login |

High-Rise Invasion: az 1. évad – írta Scat

2021. 04. 12. 18:20 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Február végén érkezett meg a Netflixre a Harc a toronyház tetején. Emlékeztek még az Alice in Borderland-re? Tudjátok, az élőszereplős japán sorozat, amiben egy baráti társaság egy olyan világba kerül, ahol folyamatosan próbákat kell teljesíteniük, hogy életben maradjanak. No, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor ez az anime ugyanez, csak rajzolva. De kezdjünk egy rövid tartalom leírással.

Yuri Honjo gimnazista lány az első percben egy toronyház tetején tér magához. Nem tudja hol van pontosan, és azt sem, hogy miképp került oda. Mobilon felhívja a bátyját, hogy elmondja, mi történt vele, aki viszont mesél neki erről, a tényleg csak toronyházakból a világról, mert úgy tűnik, már régebb óta itt van.

Megtudjuk, hogy a toronyházakban lévő lépcsőházakat lezárták, nincs út lefelé. Ellenben az épületek tetejét függőhidak kötik össze egymással. Ám Yuri ekkor arra lesz figyelmes, hogy megjelenik egy maszkos alak a távolban, aki egy lányt üldöz, egészen addig, míg az elkeseredésében le nem veti magát a tetőről. Később kiderül, hogy csak ez az egyetlen út vezet lefelé. Ekkor főhősünk elhatározza magát, hogy megkeresi testvérét és együtt így vagy úgy, de kijutnak ebből a világból.

Ez körülbelül az első öt perc története, úgyhogy nem igazán spoiler. Tehát az Alice-éhez hasonlóan, az elsődleges cél a kijutás lesz, ezzel együtt pedig az, hogy a karakterek (és közben mi, nézők is) megismerjük a játékszabályokat.

Őszinte leszek, nekem tetszett az anime. Semmilyen értelemben sem finomkodik, és ez a mai hiperérzékeny világban rettenetesen üdítő volt. A halálok nem képernyőn kívül történnek, nem karakterfüggő, hogy kinek „kell” meghalnia (férfi, nő, gyerek, anyu, apu stb), kissé horror, kissé thriller, kissé Battle Royal, olykor slasher műfajban mozog. Illetve még azt is hozzátenném, hogy bizonyos helyzetekben nem szégyenlős a sorozat – iskolás lányokról van szó, úgyhogy szerintem el lehet képzelni, hogyan is érthetem. (Meg is lepett, hogy a Netflix bevállalta, már csak emiatt is kellemes felüdülés volt.)

Sőt, erre az első részben tök jól reflektál a rendőr, bemutatva, hogy sokaknak mi lenne az első gondolata egy ilyen világban, ahol úgyis minden mindegy. Manapság, a jóval polkorrektebb alkotásokban ez is ritkán bemutatott elem, amit egy, a sorozatról való beszélgetés során feldobhat a többség, de maga az adott széria udvariasan átlépi az ilyesmit. Itt nincs ilyen, és nem győzöm hangsúlyozni, mennyire értékelem az ilyen finomkodások elhagyását.

„Sajnos” azonban ez egy olyan anime, ami elég „animés”. Tehát akiben fikarcnyi tolerencia sincs az „animés túlzásokkal” szemben (cuki, harsány, túlrajzolt, ilyesmi), az biztosan ki fog szállni. Vagy inkább bele se kezdjen. Én, ahogy ezt ilyen esetekben majdnem mindig megjegyzem, már immunis vagyok erre, sőt, talán még szeretem is, de a műfajba belekóstolóknak ez nagyon szokott fájni, ahogy például a koreai élőszereplős sorozatokban is a túlgesztikulálás. Nekem azzal sincs bajom, viszont tudom, hogy sokakat az is zavar, hiába érdekelné őket amúgy a cselekmény.

Maga a történet és annak a világa, ha túllépünk a szokásos „ez mégis hogyan lehetséges” hozzáálláson, akkor kifejezetten jó. Minden részben kapunk egy kis újdonságot, ami tovább mélyíti a dolgokat, és nem engedi, hogy megrekedjen a sztori. Ehhez az is hozzátesz, hogy a karakterek szimpatikusak, így pedig folyamatosan kíváncsi voltam, mi lesz velük, izgultam értük. Persze, a motivációik rém egyszerűek, de hát a túléléshez nem is kell olyan kusza és összetett indíték, illetve kidolgozás, mint például Kisujjnak a Trónok harcából. Viszont kapunk összetettebb mozgatórugókat is a vége felé, úgyhogy akinek ez a zsánere, az ott lehet rátalál.

Emellett, ami külön tetszett, hogyha van is benne CGI, akkor az szerintem észre sem vehető. Rajzoltnak hat az egész anime, emiatt pedig szépek a mozgások, nem tűnik darabosnak, amit látunk, magyarul élmény nézni. Manapság pedig ez már nagy szó, ahol a tarthatatlan határidők miatt a stúdiók többsége CGI-jal hozza be a lemaradást.

Érdemes-e megnézni? Ha szereted a rejtélyes helyeket, ahol a túlélés és a játékszabályok felfedezése a cél, akkor mindenképpen. A karakterek korrektek, a világról nem az érződik, hogy csak egy ötlet volt meg és utána próbálták azt alátámasztani mindenféle marhasággal (rád nézek, Maze Runner!). Ráadásul az a 12×22 perc egyáltalán nem sok rá. Nézeti magát, hiába egyben került fel, mindig bedobnak a részvégekre valami olyasmit, ami miatt tovább kell nézni.

Az első évad nem lezárt, de remélhetőleg lesz hozzá folytatás, ha már a forrásául szolgáló manga úgyis véget ért, tehát az anime készítők is tudják (akik között ott vannak a manga írói is), merre is kellene haladni. Ha pontoznom kellene, azt mondanám egy korrekt 8/10.

4 hozzászólás Ne habozz!

John Doe - 2021. 04. 13. 17:36

Végig néztem az első évadot, nem volt rossz de kiemelkedő sem. A 8/10 nekem sok, inkább 6 pontot adnék rá. A szereplők amúgy kedvelhetőek, és a sztori is érdekes, azért kíváncsi vagyok rá hogy mi lesz a nagy megfejtés.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a történet elbír még egy 12-14 részes szezont. Összességében élvezhető, de láttam már sokkal jobb animéket, de annak örülök hogy egy írás született róla az SJ-n. :)

winnie - 2021. 04. 13. 21:08

egyébként en is beprobaltam, es azon ritka animek koze tartozott, amit siman toleraltam, es megnezem a masodik reszet is majd. ami mar eleg nagy lepes esetemben:)

Bence - 2021. 04. 28. 11:50

Teljesen rendben volt, azoknak is merem ajánlani, akik alapvetően nem anime pártiak. Én sem vagyok az, de tetszett. Kreatív történet, várom a 2. evadot.

walaki - 2021. 05. 09. 21:19

Ledaráltam. Nem rossz, de érződik rajta, hogy “nyugatias” ízléshez igazították (akárcsak a többi Netflix rajzfilm esetében). Ez az anime rajongóknak rossz hír, a nem rajongóknak jó, mert könnyebben emészthető. Összeségében teljesen meg voltam elégedve vele, bátran merem ajánlani!

A részek simán lecsúsztak, szinte észre sem vettem, hogy a végére értem, úgy nézeti magát. A karakterek érdekesek, a sztori kicsit lapos (nekem legalábbis), de sok élőszereplős sorozat még így is megirigyelhetné. A kivitelezés hozza az elvárt színvonalat, és nincs túltolva sem, aminek én kifejezetten örültem. Kifejezetten szép a grafikája, és az animációk is teljesen rendben vannak.

Aki izzig-vérig animere vágyik nagyon-nagyon hasonló sztorival, annak a Darwin’s Game-t ajánlanám (abban kicsit több a csavar, mint ebben).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz