login |

The Nevers: 2 rész után

2021. 04. 20. 20:00 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, most már azért kristályosodik a…

Már majdnem azt írtam, hogy a szezon íve, de mivel félszezonról van szó egyelőre, így feltételezhetően a világon semmi íve nem lesz az első 6 résznek az HBO új, szuperképességes, viktoriánus sorozata esetében. Legalábbis ezt gondolom, szóval így elég nehéz várakozásokkal tekinteni rá, valamint abban bízni, hogy a tavaszi etap végére bármi komolyabb elégedettséget hozó szusszanást kapunk majd. (Mondjuk az, hogy az HBO bevállalta így is a premiert, és nem várt vele, némiképp bizakodással tölt el.)

A kezdés kapcsán egyébként nagyjából úgy voltam Joss Whedon új sorozatával, mint human a pilotírásában. Mondjuk túlzsúfoltságot nem éreztem benne, de szerintem ő is csak arra gondolt, hogy jó pár szálat elindítottak, de így legalább nem lehet azt vizionálni, hogy a sorozat pusztán szuperképességekre szert tevő emberek kimenekítéséről szól majd, hogy őket egy Xavier-intézethez hasonló árvaházban szállásolják el. (Aminek a főnöke kerekesszékben ül.)

Bár az árvaház és pár lakója bemutatásra került, egyelőre nem fenyeget minket az, hogy ez a sorozat is mutánsiskolás lesz, inkább abban bízok, hogy a Nagy Képet fogja láttatni velünk, azt, hogy mi mindent okozott abban a világban az, aminek mi is tanúi voltunk az 1×01 végén, és aminek hatására páran fura képességre tettek szert (elvileg csak?) London városában.

Mert ugye míg sok sorozat csak magukkal a képességek felfedezésével törődne, a The Nevers a jelek szerint sokkal komplexebb képet akar elénk tárni, foglalkozva például a buli nagy részéből kimaradó felső réteg reakcióival és cselekedeteivel, az átlagember viszonyulásával a Megérintettekhez, az ismeretlen után való, olykor etikátlan kutatással és azzal, hogy mindez hogyan változtat a status quo-n – természetesen a képességek kötelező felfedezése, alkalmazása, és a velük való visszaélés mellett.

Maguk a “képességek” elég változatosnak tűnnek, és jó látni, hogy nem a legtipikusabbakat helyezik előtérbe. Mondjuk az is tény, hogy nem tűnnek a klasszikus módon definiáltnak, mert az egyik főhős jövőbe látása egy kicsit még zavaros számomra (úgy tűnt, mintha nem lenne előre elrendeltetett, de nyilván az, ha ilyen nagy jelentőséget tulajdonítanak neki), a másik gépekhez való értése is olyan, hogy ezer meg egy dolgot lehet kisajtolni belőle.

Ahogy múlt héten is szó volt róla, a(z egyébként a szuperképességeknek köszönhető) kütyüknek köszönhetően van némi steampunkos íze is a The Nevers világának, és ez kifejezetten vonz, de leginkább a két főhős, Mrs. True és Miss Adair segített a maradás melletti döntésemben. Mert bár a pilot, bár teljesen korrekt volt (6/10), egy porcikájában sem éreztem kihagyhatatlannak a folytatást, az ő, nagyon egy hullámhosszon lévő kapcsolatuk (konkrétan például az, ahogy az említett neveken szólították egymást) és a színészek, Laura Donnelly és Ann Skelly egymást pompásan kiegészítő játékát élmény volt nézni.

A folytatásban a két karakter saját történetszálakat is kapott, de az igazi érzelmi töltetet mégiscsak együtt produkálták, ráadásul többet is megtudtunk tóluk, mint ahogy némelyik szereplőről, és főleg arról, hogy mozgatja őket, bár nem vagyok benne biztos, hogy az 1×02 befejezése nem generált bennem több kérdőjelet, mint választ.

Igazából, mivel a műfaj nem annyira a stílusom, így a fenti értékelés még kifejezetten pozitív is, de tényleg sajnáltam, hogy nem szippantott be az első 2*60 perc. Például azért, mert bár a nemesek nyafogása és szervezkedése kifejezetten érdekes szál lehet, addig James Norton léha karakterének vonala, vagy a sorozatgyilkosos szál nem túlságosan kötött le, bár a nyomozó karakterét elég jól felvezették, szóval ő maradhat. (Az 1×02-ben még inkább erősödött bennem ez, bár Malady megkapta a csúcsjelenetet, de ettől még untatott végig. Ben Chaplin-en viszont továbbra is jól szórakozom.)

Szerencsére a kezdés külsőségek terén sem okozott csalódást. A fényképezés többek által kritizált stílusa elment mellettem (majd mostantól tuti észre fogom venni, ha van valami, és csak ez fog a fejemben járni), viszont az ábrázolt világ, a környezet, a díszletek nagyon jól megteremtették a korabeli miliőt, és a zene, bár nem olyan azonnal YouTube-on megkeresős és visszahallgatós, kifejezetten kellemes és jellegzetes, egy darálás során biztos, hogy megmaradna bennem.

Egy biztos, az első két részt a komolyabb berántás ellenére is nagyon ambiciózusnak éreztem, mint ahogy a sorozat mögött álló terveket is. Ha mindezeket nyakon öntjük a klasszikus whedon-i jellemzőkkel és mitológiákkal (az operaária utáni énekes jelenet remek volt), akkor nehezen tudom elképzelni, hogy idővel ne győzze meg az embert a The Nevers.

Meglátjuk, hol lyukadunk ki a 6. részre, és azt is, hogy merre fog folytatódni onnan a sorozat. Ez utóbbi azért is érdekes lesz, mert a showrunner-váltás miatt egyáltalán nem biztos, hogy abba az irányba, amelyben elindult az első félévad során. De ezt talán sosem fogjuk megtudni.

11 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2021. 04. 20. 20:25

A második rész után számomra kasza. A Shadow and Bone jobbnak ígérkezik. És jobban is érdekel.

FP Jones - 2021. 04. 21. 05:07

az első részt kb 3-szor kezdtem el, aztán csak lecsúszott (borzasztóan sok ez a több, mint 1 óra játékidő). a másodiknál meg oda se figyeltem, 10 perc után kasza

jenga - 2021. 04. 21. 05:41

Nekem borzasztoan tetszik eddig, szoval tuti nem lesz hosszu eletu. :(

Bácsi - 2021. 04. 21. 09:17

Tiszteletem.

Felfedezni véltem benne egy magyar jelenetet.
Mrs Bidlow felkonferálásakor Myrtle “Hölgy egy székben” mondata magyarul hangzik el.

winnie - 2021. 04. 21. 10:14

hahh, fel sem tűnt – valaki ki tudja vágni?

e-batta - 2021. 04. 21. 11:55

Tényleg! :D Odatekertem, nagyon durva akcentussal, de tisztán érthető. A Myrtle-t játszó színésznő rendesen megszenvedhetett a saját karakterével, mert számolatlanul kellett megtanulnia idegen nyelveken teljes mondatokat, lehetőleg tökéletesen.

Bácsi - 2021. 04. 21. 11:59
winnie - 2021. 04. 21. 13:26

Köszi!

e-batta - 2021. 04. 21. 15:12

A Mrs True és Desiree közötti párbeszéd, és egyáltalán a teljes metakommunikációs kapcsolat valami fenomenális. Végignevettem az egészet.

Shannen - 2021. 04. 21. 16:56

Hát ez a magyar jelenlét jópofa, nekem se tűnt fel amúgy. :D

Két rész után meg hát… el-elnézegetem, vannak jó pillanatok, a két főszereplő szuper (ellenben az őrült csaj eléggé túl van tolva), de összességében olyan kis esetlen az egész.

Szándékosan nem fogom kaszálni, de simán lehet, hogy csak ki fog kopni a heti nézősök közül.

e-batta - 2021. 04. 26. 19:01

3. rész után:
oké, erre nem számítottam, ez úgy a semmiből jött.

A sorozat egyre jobb, a képességek egyre furábbak (vízen járó bérgyilkos? na ne már!), továbbra is maradok hetiben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz