login |

The Circle US: kezdett a 2. évad

2021. 04. 16. 20:00 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

All is fair in Circle and war.

Hatalmas realityfogyasztóként valahol ciki, hogy eddig nem nagyon voltam közelebbi kapcsolatban a The Circle-lel, de sajnos a szerteágazó figyelmem miatt nálam inkább csak a hetibe érkező valóságshow-k játszanak, az ausztrál Survivor-ökről és The Amazing Race-kről is folyton lepattanok, nem maradok szinten. Viszont a Netflix szerencsére kisegített az amerikai The Circle kapcsán, hiszen 3 heti bontás miatt akár még ki is lehet beszélni a szezont.

Gyorstalpalónak annyi a koncepció, hogy van 8 játékos, mindenki egy külön lakásban, és csak online kommunikálnak egymással, kvázi közösségi oldalas avatárokként. Azaz bárkinek kiadhatják magukat. Lehetnek önmaguk, lehetnek kitalált személyiségek, ha úgy érzik, hogy megtévesztéssel, catfish-ként nagyobb esélyük van arra, hogy a kieséseket követően győztessé váljanak a többiek szavazatai alapján.

Szerdán az amerikai verzió második szezonja startolt el Amerikában 4 epizóddal (12+1 rész lesz az évad), de tavaly az első évad mellett volt a Netflix-en brazil és francia szezon is – mindegyik magyar feliratos, szóval akinek bejön a formátum, az tobzódhat. Arról nem is beszélve, hogy nemrég ért véget az eredeti, brit formátum 3. évadja, mely 20 rész körüli és napi, aminek komoly szerepe volt abban, hogy nem tudtam még bepróbálni.

A koncepció mindenképp újszerű és rengeteg lehetőséget tartogat magában, és vannak nagyon jó pillanatai, azonban nekem nem összességében jött be. De nem lehúzó kritikát akarok írni, inkább az első 4 részben történtekről beszélnék, és arról, hogy mik a kilátások, de számomra nagyon megerőltető volt normál tempóban nézni a 2. évad elejét, mert rettenetesen vontatott volt, amit láttunk 160 perc alatt, az 2 részbe is beleférhetett volna.

Egyrészt azért, mert a kommunikáció nehézkes, hiszen nem egymással beszélnek a játékosok, hanem a gépnek mondják a szövegeket, ami beírásra kerül, amit elolvas a másik játékos, amiről aztán elmondja a gondolatait, hogy végül lereagálja, amit ismét begépelnek, hogy változatosan vágva, hol az egyik, hol a másik játékos által mondva prezentálják – olykor pedig csak a képernyőre kiírva. Így, egy alapból 10 másodperc kérdés/válasz/viszontválasz-szegmens több, mint egy perces is lehet, miközben a hordozott információ minimális benne. (A “másrészt”-be pedig a kiemelt pillanatok elhúzása tartozik, az első kieső kiválasztása akkor kezdődött, amikor a részből 18 perc volt, pedig biztos sokkal gyorsabban is letudható lett volna.)

Szóval valahogy nekem a The Circle amolyan fél szemmel nézős formátumként fogadható csak el. De, ha ettől eltekintek (nem nagyon tudok, mert túl sok mindent szeretnék nézni – aki nincs túlcsordulva, azt ilyesmi nem fogja zavarni, mert) az epizódok jól gördülnek és nézetik magukat. És szórakoztatóak. Eleinte mondjuk inkább csak karakterek, és nem taktika vagy stratégia szintjén, de a szezon második felére, amikor kialakulnak tudatos módon, a korábbiakra reagálva a “hatalmi viszonyok”, már jóval kevésbé random is lehet a játék.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel. Előrebocsátanám, hogy az első évaddal nem nagyon tudom összehasonlítani az S2-t, de olvastam olyan véleményt, hogy míg ott ment a nagy pacsizás, itt meglepően hamar elkezdtek egymásnak menni a játékosok.

Nyilván a karakterek megítélése abszolút szubjektív, de nekem több jött be, mint amennyi nem. Sőt, nagyon negatív nem is voltam senki kapcsán, egyedül Lance Bass asszisztensét érzem mellényúlásnak, teljesen fogalmatlannak tűnik, és bár a táncikálása vicces volt, de egyébként teljesen felejthetőnek érzem.

A többiek? Savannah a részek előrehaladtával nagyon szimpatikussá vált, River gazdája remek figura, amit csak tetézett az első kiesés utáni reakciójával, ő is fogalmatlan, de szórakoztató, a lélegző Bryant-et a kicsattanóan pozitív személyiségével nem lehetett nem kedvelni (ez is lett a veszte?), Courtney is abszolút pozitívan csapódik le az energiájával és ütődöttségével, Emily gazdája meg karakterként szuper minden szempontból, de önmagaként nem lennék oda érte, és az avatárja sem tűnik túl erősnek. Chloe pedig ugye nálam a Too Hot To Handle közönségkedvenceként előnnyel indult, de nála már akkor is feküdni lehetett minden megszólalásán és reakcióján.

Igazából Trevor feleségével sincs bajom, mert Trevor jó karakter lett, és ő is kellemesen szórakoztató, ahogy kommentál és viselkedik, de összességében neki szurkolnék utoljára az előbb említettekkel szemben. Terilisha kapcsán is hasonló a reakcióm, bajom nincs vele, csak a drámába való keveredést Savannah sokkal jobban reagálta le, mint ő.

Szóval nem meglepő módon az első 4 rész még kicsit “ahogy esik, úgy puffan”-stílusú volt taktika szempontjából, hiszen játékosként teljesen esélytelen biztosra menni egy olyan miliőben, ahol azért is értékelhetik alacsonyra az embert, mert túl jófej és fenyegetést jelenthet, és azért is, mert paraszt vagy kamunak tűnik. Idővel, amikor kialakulnak társulások és szövetségek, már sokkal több jelentősége lehet a valódi játéknak, és talán a 2×04 végével értünk el erre a pontra.

Nem tudom, hogy csak az egyet nem értés és az egymásra való kvázi sárdobálás okozta az első 2 influencer, Savannah és Terilisha vesztét, hogy a második kiesés előtt ők lettek az utolsók, de az biztos, hogy például Chloe nem a taktikus játékának köszönhetően lett kvázi utolsóból első, és az valahol vicces volt, hogy pont az az Emily lett a másik, aki döntést hozhatott a második kieső személyéről, akit gerinctelenséggel vádolt meg, és akivel a jelölés közben is folyton baja volt, mert nem volt képes egyenes válaszokat adni.

(A bokkolásra jelölés kapcsán tényleg fejemet fogom. Mindenki tudja, miért jött, nem? Ezek a konfliktusok annyira felfújtnak érződnek külső szemlélőként, és elismerem, hogy abban a bizalmatlan és bizonytalan környezetben érthető lehet a dolog, csak én mindig fennakadok azon, hogy ha az a szabály, hogy valakit ki kell szavazni, akkor muszáj megtenni, és az elején jó eséllyel “melyik ujjamat harapjam meg?” a szitu. Ezen sajnálkozni értelmetlen, mint ahogy az is, hogy valaki a “mit vétettem nektek?” kérdést teszi fel. Random bökés, ennyi. Az elején nincs sok alap.)

Innentől kezdve érezhető, hogy kezdenek kialakulni szorosabb kapcsolatok, amik persze bármikor felrobbanhatnak, és sokat fog számítani az is, hogy az új játékosok hova adják eleinte random szavazataikat (én sem nagyon vagyok oda az új játékos szálért), és minderre kíváncsi is lennék, ha… – ld. amit fent írtam.

Lehet, hogy fillerként követni fogom a szezont, esetleg olyan munkafolyamatok közben nézni/hallgatni, amikor inkább csak fát vágok, és nem okoz gondot, ha megosztom a figyelmemet, de az én nézési stílusom számára tegnap éjszaka az ágyban követve a 2×03 komoly fájdalmat okozott a rémes tempója miatt,. A helyenkénti rémes tempója miatt, mert bár vannak játékok, amik nem túl érdekesek, azért akadnak olyanok, amik alkalmasak a dolgok megkavarására. (A végén a cliffhanger kifejezetten érthetetlen volt, hiszen mindenki tudta, hogy mi lesz a válasz.)

És, mint írtam, ami nagyon szórakoztató, és amit minden további nélkül tudnék követni, az a játékosok viselkedése, a reakciói, a gondolkodásuk – bármennyire is része a lassúságnak, a klasszikus reality-s kamerába beszélés helyére kerülő “kommentálom magamnak a nagyvilágba” gondolatok tényleg van, hogy tök érdekesek és tanulságosak, főleg akkor, amikor totál luftot rúgnak, illetve amikor valakit csőbe húz egy catfish, vagy ahogy senki sem az igazat mondja a másiknak, és közben azt gondolja, hogy milyen profi, miközben őt is megvezetik. (És persze azok a szituk is jól működnek, amikor ketten privátban kibeszélnek valakit, miközben az illető mit sem sejt.)

Egyes szituációk nagyon működnek a The Circle-ben, főleg, ha jók önmagukban is a karakterek (és ilyeneket nem egyszerű találni), és nyilván nincs is megoldási javaslatom a fenti problémám megoldására. Az viszont új nézőként tetszik, hogy a kötelező kijelölésektől eltekintve elég változatos a játék, eddig nem ismételték önmagukat (és még a kijelöléseket is meg lehet csavarni), bár nem tudom, hogy a többi szezon ismeretében mennyi az újdonság és mennyi a visszatérő elem. Például a 2×04 végén az Inner Circle izgalmasan hangzik, de simán lehet, hogy csak lufi.

Lényeg a lényeg, játék szempontból tetszett a kezdés. A többi évadhoz értelemszerűen nem tudom hasonlítani az amerikai S2-t, de ha eltekintek az események viszonylag random alakulásától, akkor felkeltette a figyelmemet és érdekel is a kimenetele, főleg, hogy tudom, hogy kinek szurkolnék.

Ja, utóiratként még egy dolog: meglepett, hogy a kiszavazós látogatás rémesen fel van nagyítva (vajon a vonulást hányszor veszik fel utólag?), és bár szuper ötlet, és jó volt nézni, de nem éreztem először azt, hogy akkora jelentősége lenne, viszont a második kiesőnél már infókat is megtudott, tanácsokat is kapott a meglátogatott (ami máris nem elhanyagolható), illetve kapott egy ukázt is Savannah, hogy a győzelemre leginkább érdemeshez menjen. Ami nyilván lufi, mert így is mehet bárkihez, és pár nap alapján nem lehet komoly rálátása, de így, hogy még az Inner Circle-csavar is bejött, pláne van jelentősége a dolognak.

19 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2021. 04. 16. 20:55

Az első évadot is nyújtották, mint a rétestésztát. Két percig sétált a kieső a folyosón, komolyan, a “nagy találkozások” néha még rövidebbek is voltak mint a felvezetésük :D

Az írás alapján, akkor nem sokat változott. Szerintem is úgy érdemes nézni, ha az ember nem nagyon talál helyette mást, mert az ötlete jó a műsornak, de lassú és az első évad párszor még érthetetlen is volt. Na nem a szabályokat tekintve, hanem a játékosok döntéseit nézve.

Engem az bosszantott a legjobban, hogy amint kiesett valaki, jött helyette két új ember. De látom akkor ez megmaradt. Mondjuk az a készítők javára volt írható tavaly, hogy egyre hihetetlenebb figurákat küldtek be, kár, hogy amint lehetett, ki is szórták őket a régiek. Feltételezem ez idén sem lesz másképp.

A képeket elnézve meg gondolom most is rámentek a sokszínűségre, ami szintén izgalmasnak hangzik, de az első évadban ebből lett a kötelező modoroskodás, ami dögunalmas volt.

winnie - 2021. 04. 16. 21:03

“egyre hihetetlenebb figurákat küldtek be”

az első itt is ilyen:)

johndoe4 - 2021. 04. 16. 21:16

Én láttam az összes verziót, kivéve az eredeti brittet. Az első évadhoz képest sokat javult szerintem ez a második. Az dögunalmas és nyújtatott volt. Ha valakit érdekelne, akkor leginkább a francia verziót ajánlanám.

Avera - 2021. 04. 17. 15:01

A kiesés utáni “látogatás” számomra az ajtónyitás utáni első “zsigeri” reakció miatt érdekes, főleg amikor catfishhez megy valaki teljesen felkészületlenül, vagy amikor azt hiszi, hogy kamu a profil és kiderül, hogy mégsem. Az első évadban volt pár olyan “visit” szituáció, amikor az a 10 másodperc izgalmasabb volt szó szerint, mint a teljes rész.

Eddig tetszik az első négy rész, de összességében az első évadot picit előrébb sorolnám, ott Sam és Joey volt a “kedvenc”, itt Chloe az, akinek tetszik a játéka (ha lehet annak nevezni azt, amit művel). Na, de van még 6 rész meg a döntő, bárki lehet még kedvenc.

Az inner circle érdekesnek tűnik, a promóban a képernyőn rengeteg infót lehet látni, amit néz, így az alapján félek, hogy vagy mindenkiét, vagy csak egy játékosét, de egy “teljes párbeszédes logot” kap majd Courtney, ami iszonyat nagy előnyt jelenthet a játék első harmadát követően. Ha, jól használja fel – és ha tényleg ez lesz az inner circle, és nem én láttam rosszul a promóban.

bandrew12 - 2021. 04. 17. 20:30

Engem a the circle nagyon be tud rántani. Sokszor zavar, hogy húzzák és ha pl ‘Alert’ van akkor mindenki arcát megmutatják, hogy meglepődik. (Közben az első évad alapján lehet tudni, hogy mikor lesz szavazás, mikor eredményhirdetés, stb…)

Az ötlet maga továbbra is remek. Főleg az amit ki is emeltél winnie, hogy megmagyarázzák miért írnak ezt vagy azt és azt hiszik ők irányítják, vagy elérték a céljukat, közben a beszélgetés másik résztvevője teljesen máshogy látja.
Lehet én is többet látok bele, mint ami, de azért pszichológiai kísérletként felfogva is érdekes. Aki önmaga volt, simán boldog, annak nem hittek és repült. Akik vállalják a konfliktust és mások előtt veszekednek, azok a mélyre kerülnek- mint abban a bizonyos Black Mirror részben az értékelésekkel.

A szokásos reality dolog sajnos most is meg van, hogy az elejétől benne levő játékosok, egymást támogatják majd.

Fun fact: az első US szériában szereplő Sammie mondja, hogy amikor kiesik valaki, és kapnak üzenet, hogy úton van a játékos, akkor a stábtagok mindenféle zajokat csinálnak a játékosok ajtajánál, meg kopognak, hogy a játékosok tényleg izguljanak és meglepődött képet vágjanak, mintha hozzájuk érkeznek valaki.

Rapguruz88 - 2021. 04. 19. 16:20

A briten kívül én is láttam mindet, kíváncsi vagyok hogy mit is takar majd ez az inner circle

winnie - 2021. 04. 22. 07:25

ó, ez a 4-es pakk elég jól bejött, nagyon szórakoztató volt. emily, lol:)

Avera - 2021. 04. 22. 08:22

Hát, néha egy-egy sitcomon nem nevetek annyit, mint amit a mostani 4 rész alatt a köztes időben Chloe leművelt egyedül a szobájában. Ennyire viccesen “lökött” embert régen láttam. :)

A kulisszák mögé azért benéznék, nagyon érdekelne, hogy a szobák mennyire vannak hangszigetelve és/vagy mennyi távolságra vannak egymástól, mert ezeket a kiabálásokat és kurjongatásokat egyszerűen nem hiszem, hogy nem hallják a többiek, ha tényleg a vágóképeken mutatott házban laknak, kvázi egymás alatt.

Rapguruz88 - 2021. 04. 23. 09:16

Én is gondoltam a hangszigetelesre, hogy oldják meg..
Tetszett a 8.resz végi kis csavar, örülök ennek a két ujitasnak, ha hasonló séma szerint ment volna végig ez az évad is mint az első, az nem lett volna ennyire szórakoztató

winnie - 2021. 04. 23. 09:34

kell gondolom az evolúció, bár így mindig rá vannak szorulva az újításokra. ami nem baj.

a szobák teljesen hangszigeteltek, meg nem is feltétlenül egymás mellett vagy közelében vannak, legalábbis az biztos, hogy nem egymás fölött, mert akkor lehet dübögni. szóval, ha abban a házban is vannak, nem az a 2*4 szoba az otthonuk, vagy csak részben.

winnie - 2021. 04. 23. 09:35

egyébként elkezdtem nézni a franciát is, vannak nagy arcok abban is, és a két 70-es éves nagyit mindegyik évadba!

Judit88 - 2021. 04. 28. 12:01

Nagyon szkeptikus voltam vele, de teljesen beszippantott. A brazil verziót nagyon nem szerettem, de a többi nagyon jó volt, a kedvencem a francia volt, legalább háromszor megnéztem a teljes évadot, és az utolsó részt még többször. Kedvenc realitym lett.

bandrew12 - 2021. 04. 28. 12:09

Rapguruz88 és Avera!

https://www.youtube.com/watch?v=QnEVdOOPUeY&ab_channel=Sammie +
https://www.youtube.com/watch?v=YEV19aKF6eo&t=548s&ab_channel=AlexHobern

Szerintem ez a két videó elég sok kérdést megválaszol, ha egy kis plusz infóra vágytok. Pl nem egymás felett laknak, hanem teljesen elszórva, hogy véletlenül se hallják egymást.

Rapguruz88 - 2021. 04. 30. 09:37

bandrew12 köszi a linkeket, csekkolom mindenképpen! :)

A 11.reszben mikor buliznak nagyjából látni őket ahogy messzebbről veszi a kamera h mennyi a táv egymástól :)

Jó lesz ez a finálé, várom már nagyon! :)

Rapguruz88 - 2021. 05. 06. 08:49

Tetszett a finálé, megérdemelten nyerte meg aki megnyerte… :D

SPOILER

Savannah és Teri kis vitája külön tetszett

Avera - 2021. 05. 06. 12:49

Érdekes volt látni a tegnapi face to face találkozás mennyire másként zajlott le Chloe és “Trevor” és a francia kiadásban szerepelt Romain és “Valeria” között. :) Chloe egész higgadtan fogadta.

Aközött a két személy között dőlt el, akire számítottam (reménykedtem), így egész jó szájízzel ért véget számomra a széria :) Jöhet a következő évad!

Apropó, magyar verzióra mennyi lehet vajon az esély? Nyilván nem a technikai oldalára gondolok, hanem a mai magyar TV-s felhozatal (showk, realityk, scriptelt sorozatok, stb) mellé beférne egy ilyen 2-3 hétig tartó “mini tévés event”? Lenne nézője, lenne fogadtatása a kertévékben egy koppintásnak/”klónnak” vagy egy original magyar verziónak a Netflixen?

winnie - 2021. 05. 06. 13:24

jövök majd a kritikával, remélem ma.

Tomi - 2021. 05. 06. 22:37

Ez a Circle müködne magyar változatban szerintetek? Szerintem 10000000szor jobb lenne mint egy újabb Való Világ és a többi. RTL vagy a TV2-nek lenne kis esze bevállalná.

winnie - 2021. 05. 07. 06:57

tomi: napiban, 3 órás részekkel, 10 héten át:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz