login |

Pilot-mustra: Them – 1×01

2021. 04. 16. 15:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Á, nehéz a dolgom ezzel a sorozattal, még 2-3 rész után is.

Az Amazon Prime Video horroros évados antológiájának első szezonja múlt héten pénteken érkezett meg (első amerikai premierként rögtön magyar felirattal!), és bármennyire is hátborzongató lett a kezdés, pont a “horroros horror” vonal nagyon közepesnek érződik benne. Pedig, ha az a helyén lenne, akkor valami nagyon erős is kisülhetne az Ők címen futó szériából.

THEM – 1×01 – 7/10

A fenti osztályzat inkább a pilot hatásosságát méltatja, mert az évados kilátásokat már közel sem éreztem annyira érdekfeszítőnek, és a folytatásra a túl tipikus, jelenleg tényleg inkább csak ijesztgetős horrorszál még jobban lanyhasztotta az érdeklődésemet, pedig az “evilági”, emberi vonal elég erős benne. Bár arra kíváncsi vagyok, hogy a “szenvedéses” megközelítés kitart-e a teljes szezonban, vagy valamikor fordulni fog a kocka, mert egy kicsit azért megviselheti az embert, hogy több irányból is érkeznek a csapások a főhősökre, és nem lenne rossz, ha felül tudnának valamilyen szinte kerekedni.

Az 50-es években játszódó sorozat egy komoly traumán áteső (már csak) 4 tagú családról szól, mely a feketéket eléggé hátrányos helyzetbe hozó törvények miatt (is) Amerika déli fertályából a sokkal befogadóbbnak tűnő Kaliforniába költözik – a férj viszonylag jó állása lehetőséget ad nekik erre. Azonban hiába a jóval nyitottabb közeg, alacsonyabb rendűnek tartott állampolgárként még Kelet-Compton kertvárosából is eléggé kinézik őket, az iskoláról és a munkahelyről nem is beszélve.

Illetve ha csak arról lenne szó, hogy kinézik őket, akkor talán nem lenne sorozat sem, azonban a környékbéli asszonyok inkább azt veszik a fejükbe, hogy pszichológiai hadviselés révén tovább állásra késztetik a famíliát, akiknek azonban megvan a maguk baja is, hiszen házban fura dolgok történnek. Meghal benne valaki, a család kislánya egy titokzatos nőt vél látni, a feleség pedig elég kiszámíthatatlanul kezd viselkedni. Szóval kívülről és belülről is fenyegetéssel néznek szembe Emory-ék.

Az évad 10 részének eseményei mindössze 10 napot fednek le, szóval minden bizonnyal elég gyors lesz a lefolyás, azonban bármennyire is jól mixnek tűnhet papíron a kézzel fogható borzongás vegyítése a természetfelettivel, utóbbi eleinte csak sötét árnyakban és pár jump scare-ben merül ki. Nyilván felhúznak a jelenségre valami mitológiát is idővel, ami egyén ízt is adhat a szálnak, de eddig csak 12 egy tucat ez a vonal. (És itt jegyzem meg, hogy talán azért is érzem így, mert igazából nem vagyok nagy rajongója a modern “szellemes” stílusnak, sem az Insidious, sem a The Conjuring nem volt a stílusom. Talán akinek ezek a horrorok bejöttek, azok érdeklődését jobban felkelti a kezdés a horror tekintetében.)

A pilot után amellett, hogy elindítják a családtagok egyéni szálait (munkahely, iskola), amelyek még érdekelnek is (bár nem annyira érdekfeszítőek, de ugye a korszellem ad egy korrekt csavart nekik), elkezdik befoltozni a fehér foltokat, amiket az első rész után lehetett érezni, és lassan felfedik nekünk a família múltját. Azt, hogy pontosan milyen trauma is üldözte el Emory-ékat az otthonukból (mondjuk ezt lehet sejteni), illetve, hogy mi a helyzet a főhősökkel (például a háborúból hazatérő apával), és hogy a múltjuk miképpen határozza meg őket a jelenben.

Amibe nem tudok belekötni, az a megvalósítás. Remekül néz ki a sorozat, erős a zenei anyaga (nem könnyen hallgatható vonósmuzsika, főleg a nagybőgő izgalmas benne) és a színészek is pazar alakítást nyújtanak: Ashley Thomas, Allison Pill és a többiek is hálás, egyben eléggé megerőltető szerepet kaptak, sugárzik mindenkiből a feszültség, meg ami a felszín alatt bugyog benne, és egyelőre a mellékfigurák is nagyon hitelesnek tűnnek.

Szóval magam sem tudom, hogy vagyok a Them-mel. Hiába hatott mélyütésként és elég komoly érzelmi fröccsként a pilot, maga a sorozat az első 2-2,5 órában (azok a részek már inkább csak 5/10-ek voltak) nem mutatott olyasmit, ami miatt azt érezném, hogy mindenképp érdekelne, hová futtatják ki a sztorit. Aztán persze lehet, hogy folytatni fogom, és jön majd egy olyan rész, aminek hatására felgyorsítom a nézést, de egyelőre

10 hozzászólás Ne habozz!

Mikilós - 2021. 04. 10. 09:25

Első két rész alapján nagyon tetszik.
Nagyon ilyen psycho filmes, Jordan Pelee filmet idéz meg, egy kis Tarantinos stílussal, ez inkább a főcímben érezhető.

Sok filmet meg sorozatot lattam amik feketékről szól, de ez nekem nagyon átadta azt az érzést, hogy milyen lehetett akkoriban feketeként élni egy full fehér lakta környéken. Néha én éreztem magam kényelmetlenül, hogy hogyan beszélnek a szomszédok a családról, hogyan tervezik őket elűzni a környékről.

A horror is egészen filmes szintű, jól van adagolva a psycho vízíók és a para jelenetek, itt ott akadnak jump scare-ek.

Ami negatívumként szolgalhat, az talán hogy kissé lassú, mondjuk ezt azért egy ilyen fajta sorozatnál megszokott.
Bár lehet nem negatívum, csak én éreztem így, de az élmény és a látottak abszolút meggyőztek, hogy folytassam.

dualla - 2021. 04. 16. 16:31

Rengeteg horrort láttam már, és szerintem nagyon erős a gyomrom, de egy bizonyos jelenet sírásig kiborított. Ha csak rágondolok, rosszul vagyok tőle.

Nem is a horror, hanem inkább a gonoszság témáját járja körbe amúgy nagyon hatásosan (és kegyetlenül) ez a sorozat.

Aranykuka - 2021. 04. 16. 17:35

Rendkívül brutális és kegyetlen!

serra - 2021. 04. 16. 18:47

Első rész alapján jónak tűnik. Spartacust is jó volt látni, kellett pár másodperc mire beugrott honna ismerős. :)
Más: Talán egyedül vagyok ezzel a problémával, de ezt az alul-felül bazi nagy fekete csíkot sosem fogom megérteni. Mindig elvesz egy kicsit az élvezetemből.

Diapolo - 2021. 04. 16. 20:11

Egyelőre az 5. részig jutottam, itt kicsit elfogyott a lelkesedés. Szerintem maga a horror-faktor annyira nem hangsúlyos, akár ki is hagyható lenne, mert önmagában is megállná a helyét a történet, ha csak a társadalmi vonásokat nézzük.
Nagyon jó indult, jó a hangulata, de a 3-4. rész közben már azon törtem a fejem, hogy ehhez tényleg kell-e 10 rész? Igazából nem tudtunk meg még sok mindent az évad felénél, de borzasztó gonosz és ördögi az egész, és szerintem remekül hat a néző érzelmeire, mert a legelvetemültebb emberből is előcsalna némi együttérzést Emory-ék helyzete. A sok áskálódó szomszéd között pedig tényleg az a kérdés, hogy mi lehetett ennél is rosszabb, ha ez már nem gyakorol rájuk akkora hatást? Mármint a kérdésre tudjuk a választ, de ez akkor is iszonyú nyomasztó külső szemmel is, és nagyon sok gondolkodnivalót ad.
Nem tudom, hogy folytatom-e, és hogy mikor, mert azt hiszem, kicsit túl van húzva, ideálisabb lenne a 8 részes forma ehhez a történet mennyiséghez és tempóhoz.
7/10, érdekes darab, de nem horror, inkább egy adag ízelítő az ’50-es évek feketék iránti gyűlölethullámából, amit remekül visszaad a hangulat, és a zene is. Az ‘Old Black Joe’ pedig azóta is mindennap megy a fejemben…

Shannen - 2021. 04. 16. 20:48

Hétvégén rögtön megnéztem 4 részt, de azóta se folytattam. Nem azért mert rossz lenne, alapvetően tetszik és biztosan végig fogom nézni, de már most azon gondolkodtam, hogy mit lehet ezen a sztorin 10×45 percen keresztül hzúni? Oké, gondolom lesznek még flashbackek, nyilván nem csak a 10 nap eseményeit látjuk majd, de tényleg nem érzem ennek az epizódszámnak a szükségét.

Egyébként tele van igen kemény gyomrosokkal, de nem a horror-aspektus miatt, hanem már a mindennapi rasszizmus okán, amit csak tetőznék az extremitásokkal Alison Pill-ék.

A megvalósítás tényleg csillagos ötös, igazi filmes élmény, nagyon hozza a Get Out-hangulatot, amire szerintem direkt rá is játszanak itt-ott.

Fearless - 2021. 04. 17. 11:01

4. résznél tartok, eddig nekem nagyon bejön, jöhet a többi :)

Diapolo - 2021. 04. 17. 19:55

Végignéztem…

Akinek kedves az élete, és eljut a 8. rész végéig, az ott hagyja abba! Ekkora marhaságot, mint az utolsó két rész, én még kevésszer láttam. A 9. rész, ha korábban van, már akkor elkaszáltam volna, annyira vontatott, irreleváns, unalmas volt. A 10. részt becsületből kezdtem már csak el, de olyan volt, mint egy végtelen epizód, azt hittem már sose lesz vége, már számtalanszor lezárhatták volna. Az utolsó 2 rész miatt az értékelés már csak 5/10, ez jobban indult, a vége viszont botrányos lett.

Rapguruz88 - 2021. 04. 18. 09:09

Vannak benne olyan jelenetek főleg a vége felé amiket sosem fogok elfelejteni, brutális és zseniális egyben,

Fearless - 2021. 04. 25. 15:02

“Cat’s in the bag”… nálam 10/10 a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz