login |

Pilot: Painkiller, avagy Black Lightning – 4×07

2021. 04. 19. 15:50 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra, ,

Lassan fél éve írtuk meg először, hogy a CW-ra új DC-sorozatokat terveznek. A tervek között volt a Green Arrow and The Canaries (ami azóta kukába került), a WonderGirl (szintén kuka), a Superman & Lois (tavaly berendelést kapott), úgyhogy már csak a Naomi sorsa maradt kérdéses a Painkiller mellett, aminek backdoor pilotját láthattuk a Black Lightning utolsó szezonjában.

Egyértelmű, hogy az univerzum része lesz a sorozat, s az is, hogy a már ismert figura magával hozza a Fekete Villámban megismert történetét, így kérdéses, mennyi új nézőt sikerül szereznie a csatornának – már ha berendelik. Nyilván ezt (részben) majd eldönti az 1×00 nézettsége. Bár ugye az Arrow-spinoff is elég pozitív fogadtatást kapott, mégis egy év elteltével megtudtuk, hogy nem lesz belőle semmi.

A poszt tehát nem tartalmaz az epizóddal kapcsolatos spoilereket, de a teljes képhez elengedhetetlen lesz a Black Lightningban megismert Khalil története is, hiszen ott történt mindaz, ami miatt most úgy gondolják, érdemes a karakterre felhúzni egy saját sorozatot – a látottak után pedig nem azt mondom, hogy már most rajongok érte, de kellemes meglepetés volt Jordan Calloway tervezett szériájának nulladik epizódja.

Az alapszituáció bemutatásához elhozták az apasorozat női párját, Anissa és Grace Pierce-t, akik nászútra jöttek a szájberpánk városkába (vajon ez a GA&TC futurisztikus ötleteiből jött?), ahol egyiküket elrabolták, s Khalil menti meg másikukat. Egy év telt el, hogy Khalil elhagyta Freelandet, hiszen nem lehetett a Pierce család biztonságban mellette a kísérletek miatt. Khalil elméjét ugyanis kettévágták, s létrehozták a gyilkológép Painkillert, akivel egy testen kell osztoznia Jennifer Pierce egykori szerelmének.

Nagyjából ennyit kell tudni az előzményekről. A továbbiakban bemutatták, hol is tartózkodott Khalil az elmúlt egy évben, mivel foglalkozott és milyen társakra tett szert. Donald és Philky azon társai, akik már jó ideje mellette vannak és segíteni akarnak neki rájönni, hogyan hozhatják helyre az elméjét, ugyanakkor nem sikerült túl sokat foglalkozni a karaktereikkel. Sajnos mindkettő esetében csak néhány eldarált mondatot hallhattunk arról, hogyan is kerültek ide, kik is ők, de annyira gyorsan túlléptünk rajtuk, hogy a kritika írásánál már nem is emlékszem egyikük előzménysztorijára sem.

Inkább Khalil és Painkiller viadalára helyezték a hangsúlyt, amit fejben zajló jelenetekkel próbáltak ábrázolni. Kissé szokatlan ez az elem sorozat esetében, nem látunk minden nap gyakorlatilag skizofrén szuperhősöket önmaguk ellen harcolni, de remekül sikerült, pláne, amikor elkezdték mindkét oldalt árnyalni. Kérdés, hogy ez kitartana-e hosszabb ideig, mert a koncepció eddig jó, csak simán kifulladhat néhány részen túl.

Painkiller (vagy éppen Khalil?) mellett kaptunk egy másik gonoszt is, aki a high-tech városban embereket rabol el. Róla és szervezetéről még alig lehet tudni bármit is, de egyelőre nem tudnék rosszat mondani róluk. Hiányzott a részletezés itt is, de ezen pár perces jelenetek alapján megfelelő első évados ellenségeknek tűntek. A CGI várost mondjuk nem tudom, hogy fogják használni, mert egyelőre nagyon látszódik rajta, hogy mű az egész.

Szóval a nagy kérdésre, miszerint ez alapján ott-e a helye a következő szezonban a Painkillernek, azt mondanám, igen. Egy próbát mindenképp megér, viszont ezt inkább veterán Arrowverse-fanként mondom. Aki már kiábrándult az univerzumból, vagy még soha nem is nézett meg egy CW-s DC-sorozatepizódot, annak pedig lehet, hogy nem lesz benne túl sok megnyerő elem, hiszen ezt is valahol az Arrowverse-es szinten kell kezelni.

Ezt az egészet úgy tudnám elképzelni, mint a Tales of the Walking Dead koncepcióját. Minden évadba kerülne egy-egy szuperhős sztori (kezdve a Green Arrow And The Canaries-zal…). De nem 22 részben, hanem maximum 13-ban, hogy a kiégést előidéző töltelékepizódokra ne legyen idő.

A Painkiller nem egy Superman & Lois, hisz az gyakorlatilag megreformálta az univerzumot, viszont a tudathasadásos vívódás újszerű, abban bőven van lehetőség. A BL-re jellemző döntött kamera és zenés harcjeleneteket megmaradt, viszont a harcjelenetek kicsit másak, mint eddig, több a vér és igényesebb a koreográfia, úgyhogy ez is reformer, csak mégsem akkora mértékben, mint a S&L.

Ja, igen, pontszám. 6.5/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz