login |

Pilot: The Serpent – írta Diapolo

2021. 04. 20. 15:50 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

— Are you a dangerous man?
— The question first is whether I committed murder.
— And did you?
— The courts, they have decided… no.

Az idei egyik első újonc sorozat volt A Kígyó, amely április elején elérhetővé vált a Netflixen, elnézve az első részt pedig kijelenthető, hogy megérte a várakozás, mert nem okoz csalódást, sőt mi több, egy remek alapot fektet le, amit az évad során szerintem jól is tudnak majd használni.

A BBC valós alapokon nyugvó minisorozata egy időutazásra invitálja a nézőt, ahol a 70-es évekbe visszacseppenve megismerkedhetünk a kor egyik legnagyobb szélhámosával és gyilkosával. A pilot be is jött, nagyon könnyen nézeti magát.

Charles Sobhraj, a bangkoki élet árgus szemlélője ékszerészként dolgozik. Valójában persze nem a becsületes fajtából való, ráadásul a tekintete folyamatosan a következő potenciális áldozatot vizslatja.

A történet egy tényleg megtörtént eseménysorozatot dolgoz fel egészen attól a ponttól, hogy Sobhraj akcióba lendül, és elkezd ösztönösen turistákra vadászni a thai főváros környékén. A terv szinte mindig ugyanaz: a gyanútlan turistákat bedrogozza, elveszi az értékeiket, majd megöli őket. Az első rész ezt a folyamatot mutatja be, valamint azt, hogy a holland nagykövetségen dolgozó diplomata, Herman Knippenberg elkezd nyomozni két eltűnt honfitársa után, akik kapcsán egyre inkább világossá válik, hogy eltűntek, sőt jó eséllyel már nem is élnek.

Sobhraj ekkor még egy lopott nevet, az Alain Gautier-t használja, a bűncselekmények során pedig akadnak tettestársai is, a Jenna Coleman által alakított Marie-Andreé talán a legjelentősebb bennfentes a történetben.

Amit mindenképp ki kell emelnem, az a hangulat, a zene szerintem fantasztikus, ad egy különleges érzést az egész epizód alatt, ráadásul tényleg magával akar rántani a 70-es évekbe a dallamosságával és életerejével.

A képi világ is meglehetősen rendben van, külön tetszett, hogy néhányszor az elmosódás, mint effekt is előkerült, ami A Kígyó cím miatt olyan hatást keltett, mint egy megmart áldozat, aki az életéért küzd, holott már alig van esélye a túlélésre. 

Mindenképp maradok a folytatásra, mert érdekel Sobhraj életútja, kíváncsi vagyok, hogy a továbbiakban is működni fog-e a megvalósítás, mert akkor tényleg az erősen ajánlott kategóriába kerül majd a sorozat. Így a kezdésre könnyedén kiosztanék egy 8/10-et, ami talán magas pontszám, de talán jól érzékelteti, hogy mennyire jól jár az, aki elkezdi a The Serpent-et.

16 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 04. 20. 16:02

Simán az év legjobb sorozata eddig számomra. Tényleg, toronymagasan. Egészen zseniális, 8 rész tömény izgalom, nyomozás, minden. Ez nálam simán 9/10 a végére, azokat pedig nem sűrűn szórom.

HeadHunter86 - 2021. 04. 20. 16:14

Az egész évad zseniális volt! Nekem nagyon bejött!

Kati néni - 2021. 04. 20. 16:29

Elment egynek, de azért történt olyan is, hogy elaludtam rajta. Fogalmam sincs, hogy egyesek mitől tudnak bedőlni egy ilyen embernek, talán túl sok sorozatot és filmet láttam már pszichókról, a való életben is eléggé gyanakvó vagyok, ha valaki karizmatikus és rá akar venni valamire, nyomul, hiteget.

Lilla - 2021. 04. 20. 17:19

Nekem is nagyon bejott, az egyetlen, ami az egeszet kicsit lehuzta, hogy konkretan az elso percben lelovik a `poent`, hogy nem lesz itt bunhodes a gyilkossagokert.
Persze, lehet mondani, hogy ez valos tortenet, tudjuk a veget, de en a sztori ismerete nelkul alltam neki, es ranyomta a belyeget, hogy kimondta, megussza. Jobb lett volna a vegeig izgulni, hogy akkor mi is lesz a sorsa ennek a pszichopatanak.
Nyilvan nem var az ember tundermeset, hogy a rossz elnyeri melto bunteteset, de azert meghagyhattak volna a remenyt, mert megiscsak rengeteg dolog derult ki rola.

Diapolo - 2021. 04. 20. 18:26

@Kati néni: szerintem azért a 70-es évek tájékoztatása nem hasonlítható a maihoz, ráadásul még ma is sokan naivak, temérdek embert lehet csőbe húzni. Szerintem a mai felfogásunk sem egészséges, hogy a felvizezett, bulvárosított hírek hatására már mindenhol turpisságot sejtünk, és tartunk dolgoktól.

@Lilla: végig az járt a fejemben miközben néztem, hogy mi lenne a helyes büntetés? Hiszen civilizált ember módjára életfogytig ül. Nekem A viszkis a mai napig egy olyan személy, akit nem értek, hogy miért futtat a magyar média. Egy bűnözőt nem lenne szerintem helyes piedesztálra emelni. Itt is hasonló a helyzet, mert az ünetete nem pozitív ennek a sorozatnak. Szerintem az a kérdés, hogy az ilyen embernek mi lenne az igazi életfogytig tartó büntetés?

Kati néni - 2021. 04. 20. 21:16

Lehet benne valami, de nekem jók a megérzéseim a gonosz emberekkel kapcsolatban. Amúgy az a főszereplő tehetségét dicséri, hogy már az első 20 percben gyűlöltem. Próbáltam rájönni, hogy miért pont fiatalokat, akik lehet, hogy léhák, de előttük az élet és nem rosszak. Milyen jogon? Amikor valami instant gyilkosost, kevésbé alaposan kivitelezett cuccot nézek, ott tudom, hogy úgyis elkapják őket.

Shannen - 2021. 04. 20. 22:47

“Így a kezdésre könnyedén kiosztanék egy 8/10-et, ami talán magas pontszám”

Egyáltalán nem magas, szerintem is megért ez a pilot 8/10-et. :) Nagyon jól össze volt rakva. Már kb egy hónapja láttam, de sajnos azóta még nem tudtam folytatni, de nagyon várom, mert csupa jót hallottam, meg látom, hogy itt a kommentekben is nagyon pozitív az egész sorozat értékelése.

gromit - 2021. 04. 21. 00:14

Nekem ez már pár hónapja volt, úgyhogy nem emlékszem minden részletre… nem csak a tévéinterjú volt a legelején?
mert akkor SPOILER azért az még nem a történet legvége

Tényleg jól össze van rakva, a hangulat, a zene, a színek, de közben meg a főszereplőktől végig frászt kaptam (Alain/Charles mellett Ajay is nagyon creepy). Dicséret a színészeknek, de ez Billy Howle holland diplomatájára is áll, nélküle nem bírtam volna végignézni :) (és Tim McInnerny is jó volt, de tőle már láttunk ilyesmi karaktert)

Az áldozatok teljesen random karakterek, és hiába érzem tőlem elég távolinak az ő világukat, mégis tökre izgulok értük, hogy egyáltalán az adott epizódot túlélik-e.

(hú, egy ponton, valahol a felénél annyira nem bírtam a feszültséget, hogy előreugrottam az utolsó rész záró 5-10 percére, hogy mégis mi lesz a történet vége, és elmondja-e, kivel mi lett)

SpentRocket - 2021. 04. 21. 10:09

Valóban nagyon jó sorozatélmény volt. Viszonylag gyorsan megnéztük, duplarészenként, így hamar vége lett. Egy percig sem ül le a sztori, mindig van egy újabb szál, amin halad. Talán a legvége egy kicsit lelassul, de ezt az élet szabta így. Érdekes volt nézni, hogy a 70-es, 80-as években mennyire más világ volt. Manapság már szinte elképzelhetetlen, megvalósíthatatlan egy ilyen történet. Na, és a hippikultúra is megér egy külön misét. A hangulatteremtés tökéletes, a színészek szintén (igen, én is gyűlöltem a főszereplőt és még inkább Ajay-t). Tetszett nagyon.

dRWN - 2021. 04. 27. 20:50

Ez volt az első olyan gyilkosról szóló sorozat(pedig Netflixen szinte már az összeset láttam!), amelyik főszereplőjét tényleg zsigerből gyűlöltem. Ez valahol Tahar Rahim tehetségét, hangját dícséri, hiszen elképesztőt játszott! Rendesen izgultam a végéig, pedig találkoztam a történettel jóval a sorozat előtt, tudtam mi fog történni. Zseniális, zenék, hangulat, képi világ, a lassúsága miatt a végére elfáradt picit. 9/10!

AuroraBorealis - 2021. 04. 28. 22:56

Párom a 3. rész alatt, mikor D. a reptéren van:
“SZÉTBASZ AZ IDEG!!!” – és mivel ugye valós sztorit dolgoz fel, inkább kiment, hogy nem bírja, és megnézni, hogy a karakter túléli-e vagy sem… :D
Amúgy baromi jó sorozat tényleg.

gromit - 2021. 04. 29. 11:11

AuroraBorealis: hú, dettó, én is kiakadtam azon a ponton :D

Most hogy mondod, tényleg, nem is egyszer, hanem kétszer is leselkedtem előre (először itt, amikor D. a reptéren, végigtekertem a részt, h mi lesz a karakterrel, aztán visszaugrottam a reptérre – és még úgy is elég nagy volt a feszültség. Aztán egyszer később lepörgettem a sorozat utolsó pár percét, h kivel mi lett az életben, és úgy egy fokkal nyugodtabban bírtam folytatni.)

delMaar - 2021. 05. 05. 00:29

kiváló! csepp a tengerben.

Divide - 2021. 05. 08. 07:52

Már az első részt se tudtam végignézni, annyira nem tudtak érdekelni a karakterek, hogy félelmetes. Ásítozás közben ilyeneken gondolkodtam, hogy “jól van, értem, haladjunk már”, “ezt már ezerszer láttam máshol”, “most tekerjek bele?”, “ez már megint kicsoda?”. Még azt is próbáltam, hogy gyorsítva nézem, de nem jött be, továbbra is unatkoztam. Az sem segített, hogy az ábrázolt miliőtől konkrétan émelyegtem.
Bizonyos toposzokat tekintve lehetséges, hogy már kiégtem sorozatilag.

winnie - 2021. 05. 08. 08:02

erről is az jut eszembe, amit írtam pár napja egy másik sorozathoz, hogy bár igazad lehet, de mégis fura a dolog, hiszen olyan, mintha az ember megnéz egy régi filmet, és úgy érzi, hogy sok új filmben szerepeltek a motívumai, arról ugye nem is beszélve, hogy ez valóban is megtörtént, így mondhatni ezek az események vezettek ahhoz, hogy ezerszer láttuk azóta őket. de, ahogy ugyancsak írtam, tökéletesen át tudom érezni, mert én is így gondoltam más sorozat kapcsán, csak a fenti gondolatok miatt elég ellentmondásos volt az érzésem, hogy bántsam a sorozatot azért, ami 30 éve megtörtént a valóságban? és végül oda lyukadtam ki, hogy míg az eseményeket nem lehet megmásítani, más témát tudtak volna választani, amiknél az embert nem a kiégés érzése környékezi.

nehéz úgy, na!:)

Mordekai - 2021. 05. 17. 17:42

Korrekt sorozat, nálam ugyan nem ér többet egy 10/7-nél (ez a jó, de nem kötelező szint), de kezdő sorozatozóknak nyugodt szívvel tudnám ajánlani.

A történet adott, szép látvány, jó helyszínek, néha egész jó zene. Amibe bele tudnék kötni az Jenna Coleman színészi játéka, hozta az iparosszintet, de volt pár jelenet (pl. amikor meglátta az újabb hullajelölteket), ahol intenzívebben kellett volna mindent. Illetve jó lett volna még látni valamit abból a médiafelhajtásból, ami utána következett.

Minden tisztelet Knippenberg úrnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz