login |

United States of Al: 2 rész után

2021. 04. 22. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

human pilotkritikája után azért én is megemlíteném a CBS új, többkamerás komédiáját, persze 2 részes írásnak álcázva, bár nem hiszem, hogy sokat változott volna a véleményem az 1×01 után, hiszen az új, Chuck Lorre nevével fémjelzett, mostanság menetrendszerűen némiképp keserédes sorozat teljesen korrekt volt számomra második nekifutásra is. Az már más kérdés, hogy egy 5/10 láttán a mai 9-10/10-es világában sokan azt fogják hinni, hogy felejtősnek kell vélni a szériát. (Lehet, hogy még akkor is, ha nálam ez a többkamerás műfaj alapból két pont levonással indít, annyira nem a zsánerem.)

Szóval a USOA alapsztorijáról már volt szó a fenti linken, igazából egy kamuflázs családi komédiáról van szó, egy olyanról, aminek az első két részében csak az állandó szereplők tűntek fel, ami jóformán csak két helyszínen (a főhős és a volt felesége házában) játszódott, a világ kinyitásáról mindössze a vetített hátteres autók és az 1×02 erdős bé-sztorija gondoskodott. Valamint a rész végi szuper flashback-ek, amik szerintem nagyon sokat adnak a sorozathoz.

Szóval a szitkom alapvetően egy lánytesójával, haverjával és apjával együtt élő elvált férfiról szól (valamint volt feleségéről és lányáról). A petyhüdt dinamikát és irreálisnak hangzó felállást az csavarja meg, hogy főhős egy volt katona (ide véled, PTSD!), a haver pedig az egykori tolmácsa Afganisztánból (ide veled, kulturális különbségek!). És bármennyire is hihetetlennek hangzik, ez már bőven elég egy szitkomalaphoz. Főleg, hogy még egy katonás témákat is be tudnak vonni a hugi halott férje kapcsán.

Innentől kezdve már csak jó színészeket kell találni, és itt azt hiszem, hogy sikerült – legalábbis egy kivétellel, mert valahogy Kelli Goss-szal nem sikerült zöldágra vergődnöm. Mellette Adhir Kalyan abszolút profi, őt már sok mindenben láttuk is szerettük, Parker Young, ha nem is a szívem csücske, de szimpatikus főhős (aki bevállalja, hogy nem hibamentes), de a prímet Dean Norris száraz előadásmódja és Elizabeth Alderfer (AP Bio!) jófej tesója viszi.

A United States of Al megint egy olyan többkamerás komédia, aminek megnézésére nem mondanék nemet, hiszen számomra amolyan kellemes, de semmi extra-kategória, pár remek momentummal, és szinte nulla negatívummal, és szimpatikus karakterekkel. A most futók közül ezt nem sokra tudnám elmondani. Az, hogy ez csak 5/10 a szememben, csak az érdeklődési körömnek köszönhető, nem is hiszem, hogy tovább fogom nézni. Még véletlenül sem alapszabály, de azt veszem észre, hogy többkamerásból egynél többet nem szoktam komolyabban követni. Tavaly nyáron a United We Fall volt az az egy, ősszel pedig a B Positive lépett a helyére. Ez annál azért nem jobb.

Ja, a lényeget majd elfelejtettem. Ahogy említettem az elején, az eddigi 2 rész egy-egy flashback-kel zárult, amik elég komolyat facsarnak a nézőn. A pilot végén egy konkrét háborús jelenetet látunk (azért valahol kemény volt látni “előző életükben” a két srácot, akiken addig csak röhögtünk), az 1×02 zárását pedig nem lőném le, mert az még komolyabb érzelmi fröccsöt kínál. Egy ilyen semmikének tűnő komédia végén ritkán marad úgy az ember, pedig tényleg semmi durvulást nem kaptunk, csak pár nevetgélő és optimista embert. De gondolatot jól tudnak ébreszteni.

Majd 4 év múlva itthon is lesznek talán rajongói, amikor bejön Magyarországra, mint a Mom-nak. Ha megér annyit.

1 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 04. 22. 16:59

Próbáltam összeszedni az idei országos újoncokat, de nem sikerült. Mégis, az USOA nekem az egyik kedvencem lett. Tipikusan azt érzem, hogy nem extra, de a közepesnél jobb, és ezt tartósan el lehet nézni. Remélem, talpon marad sokáig, erre pedig a Young Sheldon mögött szerintem megvan az esélye.

Magamon is meglepődtem, de rendszeresen követek 4 komédiát is a CBS-en, ez azért esetemben durva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz