login |

Pilot-mustra: Chad – 1×01

2021. 04. 21. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Are we the two luckiest guys in the world, or what?

A tinédzserekről szóló sorozatokat (amik nem keverendők össze a tinisorozatokkal) mindig is kimeríthetetlennek tartottam témák tekintetlben, ezekben van a legtöbb lehetőség írói szempontból is, hiszen amellett, hogy mindenféle műfajt rá lehet húzni tizenéves karakterek csoportjára, karakterként is ők képesek a leghitelesebben változni (“fejlődni”, csak nem szeretem ezt a kifejezést), hiszen egy középkorú nő vagy férfi valamennyire monolit, kivéve, ha valami trauma nem éri.

Azonban mindezt inkább komoly sorozatokra gondoltam, a komédiák esetében már közel sem érzem ennyire izgalmasnak a fiatalok köré írt szériákat, még akkor sem, ha számos remek vicces alkotás született, és fog is születni. A megközelítésében némiképp a PEN15-t megidéző (ebben is a 30+-os készítő alakít tinit) TBS-es Chad szerencsére rám cáfolt, mert pont olyan lett, amilyennek elképzeltem. Mármint nem a poénokat, hanem a stílusát. A kínos, cringe (lett már erre magyar kifejezés?) humorra gondolok.

CHAD – 1×01 – 7/10

A sorozat főhőse egy perzsa származású, elég tapló tinifiú, akit az egyébként 39 éves készítő, a Saturday Night Live egykori jócsaja, a New Girl-ből is jól ismert Nasim Pedrad alakít. Szerintem ezzel érdemes kezdeni, mert az alapfelállás külsőség szempontjából biztos, hogy sokaknak bejöhet, másoknak pedig a szkript egy sorának meghallása nélkül felejtőssé teheti a szériát.

Szóval Chad elég tipikus tévétininek tűnik, akihez hasonló minden bizonnyal létezik a valóságban is, csak az én környezetemre nem volt jellemző az efféle alak fiatal koromban. Szóval egy magáról sokat képzelő, mocskos szájú, a családtagjaival tiszteletlen srác, aki (miután végre lekerül róla a fogszabályzó) nagyon menőnek akar látszani a suliban, ami inkább szánalmasra színezi őt, viszont bőven ad kínos humorra muníciót.

Nyilván a 14 éves srácról senki sem vesz tudomást, így elejti, hogy a nyáron bizony szexelt egy kiadósat, hogy így növelje meg saját ázsióját, és páran fel is figyelnek rá, többek között egy goth lány is, akinek elege van a korosztályának nem túl menő és szexuális téren fejletlen képviselőiből, és még egy Chad-del is beéri, hiszen tapasztalattal legalább rendelkezik.

Mindez persze csak az első rész sztorija, a folytatás már nem azt a szálat fogja tovább vinni, és mindenképp merész volt ilyen vonallal indítani (gyorsan túlestek a csajozáson), hiszen a valójában csak nagyszájú srác eleve kudarcra volt ítélve (pedig a Google-t is bevetette), bár a reakciója még nekem is kissé túlzásnak tűnt, de cserébe a sorozat megmutatta, hogy milyen szélsőséges képes lenni, illetve azt is, hogy alapvetően a karakter tragédiáját akarják megragadni – viccesen.

Az önző gyerek még a saját barátaival (nagyon nem menők, de cserébe jó arcoknak tűnnek) is rongyként bánik, pedig ők megfelelő ellensúlyt jelenthetnének annak érdekében, hogy ne sajátmagának vágjon alá folyton kamikáze módon. Bár tény, hogy ilyesmiből lehetne is tanulni, de Chad eleinte elég reménytelennek tűnik, Pedrad pedig az alakításával elég sokat hozzátesz.

A sorozat mentes mindenféle szürrealitástól, ami a PEN15-re esetleg jellemző volt, kontrasztot inkább a családi szálra való hangsúly-fektetéssel próbál behozni, a világ legjoviálisabb nagybácsijával, meglepően értelmes kishúgával, és az ismét randizni kezdő anyával – el lehet képzelni, hogy az önmagát Chad hogy reagálja le azt, amikor hirtelen kikerül a középpontból.

A Chad mindenképp merész próbálkozás, és biztos vagyok abban, hogy sokak érzékenységét sérteni fogja (mondjuk az engem is meglepett, hogy a pár százas IMDb-s visszajelzés áradat mennyire brutálisan negatív, de hátha tényleg csak a minőségre reflektáltak), de mondanom sem kell, hogy aki a külsőségeken átlát, az valami sokkal mélyebbre is találhat a sorozatban. Ami ugyanis a felszínen kínos, az a felszín alatt kétségbeesett, ami gáznak tűnik, az valójában kedvesnek hat, és ez az elfogadásért való teperés is ismerős lehet, még akkor is, ha nem ennyire extrém módon tapasztaljuk meg.

5 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2021. 04. 21. 16:26

Én egyszerűen ezt a “nő fiatal srácot játszik” dolgot nem értem. Színházban még okés, nehéz állandóra találni ilyen korú színészt, de azért az USA tele van gyerekszínészekkel. Nem azért, hogy valami mentén belekössek, egyszerűen csak nem értem a koncepció létezését/jogosultságát.

winnie - 2021. 04. 21. 17:19

nem volt cél mast keresni. a foszereplo egyben a keszito is, magara irta a szerepet. es nyilvan komikus is lehet benne, ha akarom. a never have i everben peldaul gyerek alakitja a keszito enjet.

(alapvetoen eleg szivugy lehetett pedrad szamara, mert mar vagy 5 eve annak, hogy a fox is ofrgatott belole pilotot, amit nem rendeltek be.

DH - 2021. 04. 21. 18:12

Clifford the tv show 😀

FrankLuck - 2021. 04. 25. 19:35

Nálam rezgett a léc az első résznél, mert 20 percen belül is nagyon szélsőséges. Az első jelenet a fogorvossal például aranyat ér, a szexelős témát viszont rossz volt nézni (nem beszélve az azt követő hisztiről). A második részbe még belenézek, remélem több lesz a zseniális pillanat.

k.dave - 2021. 05. 20. 11:30

Úgy néz ki kitartok az évad végéig. Rendkívül nehéz megfogni, mitől is érdekes ez a sorozat. A PEN15-öt nem néztem, ahhoz nem tudom hasonlítani. Valahol olvastam, hogy olyan, mint egy vonatszerencsétlenség, amely borzasztó, de nem tudod róla elvenni a tekinteted. Ez egy jó megállapítás szerintem.

A nézés közben először elöntött a cringe, a szekunder szégyenérzet, de ezt a részek alatt olyan tömény mennyiségre vitték, hogy átcsapott valami másba. Így, hogy egyre kiszámíthatóbbá vált számomra Chad viselkedése, egyre jobban élvezem ezt az önmegsemmisítést, amit csinál. Jól esik élvezkedni ezen az élhetetlen személyiségen. Alapjaiban különbözik a fősodortól és ezért hatalmas pacsi jár.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz