login |

Pilot-mustra: Kung Fu – 1×01

2021. 04. 14. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

My name is…

A CW legújabb képregény-sorozata első látásra olyan, mint a többi képregény-sorozat. A különbség csak annyi, hogy a Kung Fu nem képregény-sorozat. Cserébe viszont teljesen képregényes alapokat rak le, hogy a csatorna közönségének ne legyen túl nehéz az átállás. Gondolom.

Ezúttal a főhősnek nincs szuperképessége (bár a vuhsziásan repkedős bunyók megadják az illúziót, ami… lehet, hogy nem is csak illúzió, HOPP?!), csak jól tud karatézni (tudom, de ezt így mondtuk, amikor kicsik voltunk!), cserébe kap egy eredetsztorit, egy mentort (jön a halála után is, látomásként!), egy főellenséget (nem pödör bajszot, de szúrósan néz), egy mágikus tárgyat (sőt, nem is egyet!), egy segítőt (sőt, négyet!) és egy átívelős küldetés-szálat. Meg ezek mellett még rendet is akar tenni a szűkebb pátriájában, főleg, hogy saját családját is érik atrocitások. Ismerős panelek. Amikkel nincs baj, hiszen oly sokszor bizonyították a működőképességüket, csak másra számítottam.

KUNG FU – 1×01 – 6/10

A történet főhőse egy kínai származású amerikai lány, aki elmenekül, miután anyja egy házasságot akar leszervezni neki, és pár évre shaolin szerzetesnek áll egy kolostorban. Azonban az ott töltött idejének idő előtt vége szakad egy támadásnak köszönhetően, mely közben kap egy küldetést, és jobb híján hazatér (ami számára San Francisco városát jelenti) tékozló lányként családjához, miközben szem előtt tartja feladatát.

A  hazatérős szál miatt kicsit a Walker-re is hajazó alapfelállásnak mindenképpen kiemelt szelete a családi mag, hiszen a testvérekkel és a szülőkkel való kapcsolat elég sok mindent fog meghatározni, miközben természetesen az ázsiai-amerikai gyökerekre is elég komolyan kitér a sorozat szokások és kulturális vonások terén – ilyen szempontból nagyon erős az identitása, és ez a “másféle kultúra ismerős körítéssel”-szál mindenképp vonzerő lehet, illetve kellő csavarást biztosíthat az egyébként klasszikus paneleknek.

Nicky hazatérése nem csak a családdal kapcsolatban nem zökkenőmentes, hanem a lány arra is rádöbben, hogy a békében töltött 3 éve alatt elég komolyan megváltozott egykori lakókörnyéke – természetesen kárára (is), a korrupció és a kiskirálykodás ül tort a kisember felett, amit lehet, hogy alapból nem hagyná nyugton a lányt, de úgy pláne tenni akar valamit ellene, hogy a családja is érintetté válik.

És természetesen itt jön a képbe az, hogy a kolostorban a főhős elég komoly harci kiképzést kapott, nem csak puszta kézzel harcol jól, hanem a fegyverekhez is ért, amit pedig ő maga nem képes megoldani, abban a körülötte kialakuló csipet csapat tudja segíteni. Az akciójeleneteknél a közelharcok minőségét mindenki megítéli magának, vannak nálam jóval hozzáértőbbek is, de az látszik, hogy a szokottnál komolyabban foglalkoztak a koreográfiával és nem csak tipikus megoldásokat használnak. Ráadásul a rendezés is próbált némiképp alkalmazkodni ezekhez a szegmensekhez. Ettől még lehetnek negatív hangok ennek kapcsán, sokszor az igyekezet nem elég.

Ami miatt mindenképp tovább fogom nézni (egy ideig) a sorozatot, az a főszereplő, Olivia Liang, aki nagyon jól eladta nekem és szimpatikussá is tette a főhőst. Köré ugyanis ezerszer érdekesebb családi dinamikákat rajzoltak fel, mint a Walker címszereplője esetében. Nem mondom, hogy a hatósági volt pasi, az orvos tesó vagy a hackerkedő másik tesó rögtön izgalmasnak tűnik, azonban közösen jól működnek (sokadjára is kimondom: a testvéri kapcsolatok a gyengéim), és van idejük arra, hogy kinőjék magukat, főleg, hogy már most sem csak szimpla, az előre jutást segítő eszközként vannak jelen.

Komolyan érdekel, hogy Nicky miképp fogja megvetni a lábát ebben a számára némiképp új világban (hiszen kihagyott 3 évet), miképp növi ki magát…, ööö, szóval az is érdekel, hogy mivé növi ki magát, remélem, nem csak egy tipikus igazságosztós irányba mennek el. A pilot végén mindenesetre nem bízott a készítő semmit a véletlenre, kvázi definiálta a nézőnek a sorozatot.

Ettől még nem hiányzott annyira a pilot után az, hogy nem indíthatom el rögtön a folytatást, de nagyjából bejött, amit láttam, érdekel, még akkor is, ha a halványan felvezetett misztikus vonal hidegen hagy, és a szokásos CW-s szerelmi háromszög sem fogja jobban meghozni a kedvemet a Kung Fu-hoz.

Az pedig biztosan egy cseppet sem hoz lázba, hogy van egy egyéni bosszúsztorija, ami kapcsán nyilván minden részben előre fog lépni egy keveset, hogy évad végére lerendezze az átívelést. Legalábbis reményeim szerint addig fog tartani, mert az kissé necces lenne, ha a teljes sorozaton át kergetné a nemezisét (majd jön egy Még Nagyobb Gonosz). Tudom, hogy ez a vonal fogja inkább érdekelni a nézőket, és mivel a végén láttuk az üres szekrényt, félő, hogy hosszú távra terveznek vele, de a sok ismerős panel közül számomra ez volt az, ami leginkább elcsépeltnek tűnt.

5 hozzászólás Ne habozz!

Eltiron - 2021. 04. 14. 16:33

A sorozat, aminek már az ismertetője is dögunalmas :) Egyébként tuti óriási siker lesz.

winnie - 2021. 04. 14. 16:35

nálam ez tipikusan olyan, ami nem igazán érdekelt előzetesen, de ha szeretem, akiket nézek, akkor lehet, hogy nézni fogom. szimpátia alap. ha pedig még a sztori is ad valami pluszt, annak külön örülök. majd jelzem, hogy a 2. rész mennyire villanyoz fel.

Nikki - 2021. 04. 14. 19:38

Nekem nagyon tetszett, maradok, és remélem nem lesz semmi szerelmi háromszög; Evan maradjon a barátnőjével, Henry sokkal jobban bejön ;)

citrom - 2021. 04. 15. 12:49

A plot nagyon hasonlít a Kung Fu: A legenda folytatódik 90’es évek eleji David Carradine sorozatra (ami az eredeti sorozat rebootja volt)

– Amerikai-kínai főhős- pipa
– Saolin szerzetesnek áll-pipa
– A kolostorral történik valami- pipa
– A világba visszatérve felveszi a harcot a helyi bűnözőkkel- pipa

winnie - 2021. 04. 15. 16:29

mivel kvázi modern reboot, adaptáció, ezért a a főmotívumok jó eséllyel hasonlóak, de a történet persze más lesz epizodikus szinten.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz