login |

Pilot: The Mosquito Coast

2021. 04. 30. 21:10 - Írta: human

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ilyen amikor az utazást kell élvezni? Vagyis az Apple TV+ új sorozata a végére gondolom csak összeáll, főleg, hogy a Lutherért felelős Neil Cross áll mögötte. Rögtön két részt kaptunk, bár szerintem már a pilot is rendesen lefestette mi várható, ezután pedig hetiben folytatódik majd A Moszkító-part

A történet…, nos egy menekülés eddig. Mármint tényleg, látjuk a főszereplőt és családját, akik nem fogyasztóként, az amerikai álom figyelmen kívül hagyásával élnek a társadalomban. Elvannak, szeretik egymást, de mintha tartanának valamitől. Ami meg is érkezik, mert eleinte csak követi őket pár ügynök, de utána az egész rendőrséget mozgósítják ellenük

Gond egy szál se, mármint mielőtt odaérne mindenki a házukhoz, a főszereplők lelépnek. Az úti cél látszólag Mexikó, és ott egy hajó beszerezése? Ezt most a kezdő részek alapján kérdőjeleztem csak.

Nyilván olvastam a főbb történetet, ami pár aprósággal kiegészíti a fenti helyzetet. Az első két részben egy fotóval utalnak csak a nagyobb képre, a hangsúly teljesen a menekülésen van egyelőre. Mindig akad valami nehézség, amit találékonyan megold a férfi és/vagy a családja, csak hogy egy másikba keveredjenek.

Amolyan akció-thriller a hangulat egyelőre, viszont abból a Sicario-fajta (vagy Luther nyilván:), avagy rendesen felvezetik a set piece-eket, amik nem is értelmetlen lövöldözésből vagy hihetetlen menekülésekből állnak. Logikailag a túldramatizáláson kívül csak abba tudnék belekötni, hogy miért nem csaptak le rögtön az ügynökök rájuk, amint megtalálták őket. Utána egyáltalán nem idiótán gördül előre a történet.

Ezen kívül a kidolgozása valami rohadt hangulatos. Most ez alatt a kinézetet és a zenét értve. Megy a “tényleg filmes” hatásúak közé, és ugye az a halmaz nem olyan nagy egyelőre, hiába vagyunk platinakorban a sorozatozásnál. Bár mostanában mintha több ilyesmi lenne. Nem mellesleg az a popkult utalásokra értetlenül nézős jelenet jó kis fricska volt a csak ebből élő nosztalgiapengető írókra.

A szereplőgárda pedig rohadt jó. Onnan is süt a profizmus. Oké, Justin Theroux még a The Leftovers kreditjéből is simán megél, de valahogy mindenki nagyot megy. Talán a fiatal fiút alakító Gabriel Bateman ment csak az agyamra kicsit, nem tudom, miért, mert ha belegondolok azt mutatta amit kell.

A lényeg, hogy folyamatosan érdekelt mi a következő fordulat, hogy kászálódnak ki belőle a főszereplők. Berántott rendesen, bár elfogadom a lassú jelzőt, ha valaki kommentben esetleg azzal jön, de részemről pont jó volt a tempó. És a kevés humoros pillanat (az a telefonbeszélgetés:) pedig ütött! 8/10 az első két rész.

24 hozzászólás Ne habozz!

AuroraBorealis - 2021. 04. 30. 21:52

És azt tudtátok, hogy a könyv írója Paul Theroux, aki nem más, mint Justin Theroux nagybátyja? :-)

adam - 2021. 04. 30. 22:13

@AuroraBorealis
Tudtuk. 🙂
1.rész meg volt. Tetszik, holnap jön a 2. rész…

Mersby - 2021. 04. 30. 22:42

Hiányzik nekem belőle a részletesség, túl simán elintéződik minden. Ez az egész felfogása a palinak olyan légből kapott, erőltetett számomra ez az egész antifogyasztó elv. Semmit nem rakott le az asztalra, többet szerettem volna látni a zsenijéből. Aztán ott a sivatagban az a 3 vs 2 (a kocsiban ülve) felállás elég érdekes volt, főleg hogy így lehozták. Összegezve: hiányzik az extrahoz számomra valami. 10/7 eddig

Shannen - 2021. 05. 01. 09:27

Én is 8/10-re pontoznám a kezdést, nagyon ígéretes, bár azzal a fenti kritikával egyetértek, hogy valahogy minden simán elrendeződik, mivel a sztori úgy kívánja meg. Gondolom lesz még pár ilyen éles helyzet, ahol hőseink az utolsó pillanatban megússzák a dolgot.

Justin Theroux-t a The Leftovers óta nem láttam, úgyhogy nagyon örültem neki, és Melissa George-ot is mindig jó látni. Egyelőre a gyerekekkel sincs probléma. Az ügynökök viszont elég egysíkúak eddig.

Bár roppant idegesítő, hogy a szülők nem képesek elmondani a gyerekeiknek, akik már nem olyan kicsik, hogy miért menekülnek az NSA elől, de egyelőre még elviselhető ez a tudatlanság nézői szempontból is.

A technikai megvalósítás remek. A fényképezés gyönyörű. Igazából én azt is elnézném valószínűleg ha csak Theroux kocsikázna/szemetet szedne ezeken a tájakon. :D

Timi - 2021. 05. 01. 12:06

Justin én sem láttam a Leftovers óta, ugyanakkor nálam az egy TOP sorozat volt, ahol egyik nagy kedvencem lett. Adok ennek is egy esélyt.

Shyllard - 2021. 05. 01. 22:48

Engem is Justin Theroux neve vonzott be, pedig ritka, hogy csak színész miatt nézzek bármit is. Eskü még trailert sem néztem ehhez, csak a kritika végi 8/10-et. Ez az első két rész viszont engem megvett, valószínűleg az is segít, hogy a néholi túlságosan torkonlenyomos fogyasztói viselkedés kritikája még így is közel áll a szívemhez. A tálalás meg pazar, nagyon kíváncsi vagyok mire fogják kifuttatni a dolgokat.

kisanna - 2021. 05. 04. 10:44

fú, nem tudom, én nagyon untam. adtam neki még egy esélyt, de a második rész is ugyanolyan unalmas, talán az az 1 óra sok neki, 40 percben jobban működ(het)ne.

Shannen - 2021. 05. 08. 11:49

1×03
Továbbra is tetszik, a fényképezés teljesen rabul ejt, de őszintén szólva nem vagyok meggyőzve, hogy pl. erre a sivatagi átkelésre feltétlen egy egész epizódot kellett-e szánni. Majd persze a végén meglátjuk, mennyire volt ez indokolt a nagyképet látva, de kicsit túlhúzásnak érződött.

Rapguruz88 - 2021. 05. 10. 07:43

Fényképezes rabul ejtő, de a 3.resz olyan mintha egy filler lenne… Kicsit szkeptikus vagyok így a folytatást illetoen

Vincent Vega - 2021. 05. 11. 15:53

A hasonló című Harrison Ford film az alap story, vagy más irányba vihetik?

winnie - 2021. 05. 11. 18:26

a könyv az alap, amiből az a film is készült, de gőzöm sincs, hogy mennyire hű a filmes adaptáció.

Snoopyzit30 - 2021. 05. 13. 20:10

“Hiányzik nekem belőle a részletesség, túl simán elintéződik minden.”
A fenti állítással értek egyet azzal kiegészítve, hogy még eszméletlenül unalmas is. Ami egy ilyen menekülős, rejtélyes sztorinál elég bántó.

Lehet, hogy később érdekes lesz, de erről 3 rész után sem tudott meggyőzni a sorozat. 5/10

Kasza.

Shannen - 2021. 05. 16. 09:42

1×04

Itt már nem volt mit lehengerlően fényképezni, úgyhogy maradt a sztori, amit valami érthetetlen oknál fogva megintcsak nem sikerült igazán feszültté tenni, pedig a szituáció adta volna. Többször el is kalandozott a figyelmem.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezt a sztorit, amit nekünk most 7 órában mesélnek el (látszólag feleslegesen), az egy 2 órás filmben hogy nézett ki, amint lemegy a sorozat, szerintem meg is nézem a filmet.

Nikolka - 2021. 05. 17. 00:17

Érzi a nő, hogy valami nincs rendben.. De hagyja a gyerekeit külön aludni.. Külön lófrálni.
De már az előző részben is, mikor a kocsiban veszélyben voltak. A gyerekek fogták meg az anya kezét, az anya meg csak ott ült..
A zenék szuperek voltak viszont a 4. részben.

Egyébként nálam már az alapfelvetés nem szimpatikus. Mert nem tudom milyen ember teszi ki ilyennek a gyerekét.. Ezáltal a szülők baromi ellenszenvessé válnak. Szóval remélem valami jó magyarázat lesz erre az egészre!
De ezt sem értem. Nagy gyerekekről van szó, ekkora veszélynek kiteszik őket és nem képesek elmondani miért . (nekünk nem lenne muszáj látni)

Ez a mobilos dolog a valóságba amúgy működhetett volna a 3.részben?

Ser_Jorah Stark - 2021. 05. 23. 21:52

hat 4. resz alapjan, Chuy csak ugy kiszabadul a tobb tucat orrel orzott helysegbol? a toksotetben egybol tudja hol keresse a gyerekeket?

es pont akkor erkezzen a telefon mikor eppen asztalhoz szegezik a feleseget?

tul sok barbatrukk volt ez igy egyszerre.

sokkal tobb remenyt fuztem ehhez a sorozathoz mint ami 4 resz alapjan kijott belole eddig, es meg a lenyegrol semmit nem tudunk hogy miert is menekulnek.

nehe szimpatikus karaktert talalni a sorozatban, max a lany eddig akinek esze aga sem volt ebben resztvenni igazabol.

_Peter - 2021. 05. 28. 22:47

Érdeklődve kezdtem el, aztán majdnem eldobtam amikor jött az 5. részben a csavar. (a lány mit tudott meg, és vajon igaz-e)

Adam9456 - 2021. 05. 29. 11:38

Enyhén SPOILER
Tetszik eddig a sorozat, Justin Theroux a Lefotvers utan bármiben jöhet. A gyerek színėszek is jók, nem idegesítőek, a fénykepezés is nagyon jó, látszik hogy minőségi sorozat.
Nekem valahogy mégis hiányzik valami plusz az egészből. Kicsit azt érzem, hogy nem annyira ismertük meg a karaktereket, ezert nem annyira tudok izgulni értük. Ráadásul eddig minden szorult helyzetet szerencsésen megúsztak, a legutóbbi részben is.
Azért azt se gondoltam, hogy a 7 részből csak az utolsóban jutnak majd el ténylegesen a cėlállomasukra.
Azt hittem rendben kb. 3-4 rész lesz a menekülés, hajsza és utána megérkeznek, de nem!
Kíváncsi vagyok a Harrison Ford féle filmre, majd ha lemegy a finálé, szerintem megnézem összehasonlításképp.

Adam9456 - 2021. 05. 29. 11:43

*Leftovers

Shannen - 2021. 06. 02. 21:12

1×06
Valószínűleg én siklottam át valamin, de a két NSA ügynök honnan is tudta, hogy a kartell is a család nyomában van?

_Peter - 2021. 06. 04. 20:01

Megmenekülhetetlenségeskedéseitekért!

Akartam kedvelni ezt, hát sokkal okosabb nem lettem a finálé után sem. Menekülnek. Aztán tovább menekülnek. MacGyverkedés. Siker: menekülhetnek tovább!

Ennél többet vártam. Szórtak két morzsát a strandon amikor a lány kifakadt és Margot különterve, egyikből se lett semmi. Mindössze hét epizód és várjak egy évet némi válaszért, hogy miről is van szó? Kevés. A film megnézésétől inkább elvette a kedvem.

Shannen - 2021. 06. 04. 22:54

Mivel így az évad végével is ugyanúgy lóg minden a levegőben, mint az elején, ezért beleolvastam a regény meg a film Wikipedia oldalába, és abból nekem az jött le, hogy amit eddig láttunk, az egyrészt kevéssé könyvhű (ami nem baj, csak megjegyzés), másrészt, ha mégis idővel rátérnének a könyv tényleges sztorijára, akkor ez a 7 rész még csak kb az első 10 oldal volt.

Hogy ez valóban így van-e, azt én már nem fogom megtudni, ugyanis biztos nem fogok visszatérni a 2.évadra, még Justin Theroux két szép szeméért sem.

Itt egy évadon keresztül buta emberek hoztak butábbnál butább döntéseket, miközben MacGayverkedtek. Sem a jelenetek, sem a szereplők viselkedése nem volt következetes, pl ha kellett egy kis családi feszültség, akkor veszekedtek, de utána 5 perc múlva mindenki követte Allie agymenéseit szó nélkül.

Két jó dolgot tudok mondani a sorozatról, végig gyönyörűen volt fényképezve és a főcím is nagyon ütős. Egyébként pedig ez az első olyan AppleTV+-os sorozat, amiben tényleg csalódtam.

Nikolka - 2021. 06. 06. 00:12

Én szerintem még sosem láttam ilyen unalmas sorozatot. Menekültek végig, de ezt ilyen unalmasan bemutatni?! Végigszenvedtem, aztán semmi válasz.
Nagyon furcsa Neil Cross neve egy ilyen sorozatnál. A Luther remekmű volt.
A szülők végig idegesítőek voltak. (továbbra is kiakadok, baj van menekülnek, elkötnek egy kocsit, de az anya előre ül, gyerekek “jólvannakotthátul”. Igazából ennek a családnak egy percig nem lehet szurkolni, annyira ellenszenvesek.
A fényképezés viszont valóban gyönyörű volt. Főleg az évad 2. felében. Sok képernyőképet készítettem :)

Adam9456 - 2021. 06. 06. 10:35

Én amikor el kezdtem nézni teljesen azt gondoltam, hogy ez az első évad az egész könyvet fogja adaptálni egy lezárt, 1 évados sztoriban. Mivel 1 filmet is csináltak a könyv alapján.
De most már értem, hogy ez az első évad csak egy bevezetés volt. Egész évados menekülés, utazással.
Igazából én eléggé vártam és összességében nekem is kicsit csalódás volt ez az évad. Úgy érzem alig ismertük meg a főszereplőket, sok buta döntést hoztak, túl könnyen megúszták több szorult helyzetet. Itt a fináléban is Charlie kiszabadításánál azt nem értettem, hogy amikor menekültek a merénylő elől, Alliék hogy találták meg pont azt a raktárszobát, ahol a csatornafedő volt? Újra szerencséjük volt.
A fényképezés szerintem is a legjobb része volt a sorozatnak, és a színészek is. Viszont a sztorin van mit bőven csiszolni.
Ott leszek a következő évadnál is, de azért nem várom olyan nagyon.
A következő évadra pedig már csak elérnek a Moszkitó Parta, de lehet hogy még akkor sem, nem tudom hány évadra terveznek :D

Ser_Jorah Stark - 2021. 06. 06. 20:09

kozepecske…

a feleseg csak nez butan maga ele sokszor, neha elhatarozza hogy beolvas a ferjnek, aztan megy minden tovabb.
menekulnek es ugy felnek az amerikai allamtol mint a tuztol, kozben bergyilkos maffiozok vannak a nyomukban.

mindig nyilvan sikerul megmenekulni, a gyerek pont akkor jon ki a boltbol hogy eszrevegye az embert akit kesobb arcon lott, most kepzeld ha 3 perccel tovabb valogat a bab meg a rizs kozott, addigra a manus elkuldi a fenykepet es tovabbvezet, elkerulve az egesz bortonszalat…

csak a lanynak lehet itt nemileg drukkolni, nem bannam igazabol ha a lany megmenekulne es hazaterhetne a nagyszuleihez Allie meg a hulye felesege pedig keruljon vissza a maffiaasszonysaghoz legalabb kiderulne miert is menekulnek es miert olyan fontosak.

a 2 lemeszarolt amerikai nyomozo szalaval mi lett, a ugynoksegtol senki nem keresi oket?

es erre akkor 1 evet kell most varni?muhaha

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz