login |

Pilot-mustra: Delilah – 1×01

2021. 04. 26. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az OWN (Oprah Winfrey Network) csatorna a minap új sorozattal jelentkezett, és bár nyilván itthon minimális érdeklődés lesz a Delilah iránt, az mindenképp pozitív, hogy a The Haves and The Have Nots szappanosságát és a nézőtábort megalapozó Tyler Perry-komédiákat (For Better or Worse, Love Thy Neighbor) követően inkább a minőségibb vonal erősítésére törekednek, ld. Greenleaf, Queen Sugar, David Makes Man vagy a tavalyi Cherish The Day. Ezúttal a Queen Sugar készítője jelentkezett egy jogi drámával.

Egy olyan jogi drámával, amilyenre számíthat az, aki ismeri az OWN kínálatát. Nem mondom, hogy gáncs nélküli lovag a főhős, de mindenképp az értékekre koncentrál a sorozat (ami az egyik első volt, amit a járványos lezárások után elkezdtek forgatni), az igazságtalanságok ellen ragad szablyát, és a hepiend is garantált lehet valamilyen szinten.

DELILAH – 1×01 – 6/10

A Delilah elég sok tekintetben hasonlít a Burden of Truth-ra, így annak kaszáját követően be is fogja tölteni a megmaradt űrt (ha ugyan hagyott maga után űrt Kristin Kreuk ügyvédes sorozata). Itt is egy nagy céges tapasztalatokkal bíró ügyvéd próbál Dávidként harcolni Góliát ellen olyan ügyben, ami révén a kevésbé privilegizált helyzetben lévőkkel tehet jót – ezúttal nem simán a szegényeken segíthet, hanem katonákon.

Persze nem 100%-ban jogi sorozatról van szó, sőt, talán 50%-ban sem, mert elég erősen karakterizálásra mennek rá, nem csak a magánélet, de a szakmai élet terén is, mindkét terepet elég komplex viszonyokat teremtve. Az elvált főhős például két gyerekét neveli egyedül, plusz a kórházi kezelésre szoruló veterán testvére fiát is (azaz unokaöccsét, és ez családon belüli feszültséget is szül), akivel az anyja nem akar törődni, miközben kis cégébe épp új alkalmazottat vesz fel, és új ügyében a legjobb barátja tűnik fel ellenfélként.

A konkrét ügy első pillantásra semmi extrának nem tűnik, nem is keltette fel a figyelmemet egy szimpla jog nélküli kirúgás témája, azonban a pilot végére éles fordulatot vesznek a dolgok egy halálesettel, én pedig rájöttem, hogy valószínűleg nem epizodikus megvalósítást fogunk kapni, hanem valami komplexebbet, egy olyat, ahol a nagykutya akár gyilkossághoz is folyamodna azért, hogy ne derüljenek ki az anyagi haszon reményében végrehajtott disznóságai.

Nyilván az ügy során mindenféle aktuális probléma is felszínre fog kerülni, és el lehet rágódni erkölcsi kérdéseken, de az őszintén meglepett, hogy nem bevállalósabbak és ennyire távol álló témát választottak (a hadseregben használt rádiókkal van valami) – a készítő el is mondta, hogy eredetileg egy fiatal fekete fiú halála volt a középpontban és a rendőrség szerepe, azonban a George Floyd-eset után ezt a sztorit kukázták, és másikat írtak.

A Delilah kompetens sorozat, talán ennyit tudnék legpozitívabban nyilatkozni róla. Igaz, hogy a megvalósítása kevésbé karakteres, és hangulatilag sem ér a Burden of Truth nyomába, de gondolom, idővel jobban átérezhető lesz a charlotte-i közeg, aminek kihangsúlyozására az első két részben pár snitt kivételével még nem nagyon mentek rá a készítők.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mitták Gábor - 2021. 04. 26. 17:43

Én először a Greenleafet láttam a netflixen, de mivel az tetszett így kicsit jobban bele vetettem magam az OWN-es sorozatokba. Utána az Ambitions-t láttam, de nálam eddig a Delilah a favorit. Egyszerűen imádom, úgy a harmadik résznél kezdett igazán beindulni és számomra rettentően tetszik. Holnap jön az évadzáró és már tűkön ülve várom, hogy mi is lesz a rejtély vége. Remélem folytatódik majd egy új üggyel, vagy ennek a folytatásával! :)

winnie - 2021. 04. 26. 17:48

á, ezt örömmel hallok, akkor rágyorsítok:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz