login |

Harrow: a 3. évad – írta nargli

2021. 04. 26. 21:30 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

És a sorozatnak is? – kérdezhetném nyomban. De ne szaladjunk ennyire előre, mindent elmondok szép sorban. Az biztos, hogy a Harrow a harmadik évadban is hozta azt, amiért szeretjük: ötletesen kidolgozott kliséket, kellően izgalmas átívelő szálat, trükkös heti ügyeket, szerethető, fejlődőképes karaktereket.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

A második évad végén ott hagytak minket függeni, hogy egy hajójavító telep elhagyott hajói között a rendőrség megtalálja egy fiatal férfi holttestét. A férfi útlevelében elrejtve ott egy üzenet az apjának: Daniel Harrow-nak. Harrow eddig a pillanatig nem is tudta, hogy van egy fia, a harmadik évad fő rejtélye tehát érthető módon az, hogy a hajók között talált holttest tényleg a fia-e, és ha nem, akkor hol van, és mit akar az igazi utód.

Az átívelő szálat most is az utolsó epizód utolsó percéig csavarják, talán ezért is voltam egy kicsit csalódott a végén. Annyi izgalom után olyan érzésem volt, hogy „csak ennyi?”, „ez a megoldás?”, de azt hiszem ez sajnos gyakran megesik, amikor sorozatot nézünk. Ez pedig nem változtat azon, hogy a megoldásig vezető út izgalmas volt.

Az pedig vitathatatlan, hogy a Harrow harmadik évadja a karakterek építésében nagyon erős volt. Ki kell emelnem a szezon negyedik részét, amely Dr. Fairley, Harrow és Nichols nyomozó karakterét is gyönyörűen továbbépítette, és azzal, hogy hárman együtt mentek túrázni az erdőbe, a barátságukat is új szintre emelte.

Amellett, hogy az epizód végig megtartotta a sorozattól megszokott könnyed stílust, annyi őszinteség és mélység volt benne, amennyit nem vár az ember egy ilyen sorozattól. Ha valaha újra megnézek egy Harrow-részt, biztos, hogy ez lesz az. 

Az is üdítően hatott ebben az évadban, hogy a Harrow és Dr. Grace Molyneux között szövődő románcot továbbra sem erőltették. Az persze egyértelmű, hogy egymás felé tartanak, de akkor is kellemesen kevés romantikus drámát kaptunk. 

És akkor most térjünk rá a nyitókérdésemre: az a helyzet, hogy az évad végén, a nagy rejtély megoldása után, most nem kaptunk cliffhangert, ami miatt aztán tűkön ülve várhatnánk a következő részeket. Sőt, mindent nagyon szépen lekerekítettek, és elrendeztek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne folytatni, de ha itt a vége, akkor ez így tökéletes. Az biztos. hogy a 4. évad berendeléséről egyelőre nincs hír.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy az ausztrál ABC a 3. szezont is későn, az S2 fináléja után három hónappal jelentette be. Ha nem lesz több évad, én köszönöm az élményt, a Harrow a sorozatok tömegében csendesen meghúzódó, de nagyon jó széria volt. Ha viszont folytatódik, akkor én is visszatérek, és nézem tovább. Ti, hogy vagytok vele? Sajnálnátok, ha búcsúznánk a Harrow-tól? 

11 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 04. 26. 23:18

Ioan Gruffudd az utóbbi időben mintha szerencsésebb kézzel választana szerepeket, de nem akarom elkiabálni… (Más kérdés, hogy a magánélete sajnos ráment az ausztrál munkáira.)
Majdnem annyira szeretem Harrow karakterét, mint a Forever mindent túlélő Henry Morgan-jét, hiányozni fog, ha egyszer véget ér. Egy szakmai továbbképzés miatt nem tudtam még elkezdeni az új évadot, de mihelyt újra lesz időm sorozatozni, sort kerítek rá. Remélem, folytatják még. :)

payskin - 2021. 04. 27. 01:38

Az átívelő történet rém gyenge volt, szerintem. A második feszes, időnként kimondottan drámai cselekménye után ez a gyerek-anya-telefon-gonosz milliomos-unszimpatikus új főnök hablaty helyenként nevetségesen bárgyúra sikerült, előre kitalálható ellentétekkel, “fordulatokkal”, és valami égedelem pocsék, erőltetett lezárással.

Szerencsére végig az volt az érzésem, hogy nem is nagyon erőltetik az írók, mert a legtöbb részben a heti eset dominált, amik viszont kimondottan szórakoztatóak voltak. A kirándulós rész tényleg zseniális volt, nem kevésbé az, amelyikben Fairley “beteázik” és majdnem belerántja a teljes QIFM-et. Nagyon fogom sajnálni, ha nem rendelik be még legalább egy évadra, például mert imádom a Nicholst játszó Damien Garvey kiejtését hallgatni, de tény, hogy túl szépen lekerekítették a végét, elsétáltak az éjszakába, és gyanús a “Bahamák” keretes szerkezete is. De reménykedjünk.

viorica6 - 2021. 04. 27. 11:12

Unaloműzőnek tökéletesen megfelelt ez a sorozat, nekem bejött, most a keletkezett űrt a Balthazar c. francia sorival töltöm ki. Kb. ugyanezen téma alapján az is egy kellemes bűnügyi sori.

ChristineJane - 2021. 04. 27. 11:37

payskin: amikor Fairley “beteázik”, az valami zseniális! Egyáltalán Fairley az évad fénypontja volt nekem, a komikusi érzéke, időzítése valami zseniális, többször hangosan nevettem a jelenetein.

nargli - 2021. 04. 27. 11:46

payskin: én tényleg végig vártam, hogy az átívelőszálból lesz valami, volt benne azért többi ígéretes elem, pl. ahogy srác behálózta Fernt teljesen, az a baj, hogy semmi nem futott ki sehova, ezért is írtam, hogy csalódtam. De azért még reménykedem, hogy folytatják, Damien Garvey nekem is nagyon hiányozna. Fairley teázása pedig egy gyöngyszem az egész évadban.:)

drnedit: itt keress meg, és akkor tudok segíteni:

https://puffcinq.blog.hu/2018/07/12/strike_gonosz_palya

LilyCat - 2021. 04. 27. 11:51

payskin: az átívelés szerintem is nagyon gyenge lett most, de a heti ügyeket imádtam. A túrázós mellett nagyon szerettem a vámpírost is, amit Ioan Gruffudd rendezett.:)

ChristineJane - 2021. 04. 28. 21:15

LilyCat, tényleg, a vámpíros rész, az milyen jó heti ügy volt.

salinger - 2021. 05. 03. 18:46

Nem elég sötét, nem elég nyomasztó. De nem rossz.

ChristineJane - 2021. 05. 04. 17:54

salinger: én pont azt szeretem benne, hogy nem olyan kilátástalan.

LilyCat - 2021. 05. 04. 18:03

ChristineJane: bizony, nem olyan, mint a Mare of Easttown pl., ami szintén nagyon jó, de azért kell, hogy valami néha könnyedebb legyen.

nargli - 2021. 05. 04. 18:08

ChristineJane, LilyCat: könnyed, de cserébe eléggé naturális…:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz