login |

Attack on Titan: vége a 4. évad első felének – írta Scat

2021. 04. 07. 19:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Ahogy arra számítani lehetett, nem sikerült tizenhat részbe belesűríteni a manga hátralévő történéseit. Azóta be is jelentették, hogy 2022 telén folytatódik a sorozat. Az, hogy ez az év elejét vagy végét jelenti, nem tudjuk (de ez animéknél általában év eleje, tehát valószínűleg ’22 januárja, februárja), ahogy szokás szerint azt sem, hogy hány részre számíthatunk.

Az évadkezdő írásomban lévő tanácstalanságomat a szezon egyértelműen feloldotta. Rengeteg választ kaptunk, de további rejtélyeket is, amiknek egy része a szezonzáróra kiderült.

A tizenhat rész eleje egyértelműen annak alapozott meg, hogy a sakktáblán lévő szereplőkhöz való hozzáállásunkat megváltoztassa. És azt kell írjam, hogy ez nagyon jól is sikerült. Az első hat rész után írtam egy elemzősebb írást, ott részletesebben is olvashattok erről. Ezúttal sem akarok tartalomleírásba kezdeni, csak néhány számomra emlékezetesebb dologra térnék ki spoileresen a tovább mögött.

Végtelenül tetszett, hogy egyrészt Erent fokozatosan főgonosszá teszik meg, míg Reineréket pedig megérthetővé, másrészt pedig az, hogy a két országot úgy sikerült szembeállítani, hogy egyik sem különb a másiknál, sőt, roppant sok a hasonlóság.

Az a szörnyű igazság, hogy mindkét fél álláspontja nemcsak érthető, de még együtt is lehet velük érezni. Ami az első évadban még olyan egyértelműnek tűnt, mostanra már egyáltalán nem az. Ha a néző egy kicsit is próbál objektív, pártatlan lenni, egyszerűen nincs jó választás. Az pedig, hogy ezt ilyen jól sikerült bemutatni, azt mutatja, hogy itt bizony ez már az elejétől fogva világos volt a készítő számára. Akár a Babylon 5-nél. Csak míg utóbbinak betett a csatorna megszűnése, addig az Attack on Titant úgy tűnik, hogy sikerül szépen, egységesen végigvinni.

Szintén bejött, hogy a támadás után Eren kissé a háttérbe szorul, és a mellékszereplők kaptak teret. Persze én a régieket láttam volna szívesebben, főleg Armint és Hange-t (tudom, szerepeltek, de szerintem nem sokat), helyettük viszont olyanokat kaptunk, akikkel a világot és a népek közötti ellentéteket mutatták be. Hozzáteszem ez is jól működött, bár Gabitól néha már a falra tudtam mászni, annyira fanatikus volt, de hát ez van. Végül is érthető, miért volt ilyen, csak mivel Falco ott volt ellenpólusként, ezért engem idegesített.

Az, hogy végül Sasha családjánál találtak menedéket, fordulatos volt, bár talán annyira nem meglepő. Viszont az, hogy ki, miként reagált arra, mikor kiderült, hogy ők marley szökevények…na az egy mesteri jelenet volt. És igen, a szüleitől nem vártam mást, de az, hogy belekeverték a marley-i szakácsot és a kislányt, akit a második évadban mentett meg, rettentően jól árnyalta a képet. Mert a klisé azt diktálta, hogy a szülei legyenek megbocsátóak, és persze így is lett, viszont a másik kettő karakter pont annyi kiszámíthatatlanságot tett hozzá, amennyitől szerintem kiemelkedő lett a jelenet.

A yaegeristák, mint csapat, teljesen létjogosultak voltak. Én azt furcsállottam, hogy a kormány inkább kivárna a háborúzás helyett, és valami megfoghatatlan csodában bízik. Hát jó. Viszont előbbiek feltűnése talán kicsit hirtelen történt. Lehet a manga jobban megalapozta ezt, de számomra túl gyorsan lettek túl szervezettek.

Zeke terve pedig ezzel a szándékolt kihalással… hát, váó. Először nem tetszett, de aztán ahogy gondolkodtam rajta, egyre inkább megváltozott a véleményem. A maga módján ez a következtetés is egyfajta keretes szerkezetet biztosít a történetnek, hiszen míg az első évadban a mindenáron történő túlélés volt a cél, mind a főszereplő Eren, mind nekünk, nézők számára is, addig mostanra már eljutottunk egy olyan pontra, ahol érthető ez az elhatározás. Mert ahogy Zeke is mondja:

Nem megölöm őket, hanem megmentem mindannyiukat ettől a kegyetlen világtól.

És persze, ezt az eutanáziatervet végül is magyarázhatjuk így, de tényleg ez lenne a legjobb megoldás? Elgondolkodtató. Nekem azt esik nehezemre elhinni, hogy Erennek is ez a célja. De persze tévedhetek.

Egyébként a Zeke múltjáról szóló epizód nagyon jó volt, tényleg, élmény volt nézni, hogyan sikerült árnyalniuk a szülei elárulását. Az nagyon okosan és életszerűen (tudom, az óriások világában ez nem biztos, hogy a legjobb szó) került megvalósításra. Abban a helyzetben én sem láttam más megoldást, a karakter döntése érthető és átélhető volt.

A hatalomátvétel megvalósítása pedig, na, az jobb szó híján ütött. A szennyezett bor, a beszivárgás, a merénylet és az, hogy csakis egyvalakit nem tudtak ezzel átverni. Zeke legnagyobb ellenségét, aki az elejétől kezdve nem bízik sem benne, de száz százalékig még Erenben sem. Az, hogy Leviról egy pillanat alatt elhittem, hogy minden bajtársával végez, csak azért, hogy ne szökhessen el Zeke, a mesteri karakterizálás érdeme. A karaktert sikerült úgy megalapozni, hogy ez tőle már nemcsak természetes, de teljes mértékig érthető is.

Bár sosem ő volt a hadvezér, hanem csak a legjobb katona, de mégis, mindig mindenre próbált számítani, ez pedig kiemelkedővé teszi. Mondhatni utánozhatatlanná, hisz a történetben nincs senki más, aki hasonlítana rá. Nagy önuralom és szerencse kell majd hozzá, de igyekszem elkerülni a mangaspoilereket, hogy mi lett vele a robbanás után – kommentben kerüljük ezeket. Az pedig, hogy Zeke látszatra megmenekült, szerintem korántsem olyan biztos.

Az évadvégi másik cliffhanger pedig szódával elmegy. Nem fogom lerágni a körmöm, egy valószínűsíthető Eren-Reiner párbajtól, arra viszont, hogy egyáltalán megoldható-e valahogy, hogy a szennyezett bort ivott embereket megmentsék, nagyon kíváncsi leszek.

Végezetül szerintem a zenei albumnak jót tett a változtatás, nekem tetszettek az újdonságok. Az óriások CGI-ja bár eleinte nem tűnt fel, de el kell ismernem, a későbbiek során olykor már kilógott a lóláb. De hát ez van. Az, hogy ez mennyire az új stúdió hibája, nem tudom, de mindegy is. Engem a történet részletessége és csavarossága sokszorosan kárpótol a látványért.

11 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2021. 04. 07. 21:25

Elég ütős évadfél volt, újra fogom nézni valamikor az egészet, mert ahogy írtad, nagyon kijött, hogy régebbi történtekre most teszik rá azt a masnit, viszont én spec már rengeteg mindent elfeledtem :D

A Sasha családos véletlen dolog annyira nekem nem feküdt, kicsit ezt a “túl kicsi a világ” feelinget adta, de cserébe az éttermi jelenet bebizonyította, hogy megérte.

Ami szerintem még nagyon jó volt, ahogy ebben a tizenvalahány részben bemutatták a politikai szelsőségeket. Néha kicsit sok volt, de pont a Zekes rész tette számomra ezt az elemét a legértékelhetőbbnek, ahogy bemutatták miképp tette tönkre a családját a szülei “megszállottsága”.
Szinte már biztos, hogy klasszikus lesz, hiába a mostanában felröppenő “fasiszták kedvenc mangája” titulus. Sok érdekes gondolatot feldob a sorozat az tuti, pláne ebben az epikus fináléban.

Hououin Kyouma - 2021. 04. 08. 12:39

Kíváncsi vagyok vajon az animéhez írnak-e új befejezést, látva a rajongók (amúgy teljesen jogos) felháborodását a manga a végével kapcsolatban (ami ugye holnap jön ki hivatalosan, de már elolvasható a fejezet nem legális forrásokból :D)

Hououin Kyouma - 2021. 04. 08. 13:36

“Szinte már biztos, hogy klasszikus lesz”

Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy ez a japánok GoT-ja, már ami a sztori végének trehányságát illeti. De mint írtam, az animének van esélye új befejezést írni.

Shyllard - 2021. 04. 08. 14:04

Hououin Kyouma: Nekem eddigi évadok alapján már annyira nem is számít őszintén a befejezés. A GoT csapnivaló befejezését megelőzte egy elég ingadozó minőség is. Viszont az AoT anime egyelőre nagyon színvonalas. Általában én a végekre nem is emlékszem, se sorozatoknál, se könyveknél. Hosszabb sztoriknál legalábbis számomra ez nem annyira fontos elem, persze külön plusz, ha hat, de amennyiben nem rombol le mindent, ami azelőtt volt, nekem elég, ha fogyasztható. Bár nem ismerem a mangás befejezést, én is igyekszek ettől távol maradni :D

Hououin Kyouma - 2021. 04. 08. 14:32

Ja, hát ezt is megelőzi majd egy minőségesés :D a 122. fejezet után eléggé bezuhan a minőség (az anime most a 116.-nál tart), szóval az utolsó 17 fejezet (kb. 12 rész lehet animében) kb. olyan, mintha kivették volna az mangaka kezéből a ceruzát (értsd: a kiadó belenyúlt). De legalábbis érezhetően nem ilyen irányba építette a történetet korábban, amit az is megerősít, hogy vagy 2 évvel korábban egy előadáson megmutatta a manga utolsónak tervezett panelét, ami most meg mégsem lett az utolsó.

Shyllard - 2021. 04. 08. 15:04

Hououin Kyouma: Ja tényleg, azt a panelt még én is láttam. :D Hát én egyelőre örök optimistaként bizakodok az animében.

Scat - 2021. 04. 08. 21:21

Naaa, winnie…ilyen rosszak voltak a képek amiket küldtem, hogy csak egy ment át a rostán? :)

Shyllard: Zeke szülei szerintem nem voltak megszállottabbak annál, mint bármelyikünk lenne egy olyan elnyomásban.
Abban a részben azt sikerült nagyon jól érzékeltetni, hogy mindkét felet megértette, egyiket a szülei, másikat a harcos barátja révén, és hiába nem akart választani, végül muszáj volt.

Jó példája volt annak, hogy hiába szeretnél mindenkivel jóban lenni, mindenkinek segíteni, ezt nem lehet. A világ, bármennyire is fáj, előbb-utóbb rákényszerít a választásra.

Shyllard - 2021. 04. 08. 22:46

Scat: Ja persze abszolút érthetők voltak, de nekem tetszett, hogy bemutatták, hogy ezt gyerekként megélni mégis mennyire traumatikus, legyen bármennyire is “szent” az ügy.

Scat - 2021. 04. 09. 00:05

Ebben egyetértünk. Pont ezért is tetszett annyira, mert gyerekszemszögből is hihető volt az őrlődése. Szerette volna, ha a szülei szeretik (ugye az ügyük támogatásához kötötte ezt az érzelmet), de meghalni sem akart azok után, hogy kvázi már kiderült, hogy árulók.

Hasonló dolog a valóságban a kommunista rendszerekben történik/történt meg.

Shyllard - 2021. 04. 09. 08:48

Scat: számomra a tette azt jelentette, hogy azért árulta el őket, hogy így abszolút elnyerje a marlyiak bizalmát. Nagyon tetszett, hogy egy rész alatt Zeket képesek voltak kedvelheto karakterré változtatni. :)

Történelembe számtalan példa van erre igen, Vietkong ellenállása amerikaiak ellen, a néhány magyar forradalmár a nácik uralma alatt, a kínai, vagy koreai ellenállás a japán hódítás idején, stb. Nekem ezért is üt ennyire ez a negyedik évad, mert itt merítenek leginkább a valós történelemből.

walaki - 2021. 04. 09. 20:23

Nagyon nem találtam mást, úgyhogy annak ellenére, hogy az első évad után egyszer már kaszáltam, jobb híjján kényszerből mégiscsak újra elővettem.

Röviden a véleményem:

A második évad pont ugyan olyan rossz, mint az első, pontosan ugyanazok a bajai. Nekem kínszenvedés volt, többször neki kellett ugranom, mire a végére értem.

A harmadik évad kellemes meglepetés. Bár a nagyon oda nem illő visszaemlékezések itt is zavartak, a többi hibáját sikerült levedlenie. A grafika is rengeteget javult, ez főleg akkor szembetűnő, amikor flashback gyanánt bevágnak egy-két jelenetet az első évadból (az az otromba kontúr, meg a szálkásság ami annyira zavart, teljesen eltűnt, a karakterek is “élethűbbek” lettek, ugyanakkor a hangulatukat megmaradt, ami nem kis szó.)
És igen, tényleg alaposan beletrafáltam a tippjeimmel :-D Ellenben amit nem találtam ki előre, az kellemes meglepetés volt.

A negyedik évad teljesen rendben van eddig. A grafika az vagy tetszik, vagy nem (nekem speciel a harmadik évad grafikája jön be a legjobban, de ezzel sincs semmi bajom.) Úgy látszik a stúdióváltással forgatókönyvíró váltás is járt (vagy legalábbis jobban odapirítanak neki), mivel a történetvezetés még az időbeni ugrálás ellenére is korrekt, és a visszaemlékezések is a helyükön vannak, nem szaggatják szét a főszálat, sőt, inkább ráerősítenek. A sztori is kellően csavarosan alakul, végre nemcsak a menekülünk aztán megesznek dominál. Ahogy írjátok, nagyon jól bánnak a karakterekkel, semmi sem fekete-fehér, ami kifejezetten tetszik. A karakterhalál sem olyan semmitmondó, mint eddig volt, most nagyon is ütött az egyik főszereplő kiírása.

Egy kicsit aggódom Hououin posztja miatt, mert kár lenne pont azután elrontani, hogy végre sikerült helyrerakni a hibáit és egy jó kis sorozatot faragni belőle. Na majd meglátjuk, summa summárum várom a negyedik évad második felét. Remélem nem lesz csalódás!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz