login |

Pilot: Mare of Easttown

2021. 04. 19. 21:30 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Már megint egy kisvárosos nyomozós sorozat, hát kinek kell ez? Ja, hogy HBO-minőség, így már értem. Próbáltam szavakba ölteni, hogy ugye a sok-sok próbálkozás között (winnie-t kiváve) azért nem akkora lelkesedéssel ül az ember egy újabb elé, de az Easttowni rejtélyek megugrotta a lécet. Spoiler az utolsó bekezdéshez, hogy ott leszek a folytatásnál?

A történetet viszont nehéz érdekesen összefoglalni, valószínűleg ezért sem működött igazán az előzetes nálam, de egy kommentelő is megemlítette mennyire átlagos a leírása. Egy kisvárosi nyomozó, valami helyi ügy, és a közösség sötét oldala. Mindet hallottuk már, több sorozatnál is. Talán a The Killing (2011) támasztotta fel leginkább a stílust, és persze Európa sötét íróit okolhatjuk igazán érte. Vagyis filmes szinten a Män som hatar kvinnor (The Girl With The Dragon Tatoo 2009) indította be az egész reneszánszot.

Ez más! Tudjátok miben? Teljesen amerikai. Ezt úgy értem, hogy valahogy ott éreztem magam Easttownban, amit csak Amerikában tudok elképzelni. Valahogy áthatja az egészet. Nyilván maga a nyomozás bárhol lehetne, némelyik karakter szintén, akár Gyálon is, de a körítésből süt az Amerikai álom csalódottsága.

Tudom, furcsán hangzik az eddigi, inkább az erős pozitívumokra térek: a részletek repítik előre a pilotot. Nem a konkrét “hm, ezt a bicajt 2 másodpercig kitartják”, hanem az írás tele van apró karakterpillanattal, amik miatt egyszerűen mélyebbnek tűnik mindenki ábrázolása. Ez néha csak egy fél szót jelent, vagy egy átlagos beszélgetésben egy poént, amin átsuhannak, nem pedig hangsúlyozzák alkotói eszközökkel, hogy most kell röhögni. Nyilván mindez egy éjsötét történet közepén.

Mindezt a szereplőgárda iszonyatosan még feljebb emeli, élén Kate Winslettel. Tényleg mindenki hihető, kivéve talán 1 tinit, iszonyat rutinnal tűnnek el a jeleneteikben. Ott vagyunk velük, hétköznapi emberek, akik élnek, rejtegetnek valamit, és akiknek azzal kell szembesülni, hogy valaki megölt egy fiatal nőt a kisvárosukban. Ez egy régi ügyet is feltép, ahol szintén eltűnt egy lány, aki nem mellesleg a főszereplőhöz is köthető valamennyire.

Szóval hiába átlagos a történet, a részletességgel egyszerűen meggyőztek. Lassan építkeznek, az áldozat csak a rész végére kerül elő, de nem üresen várjuk a cselekmény előrelépését, mint sok hasonló sorozatban, hanem addig is bőven van mit nézni. Már-már érdekel a főhős sorsa, nem csak a kíváncsiság van, hogy “na kinek milyen borzasztó sötét titka van?”. Na jó, azért kíváncsi vagyok miképp áll össze ez az egész.

Tényleg, öröm, hogy még egy ideig kapunk ilyen HBO-minőséget (főleg a The Nevers csalódása után), mielőtt ők is beáldoznak mindent a több kontent oltárán. Mármint feltehetően utána is lesznek hasonló sorozataik, csak még nehezebben lesznek észrevehetők a dömpingben. Bár ha ilyen fényképezéssel bírnak majd, mint ez, akkor talán könnyű lesz kiszúrni őket, de rábeszélni embereket nehezebb, már mást fog jelenteni a brand. Sötéten látom a jövőt, de egy ilyen sötét tónusú pilot után ez nem meglepő!

Sima 8/10 a kezdés, és mint említettem, a jövő héten is ott leszek. Remélem, nem csalódás a vége. Mondjuk itt csak nem természetfeletti irányba viszik, mint, khm, tavaly.

21 hozzászólás Ne habozz!

abc - 2021. 04. 19. 22:38

Nalam ez semmi extra, nem eleg sotet (Killing, Twin Peaks, stb). Egyszer talan nezheto, ha nem megyek a falnak kozben a mondva-csinalt konfliktusoktol.

Shannen - 2021. 04. 19. 22:59

Teljesen jó volt, de én ennyire azért nem voltam lelkes, nekem olyan 7/10 volt a kezdés, de simán látom benne a potenciált, hogy ez még jobb is lesz.

A hangulat nagyon átjön, tényleg remek volt az írás, főleg abban a tekintetben, hogy mennyire regeteg mennyiségű karaktert vonultatott fel, de a végén mégse volt zavaros a kép.

Kate Winslet-et még szoknom kell ebben a szerepben kicsit. Nem volt rossz, sőt, de sokszor azon kaptam magam, hogy azt nézem, ahogy Kate Winslet eljátssza ezt a karaktert, nem pedig magát a karaktert láttam. Ez most így lehet kicsit zavaros leírva, de a lényeg, hogy még egy picit több kéne a teljes hitelességhez, de mondom, simán lehet, hogy 1-2 rész után már teljesen rendben lesz ő is. Mondjuk egy 7 részes sorozatnál lehet jobb, ha ez előbb megtörténik…

Divide - 2021. 04. 19. 23:10

Ez az a fajta jóság eddig, ami “semmi különös”, de mégis kiemelkedik a zsánerből. Talán az “életszagú” szó írja le a legjobban, ami miatt tetszett. Elidőz a tök hétköznapi karaktereken, nem siet sehova, de mégsem unalmas.
(Éppen keresésben vagyok, tucatjával kaszálgatom a pilotok után/közben a sorozatokat, mert annyira untatnak. Úgy tudtam magamról, hogy kedvelem a komótos tempót, de éppen ma gondolkodtam el rajta, hogy talán ez már nem igaz rám (miután az agyonhájpolt For All Mankind első részén is majdnem elaludtam), ez a pilot viszont bebizonyította, hogy ha van mit nézni, akkor igenis szívesen nézem sokáig.)
Főleg, mikor ilyen csodaszép díszletek között jönnek-mennek (bicegnek) a szereplők, és ennyire szépen van fényképezve a sorozat.
Remélem, tartani fogja a színvonalat.

n4nom4n - 2021. 04. 20. 02:49

Engem berántott!

kisanna - 2021. 04. 20. 08:02

Ennyire unalmas és vontatott pilot-ot már rég láttam.
Lassúnak lassú, de nem a jó, izgalmas értelemben, hogy majd biztosan kibontakozik valami a ködben, stb.
Nálam kasza.

todie - 2021. 04. 20. 08:09

ugyanazt ereztem, mint a mark ruffalo-s hbo sorozatnal (mar a cimere sem emlekszem), hogy a megvalositas oke, hangulat oke, szineszi jatek szuper…csak eppen egyaltalan nem erdekel. uganugy, ahogy az sem kapott eselyt a masodik reszre, ez sem fog.

Adam9456 - 2021. 04. 20. 11:03

Nekem eléggé hiányzott már egy ilyen komoly, felnőtt minőségi dráma idén, így a Marvel sorozatok és mások mellett.
Tetszett, a kisvárosi hangulat a családi dráma, a főbb karaktereket is jól bemutatták. Engem meggyőzött ez a pilot. Kate Winslet bár nem a kedvenc színésznőm, itt érdekes a karaktere, és a családja is.
A gyilkosság/nyomozás is biztos fordulatos lesz, nem hiszem hogy a szerencsétlen csajnak pont a szemét exe és a barátnője voltak, az túl egyértelmű lenne.
A következő részben majd beindul a nyomozás, jó lesz ez.

Snoopyzit30 - 2021. 04. 20. 14:01

Engem is lekötött teljesen. Alapozás volt, azt éreztem, hogy darálnám is le az egészet most rögtön. Végig érezni valami feszültséget, valami bőr alatti diszkomfort érzés. Valami nem frankó azzal a közösséggel vagy nem tudom.

Nem baj az, ha 7/10 a kezdés, mert van hova fejlődni. Én biztos maradok.

Geza Kovacs - 2021. 04. 20. 20:14

A főszereplő meg a 3 soros ismertetők után nagyon vártam. Aztán a rész kétharmadánál kinyomtam, pedig nagyon próbáltam kibírni a rész végéig.

Kínosan rossz, unalmas, semmi értelme az egésznek, nulla krimi volt benne, teljesen közömbös prolicsaládok nyomorát mutogatják, ennek a nézése meg olyan perverzió, ami belőlem hiányzik.

tommy - 2021. 04. 21. 01:06

rettentően sablonos karakterek/sztori. legalább valami minimális fordulatot vagy érdekes karaktert várna az ember így 2021-ben egy Kate Winslet nevével fémjelzett HBO sorozattól, de végig marad az “ezt már láttam” érzés.

bvr - 2021. 04. 21. 03:24

azt teljesen elismerem hogy átjön az a hangulat amit a készítők szeretnének (bár Kate Winsletet még nekem is szoknom kell itt azért egy kicsit, míg mondjuk Amy Adamset egyből telitalálatnak éreztem a Sharp Objectsben) Szóval egyrészt ez remek, másrészt ebből a világból úgy önmagában ennyi elég is volt, 7-8 epizódnyira biztos nincs szükségem, szóval a következő részt még megnézem hogy lesz azért egy érdekes ügy is, vagy a krimi, a nyomozás (már megint) csak egy “csali” a leendő nézőknek.

Szekrényláb - 2021. 04. 22. 12:13

Szerintem gyenge közepes, erősen gondolkodom, hogy nézzem-e tovább…Köszönhetően a totál irritáló, slampos antifőhősnek, akit leginkább tv előtt zsíros csülköt zabáló és sört vedelő, nagyokat böfögő, igénytelen férfiként tudnék elképzelni :D azok az ingek meg ruhák Istenem :D

Na de, nem elég, hogy a főhősnő ilyen, az összes többi karakter is a white trash netovábbja. És nem tudom miért kell mindig babákkal és csóri árva kisgyerekekkel zsarolni, hogy komorabb legyen a hangulat.Egyébként az első rész után abszolút nem tud érdekelni, mi történt a patakban holtan fekvő kiscsajjal végül, vagy hogy megdugja-e még az alkesz csövesnek tűnő Guy Pearce a koca főhőst.

Szekrényláb - 2021. 04. 26. 13:14

Azt kell mondjam, a pilot után kellemes csalódás a második rész, bár még így is előre lehetett sejteni azokat a dolgokat, amik ebben a részben kiderültek. Szóval nagy meglepetést nem okozott semmi. Mindenesetre maradok, aztán meglátjuk mi lesz belőle. (remélem nem olyan egyszerű, mint amilyennek egyelőre tűnik):

Snoopyzit30 - 2021. 04. 27. 03:59

Szerintem nem egyszerű ez a sztori. Már most érdekes a felfedett kis infókkal, titkokkal, az önbíráskodó agresszív emberekkel. Elég bajuk van a gyilkos nélkül is.

Diapolo - 2021. 04. 27. 12:49

Szerintem nagyon megosztó sorozat lesz, és kevesen fognak a pilot után is kitartani. Én nem leszek köztük.

Szerintem 2021-ben, amikor a csilláron is lógnak az új sorozatok, már csak a hangulattal nem lehet eladni egy sorozatot. Ennek a pilotnak nagyon jó képi hangulata volt, abszolút pozitív, kisvárosias, de a történet, a cselekmény leginkább egy 200 fős falura emlékeztetett, annyira kongott az ürességtől. A szűk egy óra alatt tényleg semmi nem történt, ez részemről megbocsáthatatlan. Az első 20-25 percet meghagytam, hogy biztosan csak próbálom megtalálni a sorozat hangját, de a végére ugyanott voltam, rettentően unatkoztam rajt, ha ezt este indítom, szerintem 5 perc után már csukott szemmel néztem volna. A kisvárosias sorozatokat úgy általában szeretem, a hosszú, vontatott alapozással se feltétlenül lenne bajom (bár többségében nálam azok kaszával végződnek), de ez itt nem elég. Imádom a skandináv sorozatokat például, ott valahogy más ez a fajta lassú építkezés, többnyire találok valami részletet, ami miatt megéri továbbnézni még a gyengébb darabokat is. Itt? Semmit. 4/10 a pilot.

Adam9456 - 2021. 04. 27. 13:57

Én biztoan kitartok, nem unatkoztam rajta és nekem a masodik rész még talán jobban is tetszett mint az első. Szimpatikus az új nyomozó srác, a színészek is jók, Mare családi hátteréből pedig több új dolog is kiderült. Emellett, bejön ez a kisvárosi hangulat, hogy mindenki ismer mindenkit, ezt jól érzékeltette ez a rész.
SPOILER
Plusz a vége az epizódnak igazából meg is lepett, hogy Erin apja tenyleg lelőtte Dylant és hogy ki lehet Erin gyerekének az igazi apja.(Mare ex-férje? :O)
Én kifejezetten várom a jövő heti részt.

Adam9456 - 2021. 04. 27. 14:08

*biztosan

asd - 2021. 04. 27. 18:21

Az első rész után még bizonytalan voltam, de a második nagyon tetszett. Nagyon jó a hangulata, Kate Winslet pedig nagyon jól játszik.

Julessa - 2021. 05. 02. 16:10

Kate Winslet nálam az első ötben biztosan benne van, szerintem bármit is nagyon jól alakít. Annak ellenére nagyon szeretem, hogy az állandó magyar szinkronjától kiráz a hideg, egy percet sem tudok elviselni M. Melindából, ezért külön öröm, ha az eredeti hangját hallhatom. Nekem tetszik a sorozat, szeretem ha a karakterek kidolgozottak, és mögötte csak a háttérben megy a nyomozás. Nagyon várom a 3. részt.

m.m. - 2021. 05. 03. 08:07

Vártam már egy ilyen hangulatú sorozatot. Az első három nagyon jól sikerült.A szereplőgárda , élen Kate Winslettel,kíváló.Lassú tempójú, kidolgozott és finom csavarokkal teli. Nekem nagyon tetszik.

Snoopyzit30 - 2021. 05. 06. 08:55

Nekem eddig bejött, de most ez a 3. rész megint nagyon lassú volt és alig haladtunk előre. Pedig én nagyon vágynék egy Killing-típusú storyra, de ez nem az lesz az egészen biztos.
Nem baj, hogy kisváros és nincs minden pillanatban új info, de azért na… most már kicsit pörgessék fel!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz