login |

Pilot: Leonardo – irta nargli

2021. 04. 22. 17:30 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

I don’t draw like the others do. They draw what they want the world to see, an ideal. I don’t draw that, I draw what I see.

Be kell vallanom, hogy két félelmem is volt, mielőtt leültem nézni a Leonardo című új, koprodukciós európai sorozatot. Az egyik, hogy az előzetes alapján úgy tűnt, giccses és felszínes lesz. A másik, hogy Aidan Turner alakításában, aki itt Leonardo da Vincit játssza, csak Poldarkot fogom látni, annyira megszoktam már a színészi eszközeit.

Szerencsére egyik félelmem sem igazolódott be. Sőt, azt kell, hogy mondjam, így kell egy pilotot elkészíteni.

Profi munkát láthattunk, amelynek a végén úgy álltam föl, hogy azonnal látni akarom a többi részt. Természetesen nem történelmi sorozatról van szó, csak történelmi alakokról szóló fikcióról, de attól (vagy talán épp azért), hogy nem ismeretterjesztő a széria, még nagyon szórakoztató.

Már az első epizód elején benne vagyunk a közepében: Leonardo da Vincit, a zseniális polihisztort, generációjának legnagyobb művészét letartoztatják, és Stefano Giraldi (Freddie Highmore) elé viszik kihallgatásra. A vád az, hogy Leonardo megölte múzsáját és modelljét, Caterina da Cremonát (Matilda De Angelis). A tanúk beszámolója szerint művész és múzsája szenvedélyesen vitatkozott, Caterina festményeket égetett el, mire Leonardo megmérgezte őt. 

A kihallgatáson Leonardo tagadja a gyilkosságot, és elkezdi mesélni annak történetét, hogy hogyan ismerkedett meg Caterinával: 16 évet ugrunk vissza az időben. Firenzében vagyunk, ahol a fiatal Lonardo Andrea del Verrocchio (Giancarlo Giannini) művészeti iskolájában tanul rajzolni és festeni.

Ragyogó tehetségével kiemelkedik társai közül, de identitásában még teljesen bizonytalan. A művészetét és az emberi kapcsolatait illetően is. A nők intim közeledését elutasítja, de Ludovico Sforza (James D’Arcy) fölkelti az érdeklődését. Mindezt azonban a sorozat nagyon jó ritmusban és arányérzékkel tálalja, nincs benne felesleges jelenet vagy didaktikus párbeszédek. 

Leonardo zsenialitását pedig úgy láthatjuk kibontakozni, hogy amíg társai tanulás közben az érzelemmentes profizmusra törekszenek, ő maga még mindig képes gyermeki ártatlansággal és rácsodálkozással szemlélni a világot, ezért aztán olyan dolgokat lát meg, amelyeket más nem. Aidan Turner ebből a szempontból különösen jó választás volt a szerepre. A vitathatatlan karizmája mellett van egy kisfiús sármja, amely miatt elhiszem, hogy meglátja az őt körül vevő világban a csodát. 

Caterina szerepében Matilda De Angelis – akit legutóbb a The Undoing rejtélyes Elena Alveseként láthattunk – maga az ártatlanság és kecsesség. Giancarlo Giannini is meggyőző, mint Verrocchio, Leonardo tanítója. Aidan Turnerrel közös jelenetei eddig nagyon jól működnek. Akiből eddig keveset láthattunk, az Freddie Highmore, aki egyébként a sorozat egyik executive producere is. Remélem, az ő karakterét is megfelelően kibontják majd.

Az biztos, hogy ez a pilot hibátlanul megteremtette az érzelmi kötődést a szereplők és a nézők között. Nem kellett hozzá 50 perc, és máris érdekelt a szereplők sorsa, mindehhez pedig nem használtak a készítők túlzó eszközöket, csak a karakterek erejét. Az első rész után csak az biztos, hogy Leonardo és Caterina kölcsönösen inspirálták egymást, de az, hogy a lánynak miért kellett meghalnia, és mi történt a halálakor, természetesen még rejtély. Innen folytatjuk, én izgalommal várom, és mindenkinek ajánlom.

Végezetül pedig jó tudni, hogy az Amazon a premierrel egyidőben közreadott egy 40 perces kulisszák mögötti epizódot, amelyben a készítők mesélnek a sorozat születéséről, érdemes megnézni. (A sorozat első szezonja a márciusi olasz premier után az angol Amazon Prime Video-ra is felkerült, ezért tudtunk most írni róla. Sajnos itthon még nem kapott premiert, de ha más nem, tévébe fog jönni valamikor biztosan.)

15 hozzászólás Ne habozz!

ChristineJane - 2021. 04. 22. 18:18

Ó, most kezdtem el nézni a Da Vinci démonait, az szerintem ennél egy kicsit misztikusabb, de nekem tetszik, de akkor ezt is föl kell vennem a listámra, köszi.:)

LilyCat - 2021. 04. 22. 18:38

Oké, nekem az előzetes még mindig gagyinak tűnik, de ezek után a pilotot biztosan megnézem.

nargli - 2021. 04. 22. 19:09

ChristineJane: Juj, a Da Vinci démonjaira már nagyon régóta fáj a fogam, a Leonardo után meg is nézem. Összehasonlító elemzés.:D

speranza - 2021. 04. 22. 19:14

Őszintén szólva az előzetes engem se nyűgözött le, mert túlságosan is egyszemélyes Aidan Turner-kamaradarabnak hatott tőle a sorozat. Giancarlo Gianninit viszont nagy tehetségnek tartom, nem véletlenül tudhat egy halomnyi “legjobb színész”-díjat a magáénak, és rég láttam már, úgyhogy mindenképpen belenézek. :)

emese - 2021. 04. 22. 22:34

James D’Arcy és Turner? na ez a gondolat győzött meg, hogy látnom kell :)

kis_zsú - 2021. 04. 22. 22:41

@emese! Megértelek. 😂 Mondjuk engem eleve Turner is meggyőzött már, de pluszban D’Arcy még rátett egy lapáttal.

IamSherLocked - 2021. 04. 23. 12:39

Hát, az előzetes engem is inkább eltántorított. Ez az írás viszont nagyon nagyon felkeltette az érdeklődésem, úgyhogy nemsoká keresek is magamnak egy alkalmas nézőtársat!!! :)
Imádom az érzelmileg egymáshoz kötődő emberek történetét elbeszélő filmeket, erre jöttem rá.
Nagyon szuper ajánló!!

Tish - 2021. 04. 26. 16:02

Nagyon jól megtalálta magát Aidan Turner ebben a “kosztümös” világban. Én nagyon kedvelem, sok filmben és sorozatban láttam már. :)
Tetszik, hogy ismét művészt fog alakítani, hiszen ő volt Dante Gabriel Rossetti a Desperate Romantics-ban is.
Vajon milyen lesz Leonardoként? Kíváncsi vagyok!

LilyCat - 2021. 04. 26. 16:49

Tish: igen, Rossetti nekem is eszembe jutott, hogy nem idegen AT-től ez a terep, örülök én is!

ChristineJane - 2021. 04. 26. 16:52

Ó, a Desperate Romanticsot olyan régóta szeretném pótolni, de előtte most már befejezem a Leonardót, három rész után is jó.

nargli - 2021. 04. 26. 16:55

IamSherLocked: nagyon köszönöm, és remélem, hamar találsz magadnak alkalmas nézőtársat.:)

örülünk, vincent - 2021. 05. 03. 18:47

hát, ez tök jónak ígérkezik! nem hittem volna! kösz :)

LilyCat - 2021. 05. 04. 17:50

Most néztem a 6. részt, továbbra is jó, sőt, egyre izgalmasabb!

ChristineJane - 2021. 05. 04. 17:56

LilyCat: én azt szeretem benne, ahogy a mesterműveit beleépítik a történetbe.

nargli - 2021. 05. 04. 18:06

LilyCat: igen, és én azt vettem észre, hogy nem tudom darálni, napi egy rész megy, mert annyi benne az érzelem és izgalom, hogy csak annyit bírok.:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz