login |

Manifest: kezdett a 3. évad

2021. 04. 09. 20:00 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika,

We may be on the cusp of finally understanding the biggest mystery that’s ever transpired in human history.

Nagy szavak!

Tudom, hogy sokan szerették, és az “időt utazó” repülős sorozat az első szezon során valamilyen szinten tolerálható volt (pedig milyen jól kezdődött!), de a második szezon során inkább melodrámába süppedt, az meg, ahova ki lett futtatva, végképp hatalmas csalódás lett. Egyszerűen a készítők ahelyett, hogy az igazán érdekes kérdésekkel foglalkoztak volna, inkább  a következmények nélküli útra léptek, és önismétlésbe, valamint a válaszok folyamatos ígérgetésének tengerébe fullasztották azt.

Nyilván ezen lehet vitatkozni, de számomra egy Manifest esetében sokkal érdekesebbeknek tűnnek az egyéni sztorik, az események hatásai, illetve következményei, a mitológiába való szórakoztató hullámvasutas gubancolódás, mintsem az, amikor folyamatosan új (humán) fenyegetéseket hoznak be random, valamint a megmagyarázhatatlant megpróbálják valami faramuci módon megmagyarázni, és a nonszensz magyarázatokra építik fel az újabb rejtélyeket.

Tudom, hogy sokaknak kell a magyarázat arra, ami nem racionális, és ez a folytonos megfelelési kényszer a készítők részéről pont attól az ismeretlenbe való utazástól foszt meg például engem is, amit eleinte kínált a sorozat. Az évadnyitó során sem cáfolt magára a Manifest, a rész végére megint teljesen érdektelen dolgokat nagyítottak fel. Ami sokaknak izgalmas lehet, de nekem nem volt az. A tovább mögött folytatom.

Zeke megúszta a haláldátumot! Éljen? Volt meglepetés? Körülbelül ez számomra a Manifest: feldob nagyon izgalmas ötleteket, majd izzad, hogy válaszokat kínáljon, amik általában ötlettelenek lesznek. Ami nem megy, nem kell erőltetni? Én ellennék a kérdésekkel is (de nem azokkal, amiket a szereplők ezredjére is feltesznek, “Hogy?” “Hogy?” “Hogy?”). Szóval a haláldátum jól hangzott eleinte, most meg mehet a kukába.

3 hónap telt a finálé óta, Ben Kubában keresi a farkát a gépnek (engem ez a felfedezés döbbenet, hogy mennyire nem villanyozott fel, de olvastam sok netes WTFZOMG-reakciót, szóval meghajolok előttük), Zeke és Michael meg egy másik közép-amerikai országban élvezi egymás társaságát, de persze a callingok nem lankadnak, bár az jelenthet valamit, hogy a közös élményt látva nekem nem esett le, hogy az a csavar, hogy valaki ismeretlen is ott van a Hármak között, akinek kulcsszerepet szánnak.

A Ben-féle sztoriról mindent elmond, hogy csak úgy voltak képesek előregördíteni, hogy egy random gyerek random levideózta a számára semmitmondó gépdarabot (lustaság, írókáim!), aminek hatására volt némi kisiskolás bonyodalom a hatóságokkal, de a lényeg úgyis az volt, hogy Ben-t elszakítsák Vance-től és a faroktól, ami sikerült is, cserébe az autókázásuk azért jól nézett ki.

Természetesen a kvázi mézes heteket töltő pár is kapott valami sztorit, és rátaláltak egy lányra, aki ugyancsak 828-as, és nagyon fifikás módon (nagyon odatették megint magukat az írók!) ki is szabadítják őt – egy ilyen 8-10 perces sztoriból nem sokkal többet lehetett kihozni, azt pedig még meg is magyarázhatják, hogy miért pont a lány tartózkodási helyére mentek nyaralni. És persze adja magát a kérdés, hogy mit akarnak majd kezdeni Holly Taylor karakterével, aki biztos, hogy kiemelt szereplő lesz a szezonban. (Tippre: homályoskodnak, váltogatják a jelleme előjelét, a végén meg semmi sem lesz.)

Cal már várta az új lányt otthon, ahol egyébként Jared rendőrséges szálát is előre gördítették – mivel annyira nem a romantikus vonalak híve vagyok a sorozatban, ezért maga a karakter sosem érdekelt különösebben, de mivel az írók nem kívánnak leszakadni róla, ezért tolerálni kell, nincs mese. Na, ő ismerkedik meg az anyja eltűnésének ügyében infókat akar Major lányával.

– If God wants us back on Earth… for what?
– I think we’re about to find out.

A fő következtetést Ben-ék részéről hangzott el, ezzel engedtek el minket, hogy talán meghaltak az utasok a gépen és kvázi angyalokként tértek vissza. De mi célból? (Nem, nem hiszem, hogy ez lesz a megoldás. Nem is lenne annyira menő.)

A végén meg egy kis, nagyon nem meglepő cliffhangert is kaptunk a finálés emberrablókról… Na, ez az, amire az elején utaltam. Míg a többi szálban, rejtélyben, még ha húzom is a számat, akad valami érdekesség, várakozás, ez egy jottányit nem villanyoz fel. Mint ahogy az sem, ha megint megjelennének rejtélyes emberek egy fura nevű titkos szervezettől. Ezekben a húzásokban semmi fantázia nincs. És az a gáz, hogy hiába futtatják ki valami érdekesre a vonalat (ami benne van!), az út közel sem lesz érdekes az izgalmas megérkezésig. Ami sokkal rosszabb, mint az, amikor nagyon érdekes az út és a megérkezés pofára esés.

Maybe it’s time I started believing.

3 hozzászólás Ne habozz!

Jamesch - 2021. 04. 12. 20:13

ÉN néztem ezt a sorit vmeddig, talán mind2 évadot is, de már nem emlékszem rég volt.
Tud vki vmi jó recap-et? Újrázni nem akarom, annyira azért nem volt jó ahogy emlékszem

Adam9456 - 2021. 06. 17. 13:34

Úgy látom, csak én néztem itt.
SPOILER
Röviden, nekem nem igazán jött be ez az évad. A tavalyi emlékszem jobban tetszett. A legtöbb rész unalmas volt és nem is vártam igazából nagyon a heti részeket. Több új elég irritáló szereplőt sikerült behozni és valahogy a sztori se állt össze nekem most.
Kezdve az egész Heureka tesztelő központtal az idegesítő indiai tudósnővel (nem Saanvi) , aki mindig ellentmondott mindenkinek, mert csak. Azt hittem az elején kijön ebből valami érdekes is, annyi igen hogy találtak egy fadarabot Noé bárkájából és ennek a géphez is volt valami köze. De igazából már nem igazán értem hogy.
A másik idegesítő szereplő ez az Eagan, az állandó Benny boy-ozásával az agyamra ment. A harmadik meg Angelina akiről szép lassan kiderült hogy nem normális.
Előtte meg a három methead bűnöző sztorija, egy nagyon “izgalmas” erdei vadászaton ért véget.
A Michaela Zeke Jared szál is nagyon unalmas már, az meg vicc volt hogy Jared pont a Major lányával jött össze. Majd így persze rájött Saanvi kis véletlen emberölésére.
A dupla finálé viszont egész jó volt, a vége valamennyire meg is lepett az első évadból egy pillanatra visszatért a viharba repült kapitány aztán a géppel újra el is tűnt. :D
Angelina pedig totál flúgos, és most már gyilkos is és gyerekrabló? Olive ezt időben felismerte, kár hogy a többi családtagja csak később vagy egyáltalán nem. Cal pedig visszatért 5 évvel későbbi énjéhez! Oké. Ben hogy reagál majd, lehet sose tudjuk meg.
Ha lesz következő évad valami csoda folytán nézni fogom, de hogy még miért azt magam se tudom megmondani. De ha tényleg ennyi volt, akkor ennyi volt.

Gaby - 2022. 07. 24. 23:21

Hát elég vegyes érzéseim vannak, még nem értem a “végére”. Sok helyen elég idegesítő tud lenni, mind a sztori, mind pedig a karakterek. Zeke gyakorlatilag végigbőgi az egészet, és előttem valaki írta már, hogy nagyon idegesítő volt minden huszadik másodpercben hallani azt a szót, hogy “sugallat”. Na ez nálam is kivágta a biztit, és párszor én is megfogadtam, ha még egyszer meghallom, kaszálom az egészet. De nem fogom, mert nagyon kíváncsi vagyok mit hoznak ki a sztoriból. SPOILER: nekem a “megtalálják a repülőt az óceánban” rész tiszta Lost feeling, csak nehogy ennek is az legyen a vége, hogy már halottak…..na akkor tuti kiakadok. Egyebekben az indiai csaj idegesítő, de nagyon, nem értem Cal mért nem rajzol már, és arról mért nincs szó, hogy maminak elmúltak a “sugallatai” szülés után- kimondtam :), a babának lesznek vajon? TJ meg minek ment el Egyiptomba, ha tudjuk, hogy úgy lehet elkerülni a halálnapot, ha követjük a “nem mondjuk kit”. Sok az elvarratlan szál. Összességében nem lenne rossz, mert az alapsztori érdekes, csak mintha nem tudnának mit kezdeni vele.Több sebből vérzik, de azért vannak jó pillanati, néhol még izgalmasnak is mondható. Hát, hajrá 4. évad, hátha megy ez jobban is. Én kitartok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz