login |

Good Girls: kezdett a 4. évad

2021. 04. 09. 21:38 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Keress egy olyan sorozatos karaktert, akit olyan szinten ki nem állhatok, mint Rio-t a Good Girls-ből! Ööö, izé, bocs, hangosan gondolkoztam.

A Good Girls, azaz ahogy a Netflix jóvoltából itthon ismert (szemeket befogni, füleket becsukni!) Cseles csajok kapcsán tovább evolválódik a meglehetősen ambivalens kapcsolatom. Mert az még mindig igaz, hogy ez a sorozat tele van olyan összetevőkkel, amiért nagyon lehet szeretni, bizonyos momentumai hihetetlenül élvezetesek. Azonban pár (nyilván szubjektív) negatívum, illetve a nagyon leegyszerűsített történetvezetés menthetetlenül a közepes darabok közé taszítja az NBC dramedyjét.

Sok mindenről írtam már az első és a második évad kapcsán, hogy miért szeretem azt a fajta történetet, amikor az átlagembereket nem csak beszippantja a bűn, hanem egyre lejjebb és lejjebb húzza az örvény, mert minden kulimászból csak úgy tudnak kikapaszkodni, hogy még nagyobba tenyerelnek. És persze arról is írtam, hogy mennyire irritál, hogy a készítők képtelenek elengedni bizonyos karaktereket és szálakat, amik miatt egyre terebélyesedő szappanhab képződik.

A 4. évad kezdése is csak ráerősített a korábbiakra, ami nem meglepő, hiszen valójában a 3. évad befejezésének utolsó felvonásáról van szó, így bármiféle változást botorságnak éreztem elvárni a sorozat visszatérésétől. Talán majd a legújabb, valóban 4. évados epizódokban. Persze nincsenek illúzióim, ha azt nézem, hogy a sorozat már sokadjára futja le ugyanazokat a köröket. De persze, ha én utaltam fent örvényre, akkor ezt nehezen vethetem a szemére.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Valahol tényleg zavaró, hogy a hatóságok pont ugyanazt csinálják (csak más karakterekkel), mint az első évadban, és Rio is pontosan úgy keménykedik Beth-ékkel, mint a legelején. Mondják, hogy azon nem érdemes változtatni, amin működik, de egy idő után talán érdemes előre is lépni, nem?

Hogy magamnak ellentmondjak, bizonyos dolgok, amik nem változtak a kezdetektől, továbbra is szuper jól működnek. Olykor nagyon kreatív vizuálisan a sorozat, imádon a zenés akció montázsait, de egyébként is remek, váratlan zeneválasztások vannak benne, és a színészeket sem hiszem, hogy nagyon méltatnom kéne, a dráma és a humor is nagyon megy nekik.

Ha már dráma és humor, akkor viszont muszáj megjegyeznem, hogy az első évadban emlékeim szerint sokkal vicces volt a sorozat. Mostanra inkább csak a sötét tónus maradt meg, ráadásul egyes főkarakterek egyre kevésbé tűnnek szimpatikusnak. Lehet, hogy Beth eleve az antihőssé válás útjára volt ítélve, de igazán lehetne ezt jobban is kezelni, nem? Vagy csak én érzem így?

Amellett, hogy a sok karakter kapcsán a kevés változást róhatjuk fel a Good Girls készítőinek, mások pedig teljesen feleslegesnek, konkrétan nyűgnek tűnnek (de mivel kvázi családtagok, ezért nem mennek sehova), azért pozitívumokat is fel lehet emlegetni a kezelésük kapcsán. Egyrészt ott van Dean, aki valóban komoly utat futott be a pilot óta, és esetében abszolút jogos döntés volt, hogy nem engedték el. Konkrétan most lett a legizgalmasabb a figura és a sztorija is. Arra pedig végképp nem számítottam, hogy még eredetsztorit kapnak Beth-szel.

És nem először azt is bizonyította Bill Krebs és Jenna Bans, hogy az új szereplők (általában új ellenlábasok) is nagyon jóra sikerednek. Oké, Lauren Lapkus kapcsán valamennyire elfogult vagyok, de a többiek között is akadnak olyan figurák, akik megmaradtak bennem.

Azonban hiába minden pozitívum, ha a Good Girls folyton képes visszasüllyedni a melodrámás posványba, hiába minden friss csavar, ha a megoldások pár perc alatt megszületnek és nagyon alapdolgok, és hiába minden jó új karakter, ha tovább nyüstölik Rio-t (tudom, hogy az teljesen szubjektív, hogy ennyire irritál), illetve a Rio/Beth-dinamikát, aminél unalmasabban nem tudom, hogy láttam-e az elmúlt években.

Szóval nem meglepő módon a Good Girls hozta az évadkezdése (és folytatása) kapcsán a totális papírformát, olyan maradt, amilyen volt, minden hibájával és erényével. Ami… szerintem nem rossz hír a rajongóknak.

5 hozzászólás Ne habozz!

Rubber Duck - 2021. 04. 09. 23:26

Lauren Lapkus eredetileg stand upos volt, nem?

Alex - 2021. 04. 10. 01:18

Vajok Netflixre mikor kerül fel?

winnie - 2021. 04. 10. 07:40

Alex: valamikor, amikor lemegy a teljes évad a tévében. a korábbi évadok felkerüléséből talán ki lehet számolni, hogy a tévés afinálét követően mennyivel érkezett a netflixre.

Kati néni - 2021. 04. 10. 18:30

Hú, hogy ez a kezdeti néhány szuper rész után milyen lapos lett. Régen ért ekkora pofára esés.

FrankLuck - 2021. 04. 14. 08:07

De, rossz hír, mert én spec nem szeretném negyedszer megnézni ugyanazt, annyira azért nem jó. A harmadik évad közepén döntöttem el, hogy kiszállok (de leküzdöttem a maradék részeket, mert nem kaszálok évad közben sokadik évadosokat), végül az az évad is ugyanazokat a köröket futotta le, mint az előző kettő. Nagyon féltik a dinamikát, de igen, itt néhány főszereplőt el kellett volna engedni (pl Rio, nyilván), mert így nem tudnak újat hozni, csak ugyanazt, másik árnyalatban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz