login |

Made For Love: vége az 1. évadnak

2021. 04. 21. 21:35 - Írta: Shyllard

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Véget ért a Cristin Milioti nevével fémjelezett HBO Max-os sorozat első szezona, ami a kapcsolaton belüli, nem csak fizikai és lelki erőszak témáját, de a párok közötti hatalmi játékok mikéntjét is boncolgatta. Mindezt megtoldották kellemes, illetve nem túlságosan, de elrugaszkodott sci-fi köntössel, ami számomra mindig képes külön ízt adni még az ilyen komoly megközelítést alkalmazó szériának is.

Az első héten három résszel, következőn ugyanennyivel, majd az utolsón a maradék két epizóddal érkezett a Made For Love, a streaming szolgáltató által gyorsan letudva. A binge-elés korszakában nincs ebben semmi különleges, s szerintem az egész történet átívelésének, illetve a részek rövidségének okán még igazolt döntés is volt. A kezdés csomagolásának köszönhetően, pedig minden érdeklődő eldönthette mennyire is neki való ez a sorozat.

Ugyanis az biztos, hogy nem mindenkinek válhat be a tálalás, miközben iszonyat erősen és keményen képes beszélni a széria olyan dolgokról, amik valószínűleg sokak életében valamilyen módon már megjelentek. A romantikus viszonyokon belüli hatalmi játékok, szülői kapcsolatokból eredeztethető felnőttkori problémák, vagy akár csak különféle világnézetek kompromisszumokon keresztül való találkoztatása több nézőnek ismerősen csenghet.

Utóbbiak fényében, pedig kicsit félrevezetőnek érzem a promózását a Made For Love-nak, ami egyfajta bosszú-sztoriként igyekezett eladni a szériát. Kétség kívül jelen volt benne ez a vonal is, de kellemes meglepetésemre nem „csak” ennyit akartak a készítők nyújtani. A központi két karakter közül egyértelműen meg volt a „jó” és a „rossz” is, de előbbi fényében egész mélyre áskálódtak a szürke zónában, s a végére talán Byron-t (Billy Magnussen) is sikerült elmélyíteni.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Hiszen akárhogy is nézzük, egy bántalmazó kapcsolatban is két személy van. S a sorozat nem igyekezett túlságosan humanizálni a gonosztevőt, legtöbbször nevetségesen végletes és sokszor inkább vicc tárgya, mint komolyan dramatizált karakter volt. Viszont főhősnőnk személyébe egyértelműen kirajzolódott, hogy is „pottyan” bele valaki egy ilyen ártalmas kapcsolatba.

Nem kis részt mindez a szereplőknek volt köszönhető, akik egytől-egyig a legjobbjukat nyújtották. Van a sorozatban jó pár klasszikus „karakterszínész”, akik mindegyiküket láthattuk már felbukkanni itt-ott.

Cristin Milioti sem kivétel, akinek tényleg nem volt könnyű dolga, hiszen a 8 rész során rendesen szétbontották az általa játszott Hazel-t. Egy pillanatra sem vesztette el szimpátiámat, pedig vitatható döntéseket csak még vatathatóbakkal überelt, sok esetben a körülötte levőket is bántva eközben. Azonban mindvégig megérthető volt képes maradni, akinek minden mozzanata mögött lakozott valamilyen egyértelműen látható indok. Nem mellesleg sokszor felbukkanó „döntésképtelensége” sem idegen a bántalmazó kapcsolatban „szenvedők” esetében.

Szerencsére ellenpólusának, Billy Magnussen-nek sincs oka szégyenkezni, aki bár legtöbbször tenyérbemászóan undorítóan viselkedik, legalább a poénok kárára élvezetesen tudott szenvedni. Illetve, az egy-két komolyabb pillanatban kiemelkedő kémiát produkáltak Milioti-val, két, a 3. és 8. részben látható hosszú, de elképesztő párbeszédet produkálva. Ez a két „leülés” a sorozat fénypontját képezték, amik első percüktől fogva az utolsóig a képernyőhöz szögeztek. Nagyon “jól” működött a kettejük “rossz” dinamikája. Elképesztő párharcot vívott a két főhős, tálalva a beígért bosszúsztoris „leszámolást”. Csak sokkal életközelibb köntösbe bújtatva.

Illik még kiemelni Hazel apját alakító Ray Romano-t is, aki szintén remek humorforrásként, nagyon erős érzelmi löketet is adott a történeteknek. Az apa-lánya kapcsolat kibontása remekül rávilágított miért is olyan főhősnőnk, amilyen, miközben a hibáztatástól távol maradva képes volt elmélyíteni kettejük kötelékét. A cinikus, társadalmilag kivetett szülőt játszó színész már csak a jelleme miatt remek választás volt, egy pillanatra sem tudtam kételkedni hitelességében.

A fő hármason kívül még megfordul több remek karakterszínész is, akik mint említettem egytől-egyig remekek, de történetben betöltött szerepük miatt nem érzem, hogy kiemelendő alakítást nyújtottak. Hozták, amit kell, kiválóan asszisztálva a triumvirátusnak.

S ahogy a színészek méltatásán keresztül is kifejtettem, mindannyian remek alapanyagot is kaptak, amivel dolgozhattak (ami nem tudom mennyire a könyves alapanyag érdeme). A párbeszédek, karakterrajzok a fő tematikára szinte minden esetben remekül rákapcsolódtak, s a fura humor is képes volt megnevettetni jó néhányszor. Utóbbi miatt viszont inkább zsánersorozatok körében emlegetném a Made For Love-ot, mert nem mindenkinek fog tudni bejönni ez a sokszor abszurd, fekete, néhol vulgáris, s legtöbb esetben nagyon cinikus megközelítése.

Az előbbi állítás magára a sci-fi vonalra is igaz, ami talán leginkább a tavalyi Devs-el állítható párhuzamba. Miközben az utóbbi esetében a futurisztikus határtalanságot hatalmas röptű filozofálgatásokra használták fel, a Made For Love-ban az analógia és az eszköz az egyéni kapcsolatok kibontását és szimbolizálását szolgálta. Ennél fogva a bemutatott technológia nem igen extra, főhősnőnk esetében ez szinte már túl egyértelműen is az erőszaktevést reprezentálta.

A dolgok mikéntjébe pedig tényleg nem érdemes belemenni, mert azért mutattak be olyan dolgokat is, amik lebontva nem sok értelemmel bírtak. Viszont a célt remekül szolgálták, jó felütést és sokszor poénforrással is szolgálva. Mellesleg a váló-világbeli médiamoguloknak is oda tudtak szurkálódni nem egyszer Byron Gogol karakterével.

Érdemes még kicsit a technikai megvalósításról is beszélni, ami human pilotértékelésében is szerepet kapott. Személy szerint bejött a fényképezés, kaptunk jónéhány különlegesebb beállítást, de esztétikailag nem biztos, hogy annyira ütősek, mint ahogy azt a készítők gondolták. Mivel esetemben általában a stílus szinte mindent tud ütni, a színpalettával és zenével párosítva kifejezetten elégedett vizuális élményben lehetett részem, de ezen a ponton is akadhatnak gondjai egyeseknek, a fakó és sötét képkockák miatt is.

Összefoglalva tehát legegyszerűbben tényleg zsánersorozatként tudom említeni a Made For Love-ot, ami nekem nagyon bejött. A karakterszínészek, főleg a főszereplők alakítása ütött, köztük levő kémiát sok széria megirigyelhetné, és még a kapott szövegeik is bőven átlagon felüliek voltak. A boncolgatott kapcsolati téma remek, s ténylegesen két olyan párbeszédet produkált, amiknél csak pislogtam, önmagában is bőven megérőssé téve a 8 részes rövid sorozatot.

Egyedül a befejezéssel nem vagyok elégedett, ami bár érthető, s jól illeszkedik magához a kérdéskörhöz, kicsit ügyetlenül, összecsapva lett megoldva. A lezárás lehet végleges is, de pont az utolsó pillanatok miatt van itt lehetőség folytatásra is (amire mellesleg a legtöbb szereplő vevő lenne).

A történet kerek, ha lesz folytatás ott leszek, ha nem, akkor sem fogom siratni az elveszett potenciált. A Made For Love 8 része elmondja, amit elakart, a néhol abszurd körítés ellenére is nagyon realisztikus megközelítést alkalmazva. Nem szoktam pontozni, mert utólag mindig megbánom még az imdb-s csillagozásomat is, de Cristin Milioti fura HBO Max-os szériája tőlem mindenképp az erősebb vonalat gazdagítaná.

6 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2021. 04. 19. 20:23

Nem vártam ilyen befejezést, de tetszett, remélem lesz 2.evad

Reamrea - 2021. 04. 22. 09:27

1/10
Én utáltam. Borzalmasan butának éreztem a fôszereplôt. A döntései felelôtlenek, viselkedése gyerekes, ami miatt egy percig sem tudok szorítani a karakternek. A történet logikátlan és nem tart sehová és így igazán el se jut sehová. A jelenetek sokszor értelmetlenek, a játékidô 90 százaléka felesleges és üres.
Az egész sorozatot csak a rövidsége teszi megnézhetôvé, nem a tartalma. Második évadra nem szamítok, hacsak nem programhiány miatt berendelik tölteléknek. Szóval borzalom. Kár a jó színészekért.

winnie - 2021. 04. 22. 09:35

ha berendelik, akkor nem programhiány, hanem a siker miatt, és ugye, ha mások is végignézték az 1/10 ellenére, akkor elég jó esély van rá:)

terveztem, hogy ezzel elég hamar végzek, de sajnos még nem tudtam elkezdeni, de kíváncsi vagyok, hogy melyik végletre fogok elhelyezkedni.

jenga - 2021. 04. 26. 16:15

8/10

Cegtli - 2021. 05. 18. 22:59

Elég cringe sorozat. 3/10. A főhős nem egy szerethető valaki és nagyon zavaró a sok ugrálás az időben. Nem értem miért nem fogadta el a 7-ik részben, hogy kivegyék a fejéből a chipet. Maga a témakör amit feldolgozna a sorozat érdes, de a kivitelezés nem jött össze. Erre a sorozatra senki nem fog emlékezeni.

levente - 2021. 05. 19. 07:18

Az mindenképpen üdítő, ha valaki nem szerethető főhős, nem hiszem, hogy a néző erre szorulna, de azért a motivációknak szerintem eléggé megágyaztak, és attól, hogy valaki nem ért velük egyet a saját fejével, a másik “fejével gondolkodva” esetleg beláthatja, hogy logikus a döntés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz