login |

Pilot-mustra: Home Economics – 1×01

2021. 04. 14. 21:40 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Az ABC új haver-, illetve testvérkomédiája igazi, modern szitkom, nagyjából ilyennek kell lennie ma egy országos csatornás, vicces sorozatnak a humor stílusát tekintve, nem pedig pállottnak, mint egyes többkamerás komédiáknak, amelyek képtelenek tartani a lépést a korral. Legalábbis szerintem itt az ideje egy olyan korszaknak, amikor nem csak papírforma, előre sejthető poénokat kapunk, hanem az írók tényleg bevetik a fantáziájukat, és az is sokat számít, hogy a színészek hogy adják elő a poénokat. Mert egy ilyen sorozatban egy leírt mondat egy tucatféle prezentációt kaphat, mint többkamerás stílusban jó eséllyel csak egyfélét.

HOME ECONOMICS – 1×01 – 7/10

Jó, tudom, nem elegáns köpködni egy műfajt csak azért, mert kevésbé preferálom, igazából úgy vagyok a multicammel, hogy “good for it”, jó hogy van, örülök, hogy még mindig sikeres, és hogy sokan szeretik, de az, amikor találkozok a zsáner egy sokkal frissebb képviselőjével, az mindig jó érzéssel tölt el. Elég mondjuk a The Kids Are Alright-ra gondolni, vagy akár a(z általam egyébként kaszált) Single Parents-re, amivel remek pár lehetett volna a Home Economics, amiről lerí, hogy mai.

A sorozat 3 testvérről és a közöttük lévő osztálykülönbségekről szól: az egyik nemrég vett egy 5 milliós lakást Matt Damon-től, a másik egy egykori sikerkönyv szerzője, akinek legutóbbi kötete ritka nagyot bukott, és most írói válságban van, aminek köszönhetően elég komolyan megszorult (a családjával) és arra akarja rávenni magát, hogy kölcsön kérjen az öccsétől, a harmadik pedig végképp szerény körülmények között él feleségével és két gyerekével, ráadásul a minap rúgták ki, amit nem nagyon akar a tesók orrára kötni.

A pilot egy, az 5 milliós házban való családi összeröffenésről szól, ami tényleg leginkább arra szolgál, hogy megismertessék velünk a dinamikákat, a karaktereket, azok múltját és jelenét, és szerintem elég jól megalapoztak mindent és mindenkit, egymástól elkülöníthetően rajzolták meg a karaktereket (a pilot után mindet be tudom lőni nagyjából), akiket kifejezetten szimpatikusnak találtan minden marhaságukkal és tikjükkel együtt. (A gyerekekkel nem nagyon törődtek, ők kevés időt kaptak, de talán nem is baj.)

Ráadásul az egészet beletuszkolják egy első pillantásra csak random, narrációs keretbe (az író könyvet ír a 3 testvérről, és kvázi ebből olvas fel nekünk), ami a pilot végére kap egy érdekes csavart is, amit gőzöm sincs, hogy ki akarnak-e majd játszani, a lényeg, hogy a korábbi feelgood hangulatnak egy kicsit alávágott, és az ember, ha akarja, máris több rétegűként is nézheti a sorozatot, bár szerintem nem fogja, főleg, ha nem veszik elő mindezt többet.

Azt nem tudom, hogy inkább mosolygós vagy valóban nevetős a sorozat (voltak váratlan poénok, amik ütöttek), de az biztos, hogy hozott egy kellemes, feelgood-érzést, amellett, hogy meg is hullámvasutaztatott az egymásra dobált érzelmek között.

Nem mondom, hogy a fergetegességével nyűgözött le a pilot, inkább a frissessége és a stílusa volt meggyőző számomra, amellett, hogy én nagyon szeretem a testvéri dinamikákra építő sorozatokat. De egyelőre még nem dőlt el semmi, hiszen egy üdébb kezdés, azaz egy kvázi vákuumban írt pilot után gyakran kerül bele unalmas rutinba egy efféle, családcentrikus sorozat, főleg, ha behozzák a klasszikus A-B-C-szerkezetet. Most ugyanis jó volt látni, hogy nem voltak szálak, csak egy homogén történet az összes karakter jelenlétével.

ui: a fentiek ellenére egyébként meg akartam rugdosni a sorozatot, mert miután múlt héten láttam egy sorozatot, ahol legalább Catan-oztak (talán a The Unicorn volt?), itt ahogy észrevettem, hogy ismét csak a Monopoly létezik a készítők számára, ha társasjátékról van szó, kicsit belehánytam a számba. Később egy kicsit azért megenyhültem, mert végülis a pénzes tematika passzolt a sztorihoz, szóval nem random választás volt.

3 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 04. 09. 14:07

Én leszek az ellenpont, nekem egyáltalán nem tetszett, még csak el sem mosolyodtam rajt, nem éreztem komédiának az egészet, de drámának sem, inkább kicsit olyan volt, mint ami nem tudja, hogy mi akar lenni. A legnagyobb problémám az volt mindemellett, hogy túl sok szereplőt eresztettek össze már az elején, és roppant szűkösnek éreztem a teret, nem volt lehetőség a kibontakozásra. Nálam abszolút a leggyengébb idei országos újoncok között kap helyet.

Deny - 2021. 04. 09. 15:06

Ritkán nézek ABC-komédiákat, amelyeket meg igen, azok általában egyévados kaszák lesznek, de ez kifejezetten bejött. Aranyos, de voltak nagyon jó poénok is a pilotban. Kicsit talán tényleg sok volt a szereplő, volt, hogy meg is keveredtem, hogy ki kinek a kije, de jól szórakoztam.

Mom - 2021. 04. 15. 20:14

Ez egész jó volt. Nem mondom, hogy megvett kilóra, de legalábbis nem riasztott el a folytatástól az első két rész. Még adok neki egy kis időt, hogy bemelegedjen, aztán meglátom, hogy megszeretem, vagy csak elnézegetem. Ha az előbbi, akkor maradhat, ha az utóbbi, az most nem fér bele.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz