login |

Pilot-mustra: The Barbarian and The Troll – 1×01

2021. 04. 13. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Wow! That’s a lot of exposition.

A hónap meglepetése? Simán. A franc gondolta volna, hogy pont egy Nickelodeon-os sorozat fog nagyon bejönni. Ráadásul animáció. Oké, bábanimáció, ami egy (vagy több) fokkal jobb, mintha rajzolva lenne, de még akkor is a semmiből csapott le rám A barbár és a troll – ha valaki kíváncsi rá, biztos vagyok benne, hogy az előzetes (illetve az a dalos videó) sokkal többet segít a bepróbálási döntésbe, mint az, amit ebben a posztban írni fogok. (UPDATE: A minap feltették a teljes pilotot a YouTube-ra, szóval bárki megnézheti.)

Annak ellenére, hogy ifjúsági csatorna mutatta be a sorozatot, nem nagyon látok benne semmit, ami miatt ne mehetne máshol, mondjuk a Nick helyett felnőtt adón. Sőt, igazából még nagyon gyerekes komponensnek is híján van szerintem. Igen, animált és a főszereplői is viszonylag fiatalok (bár nem gyerekek), és bár repkednek benne a (szörny)végtagok, természetesen családbarát a végeredmény, de ennyi. Oké, még énekelnek is benne. Elég sokat, de azt legalább határtalanul viccesen teszik.

THE BARBARIAN AND THE TROLL – 1×01 – 8/10

A pilot rögtön a közepébe vág, nem nagyon vezet fel semmit (megteszi később önironikusan), és egy harcost látunk, amint egy sárkánnyal hadakozik, bár inkább verbálisan teszi azt. Igazából nem is a harc a lényeg (bár az elég jól definiálja a beszólogatások révén a sorozatot, valamint a “brutalitás” mértékét), hanem azt, hogy a főhős harcos-hercegnőt, Brendart (interurbán) “kitagadja” a királynője, barbárrá fokozza le. Aki így pedig saját szakállra folytatja küldetését, hogy megtalálja az anyjával végző démont.

I am a music guy. I am not a bridge guy.

Brandar nem a klasszikus, makulátlan főhős, kissé mufurcnak tűnik, kellemetlenkedőnek, és remekül képes faarccal száraz poénokat szórni jobbra-balra (mondjuk ez egy ilyen bábnál nem nehéz), na nem azért, mert vicceskedni akar, hanem mert olyan a természete. Ő fut össze egy kocsmában a hídját faképnél hagyó énekes-dalszerző trollal, aki komolyabb karrierre vágyik, mint hídja (egyébként sem túl hatékony) őrzésére, és ráakaszkodik hősünkre, és vele tart kalandjai során, még úgy is, hogy a gyáva nyúl hozzá képest Rettegett Iván.

Ahogy olvasom, nem epizodikus, mellékküldetéses mókáról van szó, hanem átívelősről, szóval kapunk komolyabb sztorit is a karakterizálás mellé, mert afelől ne legyen kétségünk, az jutni fog nekünk. Brendar folyamatosan utal is rá.

You think you know me? You will never know me or my absurdly complex backstory.

Arra nagyon kíváncsi leszek, hogy a mitológiát, illetve az ábrázolt világot mennyire fogják megtolni, ugyanis a pilot kocsmai jelenete a sok jövevénnyel, meg a gonoszokkal azt mutatta, hogy bőven vannak kiaknázásra váró ötletek és poénok, és ha van műfaj, ami nem szenved kifigurázható jellemzők hiányában, akkor az a fantasy.

Drew Massey, az egyik készítő, valamint a troll szinkronhangja komoly animációs múlttal rendelkezik (ettől még nem ismertem), szóval a hozzáértéssel nincs gond a megvalósítás terén. Az első rész alapján a troll rém aranyosra sikerült (és a hangja is szuper), a barbár esetében viszont inkább csak a hangot emelném ki egyelőre, mert ő a legtipikusabb bábos arcot kapta – nem tudom, hogy ez a teli állas, golyófejes stílus honnan ered, így nem tudom meghivatkozni, de mindenki számára ismerős lesz.

– I know who sent you.
– Who?
– Are you asking me, or are you making an owl sound?

A sorozat pedig igazi gyöngyszem az első rész alapján. Rém szórakoztató, a dalok szenzációsak (nyilván azoknak, akik tolerálják az ilyesmit, és az így rövidebbé váló nettó játékidőt), az önirónia pedig iszonyatosan jól áll neki. Az pedig már csak hab a tortán, hogy nem gügyög, hiszen úgy szól fiataloknak is, hogy azok észre sem veszik, ha pár, felnőtteknek szánt poén, illetve utalás elmegy mellettük, mint sok animációs mozifilm, a végeredmény bőven élvezhető lehet mindenki számára.

5 hozzászólás Ne habozz!

irgum76 - 2021. 04. 07. 13:43

a trailer után egyből megnéztem a pilotot is
hatalmas :D

juhaszvik - 2021. 04. 13. 19:42

nem lehet nem szeretni :)

“a végeredmény bőven élvezhető lehet mindenki számára”

A mindenki gondolom akkor lesz igaz, ha kap lokalizációt. Tényleg, erre láttok valami esélyt?

Critica007 - 2021. 04. 13. 22:00

“This journey needs me”

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!

Shannen - 2021. 04. 14. 13:10

Sose hittem volna, hogy felnőtt fejjel Nickelodeon sorozatot fogok nézni, de hát ez tényleg hatalmas volt. Nagyon jó dumákat írtak, egyedül a bábanimációval kell megbarátkoznom, nem véletlenül nem nézek semmi animációs sorozatot (érdekes módon, filmet sokkal szívesebben), mert annyira nem tud lekötni még ha jó is a sztori, de ezt megpróbálom követni, remélem hasonlóan szórakoztató lesz a folytatás is.

copass - 2021. 04. 14. 22:20

hatalmas!:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz