login |

Shameless: vége a 11. évadnak. És a sorozatnak is.

2021. 04. 13. 21:30 - Írta: Necridus

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Talán valamelyik kritikámban meséltem már, hogy először nagyon mellément nálam az amerikai Shameless, vissza se néztem vagy két évig, amikor csak azért is belevetettem magam még egyszer a pilotba, és nem értettem, miért utasítottam el pár évvel előtte a sorozatot. Talán érnem kellett az egyébként kifejezetten erős első részhez, mert azóta bátran jelöltem is az évtized sorozatának.

Hozzáteszem, ez az első sötétebb tónusú komikus sorozat, amit elkezdtem, de nehezen találtam párját, ami ennyire megfog – de még az angol verziót is szinte szörnyülködve néztem, hiszen hiába komédia, igenis igen égető és mély érzelmeket maga után vontató problémával foglalkozik: hogyan él egy igazán szegény, proletár család Amerika egyik legveszélyesebb városrészében.

Volt itt azért stílusváltás az évek alatt, természetesen gyengébb évadokkal is számolni kellett (wow, az egyik első vendégposztom! – jé, ezt a sorozatot vittem a legrégebb óta), de mindkét változás ellenére az utóbbi két-három évben felvett a sorozat egy olyan szerkezetet, amiben az átívelés nem kapott olyan hangsúlyos szerepet, cserébe a srácok mindennapi (és ezt Gallagher-szinten kell mindennapinak érteni!) kalandjaival bármikor tudott szórakoztatni.

Ezért is örülhettünk mind, hogy a csökkenő nézettség (itt megtalálható egy elég jó diagram a nézettség alakulásáról) és a koronavírus ellenére is folytatódott a sorozat a tizenegyedik évaddal, ráadásul a mostanra idősnek mondható William H. Macy sem tágított. Sajnos azonban ez is lett az utolsó szezon, amiről szomorúan értesültem tavaly a bejelentésnél, hiszen ezt a szerkezetet követve bőven lehetett volna még folytatni a sorozatot – érdekesség, hogy az alapul szolgáló brit sorozat is 11 évadot élt meg. Talán majd a spinoffok.

Az utolsó évad forgatása el is húzódott – alig pár hete fejezték csak be – a vírus okozta körülményesebb munkálatok miatt. Viszont kaptunk hat különkiadást Hall of Shame címmel, amikben végigvettük az elmúlt 10 évad eseményeit karakterspecifikusan néhány új, a flashbackeket mozgató jelenettel megtoldva. Sokan feleslegesnek tartják az ilyen epizódokat, én viszont kimondottan örültem, hogy újra felidézhetem a Gallagher család legőrültebb pillanatait – nagyon érik az az újradarálás!

A tovább mögött folytassuk spoileresen, hogyan is ért véget a Showtime egyik legemlékezetesebb sorozata.

Az évad két részre osztható: az első felében a srácok a szokásos Gallagher-kalandokat élték át, ki új állásában, ki új kapcsolatban. A második adag epizód azonban már rátért a finálé felvezetésére, a ház eladására, a halandóságra és továbblépésre. Nem szeretnék a karakterek életútjáról sok szót ejteni ebben az írásban (arra itt egy kicsit részletesebb thread Twitter-oldalamról), de azért arról mindenképp emlékezzünk meg, ki mit csinált idén.

Az első adag végéig Debbie egész jól megvolt Sandy Milkovich-csal, akinek hirtelen ezer meg egy titka került felszínre, így szakítottak. Carl rendőrnek állhatott végre, azonban a Chicagóban uralkodó korrupt rendszernek nem hagyta, hogy elnyomja, így folyamatosan nehézségekbe ütközött. Ian és Mickey a házasélettel próbáltak megbarátkozni, miközben pénzszállítóknak álltak a lopott mentőautójukkal. Kev és V pedig csak a szokásos kocsmás őrültségeket hozták – most éppen füves sütit kezdtek árusítani, hogy a covid miatti nehéz időben is legyen jövedelmük.

Nem is probléma, hogy inkább csak a kalandokat láttuk az első félben, hiszen ez a néhány karakter ezen szituációkban remekül hozta a humoros jeleneteket. A többiek viszont mind nagyobb történetet kaptak az évad két részében. Frank és Liam párosának (hiszen ők együtt a legjobbak, nem?) meg kellett vívniuk a szomszédba költőző Milkovich-klánnal. a két család közti háború nagyjából az évad feléig tartott ki, elég sok humoros jelenetet sikerült nyújtani. Liam rettegve az égbe lőtt, majd a leérkező golyó megbénította Mickey apját, így kissé túl kényelmesen, de véget is ért ez a szál.

Lip az új házát egész jól kipofozta, úgy tűnt, egyre jobban megvannak Tamivel (akivel remekül ábrázolták a boldogtalan család képét), amikor nem csak munkahelyét vesztette el, de ki is lakoltatták őket, így gyakorlatilag húztak vele egy Fiona-kártyát. Ugyanúgy kezdett helyrejönni az élete, majd kicsúszott a talaj a lába alól, s ismét a mélyre került. Igaz, ő nem lett alkoholista, ezzel legalább nem ismételték önmagukat, viszont emiatt el is kezdte mozgatni az összes Gallagher szálát egy irányba: el akarta adni a Gallagher-házat.

Innentől pedig nemcsak Debbie lett egyre idegesítőbb (ahogy anno, amit szerencsére kinőtt és egész szerethető figura lett), amiért nem értette meg, hogy Lipnek nincs túl sok választása. Emellett egyre erősebb szerepet kaptak a drámai szálak (de nem a humor kárára!), amivel visszatért a Shameless a gyökereihez. Ugyanazokat a karaktereket kaptuk, viszont olyan szituációkba helyezték őket, ami azért már komoly problémákat dolgoz fel.

Közben pedig Frank is szállította a szomorkás jeleneteket, ahogy a demencia következtében egyre többször felejtette el, hol is van, ki is ő és mit akart. Egyszerűen szomorú volt látni, ahogy visszafordíthatatlan állapotba került az az ember, aki eddig tényleg mindent túlélt. Liam pedig rátett egy lapáttal, hiszen ő még kötődött apjához a többi gyerekével ellentétben, így a fiatal fiú búslakodása is szívszorítóan sikerült.

Az évadzáróban már tényleg itt volt az ideje, hogy elvarrják a kérdéses szálakat, de sajnos nem így tettek.

Lip nem adta még el a házat (és Tami random terhességét is bedobták), Mickey és Ian nem biztos, hogy örökbe fogadják Lip második gyerekét (de az se, hogy örökbe fogadnak), Debbie csak elgondolkodott azon, hogy elköltözik Texas-ba a lányával és a random megjelent bűnöző barátnőjével, Heidivel, Kev és V az új otthonukban még nem is költöztek át, Carl is csak elkezdett játszani a gondolattal, hogy megveszi az Alibit. Mindegyikük szála úgy ért véget, hogy rengeteg irányba mehet még, de az utalgatások ellenére is hirtelen lecsapottnak érződik mindegyik szál.

Ami persze nem lenne baj, a nyitott vég is szép lehet, de egy fél évad óta azzal foglalkozunk, mi lesz a Gallagher-családdal ezután, és nem tudtunk meg semmi konkrétat. Egyedül Frank sorsa lett egyértelmű: az egyre jobban eluralkodó demencia következtében Frank egyre depressziósabb lett, megpróbálta túladagolni magát, de túlélte, így abszolút önmagán kívül elment Fionát keresni (az étterem, a templom), de a kórházban kötött ki, ahol koronavírus fertőzés következtében elhunyt.

Frank mindent, de szó szerint mindent túlélt az eddigi évadokban, és most a koronavírus kissé erőltetett módon azonnal elvitte. Talán jobban örültem volna, ha tényleg az alkohol és a drogok miatt hal meg (már ha lehet ilyet mondani), következetesebb lett volna, ugyanakkor a jelen helyzetre is remekül reflektált a jelenetsor. Azt viszont kifejezetten sajnáltam, hogy a megannyi szörnyűség ellenére senki nem volt ott a halálánál, hiszen hiába volt Frank szívtelen, a gyerekeinek nem feltétlen kell annak lenni bosszút állva – igaz, nem tudtak róla, hogy meghalt, de nem is igazán érdekelte őket, hol van, pedig az utolsó jelenetsoruk pont arról szólt, hogy történjen bármi, a fontosabb eseményeknél mindig együtt vannak, és Frank is mindig ott volt.

A zárójelenetek pedig egyszerre voltak imádnivalóak és szomorúak. Ian házassági évfordulós meglepetés buliján remek volt látni, ahogy önfeledten buliznak a srácok, miközben Ian és Lip a köztük lévő kötelék tisztelgésére még egyszer könnyezésre késztették a nézőket. Az utcán eközben felgyulladt egy autó, s a csapat összeölelkezve, kárörvendően énekelni kezdett, amit annyira jól sikerült összehozni, hogy én is könnyeimet törölgetve, de énekeltem velük.

Közben az elhunyt Frank szelleme az Alibi-ból elkezdett felemelkedni (imádtam, ahogy gyorsan visszanyúlt a sörért, na de a mennyekbe jut?), majd elkezdte utolsó beszédét, ahol ismét végigment gyermekei jellemzésén, majd elmondta, hogy ne pazaroljuk az értékes időnket, élvezzük ki, ahogy ő is tette ( – inkább ne úgy!). A tűz körüli partizással és Frank monológjával remekül keretbe zárták a sorozatot, mégis a szellem repkedése kissé a sorozattól elrugaszkodottá sikeredett, nem éreztem helyénvalónak.

A hideg is kirázott volna, ha flashforwardokban látjuk Ianéket babázni, Debbie-t romantikázni Texas-ban, Carlt vigyorgó pultosként, de inkább érződött a sorozatzáró Frank sztorijának lezárásának, mintsem az egész sorozaténak. Egy különkiadást/filmet még megkövetelne ez a zárás, ahol ha nem is mutatják, ki hogyan helyezkedik el az új helyzetben, de legalább látjuk, végül hogy döntöttek, hogy reagálnak Frank halálára … és megjelenik Fiona.

Igen, Fiona lelépett, hogy új élete legyen, azonban az, hogy azóta egyszer sem került kapcsolatba a testvéreivel, egyszerűen szomorú, mert nem így ismertük meg. Nyilván ez Emmy Rossumon is múlt, nem véletlen távozott, de például egy olyan rövid jelenetet is el tudtam volna képzelni, ahol felhívják Frank értesítendő személyét, s Fiona veszi fel a telefont. Vagy tulajdonképpen bármit, amivel nem hiányzik ennyire a képből.

Az viszont egyértelmű pozitívum, hogy igyekezett a sorozat hű lenni önmagához a búcsú terén: minden karakter megkapta a szebb élet, a város legalsó rétegéből való kiszakadás lehetőségét, csak itt nem láttuk, hogy élnek-e is vele – a régi nagy kedvenc, Sheila anno élt vele, ahogy Fiona is, de Debbie például koránt sem biztos, hogy fog.

Megemlíteném még a sorozatzáró posztban, hogy nemcsak ebben az évadban kaptunk remek mellékszereplőket (mint Carl társa), de az egész sorozatban is – gondoljunk csak vissza a zseniális Sheilára, az átívelést jelentősen erősítő JimmySteve-re, Sammire, Frank legidősebb gyerekére, Monicára, a bipoláris édesanyára, vagy Mandy Milkovich-ra.

De azért azt a tényt se felejtsük, hogy a főszereplők is mind egytől egyig pazar munkát végeztek a legidősebb, minden díjat megérdemlő William H. Macy-től kezdve Emmy Rossumon, Jeremy Allen White-on keresztül egészen a legkisebbekig, mint Christian Isaiah. Abba pedig belegondolni is durva, hogy Ethan Cutkosky (Carl) és a jelenleg a The Conners-ben is állandó szereplő Emma Kinney (Debbie) a szemünk előtt nőttek fel!

“Guess that’s it. Not much else left to say really, except time’s precious. Don’t fucking waste it. Have a good time. I sure as hell did!”

Azért egy utolsó poént kaptunk Franktől a halála után: a hamvasztás során felrobbant a teste a rengeteg alkoholtól és szertől a krematóriumban. Bónuszként pedig itt egy interjú a sorozat készítőjével az utolsó epizódról, köztük arról, hogy Emmy Rossumot nem csak egy cameora, de a ház eladásának történetére is vissza akarták hozni, csak lehetetlen feladatnak bizonyult a vírus miatt.

18 hozzászólás Ne habozz!

sherlock20 - 2021. 04. 11. 23:10

hát a csúcson hagyták abba, szép volt a finálé nagyon, egyedül fiona hiánya hagyott pici keserűséget h nem hozták vissza.

coligny - 2021. 04. 12. 14:56

Terápáis és vallomásos jelleggel ki kell írjam magamból, hogy vévigbőgtem az utolsó 20 percet. Nagyon fog hiányozni, de ez így egy jó lezárás volt. Esetleg korábbi fontos szereplők (Fiona, Jimmy, Svetlana) is benézhettek volna flashbacken kívül is.
That’s the way we get by.

Aurora - 2021. 04. 13. 22:58

Tisztelgek a sorozat előtt! 11 évig néztem minden egyes évadot, minden egyes epizódot, ahogy kijött (és volt rá alkalmam). Én is az évtized egyik legjobbjának tartom, hatalmasakat nevettem, illetve szörnyülködtem, mindig tudott meglepetést okozni. Kicsit lehangoló is volt, pláne mikor valakinek minden adott az új élethez (pl mikor Lip egyetemre ment), és mégis hagyja elúszni.
Debbie karaktere Fiona távozása óta nem tetszett. Mindenkinek vannak – elég nagy – hibái, de amit ő művelt, az mégis kiverte nálam a biztosítékot. Ha valamiben azért jó volt a Gallagher család, az a testvéri összetartás, és egymásra vigyázás. Persze, néhányszor elfelejtkeztek Liam-ről, főleg mikor még totyogós volt, voltak összeveszések, bunyók… De amit ez a csaj művelt Franny-vel, azon sokkal jobban kiakadtam, mint azon, hogy mindenki iszik/drogozik stb…
Frank halálát nem éreztem idevalónak, tőle azt vártam, hogy mindent túlél, demencia ide vagy oda. William H Macy elképesztő volt a szerepben, a laposabb epizódokat/évadokat simán elvitte a hátán.
Kevin és Veronica voltak végig a fő kedvenceim, az ő száluk jól lett lezárva.

Hiányozni fognak Gallagher-ék, simán látok egy binge újranézést a jövőmben pár lven belül :)

Nimand - 2021. 04. 14. 06:55

Kiváló írás, köszi!

Alain Prosztó - 2021. 04. 14. 07:12

Az utolsó pár (legalább 3) évad már elég gyengécske volt, de azért hiányozni fog.

Én kedvelem azt a megoldást, mikor nem varrják el a szálakat (vagy legalábbis a legtöbb szálat) az évadzáróban, tehát nagy bajom nem volt vele, de azért nagyon emlékezetes nem marad – talán Frank repülése kivételével.

heidfeld - 2021. 04. 14. 08:52

Évtized egyik legnagyobb sorozata.
Utolsó évadokban, már nem volt meg az elsöprő lendület. Rengeteg elvetemült szálat dobtak be, de már nem lettek annyira kidolgozva, mint régebben. Például Debbie: Dögös, leszbi bűnöző-szerelő. Fejlődtek-felnőttek a karakterek, tanultak a hibáikból, így kevesebb drámai helyzetbe is kerültek. Nem mindig tudtak átlépni saját korlátaikon, így rengeteg fura-mókás helyzetbe kerültek. Nagyon szórakoztató lett a széria, kemény drámákat háttérbe szorítva.
Jó lett volna egy dupla évadzáró! 11 éves széria megérdemelné. Igaz, Covid átírhatott pár tervet. Mondjuk, nekem Fiona nagyon nem hiányzik. amit a nekik sokat segítő barátnőjével leművelt az mindennek majdnem az alja, csak Katie Bowman utáltam tőle jobban, temérdek szériában, amit láttam…
Jó lett volna látni, pár meghatározó karaktert, hol tartanak az életben. Vagy a számtalan, elképesztő vendégszereplőt, akik rengeteget adtak hozzá a sorozathoz. Carl pornós főnökasszonya, Carl első szerelme, Sheila, a lánya, és hosszú-hosszú ideig sorolhatnám – szerencsére.
Carl, legnagyobb kedvenc. Picit zavart, hogy ennyire lebutították, de a gengszter korszaka, az mindent vitt:D:D Főleg az udvarlás..Sírtam a nevetéstől.. Oké,, Jago/Get Shorty/, még magasabb szintre emelte a szintet:D:D
Vendégszereplőkben rengeteg kedvenc: Görög, Leszbi-csaj, akivel Carl “háborúzott”, Carl kattant barátnője, akitől mindenki félt, stb.
Kedvenc jelenetek? Debbie nem tudta, mi a helyzet – Mel “magyarázta” el, pedofil-csaj miatt kivonult egész közösség, Lip “feláldozta” magát, Mindy Millkovoch, meg “intézte” a sorsát:D:D Ja, és Debbie, ahogy a környék szeszuális bűnözöinek térképét nézte – Borultam a nevetéstől..
Tetszett, hogy bemutatták, Debbie, miért ilyen érzelmileg. Frank távozása is szép, stílusos. Óriási dumákat-monológokat eresztett, meg, amiket egyre kevésbé mernek kimondani Amerikában.
Kigyulladó Teslán, meg borultam. Jól jellemezte átalakuló világunkat, ami ellen harcoltak, vagy maguk módján próbálnak alkalmazkodni, kemény déliek.
Nagyon fog hiányozni a Shameless. Fájdalmas őszinteséggel mutatta be, hogy Amerikában is tízmilliók küzdenek a napi túlélésért.
Nagy valószínűséggel a Paramount+-on köthet ki, de így, vagy úgy, nagy darám lesz, nosztalgiázva.

Nina - 2021. 04. 14. 09:09

Sajnos már két évaddal ezelőtt kiszálltam, de azért jó volt elolvasni, miként zárták le.

Mate4182 - 2021. 04. 14. 12:59

Na, ugyis evek ota szemezek vele. Akkor ez lesz a kovetkezo daram az Office utan

Hallak65 - 2021. 04. 14. 13:09

Én lezárósabb fináléban reménykedtem. Olyan szépen elkezdték a folyamatot. V-jék és Ian-ék költözése is ezt tükrözi.(Btw Mickey és Ian a legjobb meleg pár akit eddig sorozatban láttam)
Lip-ékért szurkoltam hogy végre a sok simli után kapjon egy happy endet, mert az ő vonala volt a legszomorúbb a 11 év alatt. (Tami a végére belopta magát nálam, főleg mikor a szellemjárta háznál pragmatista döntésként egyszerűen kizárta, hogy bármit is hall :)
Vártam hogy Fiona 1 cameora visszatérjén, mondjuk az ingatlan fejlesztő képében, ha már úgy is “her”-ként hivatkozott rá az asszisztense és ő engedje az útjára a családot némi pénzmaggal.
Carl és Debbie is inkább új kezdetet kaptak, mint lezárást. Carlnál ott a kérdés a bárról és a babáról. Debbienek Texasról. Bár az ő szála hagyott hidegen a legjobban, mert evvel a dühös leszbikus vonallal, hogy mindenki a hibás csak ő nem, nagyon elidegenített.(Most esett le, hogy Frannyt két nem-testvér gyerek játszotta és kicsit sem tűnt fel.)
Franknél én börtönre tippeltem, de az még így is szép volt, bár lecsapott. Mióta hamvasztanak valakit úgy, hogy a család nem is tud róla? Még Milkovich papát is temették, de 24 óra múlva csak.
Összességében inkább érződött valami új nyitásának, mint lezárásnak. Mondjuk egy új spinoffnak Lippel a középpontban. Ha lesz, akkor meg van bocsájtva nekik a nem-lezárás lezárás:)

eip - 2021. 04. 14. 23:57

az angol shamelessben nem volt egy hasonlo jelenet ahol frank felszall az egbe az alibibol? lehet nem, de remlik.

pip - 2021. 04. 17. 11:47

Jobban belegondolva a sorozatból én az első 3-4 évadot szerettem igazán, talán a 2. volt az ami számomra a legigazibb shameless-hangulatot tudta nyújtani. Onnantól kezdve, hogy Fiona összeházasodott azzal a random csávóval, aztán majdnem azzal a másik öregebbel, Debbie karaktere olyan idegesítő lett meg teherbe esett, Iannek lett ez a sok bipoláris bohóckodása, Lip pedig elrontotta az egyetemet, nekem már sokminden erőltetettnek tűnt benne. Persze vicces volt és érdekelt, különben nem néztem volna, de ebben a sztoriban szerintem jóval kevesebb volt, érezhetően nem volt igazán nagy ötletük sokszor már az alkotóknak se, muszájból találtak ki teljesen szürreális dolgokat, hiszen különben miről szólt volna az egész. Pl. amikor Kev és V hármasban éltek azzal az orosz csajjal, az is mi volt már… közben meg ott voltak a gyerekek. Na. A lényeg, hogy ha ilyen szemszögből nézzük, nagy szó, hogy megérte a 11 évadot.
Maga a lezárás szerintem ugyanamiatt nem lett rossz, ami miatt már korábban sem jöhetett rendbe csak úgy az életük: túl egyértelműen vidám véget nem csinálhattak nekik, hiszen az nem annyira fér össze a sorozat mindenkori hangulatával, de negatívan sem akarták lezárni. Így mindenkinek adtak egy kiutat, és kvázi reményt a nézőknek arra, hogy a kedvenceik sorsa jóra fordul majd. A Frank jelenet a végén a bárszékkel nekem nagyon tetszett. Persze az tényleg jó lett volna legalább látni, hogy reagálnak az apjuk halálára, azért mindegyiknek megvolt a vele a maga kapcsolata, mindegyikük kötődött hozzá hiszen az évadok során kb. mindnek volt vele közös kalandja, és nagyon adta volna a korábbi évadok hangulatát. persze Fiona is hiányzott, legalább egy telefonhívás erejéig, meg amikor Liam az előző részekben azt kérdezgette, ki a hivatalos gyámja, akkor vártam hogy előkerüljön a neve… ha jól emlékszem Fiona mindannyiuk gyámja lett (?).
Összességében ez egy hiánypótló alkotás volt, zseniális ötlet, az elején szintén zseniális, a második felében elég jó megvalósítással. Hasonló sorozatot mindenesetre szívesen néznék majd a jövőben, remélem fognak csinálni.

Necridus - 2021. 04. 17. 14:21

pip:

Rákontráznék az első felére a kommentednek: nem mondanám, hogy muszájból találták ki a dolgokat, ez azon is látszott, mennyi apró kis kalandot kaptak hetiszinten a karakterek. Igen, lehetett volna kidolgozottabb átívelést vinni onnantól tovább, de ez még nem a kreativitás hiányára vagy kényszerre utal. Épp ellenkezőleg. Annyi minden elborultságot akartak bele vinni, hogy sok kis történetet kaptak a srácok – csak gondoljunk arra, hogy ebben az évadban Carl rendőrködésébe bekerült a megerőszakolós szál 1-2 részig, aztán el is tűnt. És pont ez a karakterek legfőbb tulajdonsága (és a sorozat lényege), hogy abszolút szürreális dolgokat is véghez visznek szégyenérzet nélkül (ugye shameless), pl a hármaskapcsolat Svetlánával. Éppen ezek azok, amikre rávette őket a környezetük, neveltetésük. Sörfőzés a pincében, hármasházasság, füves süti árulás a bezárt kocsmában, és hadd ne soroljam tovább, mennyi számunkra nem normális dologba csaptak bele.

Belphegor85 - 2021. 04. 17. 19:36

Hát ennek is eljött az ideje sajnos. Nagyon szerettem a sorozatot. Mindig vártam az új évadokat. De semmi sem tart örökké. Fiona nekem is hiányzott a végéről. Vele együtt lett volna kerek Gallagherék hattyú dala. Kifejezetten örülök, hogy nem lett happy end a vége. Mégiscsak a Gallagher családról beszélünk…
Egy spin-off sorozat simán belefér néhány év múlva, ki hogy, cseszte el az életét.
Iszok is egy shot-ot rájuk!

norbi - 2021. 04. 17. 20:09

Az egyik legzseniálisabb sorozat ever…Hullanak azok a sorozatok amiket ezeréve elkezdtem nézni. suits, vikings, supernatural, most a shameless..Annyi emlék és korszak kapcsolódik hozzájuk.

A shamelessnél egyszerűen nem létezik dinamikusabb sorozat. Nincs olyan sorozat ahol ennyire erős és mély lenne az érzelmek bemutatása. hol melankolikus hol vicces. Remekül mutatták be az erkölcsös de szegény család életét. Egyszerűek de nagyszerűek..mind mind egyéniségek.

Frank haláltusája is szintén zseni volt. Bemutatták milyen lehet valóban megizlelni a halál közledtét. Hogy ténylegesen éltünk e, hogy mit hagyunk magunk után. Volt e értelme az életünknek. Szívbemarkoló és ijesztő volt egyben. Ijesztő volt mert mind megfogjuk egyszer izlelni Frank tapasztalását.

Ian-es pizza hut-os poénja zseniális volt.:)

viszlát shameless.

Nikolka - 2021. 04. 18. 01:05

Nagyon tetszett az évadzáró! Pont így képzelek el egy jó évadzárót. Erőltetett lezárások nélkül. Örülök, hogy nyitva hagyták a szálakat. Hiszen az életben is így van. Bármi történhet, ami másnap simán felülíródhat.
Frank a felemelkedő székkel és gyerekektől való búcsújával a tűz mellett pedig tényleg szépen keretbe foglalta az egészet. Rá kellett keresnem William H. Macy mennyi idős. Ledöbbentem!
Fiona nekem nem hiányzott, én az utálói közé tartoztam. De a levélben azért tőle is búcsút vehetett volna Frank.

A sorozatot már agyon dicsértem. Nálam végig megmaradt a rajongás iránta. 11 évig ugyanúgy vártam hétről hétre minden részt!

Lip nekem nagy szívfájdalom. Az utolsó részben mikor megoldotta a srác problémáját, eszembe jutott mennyire vihette volna anno az egyetemen.. Érte tényleg úgy izgultam, mint egy ismerősért. De sajnos ez a reálisabb olyan helyen, ahonnan ő jött.

Sheila, Svetlana. Jajjj hogy imádtam őket. Baromi erős volt a sorozat mellékszereplőkben. De egyiket sem húzták túl.

pip - 2021. 04. 18. 10:06

Necridus:

Oké, én elfogadom, hogy másnak ez nem tűnt így. :) Csak azt láttam, hogy az első évadokban még ha szégyentelenek is voltak, sokkal kevésbé volt szürreális a story. Később mintha egyre nagyobb dobások kellettek volna ahhoz, hogy megugorják a nézők ingerküszöbét. Aztán nekem is volt ami tetszett ezek közül. Meg azt el tudom képzelni, hogy az alkotók marhajól szórakoztak mire kitalálták ezeket. XD

wellmanster - 2021. 04. 24. 16:11

AZ örök kedvenc búcsúzik. :(
Jómagam is megsirattam a végét, zseniális sorozat, zseniális szereplőkkel.
Remélem lesz spin-off!

elfmercina - 2021. 05. 05. 08:52

Egyelőre nem terveznek semmi folytatást, a nyilatkozatok alapján.
Emmy Rossum Fionája pedig a korona miatti lezárások miatt nem tért vissza, ahogy a sorozata (Angelyne) sem készült el, amit pedig nagyon vártam.

Pont azon merengtem, hogy 2015 óta kapcsolódtam bele, a sztoriba, amikor már kb. az 5. évad kint volt. Munka mellett kb. fél évig csak őket néztem. Aztán persze ahogy kint volt az új évad.

A The Simpsons maradt már csak régi sorozat, amit folyamatosan nézek, ahogy ‘norbi’is írta nem sokkal feljebb, a jó régi sorozatok mind véget érnek. :(

De öröm volt ez a 6 év, minden perce. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz