login |

Secrets of Sulphur Springs: vége az 1. évadnak

2021. 04. 27. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Totál kiszámíthatatlanul nézek sorozatokat. Amikor megnéztem a Resident Alien – 1×02-t és 1×03-at a premier utáni héten, és iszonyatosan bejött nekem mindkét epizód, akkor még tweeteltem is róla, hogy kíváncsi leszek, hogy mikor fogom látni az 1×04-et (amire a korai 3. rész miatt két hetet kellett várni). És arra tippeltem, hogy a 2. évados kezdés előtt pár nappal fog sorra kerülni. Szerencsére nem így történt, valamivel több, mint 2 hónap után, múlt héten láttam.

Ezt csak azért hoztam fel, mert például a Disney Channel új, időutazós sorozatát még január második felében láttam (és írtam is róla), bejött, folytatni terveztem, és április elején véletlenül eszembe jutott, hogy milyen jó lenne megnézni. Ez pedig nagyon ritka, hiszen iszonyatosan sok sorozattal vagyok évad közben ideiglenesen megakadva, csak ugye a Netflixen bármelyik időpillanatban tudok egy klikkel folytatni 100+ nézős sorozatot, és nyilván nem kell ecsetelni, hogy ebben az aranykorban az ember akkor sem tudna minden jóságot megnézni, ha csak ezzel foglalkozna.

A minap örömködtem azon, hogy bejött egy Nickelodeon-széria, erre most itt egy Disney Channel-ös, nem semmi. Mondjuk, ha az időutazós aspektust nézzük, akkor ez nem annyira meglepő, de nem akarom, hogy félreértés essék: a Sulphur Springs titkai a közelében sincs a Barbár és a trollnak. Ez egy szimpla ifjúsági sorozat, ami kellemes néznivaló, de idősebb fejjel követve nem fog sok újdonságot tartalmazni a zsáner kapcsán.

Ettől azonban még van benne báj, a viszonylag alapszintű és nem is annyira tartalmas időutazós sztori ellenére élvezhető (a 20 perces epizódok sem nehezítették a dolgomat), ráadásul az évad végére sikerült túllépni a fő rejtélyen, és eggyel közelebb került a sorozat ahhoz az (egyébként röhejes) IMDb-s értékeléshez, ami nagyjából gyerekeknek szóló Dark-ként hivatkozott rá.

A pilotkritikában leírtam az alapsztorit, igazából a sorozat fő szála egy 1990-ben eltűnt kislány ügye, amit két gyerek próbál felderíteni a múltban, azok után, hogy találnak egy időkaput. A csavart az jelentheti, hogy Vissza a jövőben-módra találkoznak velük egykorú (leendő) szüleikkel is, akiknek a jelek szerint köze lehet az eltűnéshez.

Na már most, bár van rejtélye aspektus, de itt (sajnos?) maga a platform neve és a célközönség már eleve elspoilerezi azt, hogy nem valami borzalmas evilági esemény (mondjuk kegyetlen gyilkosság) áll a háttérben, viszont éppen ezért is lehet érdekes a sztori, mert így szöget üthet a fejünkben, hogy akkor meg mi történhetett.

A sorozat időkezelése sajnos eléggé lekorlátozza az időutazós lehetőségeket, nyilván azért, hogy ne lehessen bármit megtenni, de ettől még a szokott köröket megfutja, és a fiatalabbaknak nem is lesz unalmas. Sőt, őket talán a is fel fogja dobni, ahogy a mellékszálon a főhős két kistesója a múltban eltűnt lány kísértetét hajkurássza a jelenben – ez a szál cuki volt, de engem sajnos semennyire sem kötött le.

Kár, hogy az igazán izgalmas időutazós kérdéseket, valamint az engem leginkább felajzó aspektust (pillangó-hatás, ha valami megváltozik a múltban, akkor kihathat a jövőre) a SoSS kerüli, s bár olykor elhúzta a mézesmadzagot előttem, de a legvégéig nem nagyon akar beleállni a témába. Viszont szerencsére a nagy megoldások utánra még hagytak egy epizódot, ami lehet, hogy egyeseknek csalódást fog okozni, de cserébe felvezették benne a 2. szezont, ami érdekes lehet, még akkor is, ha a rejtély ígéretét (látszólag) kihagyták belőle.

Pletykálják, hogy a 2. évad a Disney+-ra kerülhet át (nem lenne rossz döntés), és az már valóban többrétegű sztorit prezentálhatna, bár előre félek attól, hogy ha a jelenben a gyerekeknek és a szülőknek is akarnak adni szálakat, akkor mennyire sikerül fenntartani az érdeklődésemet. Bár végül is rámehetnek valami mitológiára, ha már elővettek egy-két erőltetett kütyüt.

Egy biztos a Sulphur Springs titkait a helyén kell kezelni. Gyerekeknek készült, egy szkript kábé úgy nézhet ki, hogy “kid stuff, kid stuff, tartalom, kid stuff, tartalom, kid stuff”, de ettől még az időutazós műfaj kedvelői is találhatnak benne olyasmit, ami megtartja őket. Lásd az én példámat.

1 hozzászólás Ne habozz!

Pribi - 2021. 04. 27. 16:20

Kedvet kaptam hozzá.
A Disney Channelről legutoljára a Best Friends Whenever-t követtem. Az is pont időutazós volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz