login |

Pilot: Shadow & Bone

2021. 04. 23. 19:30 - Írta: human

35 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mai premier a Netflixen, és ez az írás tényleg csak a kezdő két részről szól, ami eléggé lebilincselő lett a maga módján. Nem véletlenül kerestem az előbbi valami jelzőt, ami nem annyira pozitív, de mégis illik ide, mert az Árnyék és csont ezerrel vágtat előre a történetében.

Miről is szól? A szimbolika alapján az oroszok a nyugati finomságokhoz vezető kereskedelmi úttal a végtelen sötétségen, a náci Németországon kell átkeljenek. Eközben a másik irányból a kalózok is terveznek valami átkelést, meg akarják szerezni a világ legértékesebb fiatal nőjét… WTF? És mindenki azt emlegeti, hogy a sötétséget el kéne tüntetni.

Viccet félretéve, bár képileg a háborús hasonlat végig áll kezdve a kocsis csapatszállítótól a frontvonali bevetésig, egy fantasy sorozatot kaptunk a Netflixtől, méghozzá a drágábbat, kiemeltet, amire azért így a Winx és a Sherlockos valami után szükség van. Nem leszólni akarom ezeket igazából, csak nem presztízs anyagok, szemben ezzel, ami már ránézésre is többe került, jobban blockbuster. Trükkökben is.

A történet pedig egy mesebeli világon játszódik (így a részek alapján, de a könyvet olvasók beszólhatnak), ahol vannak kardok meg kezdetleges lőfegyverek. Igazából el nem tudnám mondani milyen hatalmak hogy viszonyulnak egymáshoz, a lényeg, hogy az egyik oldalon ott van az orosz had valami hadsereg, és egy szegényebbnek tűnő, háborúval sújtott ország.

A másik oldalon meg a egy jómód? Bár csak “a kikötőt” látjuk, ami tényleg egy kalóztanyára hasonlít. A kettő között pedig ott van egy különleges képességű emberek által nyitott fekete zóna, ami tele van szörnyekkel. Viszont kereskedni csak ezen át lehet, és többnyire át is lehet jutni, de életveszélyes minden próbálkozás. Szerintem ennyi elég lesz alaphelyzetnek. Már a pilotban is emlegetik, hogy kell egy Napidéző, ő meg tudná szüntetni ezt a sötétséget…

Itt bele is futottunk abba, és egy minimálisan spoilerezni fogok, ha valaki még nem olvasott Harry Potter-Hunger Games-akármi ehhez hasonló ifjúsági regényt: a főszereplő lány a kiválasztott. Vagyis napidéző a lelkem, aki változást hozhat mindenki életébe. Így válik a történet legfontosabb szereplőjévé az első két rész közben. Ki tudja merrefelé kanyaroh majd a történet.

Viszont, és eskü akkor még nem is esett le amikor a nyereményjáték posztot írtam, olyan az egész mintha két történetet néznénk. Ezzel hülyültem odafenn a hadsereges-kalózos szövegnél. Az egyik oldalon ott a lány, aki különleges, akibe amúgy szerelmes is valaki, de abba a valakibe meg talán más lesz meg nem tudom milyen háromszög van itt, de utalgatnak rá. Másrészt pedig ott van a rablóbandás kalóz hangulatú, ahol ketyeg az óra a sztoriban, és teljesen más dinamikával megy előre.

Ez a két történetes felépítés érdekes döntés, bár egyértelműen remek húzás arra, hogy mindig történjen valami. Amikor az egyik szál leülne valami unalmasabb, lassabb témával, akkor a másikon mehet a harc, ömölhet a vér. Mindig van feszültség. Komolyan, bár szerintem nem igazán jó a sorozat, ellenben eléggé pergős ponyva… mondhatni lebilincseli a figyelmet.

A felépítéssel igazából csak két gond van. Az egyik, hogy iszonyat sok szereplőt kell mozgatni hozzá. Nagyjából félmondatokat tudnék csak mindenkiről mondani így két rész alapján, zsánerjelzőket dobálni (mesterlövész, bérgyilkos, szerencsevadász, örömlány, kiválasztott, sötét misztikus harcos), pedig 30 perce fejeztem be a nézést. Másrészt pedig ha valamelyik szál nem érdekel minket, akkor alig várjuk majd, hogy vége legyen annak, amikor épp azt mutatják. Tudom, valami Game of Thrones is operált ilyesmivel, hogy nagy ellenpélda legyen, de azért ez közel sincs olyasmi minőséghez, mintha az ottani kezdő évadok.

Igen, sok “mély” témát nem érintettem, szerintem az első két részhez semmit nem adott, hogy ki menekült, ki felé rasszisták az emberek. Tehetnék úgy, mintha akárcsak karcolna is bármiféle fontosságot, de eléggé YA-mélységgel viszonyulnak az egészhez. Meg úgy minden történéshez. Viszont ezt nem negatívumnak mondom amúgy, csak említem, hogy miért nem foglalkoztam ezzel.

Valami pontszámot még ide kéne vésni, de a hasonló ponyvasorozatok között simán 7/10. Felületes, de szerintem végignézős lesz belőle, pedig nem érzek benne igazi erőt. Pár napos szórakozás az egész, de a tempója alapján annak remek.

35 hozzászólás Ne habozz!

irgum76 - 2021. 04. 23. 20:21

nagyjából egyetértek a kritikával
(Pl.: vér nem nagyon folyik csak épphogy)

én is az első kettőt néztem
de azért mert kicsit lefagyott tőle az agyam
annyi név, frakció, ország, régió stb van benne, hogy szótár, térkép és egy rambó kés kell hozzá
bemutató alapján vártam de nekem eddig csalódás
múltkor a The Nevers-nél írtad, hogy túlzsúfolt én inkább ennél éreztem ezt
maradok mert csak pár rész össz-vissz
de jó lenne ha letisztultabb lenne

human - 2021. 04. 23. 20:38

szerintem meglepően véres volt

ArcosHarcos - 2021. 04. 23. 21:04

Azoktól kérdezem, akik esetleg már végignézték a sorozatot ÉS olvasták is a könyveket: spoiler nélkül, az évad nagyjából mennyit fed le belőlük? 1 évad = 1 könyv felállás várható az első évad alapján?

winnie - 2021. 04. 23. 21:08

nyilván már végignézték páran, így több infójuk is lehet, de 2 könyvsorozat karakterei vannak benne, és nem feltétlenül vesznek mindent végig, itt a készítő szavaival: https://www.tvguide.com/news/shadow-and-bone-eric-heisserer-six-of-crows-ravkan-civil-war/

mmonitor - 2021. 04. 23. 23:45

Én most fejeztem be. Engem tényleg lebilincselt pedig mostanában nem nagyon tudok végignézni semmit, ezt meg nem tudtam abbahagyni. Remélem lesz folytatás.

irgum76 - 2021. 04. 24. 10:02

na a 3.-4. részben végre valami ki is derül a történelemről

próbálok szpojler mentes lenni
aki nagyon karakteridegen az a “szívtörő” (vagy mi)
egész életében a bájolást gyakorolta és úgy viselkedik az adott szituációban mint egy durcás kismalac

A. - 2021. 04. 24. 12:55

Az elején kicsit követhetetlen volt, és tulajdonképpen a 8. rész végére sem voltam biztos abban, hogy kik is a háborús felek. Attól eltekintve, hogy a világépítésre valamivel nagyobb hangsúlyt is fektethettek volna, szívesen néztem végig.

e-batta - 2021. 04. 24. 14:32

Reggel fél hatkor fejeztem be, nagyon jól vágták el a részvégeket, egyszerűen nem lehetett otthagyni. Majdnem minden szál érdekelt, ami meg kevésbé, ott a színészek játéka feledtette a történet karcsúságát SPOILER (pl. Nyina és Matthias kálváriája). Van néhány karakter, akik annyira jól lettek megírva/eljátszva, hogy miattuk tuti leülök a következő évadra is (Jesper fenomenális), és van ahol maga a történet érdekel, hogy hova fut ki (a tábornokot picit ledarálta a Zóna, de nem ette meg, Alina ki tudja hol talál magának igazi tanítót stb.)
A látványvilágra viszont egyáltalán nem panaszkodhatok, látszik, hogy rengeteg pénzt öltek bele, bár néhol kilógott a CGI-láb, nem volt annyira zavaró.

montanosz - 2021. 04. 24. 15:57

nagyon kellemes csalódás volt, igaz hogy nincs üres járat, sikerült a több szállal a monitorhoz szegezniük, de igazándibol nekem a pluszt az intrika megjelenése, a szarvas megtalálása körül adott, bár számitottam is rá.
Amugy derekas iparos munka, néha kicsit kevés statisztával meg romos magyarországi helyszínekkel.
Kicsit Feist regényeihez hasonló, eszembe is jutott hogy érthetetlen az ő könyveit miért nem filmesítik meg

Wanheda - 2021. 04. 24. 16:08

Még csak az első részt láttam, de mivel ez a pilot, így muszáj volt írnom.
Idejét nem tudom, hogy mikor láttam ennyire erős évadkezdést, ennyire lebilincselőt, érdekfeszítőt, izgalmast. Tényleg, nagyon régen lehetett.
Megyek is, nézem tovább.
Kétszer kellett megnéznem, mert elsőre fel nem fogtam, mi merre, ki kivel, hol, merre, nagyon bonyolult még így másodszorra is. Remélem, tisztul a kép, mert nagyon kellett figyelni. Sok info volt és sok érthetlen dolog, mégis…
Jó lesz ez, érzem. De jó, végre valami, amit nézni is lehet. Idén a Generation volt azt hiszem, az egyetlen, ami érdekelt és végignéztem, minden más kasza.

montanosz - 2021. 04. 24. 21:15

na le is daráltam, hát hosszú idő óta ez a fantasy amit gyorsan ebookban is leszedtem és felraktam a tabletomra hogy éjszakás műszakban meg kellemes reggeli kávé után otthon kint üldögélve a kertben kerül öleleve méh zümmögéstőlmeg virágilattol, olvasgassak kinyomva a telefont :-D
pdfben meg epubban is fent van a neten magyarul

KOHIPEET - 2021. 04. 25. 01:03

Azt se tudtam eszik-e, vagy isszák, csak láttam itt az írást, aztán gondoltam adjunk neki egy esélyt.

5 rész lett belőle zsinórban. A párommal totál beszippantott minket.

e-batta - 2021. 04. 25. 05:09

Lehetne találós kérdés, ki melyik helyszínt ismerte fel? Bevallom őszintén, nekem egyedül a Rondella ment kapásból, talán mert nagyon sokszor sétáltam ott a Mesterségek Ünnepén. Írták, hogy a forgatás Pósteleken, Békéscsabán, Szabadkígyóson zajlott inkább, de azokon a helyeken én nem vagyok ismerős.

Python - 2021. 04. 25. 12:21

Nem én vagyok a célközönség, de teljesen korrekt lett szerintem, és van benne potenciál. Nálam 8/10 környéke lazán megvan!

Tokeen - 2021. 04. 25. 12:55

A negyedik részig bírtam, utána inkább kasza

Ehhez is értek - 2021. 04. 25. 13:07
Hahakocka - 2021. 04. 25. 13:37

S itthon forgatták van esetleg ismerős helyszín?

Wyrr - 2021. 04. 25. 15:17
irgum76 - 2021. 04. 25. 19:39

kíváncsi leszek az évados kritikára is

kínkeservesen végig kínlódtam
de lehet, hogy én a cseh2-t néztem és nem azt amit ti láttatok mert szerintem nagyon gyatra volt
sztori,karakterek,színészek,jelmez,díszletek mind gaggyer

kb 3 rész elég lett volna ehhez a történethez
egyedül a 7. rész tetszett
a Zóna az klafa volt de ugye sötét
ami menő csak annyira sötét volt, hogy nem igazán lehetett látni semmit

szóval nem tetszett

Ntsc - 2021. 04. 25. 19:54

Csatlakozom az előttem szóló(k)hoz. Ahogy haladtam a részekkel, egy inkább az az érzés volt bennem, hogy én ezt már láttam korábban. Nem ez az elő netflix projekt aminél azt érzem mostanában, hogy a végére elfogyott a kreatív lenület. Leköt pár órára, vagy háttérzajnak jó, de ennyit tud. Kár, pedig az elején akartam szeretni.

Thayet - 2021. 04. 25. 20:57

Én könyvolvasóként rettentően élveztem az egészet. Féltem tőle, hogy nagyon infódömbingesen és kifelé beszélősen oldják meg a karakter- és világépítést, mert tényleg sok az infó, és az elején a voice-over meg is ijesztett, de szerencsére egész ügyes lett a végeredmény. Legfeljebb egy-két résznél éreztem csak a magyarázós jelleget, de arra valszeg szükség is volt a világot nem ismerőknek. Plusz pont nálam ezen a fronton az is, hogy minden háttérsztorit és szereplőt nem akartak ebbe az évadba belezsúfolni, hanem megelégedtek egy-két olvasóknak szóló kikacsintással. YA adaptációk kapcsán szerintem az első két Hunger Games film óta nem volt ennyire pozitív élményem.

A Shadow and Bone könyveken úgy érzem, még javítottak is a készítők, legalábbis a karaktereket illetően mindenképpen. Mal és Alina is sokkal szerethetőbb lett nekem, mint a könyvekben (a kapcsolatuk meg pláne), meg szerettem, hogy a Darklinghoz, vagyis Kiriganhez is több háttérsztorit kaptunk. Talán egyedül az időhiány okozott ezen a szálon problémát. Genya sztorija például egy egész kicsivel kaphatott volna több időt, mert itt nem nagyon jött át az ő helyzete a Grishák között, pedig az évad végéhez az fontos lett volna. És az erősítőkkel is lehetett volna jobban foglalkozni, mert még az álmokkal együtt is elég hirtelen jött a szarvas fixálódása mindenkinek a végén. A politikai szálak cserébe sokkal logikusabbak lettek nekem a sorozatban, például Nyugat-Ravka függetlenedni vágyása vonal új volt és nagyon szerettem. Egy térkép viszont tényleg nem ártott volna a sorozatba, hogy ki hol merre van a Zónához képest.

A Crows csapat már egy picit megszenvedte az adaptációt, így, hogy bedobták őket náluk sokkal erősebb játékosok közé, azért jócskán vesztettek az élükből, meg rátermettségükből (főleg Kaz, aki bőven nem tudott olyan okos és kegyetlen lenni, mint amilyen a könyvekben). De igazából túlságosan még ez se tud zavarni, mert nagyon élveztem a jeleneteiket. (Jesper nálam egyértelműen ellopta a show-t.) Ami meglepőbb volt, hogy mennyire jól belesimultak Alináék történetébe, holott a könyvekben ugye a közelében sem járnak ezeknek az eseményeknek. Nina és Matthias már kicsit jobban lógott a levegőben, örültem volna, ha Nina valamelyik karakter mellett kap előbb valamiféle alapozást, mielőtt bedobtak neki a semmiből egy teljesen külön szálat, de ha már Kaz, Inej és Jesper nem kapta meg a könyves sztoriját (egyelőre), Nináéknál nagyon a könyves rajongóknak akartak kedvezni a készítők, mert az ő jeleneteik helyenként szóról szóra a regényből lettek átvéve.

A látványvilágot én nagyon szerettem, a castingot tökéletesnek éreztem, a kefták gyönyörűek voltak, és a zene… annyira, annyira illett ez a hangulat a történethez. Szerintem még sokszor újranézős lesz nálam a sorozat.

e-batta - 2021. 04. 25. 23:59

@Wyrr köszi a linket, végigolvastam és el vagyok bűvölve, hogy mennyi helyen forgattak.

spetra - 2021. 04. 26. 02:16

ArcosHarcos:
Az 1. évad az alaptrilógia 1. könyvét fedi le, plusz kiegészül pár új sztoriszállal, amit a sorozathoz írtak (olyan karakterekhez, akik későbbi könyvekben jelennének meg).

Kicsit részletesebben (de spoilermentesen):
– Van egy alaptrilógia, ami (nagyrészt) Ravkában játszódik, és aminek Alina áll a középpontjában, ezt kezdte el feldolgozni a sorozat. Ebből az 1. évad az 1. könyvet fedte le.
– Az alaptrilógia után (2 évvel) játszódik a Six of Crows duológia, ez már egy másik országban (Kerch), és itt jelenik meg Kaz, Jesper, Inej és Nina. Ők szerepelnek a sorozatban már most, viszont hogy a timeline ne keveredjen, nem a könyvbeli sztorit rakták bele, hanem előzményt írtak nekik. Ergo ami a sorozatban van, az a könyvolvasóknak is új.
– És ezután játszódik még egy duológia, egy már ismert karakterrel a középpontban (a sorozatban még nem találkozunk vele, később jelenik meg), de ebben a 2 könyvben már elég vegyesen jelennek meg szereplők az előző könyvekből. Ez a sorozat szempontjából tehát még elég messze van.
Az utolsó kötet egyébként idén jelent meg és félig-meddig lezárja az egész grishaverzumot. Az írónő legalábbis azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem tervez új könyvet kiadni.

H1N1 - 2021. 04. 26. 16:15

6. rész.
Amikor megláttam a szentendrei kis sikátort, na akkor kerestem rá, hogy hol forgatták :).

Sunabubus - 2021. 04. 27. 20:27

Nem is tudtam a könyvek létezéséről, a trailer szembejött velem ma reggel, ami után megnéztem imdb-n a ratinget (rossz szokás), aztán mondtam magamnak: na jó, megnézem az első részt. Azután: hmm, ez jóóóóó, nézzük a másodikat. Aztán a harmadikat, negyediket, és végül most végeztem vele.
Asszem nem kell mondanom, hogy berántott. :)

Abraka dabra - 2021. 04. 28. 00:10

Nekem is tetszett! Dara lett belőle :)
Voltak gyengébb részek benne, de azért még néztem volna!

zolij - 2021. 04. 28. 01:43

Meló után kezdtem el nézni, hogy adok neki egy esélyt. Most végeztem az évaddal és nem tudom hogy fogok reggel felkelni :-)

casi - 2021. 04. 28. 08:39

A 4. résznél tartok és az, hogy rész közben itt vagyok és azt nézem, hogy más is ennyire unja-e az mond valamit. Valami nem klapool. A főszereplő csaj baromi unalmas, az arca mint egy csodálkozó kisgyerek minden egyes jelenetben. Az egyedüli érdekes szál számomra a “bűnözők” bandája, Jaz-re (Jax?) azt hittem, hogy egy elveszett Starsgard testvér.

casi - 2021. 04. 28. 08:43

Bocs a duplázásért, természetesen Skarsgardra gondoltam és kiderült, hogy Kazre.

ttwnbd - 2021. 04. 28. 11:10

Végignéztem, nem volt vészes,
de a két főszereplőt játszó fiatal annyira bántóan rossz színész (különösen a lány), hogy az már fájdalmas. Oké, egy ilyen sorozattól nem színészóriásokat vár az ember, és általában nem is szoktam fennakadni az ilyesmin (illetve most eszembe jutott, hogy az Expanse-ot is a botrányos színészi játék miatt hagytam félbe – gyűjtöm az erőt, hogy visszatérjek), de tényleg nem értem, hogyan lett belőlük színész, pláne főszereplő egy drága sorozatban.
Amúgy szerintem a saját kategóriáján belül egy teljesen vállalható darab, szerintem visszatérek a második évadra.

Akármi - 2021. 04. 29. 11:22

A casting elég gyenge. A főszereplő Jessica Mei Li nulla arcjátékkal és karizmával viszi végig az egész évadot,egyszerűen nincs benne semmi vonzó, amitől különleges lehetne (és itt nem a szépsegre gondolok) Archie Renaux pedig egy albán vendégmunkásra hasonlít, de legalább ő próbálkozik a színészi játékkal. A történet elmegy (bár néha bosszantó Alina karaktere: nem kapja meg Malyen leveleit,de az eszébe sem jut, hogy nem adják át neki. Kirigan anyja elmondja, hogy mit tervez vele a fia, erre mikor bekövetkezik, nekiáll csodálkozni, hogy ez miként történhetett.)
De összességében még így is élvezhetőbb a legtöbb sorozatnál.

Akármi - 2021. 04. 29. 11:53

Ja és abba amúgy mi a logika hogy általában a sötét zónába olyan hajón utaznak, aminek a fedélzetén állnak az utasok, miközben szárnyas szörnyek repkednek körülöttük (miközben illegálban már készítettek síneken futó zárt vonatot is, mely azért mégis jobb ötlet).

Su-car - 2021. 04. 29. 12:08

Ahogy a gyakorin is írta valaki, ez sorozat semmilyen nyomot nem hagyott maga után. Már el is felejtették.

„egy albán vendégmunkásra hasonlít”

:)

panav3 - 2021. 04. 29. 21:08

Ledaráltam… nem rossz, de nagyon buták tényleg a főszereplők (Alina, meg a pasija), néha már idegesítően kicsit. Pedig a lányt próbálták okosnak, olvasottnak beállítani, nem is értem miért.

Zoltan Boros - 2021. 05. 08. 21:05

SPOILER

Volt egy nagy “plot hole” ami eléggé kizökkentett.

A fiatal srácot megölik hogy a lány nevét ne mondhassa el másnak. “Most már csak mi tudunk erről” – nagyon szemét húzás de érthető.

Erre a következő jelenetben, amikor a seregben kezdenek rájönni ki a lány nem probálják a túlélőket elkülöníteni, a dolgot titokban tartani, deziformálni. Elviszik a parancsnokhoz – az ok – de a fél hadsereg ott van a sátorban a száját tátani – szó szerint – és nézik a show-t. Az összes körlet ki volt már takarítva és épp partit adtak vagy mi? Aztán ott mindenki előtt leteszteli a lányt, de úgy hogy a tüzijátékot a fél országban látni. Hogy ne is legyen kétséges számunkra hogy erről akkor most már mindenki tud, hallhatjuk amint az utolsó bakancspucoló baka bennfentesen közli a másik bakával: “a sátorba vitték a lányt, mert ő a Napidéző” – vagyis a nemlétezőnek hitt szuperfegyver – ja és kása lesz vacsorára – ezek a hírek. Ez pont olyan mintha a világháboróban mindenki tudott volna Manhattan project-ről, ami sajnos a “fekete parancsnok” képességeiről is elég rossz képet fest. Ha a szakállas pasi így folytatja ebben a filmben is gatya nélkül fogja végezni egy ló hátára kötve.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz