login |

Fear The Walking Dead: folytatódott a 6. évad

2021. 04. 16. 21:30 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika,

It doesn’t always have to mean something.

Mikor hozott legutóbb ilyen jó epizódot a Fear? Mármint nem én gondolom így, csak kérdezem, főleg, hogy tudom, hogy szerintem mikor – 2018. májusában. És az az igazság, hogy a mostani rész esetében is hasonló felépítésben reménykedtem, de sajnos a remek kezdés ellenére a játékidő nagy részében egy eléggé tipikus Fear-epizód lett belőle. Igen, valóban jelentős és sokat emlegetett lesz, de túl sok mindenben kapcsolódott a fő csapáshoz, hogy én is annyira imádjam, mint sokan.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

John halott. Garrett Dillahunt pedig megy a TWD-panteonba, remek színészi teljesítményt nyújtott. Mindvégig.

Lehet, hogy visszanézem a 6. évados kibeszélő kommentjeit, hogy ki gyanakodott Dakota szándékaira, valamint ki sejtette meg esetleg azt, hogy a 6×04-ben ő ölte meg Cameron-t. Akárhogy is, az epizód több sokkoló és nagyon hatásos szegmenst is hozott. És a legsokkolóbb nem is az volt, amikor a lány lelőtte cowboyunkat, hanem a végkifejlet. Szerintem mesterien lebegtették be az írók a karakter halálát, majd megmenekülését, hogy a legvégén bevigyék azt a gyomrost, amit piszok nehéz lesz kiheverni. Nekünk és June-nak is.

Kegyetlen volt, na.

A gond csak az, hogy magát a részt már közel sem élveztem ennyire. Ahogy írtam, amíg John Scrabble-özött a kunyhóban, addig bizakodtam, hogy kapunk egy teljesen rá épülő epizódot (bár az is felmerült bennem, hogy azonnal offolja magát a rész elején…), de utána megjelent Morgan az utánfutójával és kiszívott minden “fun”-t a jelenetekből. Ami nyilván nem fun-fun, de értitek.

Pedig a “John és az ajtó”-történet még jópofa is volt, a hidas akció megfelelő feszültséget hordozott magában a megvalósításnak köszönhetően, egyébként írásilag nem éreztem kiemelkedőnek. És igazság szerint még azért sem érheti szó a ház elejét, hogy ne lett volna előre lépés, hiszen még arra is fény derült, hogy Dakota mentette meg Morgan-t, aki esetében továbbra is zavar, hogy megint teljesen más. Jó, ha egy karakter fejlődik, de Morgan idegesítő módon ide-oda ugrál a szélsőségek között.

Hol van Carol, amikor szükség lenne rá? Vagy majd June megmutatja Dakota-nak a virágokat?

It’s not too late.

12 hozzászólás Ne habozz!

Python - 2021. 04. 16. 22:42

Jó epizód volt bizony! :)
A FTWD még mindig fényévekkel jobb sorozat, mint a TWD az utóbbi években!

Quantumleap - 2021. 04. 17. 07:49

Alapjában véve, ha Dakotát nézzük, még símán megbocsáthat neki mindenki, és befogadhatják maguk közé. Mert Charlie-val talán nem így történt, miután megölte Nicket? :) Az a dolog is pár részen belül ignorálva lett, mostanra teljesen úgy kezelik, mintha nem is követett volna el semmit. Amit megjegyzem, a mai napig nem értek egészen. Ezért is lenne érdekes, ha Madison előkerülne.

winnie - 2021. 04. 17. 07:54

charlie esetében azért elég más volt a motiváció, mint dakotánál. nem jó szó a “megértő”, de biztos, hogy vannak többen is a gangben, akik úgy tettek volna, mint ő az adott szituációban, míg itt nem feltétlenül. (de tippre, ha volt megbocsátás, akkor ezt az írók meg is rágták, akár még pro és kontra annak idején.)

irgum76 - 2021. 04. 17. 08:59

sajnos én a “majd lesz kritika” posztnál belefutottam ebbe a kommentbe:
Crow – 2021. 04. 09. 18:55

Brutál volt, big kill…sajnáltam nagyon bazz. Mások jobban megérdemelték volna…hát húzós de szomorú húzós.

így nem volt nehéz kitalálni ki fog meghalni
de így is végig drukkoltam szegény Johnnak
ő volt a kedvenc karakterem az egész kompániából
megérdemelt epizóddal távozott
elég hirtelen és végérvényesen ritka az ilyen
(kiszállt a színész?)
a vízalatti rész nekem már kicsit giccses volt de mint kiderült kellett ahhoz, hogy a vége így üssön
nagyon jó volt de hiányozni fog John

nyomorult Salazár még mindig él pedig vagy ötször meghalt

közben kijött a következő rész az sem gyenge

winnie - 2021. 04. 17. 09:10

” (kiszállt a színész?)”

semmiképp sem akart a végtelenségig maradni, szóval amikor érkezett, lehetett tudni, hogy lesz majd kiszállási pontja, de nem volt betonba öntve, hogy mikor.

alapból elég szerencsétlen ez az egész spoiler kapcsán, mert ugye az amc+ 04.04-én bemutatta a részt, míg a tévében csak 04.11-én ment, szóval a kintieknek is bőven volt lehetőségük belefutni a dolgokba.

irgum76 - 2021. 04. 17. 10:13

ja ami lemaradt: szerintem Dakota nagyon jól hozta a karaktert
lehet egyeseknek túlspirázott volt de nekem pont a megfelelő szinten volt

Dudli - 2021. 04. 18. 15:16

Elnézve a neveket (egyiket sem ismerem) rájövök milyen rég kiszálltam (kaszáltam?). :D
Mindössze egy kérdés foglalkoztat; Salazar még él és szerepel-e?

irgum76 - 2021. 04. 18. 16:15

“nyomorult Salazár még mindig él pedig vagy ötször meghalt”

Istvan76 - 2021. 04. 19. 06:23

Hááát. Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én ezt a Viktor Strandet már rég kinyírtam volna.

dexike3 - 2021. 04. 20. 07:34

@Istvan76
elég tenyérbemászó, de pont jó, hogy ilyen karakterek is vannak.
az “évadzáró” érdekesre sikerült, de sok helyen nem igazán ült a motiváció, vagy hogy miért alakulnak úgy a dolgok, ahogy láttuk.

Enzo - 2021. 05. 03. 22:47

Na, rendesen megfogyatkoztak itt a kommentek, senki se nézi? :D

6×08 (pótlás)

Kettős érzéseim vannak a résszel kapcsolatban: John már-már komikusba forduló öngyilkossági kísérlete után ez a sokadszorra előforduló vekengés, hogy “jaj, én most inkább megölöm magam – de nem, inkább tarts velünk” meglehetősen idegesítő volt (most hirtelen nem tudnám megmondani, hogy ki játszotta el, de tudom, hogy nem először látok ilyet a sorozatban), ugyanakkor az epizód vége felé egészen komoly csavarok formájában kaptunk választ fontos kérdésekre: megoldódott a titokzatos kés és Cameron megölésének rejtélye, és az is kiderült, hogy Dakota mentette meg Morgant :O What The F….ear?
És akkor mindennek tetejébe a kiscsaj lelövi Johnt… :( hát, a szereplőgárda ritkításának örülök, de mondjuk őt pont bírtam… szegény June :'( Cseles lett a rész vége, de valóban nem lett volna túl hihető, ha John túléli…

Darabkák:
– Peeersze, John pont rátalál Dakotára a boltban…és amúgy hogy nem ismerték fel a hangját Morganék?
– Újabb alias a zombikra: “chompers” (tényleg el kellett volna kezdenem jegyzetelni ezeket)
– A hídon való átküzdés vagány lett az extra ajtókkal felszerelt kocsival, és pluszpont a tölténykímélésért (hogy leginkább csapkodtak a fegyverekkel)
– “Ultra-gusztustalan jelenet” díj: amikor beakadt a zombi a kerékbe, és darálódott le egyre jobban, blöáh :§
– Lol, Morgan ezzel győzte meg Johnt a maradásról, hogy inkább odacsalta Ginnyéket a kunyhóba, ahova John menni készült, nice :D
– A posztban is szereplő snitt, ahol a vérző John a víz alól van fényképezve és süt rá a nap, az valami gyönyörű esztétikailag.
– Régen láttuk “Morganland”-et, szépen épülget a kis település…

Utánérzés 1: a ranger elől bujkálás a boltban tisztára olyan volt, mint a Jurassic Park raptoros-konyhás jelenete :D
Utánérzés 2: a sebesült John úgy kapaszkodott az ajtón, mint Rose a Titanicban :D

6×09 (pótlás múlt péntekről)

Hát ennek a résznek totálisan évadzáró érzése volt. Nem hittem volna, hogy az előző résznél fajsúlyosabb történések lesznek midseason szünet után kettővel, de sikerült überelni a dolgot.
Az elején némi klisé azért befigyelt: Morgan pooont időben érkezik a kivégzőosztagtól megmenteni a barátait, aztán jön a csavar (Strand átállította a rangerek felét, wtf?), aminek mondjuk ha láttuk volna bármilyen előzményét, akkor nem lett volna ennyire semmiből előrántott húzás.
Morgant nem értettem, miért árulja el Ginnynek, hogy a húga lánya (ez is mi már… a két színész közt van 9 év :D) meg akarja ölni? Visszakaphatta volna Danieléket, cserébe odairányítja Ginnyt, hogy “nesze, itt van Dakota”, aztán jöhetett volna a meglepődés, hogy amaz nem borul a keblére. Vagy csak szerintem van túlgondolkodva néhány döntés? A gátnál a standoff is… néha annyival egyszerűbb lenne a transzparens kommunikáció: megmondani Sherry-éknek, hogy “figyi, Salazar és Grace náluk van, egy picit értsétek meg hogy nem lőhetitek le Ginnyt”; kihozatni egy emberrel Dakotát a böriből, ha Ginny nem akar bemenni hozzá; stb…
Szóval ehelyett volt mindenféle alkudozás, dráma, majdnem-lefejezés meg ebből végül Nagy Morgan Beszéd és szimbolikus csatabárd-elásás, és hát azt kell mondjam, hogy szerencsétlen Ginny azért csak bejárta a (valamennyire megérdemelt) poklok poklát – a múltkori megharapás-kézlevágás után most meglőtték, végig lett ráncigálva mindenen, és ezek után szembesült azzal, hogy a saját lánya sírva kérdezi tőle, hogy miért hozta világra. Colby Minifie (ilyen nevet :D) remekelt az epizódban, azért azt említsük meg.
Na és a végén azért húztak egy váratlant: June fejbelövi Ginnyt, felteszi John kalapját és badass módon kivonul a városból :O Az szép!

Darabkák:
– El is felejtettem, hogy a maszkosoknál van a SWATkocsi, szétdarabolt történetmesélés “rulez”…
– Pluszpont a visszautalásért: Ginny meglepődött, hogy Al él (ugye csináltak kamu zombit múltkor)
– June kibontott hajjal mennyire máshogy néz ki :O
– Sherry otthagyja valami borzasztóan bullshit indokkal Dwighty Boy-t, meg Strand is besértődik, de hát valahogy be kell indítani új szálakat, na.

Utánérzés 3: a kivégzőosztagos kezdés enyhén Survivor tribal council feeling volt nekem, ahogy mindenki ordítozik, hogy a másik mit csinált :D
Utánérzés 4: Star Wars, bazzeg, Star Wars! De egy az egyben, csak női verzióban! Dakota kiabál Ginnyvel, hogy megölted a szüleinket”, erre az így bedobja, hogy “I am your mother.” :D Ennek egy drámai jelenetnek kellett volna lennie, de az áthallás miatt nem tudtam nem röhögni :DD

irgum76 - 2021. 05. 04. 05:38

én nézem és azt kell mondjam eddigi négy rész bejött

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz