén lehet segédmeghajtás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz