login |

Hol a magyar Gogglebox?

2021. 04. 29. 21:30 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: elmélkedés,

Akár azt is megkérdezhetném, hogy melyik az a tévéműsor, aminek magyarországi hiánya érthetetlen számotokra. Nekem már évek óta böki ugyanis a csőrömet, hogy miért nincs itthon Gogglebox. És félre ne értsetek, nem azért, mert engem annyira érdekelne. Még csak az kéne, hogy beszippantson!

Manapság ugyanis ritka nagy népszerűségnek örvendenek bizonyos körökben a reakció videók, és alapvetően a Gogglebox-nak is ez a lényege: azt nézhetjük benne, ahogy páran tévét néznek, és reagálnak arra, amit látnak. Ennyi. Pofonegyszerű és rémesen olcsó formátum, ami egyes országokban hatalmas karriert futott be, a briteknél például már 17 évad óta megy. (Tavaly a járvány miatt Amerikában is megpróbálkoztak vele más címen, de nem biztos, hogy nagy csatornás a műfaj.)

A formátum előnye az, hogy egyszerre lehet átlagemberekkel űzni (és ezzel kvázi sztárrá tenni a szereplőit, családokat, párokat, baráti társaságokat, háziállatokat), illetve celebekkel (akiknek muszáj szórakoztatónak lenni), és tényleg nem kell más hozzá, csak néznivaló. Ami ráadásul remek promóciós eszköz lehet egy csatornának, hogy saját műsorait ismertebbé tegye. De, ha nem sajátcsatornás műsorokat nézetnek benne a résztvevőkkel, akkor is lehet muris, ha konkurenciát alázzák, meg aztán ott a Netflix, ahol végképp nonstop lehet mindenfélét követni.

A legszebb a Gogglebox-ban, hogy okos tálalással még átívelő szálas is lehet, hiszen bele lehet csempészni dokureality-s életképeket, szóval a karakterek is kaphatnak sztorikat elmesélés alapján (nyilván az ember idővel a karakterek miatt fog maradni – egy jó casting sokat ér), de ha más nem, akkor az is jelenthet átívelést, hogy az egymás után következő részekben egy-egy sorozat egymás után következő részeit látják, így az azokra adott reakcióknak lesz egy íve. És azt mondanom sem kell, hogy mennyire poén, ha valaki egy WTF-ot kényszerül lereagálni.

Tudom, hogy sokak szerint ez már mindennek az alja, hogy azt nézzük a tévében, ahogy más tévét néz, de a YouTube-on sem derogál sokaknak az, ha kedvenceiket reagálni látják, játékosok is nézik azt, ahogy más játszik. És még én is elismertem a Twenties pilotjának kritikájánál, hogy mennyivel érdekesebb volt nézni azt, ahogy pár ember lereagálja a sorozat részeit, mint magának a sorozatnak a részeit. Persze ettől még vallom, hogy még annál is érdekesebb egy új sorozatot elkezdeni nézni.

Szóval, tévék, miért nincs itthon?

5 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 04. 29. 22:01

Érdekes kérdés, én nem tudok ilyet mondani kapásból, de sokszor felmerül bennem egyes formátumok kapcsán, hogy miért van egyáltalán?

Sajnos, felületes csak a tudásom ezen a téren, klasszikus formátumokat ismerek csak, de engem például halálra untatna, ha valakinek a játékstreamelését kellene néznem a youtubeon. Gyerekkoromban, mikor átmentünk barátokhoz, volt olyan, hogy csak egyjátékos mód volt, vagy egy kontroller, és én csak nézni tudtam, amíg más játszik. Az gáz volt. De szerintem alkalmatlan lennék arra is, hogy a Gogglebox formátumát élvezzem, mert szeretek a műsorra figyelni, és nem tudnék kifelé szórakoztatni is, valószínű a velem forgatott résznél zuhanna be a sorozat nézettsége, annyira unatkoznának rajtam a nézők :)

Inkább technikai apróságok hiányoznak nekem, például, hogy miért nem lehet egy sportműsor/sorozat közvetítésénél eredeti hangsávot kiválasztani, vagy csak a sima nemzetközit, mindenféle kommentátor nélkül?

Taranis - 2021. 04. 29. 22:08

Helyesbítenék, 17 évad ment le briteknél, de csak 8 éve megy.
Amúgy egész vicces tud lenni néha. :)

kiskiraly - 2021. 04. 30. 02:08

“de engem például halálra untatna, ha valakinek a játékstreamelését kellene néznem a youtubeon.”

A játék csak egy része. Engemet eléggé beszippantot ez a fajta világ, bár most már tudom kontrollálni magam (azt hiszem). Egy-két humorista már twiccsen is van (pld: Mogács, Bruti) ők játszanak online is (Mogács és FIFA együtt halálos kombó :) )

A karakterek miatt nézed tovább. Nyilván attól hogy gamer semmit sem jelent az embereknek. A kérdés, hogy megnyerő-e a streamer stílusa számodra.
(nálam mondjuk ordítizós streamerek + instalányok, cosplayfestőcsajok kizárva, azért vannak sötét bugyrai is ennek a tvics dolognak)

Nézegettem bele-bele ebbe a googleboxba, bár nem tudom, hogy kizárólag reackió vannak összevágva, vagy a nézők életékbe is kapunk bepillantást.

Tényleg olcsóan megvalósítható lenne és celebek se kellenek hozzá. Mondjuk lehet itthon máshogy gondolkodnának… :)

winnie - 2021. 04. 30. 08:11

kiskiraly: jaja, ugyanaz gondolom a streames mufajban is, hogy a karakter nagyon sokat szamit és igazabol azert nezi az ember, csak ugye a felszinen sokan azt gondoljak, hogy csakis a jatek miatt.

amikor peldaul reakciovideokat neztem ritkan, elveztem, foleg akkor, amikor vagy a tema vagy a reagalo szemelye ismert szamomra, de nagyon rabbit hole nekem a mufaj, igy inkabb masra szanom az idomet, pedig nem hiszem, hogy unatkoznek kozben:)

adam - 2021. 04. 30. 13:52

Szilveszterkor lett volna a LifeTv-n valami olyasmi néven futott, hogy Ezt nézitek ti, de az utolsó pillanatba kikerült a programból. Más csatornák (Tv2,Rtl,Viasat3) műsoraiból reagáltak a celebek a spot szerint. Lehet valami jogi dologba ütközött és ezért nem vetítették le. + Jó pár éve is ment talán a Viasaton hasonló cimmel

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz