login |

Pilot-mustra: Law & Order: Organized Crime – 1×01

2021. 04. 08. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Az új Law & Order-spinoff (egyelőre) nem Law & Order. Ezt szögezzük le. Ahogy anno már a Law & Order: Trial By Jury is nehezen volt annak tekinthető (apropó, emlékszünk rá vagy a Law & Order: Los Angeles-re és a True Crime-ra, amiknek csak egy szezon jutott a 20 évados anyasorozat, a 10 évados Criminal Intent és a jelenleg a 22. szezonjában járó Special Victims Unit mellett?).

Nem az a gond (szó sincs egyébként gondról, még örülök is), hogy teljesen átívelős a LO: OC (kb 6 részes kiemelt ügyeket ígérnek), hanem inkább az, hogy csak Order van benne, Law már kevésbé (ha Law nincs, akkor az Order is jó?). Bár el tudom képzelni, hogy a sztori végére behozzák a jogi szálat és a tárgyalást (van rá idő?), de csak nem akarják kispadoztatni Stable LO: SVU-s karakterét, aki köré ezt, az új nézők számára is simán élvezhető sorozatot építették, és ennek köszönhetően kirobbanó nézettséggel debütált.

LAW & ORDER: ORGANIZED CRIME – 1×01 – 6,5/10

Kezdem először a gyorstalpalóval. Spinoff ide vagy oda, a sorozathoz nem kell előtudás. Igen, vannak, akik 12 évadnyi Stabler-t láttak már, így másképp viszonyulnak a fő nyomozó karakteréhez, mint azok, akik csak most ismerik meg a felesége halála ügyében nyomozó, igen feszült és vehemens rendőrt, de ettől még minden teljesen saját ebben a sorozatban, még a felettese is, akivel közös múltja van, amire szóban utalnak.

A történethez nincs konkrét köze, de a pilotban is feltűnik Mariska Hargitay karaktere a Law & Order: SVU-ból (később is lesz párszor), aminek inkább csak promóciós céljai vannak. Az viszont tény és való, hogy az 1×01, bár megállja önállóan is a helyét, de valójában a (nagyon erős) Law & Order: SVU – 22×09 folytatása. Abban érkezik meg Stabler a városba, abban kerül sor a nagy viszont látásra, és abban láthatjuk azt, ahogy nyomozni kezdenek a feleség kocsijának felrobbantása ügyében, hogy a rész végére az SVU-s nyomozóktól elvegyék az ügyet.

Az esetlegesen felmerülő kérdéseket megelőző technikai infók után pedig a lényeg: a gyilkossági kísérlet csak apropó, hogy egy nagyobb disznóság kapcsán indított/folytatott nyomozást mutassanak be. A hatóságok ugyanis már jó ideje vizsgálódnak egy maffiafőnök felnőtt fiának üzelmeinek ügyében, és ennek kapcsán alakítanak ki egy akciócsoportot Stabler és pár, a folytatásban felvételre kerülő kollégával.

Én komolyan azt hittem az állandó szereplők nevét olvasva, hogy Dylan McDermott lesz mondjuk az ügyész, mert elért a pályájának arra a pontjára, hogy epizódonként 2-3 jelenetre az asztal mögé üljön és jó pénzt markoljon fel ezért, de a francokat, szó sincs erről, ő itt a nagy szemétláda, akinek a családja már a pilotban bemutatásra kerül, és az is kiderül, hogy nem csak Amerikában, hanem Olaszországban is kavar, ráadásul a járványhelyzeten próbálja megszedni magát, nem csak lélegeztetőgépes biznisszel, hanem kamu maszkokkal is.

Ez az aktuális vetület számomra rögtön vonzóvá teszi a sorozatot (volt benne 01.06-os utalás és COVID-összeeküvés is – mármint karakterszinten a vírustagadó, konteo-hívő aranybánya és még üzenni is lehet vele), amit viszont a pilot alapján teljesen esélytelen lenne megítélni. Ugyanis, ha elvonatkoztatok a mindenképp komplexnek és sokszereplősnek tűnő, bár cseppet sem forradalmi esettől, akkor a kezdés nem sok kapaszkodót ad a karakterek kapcsán.

Mármint az ellenlábasok elég korrekt ábrázolást kaptak: McDermott szemétláda, a családi viszonyai igen érdekesek (Tamara Taylor meglepett), Chazz Palminteri-nek nagyon örültem, viszont a másik oldalon egyelőre csak Stabler van, aki konstans a pattanásig van feszülve (annak ellenére, hogy Chris Meloni szerint azért lenyugodott már a figura), mellette a hackert láttuk rövid ideig (mint minden fiatal techzseni, biztató), a főnök is bemutatkozott (semmi extra), de csak lesznek még a csapatban.

Alapvetően tehát a sorozatban (legalábbis annak első sztorijában) egy 20 éve a fű alatt működő drogkartellt akarnak felszámolni, hogy erre a teljes szezont vagy tényleg csak hat részt szánnak, majd kiderül, ahogy az is, hogy inkább a kikérdezéseket és valódi nyomozósokat fogja előnyben részesíteni, vagy inkább az üldözést és akciózást, a két ellenlábas közötti macska-egér játékot. Akárhogy is, a kezdés korrekt volt, amit számomra nyilván felhúzott a már ismert karakter, de minden egyéb csak a folytatásban derülhet ki. Ennyi alapján még nem tudnék csápolni. De persze vita nélkül tovább nézős.

Viszont az őszintén érdekelne, hogy van-e olyan, aki minden előismeret nélkül próbálta be a sorozatot, illetve a Law & Order: SVU – 22×09-et mellé, esetleg?

ui: Az új főcím? Amellett, hogy van (ami szuper!), én egyelőre tartózkodom. Megmaradt az alaptéma, de egy kicsit túl éles volt a váltás. Aki nem lenne gyakorlott Law & Order-néző, annak ajánlom az intrók végignézését: anyasorozat, SVU, CI, TBJ és LA.

7 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 04. 08. 16:41

A húsvét miatt kicsit megcsúsztam a sorozataimmal, tegnap pótoltam csak a crossovert. De komolyan mondom, jöhet bármi, a hét epizódja lesz ez a dupla nálam. Az aktuálitás, a történet, a minden… valami egészen elképesztő volt, a heti sorozataim közül az SVU az egyetlen, amiből nem hagyok ki egy részt sem, mert mindegyiket várom.

Viszont! Itt muszáj azért azt megemlítenem, hogy az LO: OC magában nem működött. Az egész helyzet olyan volt, mint amikor biciklizni tanultam, és először három kerékkel kezdtem, majd jött az egyensúly megtalálása és a két kerék. De azért mindig volt valami külső segítség, hogy egyedül el ne essek. Kicsit úgy jött le, hogy az SVU a harmadik kerék.

Érdekes volt így a felvezetett szállal, de inkább egy ilyen erős közepesnek tűnt elsőre. A ‘Law’ szál tényleg kimaradt, igaz ezt azért annak tekintetében meg tudom érteni, hogy 45 perc volt az egész alaphelyzet vázolására, a szereplők egyáltalán megmutatására. Abban biztos vagyok egyébként, hogy maradni fogok, imádom, ha egy sorozat az aktuálisára reflektál, esetleg véleményt formál vagy mond, még akkor is, ha nem értek vele egyet. 7/10 a verdikt, azt hiszem a következő két rész kell ahhoz, hogy fel tudjam mérni a sorozat valódi képességeit.

Silver-sama - 2021. 04. 08. 19:37

Én még semmit sem láttam az LO-ból (azt sem tudtam h ilyen tág ez az univerzum), de most pont van időm megnézni ezt a két részt.

Deny - 2021. 04. 08. 20:46

Az OC-t nem, viszont az SVU-t elkezdtem a giganézettség láttán, és nagyon tetszik. Fél évad már le is ment az S11-ből.

winnie - 2021. 04. 08. 21:12

én is azt nézem most:)

Silver-sama - 2021. 04. 08. 22:19

Az első részt 20 percig bírtam. Semmilyen szinten nem tudott lekötni, de még az érdeklődésemet felkelteni sem. A színészkedés, a technikai megoldások, a vágás… lehet, hogy túl régóta néztem “olcsó” sorozatokat, de ha azt mondja valaki, hogy amatőr független filmesek csinálták elhiszem neki. Sajnos nem így fogok bekerülni az L&O-be:)

Szilvia - 2021. 04. 09. 14:39

Deny
Hol nézed a 11. Évadot? A 8. után nem találtam meg sehol :(

winnie - 2021. 04. 09. 15:40

A hazai Amazon Prime Video-ra jauárban a 8-9-10. évad helyére feltették a 11-12-13. évadot. Így évi rotációban szoktak oda felkerülni a szezonok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz