login |

The Brokenwood Mysteries: kezdett a 7. évad – írta speranza

2021. 04. 07. 21:30 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

All Things Old and Beautiful.

Milyen jó látni, amikor egy sorozat hat évad után is tartani tudja azt a színvonalat, amivel az elején indított!

Múlt héten végre új résszel jelentkezett a nálunk is méltán közkedvelt, új-zélandi epizodikus krimiszéria – magyar címén a Brokenwood titkai – és ugyanilyen jó hír, hogy a szokásos négy helyett ezúttal hat (film hosszúságú) epizóddal örvendeztetnek meg bennünket.

Az első gyilkosság története egy amolyan vidéket járó, „értékbecslős” műsor stábja körül bonyolódik, amelyben fontos szerep jut egy középkori kivégző eszköznek – a fojtópántnak -, a megoldás pedig a korábbiakhoz hasonlóan meglepetéseket tartogat.

… in my business there are certain cases, we can only hope to work on. Traditional garroting has been a lifelong dream. I’m very excited.

Szerencsére nem változtattak a jól bevált recepten. A kellő mennyiségben adagolt, szofisztikált humor továbbra is verhetetlen, és jól eltalált ritmusa van a cselekménynek. Ahogy haladunk előre az eseményekben, alkalmanként bedobnak egy-egy ismert arcot.

Az elmúlt évadok legjellegzetesebb mellékszereplői sorra bukkannak fel. Így nemcsak kedvenc nyomozóinkkal és Ginával találkozhatunk újra, hanem pl. a börtönből frissen szabadult Trudy Nielsen-nel, a minden helyzetre azonnali válasszal felkészült ügyvédünkkel, és persze nem maradhatott ki a mindentudó Mrs. Marlowe, meg a szerencsétlen Frodo sem.

Context is important.

Az országimázsra most is nagy hangsúlyt fektettek. Újabb információmorzsákkal gazdagodhatunk pl. a „hei tiki”, vagy a „makutu” mibenlétét illetően, de az is kiderül, hogy mi mindenre alkalmas egy piócás csésze, vagy, hogy hogyan növelhető a férfiak libidója egy jakszarv segítségével. (Bár az utóbbi eljárás részletei nem voltak egészen világosak…) A megfelelő pillanatokban garantáltan felcsendül a country zene, Új-Zéland pedig változatlanul gyönyörű.

Lehet, hogy annak hangzik, de több ez, mint szimpla „guilty pleasure”, mert a remek hangulat nem az egyetlen erőssége a sorozatnak. A csavaros bűnesetek, a vicces karakterek, a kellemes zene és a szép helyszínek persze mind hozzájárulnak ahhoz, hogy feelgood-nak érezzük, de igazán szerethetővé az teszi, ahogyan minden egyes jelenet mögött éreztetik velünk, hogy ez bizony szívvel – lélekkel, mély empátiával készült, és a színészek legalább annyira élvezték a forgatást, mint mi nézők a végeredményt.

Nem ismerek hasonlót a heti nyomozós szériák között. A maga nemében még mindig egyedülállónak számít, amit továbbra is melegen ajánlok mindenkinek. A Galaxy4 csatorna délelőtti és délutáni időpontokban is folyamatosan ismétli az első huszonnégy epizódot, ha valaki kedvet kapott ahhoz, hogy bekapcsolódjon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz